Sivu 1/1

Syy tämänvuotiseen Rähinä-ärjähdykseen?

Lähetetty: Keskiviikko, 11.04.2007 13:32
Kirjoittaja Saad
Pimpelipom,

Sotahuuto lähestyy ja taistelusääntöjä on ruodittu julkisesti oikein kiitettävästi, vaikka viralliset linjaukset puuttuvatkin. Kuitenkin tulisi ehkä perehtyä hieman siihen toiseen tärkeään (sivu-)seikkaan: the story behind all this blood and core.

Virallista historiallista ajanjaksoa tälle tappelukselle en ole missään nähnyt, puhetta on esiintynyt satavuotisesta sodasta. Onko tämä nyt lukkoonlyöty asia, tullaanko taistelut käymään Ranskan maaperällä?

Mikäli näin olisi niin vastapuolethan olisivat kutakuinkin.

In the red corner..... : Ranska, Kastilia, Skotlanti, Genova, Mallorca, Böömi ja Aragonia

And in the bluuuueee corneeer: Englanti, Burgundi, Bretagne, Portugali, Navarra, Flanderi, Hainault, Akvitania, Luxembourg ja Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta.

Lisäksi mahdolliset palkkasoturit ja höpöhöpöhistorialliset nönnönnöö-porukat.

Rähinät alkoivat 1337 ja jatkuivat hyvinkinpitkälti 1400-vuosisadan puolivälin yli. Tässä on aika monta vuotta sotaa erilaisine osapuolineen ja varusteineen - tullaanko tässä nyt käyttämään hyväksi koko aikakautta, eli sotahuudossa esiintyvät porukat edustavat mahdollisesti molempien osapuolien kansallisuuksia eri aseteknologisissa ja taktisissa kehityspisteissä?

Mikäli näin on, tai ainakin alustavasti näin näyttäisi olevan. Olisi kovin jänskää kuulla vähän eri porukoiden alustavia suunnitelmia osapuolen valinnassa, ihan noin niinkun voimasuhteiden ja detaljien supersalaisen selvittämisen takia.

Elämyspelaajat tulevat mukaan suhteellisen varmasti, ainakin jos nyt tämä aihe on edellä mainitsemani.

Lähetetty: Keskiviikko, 11.04.2007 13:48
Kirjoittaja saloneju
Juu, tarkempia fiilistelyjä järjestäjien taholta olisi mukava saada. Vai onko mitään sen tarkempaa lyöty vielä lukkoon?

Lähetetty: Torstai, 12.04.2007 19:53
Kirjoittaja Strigo
Itsekin olen tätä udellut jo kahdessa keskustelussa.. Olisi kiva saada pian jo jotain tarkennusta, vaikka se sitten olisikin vain, että ei vielä tiedätä.

Me varusteintoilijat varsinkin haluaisimme jo päästä kunnolla suunnittelemaan panssareitamme ja vaatteitamme :)

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 00:24
Kirjoittaja Ascen
Tästä on tänään puhuttu järjestäjäporukalla vähän enemmänkin, ja voisin tässä vaiheessa mainita että harkittu aika on pikemminkin 1200-1300 -alkupuoli kuin satavuotinen, johtuen osittain taistelujen luonteesta ja epäeeppisista lopputuloksista.

Tietynasteista vahvaa tukea sai Battle of Bouvines ja sitä edeltävä aika, joten voinemme julkaista taustatarinan huomenna nyt kun ilmottautumisjärjestelmä on poissa jaloista.

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 13:37
Kirjoittaja Lambda^
Hei,
Tästä on tänään puhuttu järjestäjäporukalla vähän enemmänkin, ja voisin tässä vaiheessa mainita että harkittu aika on pikemminkin 1200-1300 -alkupuoli kuin satavuotinen, johtuen osittain taistelujen luonteesta ja epäeeppisista lopputuloksista.

Tietynasteista vahvaa tukea sai Battle of Bouvines ja sitä edeltävä aika, joten voinemme julkaista taustatarinan huomenna nyt kun ilmottautumisjärjestelmä on poissa jaloista.
Ymmärsinkö oikein, että tapahtumakehys on muuttumassa aiemmin ilmoitetusta vain noin kaksi kuukautta ennen tapahtumaa? Larp-kalenterin ilmoituksessa luki, että kahina sijoittuu satavuotiseen sotaan.

Satavuotinen sota olisi varusteiden kannalta helppo: levypanssarit ovat jo kehittyneet, mutta silti on monenlaisia kokeiluja vielä jäljellä. 1200-luvulla panssarityypit ovat huomattavasti rajallisemmat rajaten käytännössä levypanssarit kokonaan pois. Satavuotiseen sotaan voisi myös paremmin soveltaa edellisen sotahuudon varusteita. Autenttisemman yleisilmeen nimissä satavuotinen sota siis olisi parempi, koska monet varmasti tulevat vaivoin takomissa levypanssareissaan tapahtumakehyksestä riippumatta.

