Sivu 1/4

Kuinka saada tapahtuma näyttämään paremmalta

Lähetetty: Maanantai, 03.03.2008 22:24
Kirjoittaja Ketku
Tästä on ollut vääntöä monessa ketjussa ja ihmiset ovat perustelleet haarniskoiden lisäpisteitä sillä, että saataisiin tapahtuma vain näyttämään paremmalta. Onhan se ihan hyvä pointti mutta...

Mielestäni tähän on myös toinen tie. Se että porukalla on hienosti haarniskaa päällä ei nosta niin paljoa tapahtuman ulkonäköä, kuin mitä esimerkiksi sillä, että ryhmät olisivat omia ja hienoja kokonaisuuksiaan. Myös se nostaa tapahtuman ulkonäköä, jos jokainen taistelija itsekseen tekee itselleen historiallisen tyyliset vaatteet ja muut tamineet, eikä lähde reisitaskuhousu ja t-paita linjalle, jolla nyt näkyy porukkaa vetämässä.

Monet ovat jääkiekkokypäriä vihanneet ruman ulkonäön ja optimoinnin turvin. Jääkiekkokypärästäkin on tehtävissä hieno, jos vaan haluaa miettiä asiaa vähän.

Nytten mielestäni kaivataan näkemyksiä, millä pystymme kehittämään tapahtumaa hienommaksi, ilman että ihmisten tarvitsee ruveta käyttämään haarniskalisäpisteiden perusteluna tapahtuman ulkonäköä. Onhan se ihan kiva, jos kiiltävä pelti näkyy vain, mutta jos tapahtuma sijoittuu vaikkapa aikakauteen ennen peltiä, niin eipä sitä voisi sanoa historialliseksi. Tässä siis silloin unohtuu se historiallisuus puoli ja korostuu vain se, että tapahtuma on pelkkää tappelusta, jossa ne samat ryhmät kohtaa keskenään ja pitää kivaa.

Lähetetty: Maanantai, 03.03.2008 22:38
Kirjoittaja Kalevi
Ihan turha on ruveta pakottamaan ihmisiä proppautumiseen tällaisessa mahdollisimman suurta osallistujamäärää tavoittelevassa tapahtumissa. Sen sijaan sääntöihin voisi varmaan lisätä jotain tyyliin että "vaikka autenttiset vaatteet eivät ole pakollisia, on niihin pukeutuminen suotavaa ja jopa toivottavaa". Kunhan ei jäisi kenellekkään pakotuksen maku. Kaikki muistavat ala-asteen liikunnan pakotushiihdon. :D

Lähetetty: Maanantai, 03.03.2008 22:44
Kirjoittaja Misumasu
porkkanaksi vaikka parhaiten pukeutuneiden ryhmän maininta? Niin tappelussa kuin off-time.

Lähetetty: Maanantai, 03.03.2008 22:52
Kirjoittaja viikinkisoturi
[WARNING!_GRAZY_IDEA!]
Tehdään tuleviin sohuihin kaksi erillistä Leirintä aluetta:
Ensimmäinen on aikakaudelle (melko)autenttinen Leiri jossa pitää olla (melkein)autenttiset varusteet ja teltat pitäisi vähintään naamioida aikakauteen sopiviksi(Tämä leiri voisi olla vaikka yleisölle avoin). Ja toinen leiri jonne saa mennä verkkaripoffaajat lätkäkypärineen ja kupolitelttoineen. Siitä sitten mennään samaan taistelutapahtumaan mätkimään :wink:
[/WARNING!_GRAZY_IDEA!]


En tarkoita loukata ketään termeilläni vaan ne on laitettu huumori mielessä. :twisted:

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 00:10
Kirjoittaja Falcata
"Me elitistit täällä omassa leirissämme ja nuo verkkarisankarit tuolla omassaan"

Ei siis välttämättä mikään paras me-henkeä luova ratkaisu. :)

Uskon vakaasti siihen että autenttisen varustuksen määrä tulee kasvamaan tasaiseen tahtiin ilman mitään porkkanoitakin. Jos vain löydetään jotain sääntöihin radikaalisti vaikuttamaton porkkana niin sure. Tyylikkäin ryhmä -titteli on yksi vaihtoehto, tiedä sitten miten hyvä.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 00:24
Kirjoittaja AnttiT
Mitenkäs me kupolitelttaiset rengaspaidanpunojat?

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 00:40
Kirjoittaja Teme
Luulen että jos yksi iso ja kauan SoHussa mukana ollut ryhmä panostaisi ulkonäköönsä oikeen kunnolla saisi se muut/alkavat ryhmät imussaan mukaan. Mikäs sen hienompaa kun iso, autenttisen ja yhtenäisen näköinen ryhmä tallastaa kentällä.
Tämä ihan vaan siltä kannalta että näin kävi itselleni, SH07 ensimmäiseni mukana oltiin t-paidas ja maastohousuis ja ensi vuosi ollaan jo ihan eri tasolla :roll:

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 00:54
Kirjoittaja Mahti
Kovasti on ollut puhetta halusta levittää tapahtumaa kansainväliseksi. Kun katsoo, vaikka Sotahuudon kotisivujen aukaistaessa naaman eteen pomppaavaa kuvaa, tulee kaikki oleellinen selväksi. Kuvassa näkyy skeittikypärä, yhdellä sankarilla on päässä lippalakki (!), lisäksi kuvassa näkyy paljon isoja ja rumia hopeisia meloja. Kuinka moni haluaa lähteä tekemään satojen tai tuhansien kilmetrien matkan moisen takia? Luvassa pikkupoikien toistensa pamputtelua, ainakin kuvasta päätellen. Ainakin mitä olen joskus katsonut interwebsin ihmemaassa videoita keskieurooppalaisten kahinoista (yleensä ovat "larppeja"), on niissä varustautumisen taso ollut korkeampaa (joskin pelaajamäärät pienemmät). Jos tapahtumasta halutaan aidosti kansainvälinen (ja kansainvälisyyden mukanaan tuomat mahdolliset ihmisvirrat), pitää sen ulkonäköä nostaa. Hienot kuvat ovat parempaa mainosta, kuin mitkään sanat tai säännöt. Täällä on porukka kuolaillut kanadalaisten tapahtuman perään ja siinä suurimpana erona sotahuutoon on upea proppaus. Mielestäni tapahtuman osanottajille voitaisiin laittaa pakolliseksi ajanmukainen vaatetus. Tämä voitaisiin käytännössä rajoittaa tabardipakkoon tai vaihtoehtona tabardille voisi olla muuten ajanmukainen vaatetus. Yhdessä päivässä tekee itselleen pellavatunikan. Tabardin lupaan tehdä 15 minuutissa. Onko liian suuri panostus kenellekään? Jos joku moisen takia jättää tulematta, on hän todennäköisesti liian laiska tehdäkseen edes kunnollista aseistusta. Ulkomailta Suomeen matkustavat ovat todennäköisesti pääosin "konkareita", jotka eivät halua maksaa omaisuuksia nähdäkseen lasten turailua verkkareissa. Se on porukkaa, jolla on kunnon varusteet ja he haluavat matsata autenttisen näköistä vastustajaa vastaan. Urheilusuojien peittämisen ja naamioimisen vaatiminen ja kunnollinen vaatetus tekisivät jo paljon. Hölmön näköisille aseille emme mitään mahda (emmekä varmaan haluakaan).

Panssarityyppien välille pienen eron suominen extrapisteellä tahi selkäänpuukotuksen poistamisella olisi kiva askel eteenpäin myös näyttävyyden kannalta, eikä olisi pelitasapainoa hajoittava. Tapahtuman näyttävyys on kasvanut huimasti vuodesta -05, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että oltaisiin ihanne tilanteessa. Jos kerta virolaisetkin hylkäsivät torsopanssarinsa viime sohussa, tiedämme säännöissä olevan jotain häikkää. Ei välttämättä tapahtumaa tuhoavaa tai maatamullistavaa, mutta parannettavaa kuitenkin. Edelleenkään en näe miksi panssareiden pelitekninen tehokkuus on suuri peikko monille. Kaksi Sotahuutoa putkeen on mennyt samalle, kevyelle, ryhmälle. Kevyillä on täydet mahdollisuudet pärjätä, vaikka panssareita hieman tehostettaisiinkin. Eivät nämä hyvin menestyneet kevyet ryhmät ole tähänkään asti menneet haastamaan riitaa suoraan raskaita vastaan. Kikkailemalla ne ovat pärjänneet nytkin ja pärjäisivät tulevaisuudessakin.

Muutama ranskalainen viiva vielä selvennykseksi omista mielipiteistäni:

- Hieno ulkonäkö ei ole sama asia, kuin paljon panssaria. Possut näyttävät hienoilta ilman panssareita. Tärkeää on vaatteiden ja varustuksen suunnittelu.

- Selkeä vaatetusminimi olisi tapahtumalle hyväksi. Modernit suojat ja vaatteet piiloon. Kypärässä vaikka kankaalla ja vaatteet tabardilla. Enemmänkin voisi toki tehdä, oikein mielellään vieläpä.

- Panssari näyttää hienolta ja lisää tapahtuman mediaseksikkyyttä. Oiva tapa houkutella myös keskiajasta kiinnostuneita ihmisiä ja ulkomaan mättäjiä.

- Säännöt melko optimaaliset jo nyt kontaktipuolen osalta. Pienoisella panssarisääntöjen hienosäädöllä _saatettaisiin_ löytää parempikin vaihtoehto. Panssarisääntöjä ei tule kuitenkaan missään nimessä muuttaa ilman asianmukaista testausta.

- Tasapaino on löydettävä helpon lähestyttävyyden ja näyttävyyden välillä. Parhaiten porukkaa saataisiin markkinoimalla tapahtumaa ala-aste ikäisten viikonloppuleirinä. Sellainen kuitenkin ajaisi vanhemmat harrastajat pois. Liian simppeleissä pukeutumisohjeissa on vaarana se, että ne ajavat osan potentiaalisista tulijoista pois, näiden houkuttelemisen sijaan. Tämän uskon ainakin pätevän osaan larp- ja keskiaikaharrastajista. Kun kumartaa toiselle, pyllistää toiselle.

