Sivu 1/3
Ruokailu 2013
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 12:25
Kirjoittaja Tyrisalthan
Lähes jokaisessa sotahuudossa kautta kirjoitetun historian on tullut valitusta ruuasta. Mitäs jos nyt autettaisi ensi vuoden järkkäreitä ja otettaisiin varaslähtö ensi kesän ruokakeskusteluun. Mietitään konkreettisesti mitä sen sohuruuan pitäisi olla ja paljonko sitä pitäisi olla. Huomioon otettavia asioita pitäisi olla ainakin riittävä ravinnon saanti ja sopiva hinta. Antakaa vastauksenne muotoon:
Lauantai aamupala:
Lauantai lounas:
Lauantai päivällinen:
Sunnuntai aamupala:
Sunnuntai lounas:
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 13:01
Kirjoittaja mikko
Se mitä ruualta vaaditaan on oikeasti aika yksinkertaista.
Grilliltä saan itselleni aika varmasti täyttävän ja lihaa sisältävän aterian sanotaan 6€llä. 5 ateriaa joista 2 on aamupaloja eli ehkä hieman halvempia niin hintaan 25€ pitäis saada sotahuutoruoka miten päin vain. koska suuria määriä on yleensä halvempi valmistaa.
Tällä hinnalla pitäisi saada ruokaa, jota on riittävästi, siinä on kohtuudella lihaa ja se maistuu edes kohtuulliseti (maku nyt on jo varmaan liikaa vaadittu).
Ei tämä ole niin vaikeaa, mutta valitettavasti sotahuudoissa on usein ollut osa ruuista niin ala-arvoisia että ne eivät ole yksinkertaisesti täyttäneet näitä kriteereitä.
EDIT: Ongalma on lähinnä se, että ruokahuollon toimittajat tekevät sillä bisnestä. Mitä vähemmän he ostavat raaka-aineeksi lihaa tai ylipäätään ruokaa, tapahtuma tuottaa enemmän heille, ja vedätystä on vaikea huomata kun on paha sanoa yksittäisen annoksen tarkkaa lihamäärää.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 13:25
Kirjoittaja Mahti
Asia ei ole aivan noin yksinkertainen. Usean sadan hengen maastoruokailun järjestämiseen kykeneviä ruaantoimittajia ei ole ihan jokaisen oksan latvalla. Haasteena on ruokkia satoja ihmisiä nopeassa tahdissa. Se vaikuttaa suoraan hintaan. Vertaaminen grilliin, joka tekee vakiintuneessa infrassa annoksia ei ole ihan toimivaa. Hinta vaikuttaa suoraan ruuan laatuun. Tänä vuonna pyrittiin tarjoamaan ruoka mahdollisimman halvalla, jotta mahdollisimman moni ottaisi sen. Pistämällä vaikka kymppi lisää oltaisi varmasti saatu paljon enemmän.
Minun mielestäni lihan määrä maastoruokailussa ei ole mitenkään oleellinen tekijä. Kunhan vaan hiilareita on mahdollisimman paljon, niin jaksaa jyltätä. Ruoka ei saisi loppua kesken. Maku on toissijaista, kunhan ruoka on syötävää.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 14:08
Kirjoittaja mikko
Kyllä se aika yksinkertaista oikeasti on. En minä tästä syytä järjestäjiä, koska onhan se aivan varmaa että jotai olisi tehty jos järjestäjät olisivat tienneet näistä weetabixjutuista ja mitä näitä pahimpia mokia vuosien varrelta löytyy.
Vaikeus tulee tosiaan siitä, että ei ole sellaista toimittajaa joka ei haluaisi tehdä mahdollisimman paljon rahaa, sehän on selvää ja siksi tilanne on se, että ruuantoimittaja yrittää oikoa mahdollisimman paljon ja lopputuloksena on mitä on.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 14:22
Kirjoittaja Pahistonttu
Mikä tuotantokapasiteetti on esimerkiksi festareilla tai muissa isoissa tapahtumissa ruokaa myyvillä kojuilla (mallia pyttipannu, wokki, paella). Voisiko tällaiselta yritykseltä pyytää tarjouksen?
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 14:29
Kirjoittaja LehtoA
Tähän oikomiseen, säästämiseen ja muuhun tuo lisäongelmansa se, että vaikka ruoka olisikin heikkoa, tuskin ollaan samalla organisaatiolla samassa paikassa uudestaan järjestämässä tapahtumaa. Eli huono kokemus ruoantoimittajasta ei vaikuta seuraavaan ostopäätökseen. Tekee säästämisen ja puljaamisen paljon houkuttelevammaksi ruoantoimittajalle.