Kaksi kuukautta on hyvin lyhyt aika tehdä uusia varusteita. Suurin osa osaanottajista ei kylläkään ole niin tarkka varusteiden historiallisuuden suhteen, että tämän takia niitä vaihtaisi. Sen sijaan, meitä on pieni joukko hyvinkin paljon varusteistamme ja historiasta kiinnostuneita, joille tämä merkitsee pitkälti koko varustuksen muuttamista. Todennäköisesti juuri tämä pieni ryhmä on sama, joille tapahtumakehyksellä on muutenkin eniten vaikutusta ja joita se kiinnostaa eniten.

1200-luvulla pääosa taisteluista ratkaistiin ratsuväkirynnäköllä. Tosin, myös vuoden 2006 tapahtumakehyksen taistelu oli ratsuväkipainotteinen. 100-vuotisesta sodasta olisi mahdollista valita taistelu, jossa ratsuväen merkitys on pienempi, esimerkiksi Agincourtin taistelu, jossa monet ranskalaisista asemiehistä taistelivat englantilaisten tavoin jaloin, toisin kuin saman sodan aiemmissa suurissa konflikteissa, Crecyssä ja Poitiers'issa.
Agincourtista ei ainakaan eeppisyyttä puutu. Linjataistelua edeltävässä kannustuspuheessa voisi vaikka lainata Shakespearen (luonnollisesti hänen keksimänsä, ei aito) Henri V:n sanoja: We few, we happy few, we band of brothers." Siitä ei paljoa eeppisemmäksi pääse.

/Lauri

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 16:25
Kirjoittaja Kai
Yhdyn Lambda^:n sanoihin.

Le war

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 17:32
Kirjoittaja Aldaron
Lambda^ kirjoitti:Ymmärsinkö oikein, että tapahtumakehys on muuttumassa aiemmin ilmoitetusta vain noin kaksi kuukautta ennen tapahtumaa? Larp-kalenterin ilmoituksessa luki, että kahina sijoittuu satavuotiseen sotaan.
No, tarkkaan ottaen kalenterissa luki "satavuotisen sodan hengessä", ja Bouvines oli sille tietynlainen alkusoitto. Tuo Englannin, Flanderin ja Pyhän Keisarin kampanja sisältää myös mukavasti erilaisia osapuolia ja paljon pienimuotoisempaa häröilyä siellä täällä. Ja rähinä ratkaistiin jalkaväen voimin.

Satavuotisen sodan taistelut ratkaistiin suureksi osaksi pitkäjousella. Sekin on tylsää ja hankalaa Sotahuudon kannalta.

Skotit taitavat tulla taas kiltissä. Sekin on huutava epäautenttisuus, skotit keksivät hameensa satoja vuosia myöhemmin. Toki, jos tavoitteena on olla itse täysin ajanmukainen, ymmärrän ongelman.

Lambda^ kirjoitti: Agincourtista ei ainakaan eeppisyyttä puutu. Linjataistelua edeltävässä kannustuspuheessa voisi vaikka lainata Shakespearen (luonnollisesti hänen keksimänsä, ei aito) Henri V:n sanoja: We few, we happy few, we band of brothers." Siitä ei paljoa eeppisemmäksi pääse.
/Lauri
Eikös Agincourtissa ranskalaiset hukkuneet mutaan ja talloneet toisiaan sillä aikaa kun housuitta muodossa ripuloivat britit ampuivat pitkäjousella? :)

Olet kyllä silti oikeassa. Kaivamme parhaillaan taisteluja ja yritämme löytää jotakin kivaa satavuotisesta sodasta, mutta kovasti hankalalta näyttää. Nájera voisi esimerkiksi sopia. Nyt on vielä ihan hyvä hetki ehdotella. Juu, mutta ei Agincourt.

Kyllä me jokin spesifisempi ajanjakso ajateltiin tosiaan etsiä! Tapahtumapaikka ja siihen liittyvät oikeat henkilöt tuovat kivasti taustaa tapahtumille.

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 17:38
Kirjoittaja McManus
Agincourt olisi varsin huono mielestäni sotahuudolle...

Myönnetään, ratsuväki oli selkeästi pienemmässä asemassa, englantilaisilla ei juurikaan ollut, ja ranskalainenkin teki alussa rynnäkön, epäonnistui (jousimiehet ampuivat, ratsuväki ei kyennyt kiertämään selustaan, ja maasto oli muutenkin epäsuotuisaa), ja vietti lopputaistelun muitten ranskalaisten takana, tekemättä mitään fiksua enää koko taistelun aikana..