- Kaiken kaikkiaan Sotahuuto on nykyiselllään loistava tapahtuma, joka tarjoaa varmasti kaikille osallistujille hupia. Käydystä keskustelusta voi saada kuvan, että kyseessä on nyt isompi asia mitä se tällä hetkellä onkaan. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että loistavasta voisi tehdä pienellä hienosäädöllä ylittämättömän. Ei kannata pelätä ottaa sitä yhtä askelta, joka parantaa tapahtumaa entisestään, jos se vain on mahdollista.

Ohjausta, neuvoja ja kannustimet sääntöihin.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 00:55
Kirjoittaja Keisari_P
Säännöt vaikuttavat ohjaavasti, mutta myös valistus auttaa. Viestin loppuosan tarkoitus on hälventää takomiseen liittyviä ennakkoluuloja.

Säännöt ovat tärkeä varustautumiseen vaikuttava tekijä.
Jos esimerkiksi näyttäviä kypäriä halutaan lisää, urheilukypärien panssaripiste pitäisi melkeinpä tiputtaa pois... Lätkäkypärää saisi siis edelleen käyttää, mutta tuolloin siitä saisi vain sen todellisen suojan panssaripisteiden sijaan.

Sääntöön voisi liittää myös hieman epätasa-arvoisen pykälän, minkä mukaan ensimmäistä kertaa Sotahuutoon osallistuvat saavat panssaripisteen lätkäkypärästä. Veteraanit joutuisivat valitsemaan todelliseen suojaan tyytymisen ja autenttisemman kypärän hankinnan välillä. Ainakin he tietävät mitä ovat valitsemassa. Bofferointi on kuitenkin lajina niin turvallinen, etteivät suojukset ole välttämättömiä.

Kasvot suojaava kypärä on Bofferoidessa tärkein suojaväline. Suurin osa osumista tuppaa tulemaan päähän. On hyvä kannustaa todellista suojaa antavan panssarin käyttöön. Jos panssaripisteen ottaa pois. Osa harrastajista saattaa jättää kypärän "turhana" pois. Väitän kuitenkin, että kaikki eivät näin tekisi. Uskon myös, että tämä kannustaisi useampia hankkimaan sen urheilukypärää näyttävämmän kypärän.



"Mutta kun kaikki eivät osaa tai heillä ei ole rahaa."


Kypärän hankkiminen ei oikeasti ole niin vaikeaa tai kallista mitä voisi kuvitella. Ei ole, uskokaa pois. Keskityn tässä kommentissani nyt levypanssareihin, sillä sellaisten valmistaminen pelottaa kokemattomia eniten. Ylä-aseteen metallityökoulutuksella pääsee alkuun. Tämän korkeampaa metallityökoulutusta ei välttämättä tarvita. Tekemällä oppi parhaiten. Kellään Rämän aktiivisista panssaripajan paukuttelijoista ei ole metallialan koulutusta.

Historiallisen näköisiä varusteita saa tehtyä lopulta melko pienellä panostuksella. Kypärän takomiseen ei tarvita mitään takomiskursseja tai edes kalliita laitteita. Et tarvitse ahjoa. Edes 2mm paksua peltiä ei tarvitse kuumentaa takoessa. Esimerkiksi Spangle-helm tyyppisen viikinkikypärän takominen onnistuu hyvin pienellä panostuksella ja edullisilla työkaluilla. Kypärän ja olkasuojien tekemisessa riittää helpon upotus-tekniikan (kylmäpakotus) hallitseminen. Eli hankitaan koivupölli johon koverretaan 10cm leveä kuoppa joka on keskeltä vaivaiset 3cm syvä. Asetetaan kaavan mukaiseksi leikattu pelti kuopan päälle ja paukutellaan peltiä 1,5g pajavasaralla (8€ biltemasta). Uuden pajavasaran pää täytyy kuitenkin pyöristää rälläkällä täysin pyöreäksi. Ei kuulosta vaikealle, eikä se ole vaikeaa.

Kynnyskysymys on sopivan paikan löytäminen. Esimerkiksi omakotitalon autotalli on mainio paikka aloittaa kypärän ja muiden yksinkertaisten suojien takominen. Aloittelijan kannatta aloittaa takomaan panssarinsa 1mm pellistä, jolloin pellin leikkaus onnistuu vielä peltisaksilla. Paksumpaan tavaraan tarvitaan sähkötyökaluja kuten kulmahiomakonetta eli tuttavallisemmin "rälläkkää". Rälläkkä on perustyökalu, jollaista jokaisen heteroseksuaalisen miehen täytyy osata käyttää. :lol: Vaikka ei osaisi niin kulmahiomakoneen turvallisen käytön oppii 5 minuutissa. Kun leikkaamisen tekee ulkona metallipöly ei sotke paikkoja. Biltemasta rälläkän saa ostettu noin 20€ hintaan.
PK-seudulla asuvat voivat kysellä apua Rämäläisiltä. Tuemme mielellämme lajin visuaalista kehitystä. Kiinnostuneimpia yksilöitä kehotan liittymään Rämään. Rämän panssaripajalle Nurmijärvelle voi mahdollisuuksien mukaan tulla opettelemaan Rälläkän käyttöä ja takomista.

