Sivu 1/1

Miekkojen pistokärjistä

Lähetetty: Tiistai, 03.02.2009 03:31
Kirjoittaja MrBigMr
Säännöistä seisoo:
"Kaikissa miekoissa tulee olla pistokärki. Pistokärjen vähimmäispehmustemäärä riippuu miekan kokonaispituudesta. Alle 110cm miekoissa riittää 8 cm, sitä pidemmissä miekoissa vaaditaan 12 cm superlonikärki."

Itsellä on jo muttamassa vuoden ollut 140cm miekka, jossa on 15cm pehmustetta. Tästä 8cm on perinteistä vaahtomuovia ja loput (7cm) telttapatjaa. Kaikki istuu tukevasti eikö kukaan ole valittanut (enkä kyllä millään muista yhtään kertaa että olisin sillä edes pistänyt ketään). On myös tähän mennessä mennyt läpi joka vuosi, vaikka joskus on ollut vähän pilkunviilausta tarkastuksen yhteydessä.

Kysyn vain että mitenkä tänä vuonna? Onko jyrkkä, peräänantamattomalla anaali-innolla ylläpidettävä sääntö että jos ei ole millilleen sitä 12cm vaahtomuovia, miekalla voi heittää vesilintua, vai onko mitään mahdollisuutta vähän löysätä sitä sulkijalihasta? Miekassa on sentään 3cm extrapehmustetta, vaikkei se kaikki olekaan sitä sääntöteknistä vaahtomuovia mitä pitäisi.

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 10:10
Kirjoittaja Gitoll
Pitäisi varmaan aloittaa uusi topic aiheesta, mutta vastaavan kaltainen kysymys keihäistä. Minimimitta on annettu, mutta nyt kun 25-millinen putki on sallittua, tulee joistakin keihäistä auttamatta "melko pitkiä". Alle 3-metristä kun siitä ei voi tehdä. Järki sanoo pidentämään terää keihään pituuden mukaan, mutta säännöt eivät ilmeisesti ole erilaiset 2 tai 4 metrin keihäille pistoterän suhteen..?

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 10:55
Kirjoittaja LehtoA
Keihäiden pistokärjissä aletaan olla jo vaahtomuovin suorituskyvyn äärirajoilla. Pidemmät kärjet taittuvat helposti sivuun,

Syy siihen että 25mm sallitaan vain pidemmissä aseissa on se että silloin keihään varren taipuma vie isomman osan piston voimasta pois, jolloin tosiasiallinen lyöntivoima ei käytännössä kasva.

Muutenkin, lyömäaseen lyöntivoima kasvaa aseen pituuden mukana, pistoaseessa käytännössä ei.

MrBigMr:

Voi tietysti tuntua että säännöistä kiinnipitäminen on nipotusta ja rasittavaa pilkunviilausta. Kuitenkin tarkastettavia aseita on ainakin 2000, siinä ei kovin paljoa voi antaa tilaa omalle tulkinnalle.

Syy miksi pistokärki on oltava vaahtomuovia on se että se oikeasti imee piston voimaa. Solumuovi on loppujenlopuksi pistokärjessä aika kovaa.

Suosittelen sen kärjen korjaamista kokonaan vaahtomuoviseen. Tarkemmin tarkastelematta en voi luvata läpimenoa moiselle aseelle. Jos et näin halua tehdä tuo se erikoisten aseiden pisteelle (tai miksikähän sitä tänä vuonna kutsutaankaan) jossa voin sitten antaa tuomion.

Asesääntöjen kohdalla on oltava melko tiukkana, muuten sääntöjen mukaisia aseitakin joutuu hylkäämään jos esim. pistokärki on liian pehmeä tai kapea ja taittuu sivuun. Myöskin tapahtuman kasvaessa on aseiden kanssa oltava entistä tarkempana.

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 21:45
Kirjoittaja Kalevi
Jatkoa pistokärjen riittävyyteen:

Pistokärjissä vaaditaan myös, ettei se taitu sivuun iskun tieltä. Käytännössä tämä estetään lisäämällä solumuoviset vahvikkeet pistokärjen sivuille. Tämä kuitenkin rajoittaa kärjen kasaanpainumista. Tulisiko kärjen pituus siis mitata siitä, mistä vahvikkeet loppuvat, vai aikaisempien vuosien tapaan sieltä, mistä vaahtomuovi alkaa?

Jos kärki mitataan sieltä mistä vaahtomuovi alkaa, kuinka pitkät vahvikkeet saavat olla? Jos 8 cm pistokärjessä on 8 cm pitkät vahvikkeet, ei se jousta lähes ollenkaan.

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 22:12
Kirjoittaja Gordon
Niin, tässä oli viimevuonna pientä epäselvyyttä kun ensin käskettiin ne rakentaan ja sitten kun rakennettiin niin sitten oli eri henkilö tarkistamassa ja sanoi että ota pois...

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 22:34
Kirjoittaja Mannunvartija
Oikein rakennettu miekan pistokärki ei taitu sivuille, vaikka sitä ei tukisi retkipatjan palasilla.
.

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 23:00
Kirjoittaja Kalevi
Kaikissa ohjeissa neuvotaan jatkamaan niitä lyömäterän retkipatjoja sinne pistokärjen sivulle. Enkä ole muutenkaan koskaan nähnyt tukematonta miekan pistokärkeä. Jos tämä on väärin, niin mikä on oikea tapa rakentaa pistokärki?

Lähetetty: Keskiviikko, 04.02.2009 23:20
Kirjoittaja Mannunvartija
Tuo kuvailemasi rakenne on juurikin se, jolla sen miekan saa hyväksytysti läpi. Ja miekan lyömäterässä ei tulisi koskaan käyttää retkipatjaa, vaan putkieristettä. Kun teet tämän mallin mukaisen, niin ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Maalaisjärkeä saa ja sitä myös tulee käyttää. Kuva

Lähetetty: Keskiviikko, 11.02.2009 10:37
Kirjoittaja qMp
Juuri kuvan tavoin rakennettuihin miekkoihin kuitenkin tarvittiin viime vuonna vahvikepalat lappeen puolelle useassa miekassa. Tai tarkistaja käski. Aika jännää, vai mitä? Eikä muuten ole turalla retkipatjaa näkynyt.

Maalaisjärkikommentti meni tässä nyt hiukan turhaksi jo.

Lähetetty: Keskiviikko, 11.02.2009 11:45
Kirjoittaja LehtoA
Veikkaisin että johtui siitä että oli käytetty liian kapeaa vaahtomuovia, tai sitten liian pehmeää vaahtomuovia. Pistokärki saa mielellään olla vähintään runkopehmustuksen levyinen, ehkä hieman leveämpikin. Ja sen olisi parasta olla käyttämättömästä vaahtomuovista. Muuten se taittuu aivan liian herkästi sivuun.

Ja se miksi näitä solumuoveja käskettiin oli se, ettei suoraan haluttu hyllyttää muuten hyviä aseita. Solumuovin palat kyljissä saattavat antaa juuri sen verran tukevuutta että miekka voidaan hyväksyä.