Mutta. Itse taistelu oli "vain" perinteinen linjataistelu, hyvin rajattu ja avoimella kentällä, lopulta oikeasti vain iso iikpläts. Muu kampanja oli sitä, että englantilaiset marssivat parisataa kilometriä yrittäessään vältellä ranskalaisten armeijaa, ja varsinaista yhteenottoa ei muuten tapahtunut. Kuitenkin minusta sotahuudossa haetaan monipuolisia skenaarioita, ja maastoja, mahdollisimman kattavia, jotta asiat saadaan jonkin yhden nimen alle?

Ja oikeasti, 100-vuotisessa sodassa melkein kaikki taistelut ovat ratsuväkirynnäkköä, suurin osa vain epäonnistui surkeasti. Minun on vain jotenkin vaikea nähdä, että varusteet olisivat oikeasti niin paljon muuttuneet, puhumattakaan siitä että yli 90% sotahuutojen varustuksista on muutenkin epähistoriallisia...

Mainitussa Bouvinesin etuna pitäisin sitä, että se on hyvin perieurooppalainen taistelu, kaksi suurta liittoumaa ottaa yhteen, molemissa on maita ympäri eurooppaa.. "Taistelu joka loi Ranskan"

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 18:14
Kirjoittaja Lambda^
Hei,
Satavuotisessa sodassa, kuten kaikissa kampanjoissa, on isojen linjataistelujen lisäksi pienempiä kahinoita. Sodista yleensä jää historiaan vain ratkaisutaistelut. Täytyy muistaa, että satavuotisessa sodassa monet keskeiset taistelut johtuivat englantilaisten chevauchee-retkistä -- ryöstöretkistä.

Satavuotisesta sodasta löytyy kaikennäköistä pikku kahinaa, jopa Sillien taistelu. Ehdottaisin, että Sotahuuto sijoitettaisiin johonkin satavuotisen sodan kampanjoista, ei yksittäiseen taisteluun. Näin saataisiin hyvinkin monennäköistä kahinaa.

Jotta saadan monenlaisia ryhmittymiä ja rahinöitä Sotahuutoon, ei tapahtumakehystä tarvitse suinkaan siirtää 1200-luvun alkuun. Ranskalaisten puolella taisteli genovalaisia italiaanoja, skotteja ja böömiläisiä. Englantilaisten puolella oli ritareja Pyhästä saksalais-roomalaisesta keisarikunnasta, tanskalaisia, bourgognelaisia. Täytyy myöntää, ettei Agincourt välttämättä ole sopivin taistelu satavuotisesta sodasta. Sen sijaan, en mitään sellaista syytä, mikä edellyttäisi noin rankan muutoksen tapahtumakehyksessä.
Minun on vain jotenkin vaikea nähdä, että varusteet olisivat oikeasti niin paljon muuttuneet, puhumattakaan siitä että yli 90% sotahuutojen varustuksista on muutenkin epähistoriallisia...
On totta, että pääosa Sotahuudon varusteista on epähistoriallisia ja että pääosalle osallistujista tapahtumakehyksen valinta ei vaikuta mitenkään varustautumiseen. Sen sijaan, meitä on pieni joukko, joille tapahtumakehys vaikuttaa ratkaisevasti varustautumiseen. Nimenomaan tälle pienelle joukolle on haittaa tapahtumakehyksen muuttamisesta. Lopuille ei varustautumisen suhteen ole mitään väliä, mikä on tapahtumakehyksenä.

Juuri tuona aikana haarniskat muuttuivat hyvin merkittävästi. 1200-luvun alussa ei käytännössä ollut käytössä levysuojuksia kypärää enempää. Ritarit olivat rengaspanssarin peittämiä nenästä varpaisiin. 1200-luvun jälkipuoliskolla alkoi pikkuhiljaa tulla säärisuojuksia, polvikuppeja ja levyillä vahvistettuja tabardeja (armoured surcoat, josta myöhemmin erikoistui coat-of-plates). Vasta satavuotisen sodan aikana kehittyi levyhaarniska.


/Lauri

Sillejä ja kampanjointia

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 18:34
Kirjoittaja Aldaron
Lambda^ kirjoitti:Hei,
Satavuotisessa sodassa, kuten kaikissa kampanjoissa, on isojen linjataistelujen lisäksi pienempiä kahinoita. Sodista yleensä jää historiaan vain ratkaisutaistelut. Täytyy muistaa, että satavuotisessa sodassa monet keskeiset taistelut johtuivat englantilaisten chevauchee-retkistä -- ryöstöretkistä.