Rälläköinti näyttää hurjalle, mutta on aivan helppoa turvallista kun ei hosu ja käyttää hitsaushanskoja (Starkissa 5€), suojalaseja, kuulosuojaimia (tuollainen keltainen maski kuulosuojaimilla Biltemassa 10€) sekä esimerkiksi farkkukankaisia vaatteita jotka eivät syty palamaan helposti.

Kuva

Lambda^ korjatkoon jos olen väärässä, mutta Rämän kokenein takoja Lambda^ on käsittääkseni opiskellut takomistaitonsa internetistä 15-16 vuotiaana (Strigosta en ole ihan varma). Suurimman osan panssareistaan hän on takonut rivitalon takapihalla käyttäen ainoina sähkötyökaluinaan rälläkkää ja porakonetta.

Ainut asia jossa metallitöitä tehdessä ei missään nimessä saa säästää on poranterät. Kysy myyjältä mikä poranterä on laadukkain metallin poraamiseen ja osta sellainen. Käytä metallia poratessa matalia kierroksia.

Sitten ei muuta kuin Armour Archivesta panssarin kaavoja printtailemaan ja takomaan!
http://www.armourarchive.org/patterns/

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 01:10
Kirjoittaja Falcata
Mitä Mahdin ehdotukseen ajanmukaiseen asustautumiseen pakottamiseen, ei se mielestäni ole hyvä idea. Menee jo melkein historianelävöittämisen puolelle. Ja pitäisin Sotahuudon erillään larppauksesta ja historianelävöittämisestä. Ymmärrän että joitain häiritsee suunnattomasti metsässä vilisevät lenkkarit ja verkkarit, mutta tosiaan niin kauan kuin kyse ei ole larppaamisesta tai historianelävöittämisestä, ei asustus ole niin pilkun päälle vaikka ajanmukaiseen asustukseen tulee toki pyrkiä.

Toivotan myös luonnollisesti kaikki ulkomaalaiset sydämellisesti tervetulleeksi, mutta mielestäni Sotahuutoa ei ainakaan vielä tarvitse kansainvälistää. Niinkin suuri kaupunki kun Turku on miltei täysin sotahuutoharmaata aluetta. Mynämäen treeneissä on käynyt tasan kaksi turkulaista (joista toinen rämäläinen) eikä Turun seudulla tiettävästi treenata boffausta ollenkaan. Ennen kun siirrymme markkinoimaan Sohua Kanadaan niin voitaisiin pyrkiä keräämään alan harrastajia ihan Suomesta. :)

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 02:25
Kirjoittaja Juhana
Mahdin ajatukset kuvaavat aika tarkkaan omiani.

Puvustukseen ei ole aikaisemmin juuri kiinnitetty huomiota. On ainakin hyvä, että asia on esillä ja siitä keskustellaan. Toivon mukaan tästä kehitys lähtee liikkeelle.
Mahti kirjoitti:Mielestäni tapahtuman osanottajille voitaisiin laittaa pakolliseksi ajanmukainen vaatetus. Tämä voitaisiin käytännössä rajoittaa tabardipakkoon tai vaihtoehtona tabardille voisi olla muuten ajanmukainen vaatetus. Yhdessä päivässä tekee itselleen pellavatunikan. Tabardin lupaan tehdä 15 minuutissa. Onko liian suuri panostus kenellekään?
Tänä vuonna tuo minimivaatimuksesi on ilmeisesti jo osittain voimassa? Tässä on pätkä SH08:n kotisivuilta UKK:sta.

K: Voinko tulla paikalle vain t-paidassa ja verkkareissa?
v: Tapahtumasta koetetaan saada keskiaikaa myötäilevä mahdollisuuksien mukaan. Pääpaino on kuitenkin taistelemisella, ei viitekehyksellä. Jonkinlainen asepaita tai tunika riittänee minimissään, kunhan muu varustus ei ole huomiotaherättävää.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 02:58
Kirjoittaja Mahti
Järjestäjät ovat vastanneet rukouksiini :D

Kiitos vain tolkuille miehille (ja naisille) siellä Jyväskylän päässä. Enempää en ainakaan itse puvustukselta todellakaan olisi vaatimassakaan. Helppoa ja nopeaa toteuttaa kenenkä vaan ja yleistä ulkonäkötasoa parantavaa. Ei sillä, etteikö suurimman osan porukasta vaatetus olisi jo nytkin asiallista.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 11:15
Kirjoittaja Gnomus
Järjestäjien tarkoituksena ei ole olla vaatepoliisina ja heittää "tyylittömiä" maksavia asiakkaita pihalle tapahtumasta. Järjestäjinä kuitenkin toivomme, että osallistujat panostaisivat tuohon ulkonäköön omien mahdollisuuksiensa mukaan.

Ensikertalaisryhmällä ei välttämättä ole intoa, taitoa tai ymmärrystä hienoon proppaamiseen kun ei ole mitään vertailupohjaa. Kertaalleen paikalla käyneet ja Sotahuutokärpäsen puraisun saaneet taas ovat jo nähneet millaisia ratkaisuja voi käyttää, ja tietävät jo kuinka hienona asiana Sotahuutoa pitävät ja osaavat paremmin arvioida paljonko laittaa rahaa varustautumiseen.

