Sivu 1/1

Treenikulttuuri

Lähetetty: Lauantai, 19.03.2011 13:44
Kirjoittaja N.Hirvelä
Idea lähti Incen yhdestä viestistä joka herätti kysymyksen, että voisiko sääntökeskustelun lisäksi puhua ihan treenaamisesta ja sen kehittämisestä.

Tarkoitus ei ole puhua siitä, minkälainen lyönti-tai osumakulttuuri treeneissä on. Tarkoitus on puhua siitä, miten treenaatte ja varsinkin miksi?

Itse olen vetänyt treenejä Tampereella ja Petäjävedellä.
Jos paikalla on ollut paljon uusia boffaajia, olen treenien alussa opettanut esim. taisteluasentoa, liikkumista, miekan kädessä pitämistä sekä kilven asentoa.
Jottei treenit menisi tylsäksi, niin opetan aina yhtä asiaa per kerta, jottei treenit mene puhumiseksi ja jotta opetus saattaisi jäädä mieleen.
Konkreettisen näyttämisen jälkeen yleensä on ollut kyseisen asian testaamista esim. parin kanssa. Tämän jälkeen ollaan siirrytty ihan joukkomättöön.

Jos paikalla on lähinnä kokeneita ainoastaan, niin alussa on voinut vetää jotain erikoisempaa aihetta. Tähän kuuluu mm. kilpi-pushit, peräpiikin käyttö, erilaiset erikoistilanteet (2 vs. 3), jalan menettäneenä taisteleminen, varsiaseen suojaaminen ym.
Näitä tietysti sovelletaan harjoitteena.

Joukkomätöissä aloittelijoiden kesken lähinnä tapellaan ihan normaalia joukkomättöä, sillä muuten treenit voivat vaikuttaa tylsiltä jos ei pääse taistelemaan ihan normaalisti.
Jotain erikoista yleensä voi ottaa loppuun, oli se sitten kaksintaistelua tai puutyöntöä.

Jos kokeneita on mukana, on hyvä mauste laittaa aloittelijoille isot aseet ja kokeneille kilvet ja pienet aseet. Tässä kohtaa tasoerot hieman tasoittuvat ja kokeneet saavat hyvää treeniä isojen aseiden suojaamisesta. Uusille tämä on tietysti hyvä harjoitus siihen, käyttääkö ne isoja aseita konekiväärin tapaan vai ei.

Ulkotreeneissä varsinkin käytetään erilaisia muita treenimuotoja, kuten manalaa, siltatyöntöä, erilaisia respauskenaarioita (esim. nousevat respat).

Nytpä siis kysyn, miten teillä treenataan? Ja miksi treenataan, eli mitä hyötyä kyseisestä treenistä on? Ja miten treenata uusien kanssa? Miten treenata kun on sekalainen porukka sekä veteraaneja, että uusia?

Hyvällä mahdollisuudella tästä ketjusta tulee pohdintaa erilaisista treeneistä ja lajiin tulee kehitystä tämän osalta. Huonollaa mahdollisuudella porukka vastaa tähän yhdellä lauseella "meillä treenataan vain joukkomättöä". :)

Re: Treenikulttuuri

Lähetetty: Lauantai, 19.03.2011 14:10
Kirjoittaja Haiden
Rutto treenaa joukko mättöä aina.

Lähetetty: Lauantai, 19.03.2011 14:15
Kirjoittaja Pahistonttu
Muerten treenatessa omalla porukalla sisältävät sisätreenit pelkkää matsaamista erilaisilla kokoonpanoilla. 2-4 soturista kun ei sen kummempaa oikein saa aikaiseksi. Ulkotreeneissä aloitetaan lyhyellä heittokeihäslämmittelyllä (kopitellaan ringissä) ja jatketaan sitten manalalla loppuun saakka.
Jos paikalla on ensikertalaisia, heidän kanssaan käydään läpi perustekniikka n. puolessa tunnissa ja sen jälkeen sysätään kentälle tappelemaan. Oman puolen kokeneet (tai manalassa se taistelijapari) sitten ohjeistavat, että miten eri tilanteissa tulee toimia, ja osoittavat etenkin taktiikkavirheet. Pelisilmän kehittäminen on meillä perinteisesti hyvin tärkeässä roolissa. On paljon tärkeämpää hyödyntää röyhkeästi syntyneet selkäänpuukotustilanteet, kuin pärjätä duelissa Peltsiä vastaan. Ylivoimapelin ja eri aseiden yhteistyön hallitseminen ratkaisee kentällä, ei yksilön taito. Tärkeimpiä teesejämme on "Jos olet joutunut tilanteeseen, jossa taidolla on väliä, olet jo mokannut".
PK-seudun yhteistreeneissä käyneet ovat ehkä huomanneetkin, että karjun taktiikkaohjeita täysin pyytämättä. Tämä tapa on peräisin omista treeneistämme.