Olen joka kerta kun ruokailu on ollut valinnainen sen ruoan ottanut, mutta jos sama linja jatkuu niin en tiedä jatkosta. Jo pelkkä kertsien malli (mahdottoman hempuloita peruslautasia, missä on ne hyvät syvät kipot) kertoo että ruoantoimittaja ei ollut tänäkään vuonna sisäistänyt sitä mihin ja millaisiin puitteisiin sitä ruokaa oltiin tulossa tekemään.
Itse olisin valmis maksamaan siitä sapuskasta vaikka tuplasti jos se oikeasti olisi hyvää ja sitä saisi tarpeeksi. En trangiakokkauksesta niin kovia kiksejä saa, mutta jos joka kerta jää nälkä tai pitää kahdesti santsata haaleaa ja mautonta ruokaa ja tankata omilla välipaloilla koko ajan niin alkaa jurppia pikku hiljaa.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 15:19
Kirjoittaja Lorach
Isoin ongelma korjataan heti sillä, että kielletään keitot.
Yhdyn Pahistonttuun näissä festariruoan kojunpitäjistä. Hieman vaihtelevuutta ja etukäteen arvotaan että kuka haluaa mitäkin ruokaa, niin nämä kojuilijat tekevät sen verran.
Mitä tulee lautasiin, mitä jos ihmiset ottaisivat omat muovilautaset mukaansa?
Tosin kertakäyttölautaset pysynevät ehjempinä, kun sinne laitetaan kiinteää ruokaa.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 16:28
Kirjoittaja -Maikkeli-
Sen suuremmin ruokakeskusteluun puuttumatta:
Lorach kirjoitti:Mitä tulee lautasiin, mitä jos ihmiset ottaisivat omat muovilautaset mukaansa?
Tästä tavasta luovuttiin joskus vuoden 2007 paikkeilla. Syynä yksinkertaisesti astioiden tiskauksen hankala järjestäminen, ja ajankäyttö.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 17:01
Kirjoittaja Lorach
Laitetaan lautasen päälle muovipussi.
Re: Ruokailu 2013
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 17:03
Kirjoittaja Tyrisalthan
Mikä osa tästä on niin vaikeasti ymmärrettävä, ettei yksikään kirjoittaja ole vielä tajunnut:
Tyrisalthan kirjoitti: Antakaa vastauksenne muotoon:
Lauantai aamupala:
Lauantai lounas:
Lauantai päivällinen:
Sunnuntai aamupala:
Sunnuntai lounas:
Muutakin keskustelua saa toki olla, mutta ihan oikeasti konkretiaa peliin. Mitä milloinkin ja kuinka paljon?
Re: Ruokailu 2013
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 17:12
Kirjoittaja Misumasu
Lauantai aamupala: Puuroa ja leipää
Lauantai lounas: Makaroonilaatikkoa ja leipää
Lauantai päivällinen: Hernekeitto ja leipää
Sunnuntai aamupala: Puuroa ja leipää
Sunnuntai lounas: perunamuusi ja papusoosi tai mitä nyt keksii
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 17:42
Kirjoittaja MrBigMr
Mitä tulee festareihin ja muihin, kyllähän siellä on satoja ihmisiä, mutta ne kaikki ei tunge syömään sen saman 30-60min aikana, mitä on määrätty. Väki syö pitkin päivää milloin huvittaa/selviää snägärille asti.
Kun SoHussa ruokailu alkaa, sen ruuan pitää olla tarjoiluvalmista sillä hetkellä. Safkaa pitää tehdä etukäteen, varastoida ja pitää lämpimänä tarjoiluun asti. Ei snägärillä ole 300 maggaraberunaa lämpökaapissa valmiina odottamassa, kun 300 tilaajaa iskee tiskille yhtäaikaa.
Re: Ruokailu 2013
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 22:54
Kirjoittaja Gitoll
Misumasu kirjoitti:Lauantai aamupala: Puuroa ja leipää
Lauantai lounas: Makaroonilaatikkoa ja leipää
Lauantai päivällinen: Hernekeitto ja leipää
Sunnuntai aamupala: Puuroa ja leipää
Sunnuntai lounas: perunamuusi ja papusoosi tai mitä nyt keksii
Komppaan. Tosin hernekeiton vaihtaisin johonkin vähemmän vetiseen. Paino noille "Puuroa ja leipää"-kohdille!