Itse uskon, että hyvältänäyttämisen halu ja muiden ryhmien esimerkki nostaa varusteiden näyttävyyttä, jo ilman sääntöihin kirjattuja pakkoja tai jotain tiettyä varustautumista tukevia bonuksia.

ps. Tuohon Mahdin mainitsemaan huonoon etusivun kuvaan liittyen, myönnettäköön, että se voisi olla parempikin. Kuvan olisi kuitenkin kiva olla itse taistelutilanteesta eikä mikään poseeraus, ja lisäksi tarpeeksi laadukas kotisivulle. Jos teillä on hyviä ehdokkaita etusivun kuvaksi, vieläpä sellaisia joita saa käyttää, niin ilmiantakaa kuvat joko täällä, tai minulle YV:nä.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 12:40
Kirjoittaja Haltia
Myös itse leirintäalueet voisivat olla näyttävämpiä. Ei kamoja levällään joka puolella ja aseita sikin sokin. Aseista pidettiin aina hyvää huolta sodassa ja muutenkin. Miksi emme voisi rakentaa nopeasti aseille omaa puista pidikettä tai laittaa ne kauniisti esille? Viime sohusta oli tosiaan paljon "roskaisia" kuvia. Leirin näön parantaminen olisi oma ehdotukseni, koska Mahti ilmaisi sen toisen ehdotukseni todella hienosti. Se olisi se fiilis joka siitä huokuisi.
Muovipussit ja muut "epäautenttiset" tavarat voisi pitää siellä teltan piilossa.
Sitten pääsen itse telttoihin.

Oma yritykseni on saada jossain vaiheessa aikaiseksi aidon näköinen teltta johon voisi mahtua melkein koko ryhmämme ja kamiina. Ongelmana on tietysti telttakankaan hinta ja varastointi mahdollisuus.
(meillä nyt on tilaa ainakin vielä *vink*)
Olisi upeaa jos kaikki teltat alkaisivat näyttämään autenttisilta tai porukka yrittäisi edes välttää niitä kirkuvan keltaisia ja muita telttavärejä. Aidon näköiset teltat voisivat olla tulevaisuuden tavoite.
Tämä vasta vaatisikin panostusta sekä ajallisesti että rahallisesti.

Sitten se leiri elämä. Joku varmasti vetää herneen nenukkaan ja marmattaa siitä että se on taas larppaamista tai historian elävöittämistä, mutta se on fine by me. Silloin kun porukka lepäilisi omilla alueillaan, he voisivat pukeutua silloin myös autenttisemmin. Tunikan tekemiseen menee tosiaan se 5€ ja 30min. Olisi jopa turvallista saada ne lenkkarit pois ja porukan käyttämään paremman näköisiä ja nikkaystävällisempiä kenkiä, vaikka sitten maihareita. Ei ole myöskään kauhean kallista käydä hankkimassa kangashousut joko tarjoustalosta taikka kirpparilta. On täysin kysymys ihmisten viitseliäisyydestä.
Ulkotulet olisivat hieno juttu, mutta niiden vartoiminen on tietenkin työlästä.
No, itse aion laittaa keskiaikaistyylisen hameen taisteluiden ulkopuolelle, tehdä lautanauhaa ja soittaa jotain mukavaa musiikkia. Löysin yhden hyvän sivun missä on oikein kauniita soittimia. Yritän saada vähän varani riittämään lyyraan.
http://raunonieminen.com/sivusto/?q=node/11

On vain kyse ihmisten halusta tehdä näyttäväisyydelle ja fiilikselle jotain. Jokaisen pitää saada panostaa tietysti omien osaamisiensa ja halujensa mukaan, mutta mielestäni se tulisi olla suunta johon pitäisi kehittyä. Niinkuin Keisari_P sanoi, ensikertalaiselle voi antaa anteeksi t-paidan, mutta jo seuraavana vuonna voi pyytää panostamaan jo enemmän.
Nyt ryhmät jaksavat paneutua harjoitteluun ja tabardien vääntöön, ehkä pidemmällä tähtäimellä jo siihen historian elävöittämiseen. :wink:

Sitten ilmaisen vielä sen pointin, että lähes kaikki harrastukset vaativat rahaa ja aikaa sekä halua panostukseen. Ratsatus vaatii asian mukaisen kypärän, housut, saappaat ja hanskat, vähintään. Hintaa kamoille voi tulla jo 300€ ja pelkkä alkeiskurssi pääkaupunkiseudun alueella on n.350€.. Sama koskee myös taistelulajeja. Niissä on omat vaatetuksensa ja suojavälineensä ja kurssimaksunsa. Myös bofferointi on harrastus, en ymmärrä miksi sen pitäisi olla lähes ilmaista? Olisihan se hienoa saada valtio tukemaan itse harrastusta, mutta kaikki lähtee ihmisen halusta ja innostumisesta kyseiseen harrastukseen.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 13:14
Kirjoittaja Rovio
Sotahuuto on kuitenkin urheilutapahtuma, eikä mikään larppi. Sitäpaitsi jotkut trendikkäät adidaksen verkkarithan on paljon muodikkaammat kuin autenttiset housuhirvitykset.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 13:54
Kirjoittaja Hellowenisti
Rovio kirjoitti:Sotahuuto on kuitenkin urheilutapahtuma, eikä mikään larppi. Sitäpaitsi jotkut trendikkäät adidaksen verkkarithan on paljon muodikkaammat kuin autenttiset housuhirvitykset.
:shock:

Itsekkin larppaajana olen luonnollisesti hienompien ja näyttävämpien proppien puolestapuhuja. mm perkeleen larppitaustan vuoksi muuttui proppaus meillä aika radikaalisti SH06 verrattuna.
Ensimmäisenä sotahuutomme osallistuessa oli ne lähtökohdat tieto & taito sen verran hataralla pohjalla proppautumisen suhteen, että se myös näkyi varustuksesa. :lol:

Komppaan siis oikeastaan omien kokemuksien pohjalta Gnomusta, koska osallistujat todennäköisesti alkavat viimeistään sen ensimmäisen sotahuudon jälkeen panostamaan siihen proppaukseenkin.

Ensikertalaisille ne verkkarit ja lenkkarit on ihan hyväksyttäviä, koska ovat vasta tutustumassa tapahtumaan, mutta sen jälkeen olisi suotavaa viimeistään alkaa jo siihen proppaukseenkin panostamaan.

Edittiä: Niin tuolla siis tarkoitan, että nuo voivat olla sen tabardin alla. Jonkinlainen tabardi kuitenkin niiden päällä olisi vähimmäisvaatimus mielestäni.
:roll:

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 14:32
Kirjoittaja Mahti
Huoh, en vain ymmärrä miten edes aloittelijalle sen tabardin tekeminen voisi olla ylivoimainen haaste. Jos tekee sellaisen yksinkertaisen, niin rahaa menee 5-10 euroa kankaasta riippuen ja aikaa 15-30 minuttia. Sen tabardin alla voi sitten minun puolesta pitää vaikka t-paitaa ja verkkareita. Viime vuonna tulin itse armeijasta suoraan sohuun. Tabardin ja panssarin alla oli tästä syystä pelkästään farkut ja t-paita. Uskon, että tämä ratkaisu ei kenenkään esteettistä nautintoa hirveästi pilaa, sen sijaan raitaverkkarit ja adidaksen logolla varustettu t-paita, sekä lippis haittaavat monen (myös minun) nautintoa. Jotkut nauttii tapahtumassa urheilupuolesta, jotkut visuaalisesta puolesta ja siitä historiallisesta kontekstista. Minä olen antanut urheilijoiden urheilla rauhassa ja optimoida halunsa mukaan. Olisi siis kiva, jos ne puhtaat urheilijat voisivat uhrata minimaalisen summan rahaa ja aikaa, tehdäkseen tapahtumasta minun kaltaisilleni ihmisille nautittavamman. Ja haluan vielä toistaa itseäni sen suhteen, että hieno ulkonäkö vetää puoleensa lisää ihmisiä. Nätit kuvat on parasta pr:ää.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 15:18
Kirjoittaja blite
Mahti kirjoitti:Huoh, en vain ymmärrä miten edes aloittelijalle sen tabardin tekeminen voisi olla ylivoimainen haaste. Jos tekee sellaisen yksinkertaisen, niin rahaa menee 5-10 euroa kankaasta riippuen ja aikaa 15-30 minuttia. Sen tabardin alla voi sitten minun puolesta pitää vaikka t-paitaa ja verkkareita.
Mä olen sun kanssa ihan samaa mieltä: tabardin tekeminen on todella halpa ja yksinkertainen juttu ja suosittelen sitä kyllä itse vähimmäisproppauksena jokaiselle. Nyt kuitenkin puhutaan minimeistä ja on mielestäni tärkeää, että ne on laitettu mahdollisimman matalalle, jotta kukaan harrastuksesta kiinnostunut ei jättäisi tulemasta tapahtumaan niiden takia.

On paljon rakentavampi asenne puhua siitä, mikä on itselle henkilökohtainen proppaustaso kuin lähteä vaatimaan muilta samaa tasoa. Henkilökohtaisesti aion hommata kelvollisennäköiset panssarit ja kypärän ja pistää alle käsintehdyn pellavatunikan sekä viilailla muutenkin varusteista pahimmat rumuudet pois, mutta en todellakaan aio vaatia mitään vastaavaa muilta osallistujilta. Tulkoot vaikka keltaisessa pottakypärässä, t-paidassa ja lenkkareissa, mutta tiedän ainakin itse panostaneeni haluammani tasolla.

Re: Ohjausta, neuvoja ja kannustimet sääntöihin.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 15:40
Kirjoittaja Sontiainen
Itse aion ainakin sonnustautu mahdollisimman hyvin ensimmäiseeni sotahuutoon, sillä itse ainakin näen tapahtuman hienouden tunnelmassa ja varustuksessa. Ammattikoulussa varmaan harjoittelen levysepäksi tai ihan oman taidon mukaan rupean omia varustuksia väkertelemään.

Lopuksi pakko lainata keisari P:tä vielä joka selittää asian erittäin hyvin, Kaikille aloittelijoille se vain EI yksinkertaisesti ole helppoa.
Keisari_P kirjoitti:"Mutta kun kaikki eivät osaa tai heillä ei ole rahaa."