Satavuotisesta sodasta löytyy kaikennäköistä pikku kahinaa, jopa Sillien taistelu. Ehdottaisin, että Sotahuuto sijoitettaisiin johonkin satavuotisen sodan kampanjoista, ei yksittäiseen taisteluun. Näin saataisiin hyvinkin monennäköistä kahinaa.
Olet oikeassa, ja aiheen penkominen osoittautuu juuri parhaillaan oikein jännäksi. Du Guesclinin edesottamukset erityisesti viehättivät :). Jokin sodan kampanjoista sinänsä on oikea suunta, niistä vaan ei wikipediasta liiemmin tietoja löydä.

Historiatausta on tähän asti jäänyt tärkeämpien asioiden varjoon, mutta teemme sen seuraavaksi ja varsin pian. Ja juu, kyllä se on satavuotista sotaa.. :wink:

Lähetetty: Perjantai, 20.04.2007 18:47
Kirjoittaja McManus
Juu, en sitä epäile etteikö satavuotisessa olisi tarpeeksi kampanjoita joita ei voisi käyttää, mutta just toi agincourt iski silmään, kun vähän aikaa lukenu siitä just kirjaa..

Ja juu, tottahan se on että levypanssarit kokivat alkunsa 1200-luvun loppupuolella... Kai mulla on helpompaa, kun ajattelin tulla joko kevyesti haarniskoituna tai sitten en ollenkaan, jousi riittää suojaksi :D

Ja just wikipediaselaus antoi lähinnä noita isoja taisteluita, jotka melkein kaikki oli samankaltaisia suurimmaksi osaksi.... pitäis varmaan käydä kirjastossa jotta sais detailimpaa varmaan...

McM

Re: Le war

Lähetetty: Lauantai, 21.04.2007 19:33
Kirjoittaja Wizzyli
Aldaron kirjoitti:
Skotit taitavat tulla taas kiltissä. Sekin on huutava epäautenttisuus, skotit keksivät hameensa satoja vuosia myöhemmin. Toki, jos tavoitteena on olla itse täysin ajanmukainen, ymmärrän ongelman.
Mutkun kukaan ei tunnista meitä skoteiksi jossei meillä oo kilttejä... :cry:

Re: Le war

Lähetetty: Lauantai, 21.04.2007 21:29
Kirjoittaja Taalapörriäinen
Wizzyli kirjoitti:
Aldaron kirjoitti:
Skotit taitavat tulla taas kiltissä. Sekin on huutava epäautenttisuus, skotit keksivät hameensa satoja vuosia myöhemmin. Toki, jos tavoitteena on olla itse täysin ajanmukainen, ymmärrän ongelman.
Mutkun kukaan ei tunnista meitä skoteiksi jossei meillä oo kilttejä... :cry:
Ryhmänne onkin edellä aikaansa! :)

Re: Le war

Lähetetty: Lauantai, 21.04.2007 22:22
Kirjoittaja Pahistonttu
Wizzyli kirjoitti: Mutkun kukaan ei tunnista meitä skoteiksi jossei meillä oo kilttejä... :cry:
Pistäkää hassu hattu ja punainen peruukki, niin homma pelaa taas. :D

Re: Le war

Lähetetty: Tiistai, 24.04.2007 00:13
Kirjoittaja Aldaron
Wizzyli kirjoitti:
Aldaron kirjoitti:
Skotit taitavat tulla taas kiltissä. Sekin on huutava epäautenttisuus, skotit keksivät hameensa satoja vuosia myöhemmin. Toki, jos tavoitteena on olla itse täysin ajanmukainen, ymmärrän ongelman.
Mutkun kukaan ei tunnista meitä skoteiksi jossei meillä oo kilttejä... :cry:
Kyllähän teillä kiltit pitää olla! Me harkittiin josko siirtäisi koko tapahtuman 1600-luvulle ja oltaisiin kaikki kilteissä :P

Sitäpaitsi en viime kesänä nähnyt mitä teillä oli niiden alla. Pitää ottaa vahinko takaisin, sopiva alakoukkuisku varmaan tekisi tempun.. :)

Lähetetty: Tiistai, 01.05.2007 11:19
Kirjoittaja Strigo
http://www.sotahuuto.fi/?p=historia

No niin, satavuotisen sodan alkua siis tulossa, 1350-lukua. Kiitoksia tuosta päätöksestä. Se on panssareidenkin suhteen varsin mainio vuosikymmen.

Lähetetty: Tiistai, 01.05.2007 12:31
Kirjoittaja Saad
Jeo, oikein makoisan mainiota vuosikertaa 8)

Lähetetty: Tiistai, 12.06.2007 02:13
Kirjoittaja Azor
Keskustelu Sotahuudosta ja tapahtuman autenttisuudesta jatkuu tässä säikeessä.