Re: Ruokailu 2013
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 23:28
Kirjoittaja Lalli
Gitoll kirjoitti:Paino noille "Puuroa ja leipää"-kohdille!
Maahinkaisen kokoinen EI puurolle. Mitä tahansa muuta, mutta ei puuroa.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 23:32
Kirjoittaja ipa
Sanon sen minkä suurimman osan pitäisi tietää, että sohun kaltaisessa tapahtumassa pitäisi syödä energia- ja proteiinipitoista kiinteää ruokaa. Puuroa ja hilloa, jogurttia, leipää, kananmunia, makaronia, perunaa, lihaa (ihan sama mitä) ja kastikkeita päälle. Perushuttua mutta toimii. Muumuassa näillä on tosi hyvin jaksanut kun itse olen tehnyt. Keitot sitten on minulle kirosana, varsinkin soseet. Useimiten keittoa jatketaan pelkällä nesteellä, eikä siinä sitten ole mitään täyttävää.
Kasvissyöjien puolesta en sano mitään, koska tykkään syödä lihaa. Ja tämä ei ollut provo.
Molempina aamuna voisi olla puuroa, jogurttia, leipää ja kananmunia. Sitten muita aterioita esim. makaronilaatikko, lihapullakastike ja perunaa, kanakastike ja makaronia, pyttipannu (ja ehkä kananmuna), nakkikastike ja peruna/makaroni, jne. Ja vaikkapa porkkanaraastetta mukaan.
Tässä nyt mitä iltahämärissä tuli mieleen. Otan entisen koulukeittäjän kortin pöytään ja argumenttaan että nämä vaihtoehdot ei ole hankalia tahi kalliita ruokahuollolle.
Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 23:34
Kirjoittaja ipa
Mitä Lalli tekisi puuron tilalle? Ihan vain mielenkiinnosta

Lähetetty: Perjantai, 02.11.2012 23:41
Kirjoittaja Misumasu
ipa kirjoitti:Mitä Lalli tekisi puuron tilalle? Ihan vain mielenkiinnosta

Sama. Makuasioista voi aina kiistellä, mutta puuro on ylivertaisesti paras halvoista aamiaisratkaisuista tällaisessa tapahtumassa. Kunnon supertuhti- monivilja-hillovuorattu puuro pistää vipinää töppöseen.
Re: Ruokailu 2013
Lähetetty: Maanantai, 05.11.2012 15:25
Kirjoittaja Haiden
Misumasu kirjoitti:Lauantai aamupala: Puuroa ja leipää
Lauantai lounas: Makaroonilaatikkoa ja leipää
Lauantai päivällinen: Hernekeitto ja leipää
Sunnuntai aamupala: Puuroa ja leipää
Sunnuntai lounas: perunamuusi ja papusoosi tai mitä nyt keksii
Täysin samaa mieltä ruokien kanssa. Toisen puuron voisi kyllä vaihtaa johonkin muuhun, koska kaikki eivät tykkää puuroista.
Ruuan tekijälle + järjestäjille pitää sitten vaikka tavuttaa makaroonilaatikko ei ole vetistä makaroonikeittoa. Makarooni, sipuli, jauheliha ja munavoi.
Hernekeitto taas pitää olla paksua ja sisältää lihaa aikuisten oikeasti. Myös erikseen voi laittaa johonkin astiaan sipulia, mitä voi lisätä keittoonsa.
Perunamuusi, voita ja jauhelihakastike

. Jos valitaan taas lihapullat mukaan, niin älkää hyvä luoja tunkeko sitä viemäriräkälimaa lihapulliin. Nämä voidaan tarjoilla kyllä erikseen.
Viime vuonna eräs henkilö sanoi hankikkaa ne paksut syvät lautaset keitoille, mutta kun ei valittiin ohuimat syvät lautaset että voidaan nauraa kun ihmisiltä palaa sormet ja puolet ruuasta tippuu maahan. Pahinta oli natsitarjoillija, joka ei antanut ottaa kuin YHDEN lautasen kiitos vain kun ei voinnut ottaa kahta lautasta päälekäin....
Mitä mieltä ihmiset on hernekeiton tilalle pyttipannu?
Leiväksi pitää hankkia Ranskanleipää, koska tämä on parhaimman makuista, halvinta, eniten täyttävää ja sisältää eniten energiaa+proteiinia+hiilareita.
Lähetetty: Keskiviikko, 07.11.2012 14:21
Kirjoittaja Archaos
Lauantai aamupala: Puuroa ja hilloa, Jogurttia, kananmunia
Lauantai lounas: Pastaa (Makaronilaatikko, pastavuoka,-pata)
Lauantai päivällinen: Perunamuusi ja (joku) soosi
Sunnuntai aamupala: Puuroa ja hilloa, Jogurttia, kananmunia
Sunnuntai lounas: Pyttipannu (Mielellään paistetulla munalla.)
Sanomattakin lienee selvää, että joka aterialla olisi syytä olla tarjolla leipää! Tärkeintä lienee kuitenkin riittävä ravinnon saanti. (jota se viimeksi ei ollut.)
Komppaan Misumasua siitä, että hintansa ja ravitsevuutensa puolesta puuro on ehdottomasti paras vaihtoehto, vaikka sitä en itse voikaan sietää. (Kiltisti, pakon edessä sen silti SoHu:ssa syön.) Lisäksi suolatasapainon ylläpitämisen vuoksi todella toivoisin mahdollisuuksien mukaan suola/etikkakurkkuja sapuskan yhteyteen. Ne eivät nimittäin maksa todellakaan paljoa, kun tukusta saa. Liskäkuluja siitä toki tulee, eikä ainakaan itselleni ole mitenkään välttämätön, mutta aamiaisella ei välttämättä olisi pahitteeksi juusto tai leikkeleet leivän kaveriksi.
Ja vielä leivästä: Ei todellakaan mitään ranskanpullaa! Onnettomampaa höttöä saa hakea.
Lähetetty: Keskiviikko, 07.11.2012 19:43
Kirjoittaja Peltokorppi
Ranskanleipä sisältää hemmetisti hiilareita ja protskua. Hyvää suoritusruokaa.
Lähetetty: Keskiviikko, 07.11.2012 20:05
Kirjoittaja goblintaikuri
Lähetetty: Keskiviikko, 07.11.2012 20:08
Kirjoittaja Tyrisalthan
Nyt kun on saatu jo listoja toivotuista ruuista, niin millaisia annoskokoja keskimääräinen sotahuutaja tarvitsee? Ilmoittakaa mielellään grammaa/kappaletta per syöjä, missä vain mahdollista.
Lähetetty: Keskiviikko, 07.11.2012 20:20
Kirjoittaja Rurik
Komppaan Archaosta ja Misumasua tän asian suhteen.
Tosin ton perunamuusi+jotain setin vaihtaisin spydäriin+munaan ja olis komiaa jos aamupalalla ois puuron kanssa mahdollista valita myös reippaankokonen VOIsilmä! Siitä sitä sais virtaa paukutella menemään.
Lopuks vielä että kyllähän hernari aina mettään kuuluu, eli sitä pitää saada ja mallia kunnon papu puuro, ei mitään velliä.
Annoskokoon suhteen en osaa sanoa grammoista mitään, mut tarpeeks, eli paljon sitä pitää olla.
Lähetetty: Maanantai, 12.11.2012 11:47
Kirjoittaja tiamanti
Rurik kirjoitti:Tosin ton perunamuusi+jotain setin vaihtaisin spydäriin+munaan ja olis komiaa jos aamupalalla ois puuron kanssa mahdollista valita myös reippaankokonen VOIsilmä! Siitä sitä sais virtaa paukutella menemään.
Kannatetaan! Spydäri toimii + sen sekaan on helppoa lisätä mausteita, jos maku on omaan mieleen liian kepoinen. Voisilmä ei ole myöskään yhtään hassumpi idea. Ja en nyt nopeasti vilkaistuna nähnyt mainitsiko vielä kukaan tätä, mutta jos on leipää, niin Kuninkaantekijöissä tarjolla ollut
suolakurkku oli mahtava idea -> suolaa rasitukseen. Eli sitä voisi olla lisukkeena.
Lähetetty: Maanantai, 12.11.2012 17:14
Kirjoittaja Aarimoto
Olen tähän päivään asti kiltisti ostanut rannekkeen ja syönyt ruuan. En odota siltä mitään makuelämyksiä vastedeskaan. Se myöskään koskaan ole täyttänyt ravintotarpeitani. Koska kuitenkin olen ns. iso mies, en myöskään oleta siltä tätäkään, vaan vedän ennen sohun aamiaista vahvistetun aamiaisen ja illalla sitten lisää muuta (ja skenujen aikana dexalia ja pähkinöitä).
Yhtä toivon tulevilta järjestäjiltä: tapahtuman järjestäminen paikkaan, jossa tällaisten lisäruokailujen järjestäminen on tehokasta ja ylipäätään mahdollista.