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 16:42
Kirjoittaja viikinkisoturi
Itselleni ei ikinä ollut vaikeaa valmistautua elämäni ensimmäiseen Sohuun. Ja Kun sitten lähin sohuun, oli minulla jo: 2 tabaa, rengaspanssari, 6 miekkaa, kirves, 2kilpeä ja keihäs ym. Että tämmöstä. :wink:
Välillä ihmettelen itsekkin, että mitä mä teen näillä kaikilla aseilla. :roll:

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 17:10
Kirjoittaja Peltokorppi
Hienot taistelut ymmärrän ja tapardin ei pitäisi olla vaikea hankinta kenellekkään. Tämähän myös yhtenäistää ryhmät.

Telttaleiri on asia erikseen. Sinne ei saa vaatia käviöiltä ylimääräistä kaunistumista. Tapahtuma kun ei larppi ole.
Olisi jopa turvallista saada ne lenkkarit pois ja porukan käyttämään paremman näköisiä ja nikkaystävällisempiä kenkiä, vaikka sitten maihareita.
Vaikka maiharit saattavat olla hieman nilkka ystävällisemmät niin juoksialle lenkkarit ovat ehdoton ykkösvalinta metsässä. Eivät esimerkisi suunnistajatkaan suotta niitä metsässä ravatessa käytä.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 17:16
Kirjoittaja Automaattinen
Haltia kirjoitti:Myös itse leirintäalueet voisivat olla näyttävämpiä. Ei kamoja levällään joka puolella ja aseita sikin sokin. Aseista pidettiin aina hyvää huolta sodassa ja muutenkin. Miksi emme voisi rakentaa nopeasti aseille omaa puista pidikettä tai laittaa ne kauniisti esille? Viime sohusta oli tosiaan paljon "roskaisia" kuvia. Leirin näön parantaminen olisi oma ehdotukseni, koska Mahti ilmaisi sen toisen ehdotukseni todella hienosti. Se olisi se fiilis joka siitä huokuisi.
Muovipussit ja muut "epäautenttiset" tavarat voisi pitää siellä teltan piilossa.
Sitten pääsen itse telttoihin...
Tuota tuota.. Ei kai tässä ole tarkoitus tehdä kiiltokuvaa majoituksesta tapahtumaan tavallaan liittymättömästä ilta-ajasta? Herttinen sentään. Bofferimiekatkin pitäisi piilottaa syvimpään soppeen jos tähän mennään. :D
Haltia kirjoitti:Sitten ilmaisen vielä sen pointin, että lähes kaikki harrastukset vaativat rahaa ja aikaa sekä halua panostukseen. Ratsatus vaatii asian mukaisen kypärän, housut, saappaat ja hanskat, vähintään. Hintaa kamoille voi tulla jo 300€ ja pelkkä alkeiskurssi pääkaupunkiseudun alueella on n.350€.. Sama koskee myös taistelulajeja. Niissä on omat vaatetuksensa ja suojavälineensä ja kurssimaksunsa. Myös bofferointi on harrastus, en ymmärrä miksi sen pitäisi olla lähes ilmaista? Olisihan se hienoa saada valtio tukemaan itse harrastusta, mutta kaikki lähtee ihmisen halusta ja innostumisesta kyseiseen harrastukseen.
Itse olen ratsastamaan ihan nollan sentin hintaan oltuani töissä (mm.) hevosia hoitamassa. Talleilla pääsee muutenkin ratsun selkään vaikka haarniskoituna jos pystyt vakuuttamaan hoitajat/omistajat siitä että osaat ratsastaa ja tiedät mitä olet tekemässä. Minusta elitistinen lähestymistapa on nimenomaan tämä ihmisiltä rahallisen panoksen vaatimista harrastukseen jota eivät välttämättä harrasta tämän tapahtuman ulkopuolella. (Paitsi tietysti kun ovat ensimmäisen sotahuutonsa käyneet.. :D)

Itselläni varat on suunnattu nk. tärkeämpiin kohteisiin ja tuon varustautumisen jätän hoviseppäni harteille joka tekee panssarini puoli-ilmaiseksi jo mainostusmielessä tuonne. Tähän tosin aion tosiaan laittaa jonkin verran rahaa mutta se onkin silmälläpitäen useampaa harrastusta, pääasiallisesti tuo rottinkimiekkailu.

Silti en vaatisi keneltäkään osallistumismaksua ja tabardia tms kummempaa panostusta asusteisiinsa jos se ei heidän budjettiinsa sovi. Kyllä se seuraavaksi vuodeksi korjaantuu kun into ja ikä kasvaa. :D

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 17:37
Kirjoittaja orbitti
Keisari P kirjoitti:"Mutta kun kaikki eivät osaa tai heillä ei ole rahaa."
Mitä sitten kun ei halua?

Olen eri mieltä keskustelussa esiintyineiden autenttisuuden ja "autenttisuuden" kannattajien kanssa kehityksen suunnasta ja siihen vaikuttamisen keinoista.

Se, että jotkin ihmiset ovat löytäneet harrastetta myös käsityöpuolelta tai nauttivat pseudoautenttisten varusteiden käytöstä, on aivan ok asia. Se, että samaiset ihmiset hehkuttavat saavutuksiaan ja yrittävät puolipakolla muut seuraamaan valitsemaansa tietä, ei sitä ole. Äärimmäisenä esimerkkinä, aina välillä ehdotettu, sääntöjen muokkaaminen tätä linjaa suosiviksi, oli kyse sitten lisäedun antamisesta (me vs. muut) tai osallistumiskriteerien nostaminen (joko leikit meidän säännöillä tai et ollenkaan). Itseäni ulkoasukeskustelu kannustaa pikemminkin vastareaktiona panostamaan työmaakypärään ja huomioliiveihin kuin metalliseen kypärään ja "autenttisen" estetiikan mukaisiin varusteisiin.

Enemmän argumentteja puolin ja toisin löytyy viime vuosien säikeistä.

Lähetetty: Tiistai, 04.03.2008 17:49
Kirjoittaja Gnomus
Proppauksen tekemisen helppoudesta ja halpuudesta voi aina olla montaa mieltä. Erityisesti metallihommissa päädytään siihen että se väärinleikattu kypärän pala meneekin suoraan romukoppaan, tai siis ei suoraan vaan sen jälkeen kun sitä on operoinut useamman tunnin ennen kuin huomaa että siitä puuttuikin sentti leveyttä. Myöskin tabardien teossa olen nähnyt sellaista räpeltämistä, että ehkä kaksi iltaa ja 15-30e edestä kangasta olisi mennyt ennen kuin kavereilla olisi ollut tabrdit kasassa, ja nekin rumina. Ja tietysti lisäoletuksena tabardinkin teossa se ompelukoneen olemassaolo. Olen jopa nähnyt aloittelijan tekemään chainiä joka on saatu perseelleen vaikka sitä on tehty ohjeen kanssa ja kaikki virheet olisi voinut pähkäillä, mutta vain jos sen hoksaa olevan virhe ja keskittyy miettimään mikä menee pieleen. Kaikille kaikki vaan ei ole helppoa.

Jos on kohtuulliset ompelutaidot ja se ompelukone hallussa, niin sitten se tabardin teko voi mennäkin siihen puoleen tuntiin, ja viimeistään sen ensimmäisen yritelmän jälkeen tulos on hyvää ja aika tippuu 15 minuuttiin kappaleelta. Sama pätee varmasti kypärän paukutukseenkin, mutta niiden parin ekan räpeltäminen ja romukoppaan heittäminen voi olla sellainen juttu, että saa olla intoa aika paljon että jaksaa jatkaa. Jos saa jonkun kokeneemman opastamaan ja samalla alkuun välineet lainaan voi sen ensimmäisenkin saada siedettäväksi ja kohtuullisessa ajassa.

Mutta kuten alussa sanoin, ilman pienintäkään taitoa homman aloittaminen nollasta voi olla aika työlästä ja siinä menee aikaa ja materiaalia hukkaan. Opastettuna ja kokemusta omaavana ja oikeilla välineillä varustettuna hommat onkin sitten helppoa. Kaikilla vain ei ole tuohon mahdollisuutta, riippumatta innokkuuden määrästä ja se itseopettelu voi olla hyvinkin itsetuntoa ja rahapussia riipaiseva kokemus vaikka siihen olisikin aikaa. Se että itseltä onnistuu (etenkin sen jälkeen kun hommaa on tehnyt jo useamman kerran) joku asia käden käänteessä ei tarkoita että se olisi kaikille yhtä helppoa.

Nimimerkillä: "Miten sinä kuvittelit että ne kankaat voi ommella kiinni NÄIN :shock:"

Lähetetty: Keskiviikko, 05.03.2008 00:02
Kirjoittaja Haltia
Automaattinen... Suomessa kaikilla ei ole kontakteja talleille niinkuin sinulla. Älä yleistä. Tiedät varsin hyvin että ratsastus on aikaa ja rahaa vaativaa puuhaa ja oikeastaan ihan elämän tapa kun sille polulle lähtee. Itse olen ihan ammattini kanssa ollut hevosten kanssa monta vuotta ja edelleen pidän joka tiistai tunteja. Se on villitalli ja silti yksi tunti maksaa 27€...
Itse olen pienestä asti antanut kaikki ylimääräiset rahani että pääsen ratsastamaan ja lopulta valitsin ammatikseni ratsastuksen ohjaajan, vaikka se ei ole enään nykyään pääasiallinen leipätyöni.:?

Toisekseeen, älkää nyt ymmärtäkö että tarkoitin et aseet piiloon. Ei missään nimessä. Ne pitäisi olla esillä jotta vihulaisetkin näkisivät mistä loppunsa tulee koittavan. Tarkoitin vain että leirintä alueen voisi pitää SIISTINÄ. Ettei aseet olisi levällään ja kaikki muu kama myös. Olin meinaan viimeksi yksi niistä harvoista jotka jäivät siivoamaan paikkoja. Kävelin Antti K:n kanssa joka ikisen skenunkin paikan ja leitrintä alueet läpi ja roskapussi tuli täyteen kaikkea mahdollista. Wizzylin sandaalia emme löytäneet. :lol: