Sivu 1/2

Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 08.12.2013 20:58
Kirjoittaja Jopotzuki
Noniin! Nyt kun ensi kesän Sotahuudon viitekehys sijoittuu aikaan jolloin tuliaseita on jo ollut olemassa, suunnitelmissa olisi siis rakentaa musketti. Hyviä ideoita olenkin jo löytänyt netistä musketin rakentamiseen, mutta suurinta ihmetystä tällä hetkellä tuottaa ammus.

Minkälainen ammuksesta pitäisi tehdä? Sen pitäisi olla varmaankin tarpeeksi iso, ettei mahdu vahingoittamaan silmiä. Onko pesäpallon kokoinen ammus sopiva, liian pieni/iso? Toinen huomioitava seikka olisi ammuksen materiaali. Ammuksen tulisi olla tarpeeksi painava, että osuman saanut tietää saaneensa osuman, mutta ammus ei saisi aiheuttaa vammoja. Pitäisikö ammuksen olla pallon muotoinen vai lieriö?

Mitenkäs musketit toimisivat sääntöjen kannalta? Kuten sotakoneet vai kuten jousipyssyt? Itse olisin sillä kannalla, että yksi osuma musketin ammuksesta pudottaisi taistelijan pois pelistä.

Re: Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 08.12.2013 21:15
Kirjoittaja Hyppyrotta
Pistokärjissä käytettävä vaahtomuovi/mikälie (ehkä palloksi muotoiltuna) olisi projektiilissä ainakin riittävän pehmyttä vaikka kuin kovaa lentäisi. Ongelmaksi lento-ominaisuuksien suhteen voi muotoutua toki materiaalin keveys; toisaalta painoa saa lisää päällystämällä sen jesarilla, ehkä useammallakin kerroksella. Ajatuksen tasolla tosiaan ehkä pallon muotoinen projektiili olisi paras?

Postailetko noita löytämiäsi ohjeita?

EDIT: Rämällähän oli ilmanpaineella toimiva tykki tänä vuonna? Liekö tykin suunnittelija/rakentaja foorumeilla?

Re: Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 08.12.2013 21:21
Kirjoittaja Zergi
Tietääkseni boffomusketti oli jossain Fabassa, en nyt muista missä, mutta jostain foorumien syvyyksistä voisi ehkä jopa löytää ohjeita/vinkkejä vastaavan rakenteluun.

Re: Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 08.12.2013 22:24
Kirjoittaja DiabolusIgnis
Oon mää yhden kiväärin nähnyt, mutta eipä sillä ammuttu yhtään. Paitsi goblineita, mutta siinäkin taisi olla syynä pelon aiheuttama sydämen äkillinen pysähtyminen.

Lähinnä toimivaa muskettia kuvittelisin perunatykin. Toimivin ammus taitaa olla nimenomaan tuo lieriö, jolloin paine ei pääse yhtä helposti purkautumaan pallon ympäriltä jättäen kantaman puoleen metriin. Eli sopivankokoinen putki, jonka toisen pään tulppaa ja poraa reiän josta kaasu laitetaan sisään ja sytytetään. Sittenhän siitä voi hyvin naamioida musketintapaisen hökötyksen tekemällä siihen aseen perän ja varren piipun alle. Jos jaksaa, niin lunttilukonkin voi väkertää koristeeksi ;)

Re: Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 08.12.2013 22:58
Kirjoittaja Kommando
Hei hienoa, joku muukin on innostunut näistä! Palaan asiaan huomenna, osaan antaa neuvoja, nimim. SH '13 tykin rakentaja.

Re: Musketti

Lähetetty: Maanantai, 09.12.2013 12:06
Kirjoittaja Jopotzuki
Youtubesta olen kattellut videoita hakusanalla air cannon. Tässä yksi mielestäni hyvin toimivan oloinen kapistus: http://www.youtube.com/watch?v=q508d3k9518

Paineilma on ehkä toimivin ratkaisu ammuksen laukaisemiseen?

Mitäs jos siihen ammuksen sisään laittaa jotakin painoa? En vielä tiedä mitä, mutta jotakin mikä pikkasen toisi lisää painoa siihen.

Re: Musketti

Lähetetty: Maanantai, 09.12.2013 18:00
Kirjoittaja Pahistonttu
Pyöreisiin ammuksiin liittyen katso keskustelu lingoista: http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=168&t=7202

Muskettiin ehdottaisin ammukseksi lyhyttä nuolta ja voiman tuottoon paintball asetta. Helppo hankkia, tutkittua tekniikkaa ja kaupallisena valmisteena suhteellisen luotettava.
Vaikea uskoa, että järjestäjä sallii mitään yhden miehen käytettävää asetta sotakoneeksi (autokill jopa kilpiosumalla), koska muuten ensivuonna ei muita aseita enää nähdäkään.

Re: Musketti

Lähetetty: Maanantai, 09.12.2013 21:38
Kirjoittaja Kommando
Heh, Sotahuuto alá 1800-luku :)

Niin, lupasin palata asiaan. Omaan tykkiini sain inspiraation FaBa III esiintyneestä käsikanuunasta. Vempele koostuu 100mm pp-putkesta, jonka peräpäähän on kiinnitetty viemärin puhdistusaukko, eli adapteri, jossa on kierrekorkki. Ammus on vaahtomuovilieriö, halkaisija 120mm ja pituus 150mm, jonka keskelle on koverrettu pieni kolo, jossa painolastina käytetty footbag pysyy tiukasti paikallaan. Leveä (75mm) jesari on vedetty keskeltä siten, että molemmat päät muistuttavat hieman nuolenkärkeä, jolloin teippi ei pääse raapimaan ketään. Ammuttaessa korkki avataan, ammus ladataan haluttuun syvyyteen(tänä vuonna n. 40cm), perään suihkutetaan ponneaine(itse käytin hiuslakkaa, mutta melkein mikä tahansa syttyvä kaasu käy, en kuitenkaan suosittele butaania) ja korkki laitetaan kiinni, viimeiseksi annetaan kipinää, johon itse käytin korkkiin kiinnitettyä grillin piezo-sytytintä. Lähtee aika mukavasti, mutta kaipaa hieman jatkokehittelyä.

Itse olen miettinyt myös muskettia käyttäen yllämainittua periaatetta, joskin ammus olisi pienempi (50/75mm), jolloin siihen saisi erillisen kaasukammion, jossa syntyvä paine johdettaisiin pienempää kaliiperia olevaan piippuun. Näissä jutuissa rajoittaa rautakauppojen valinta, ainakin PK-seudulla koot ovat 50mm, 75mm, 100mm ja 160mm. Itse epäilen, riittäisikö paintball aseen tehot lennättämään edes pientä nuolta, koska boffonuolet ovat sangen raskaita ja epäaerodynaamisia verrattuna oikeisiin nuoliin.

Re: Musketti

Lähetetty: Maanantai, 09.12.2013 23:04
Kirjoittaja Vaahtopelti
Riittämättömät sulat nuolille ne jotka saat mahdutettua paintball aseen piipun sisään edestäladattavassa ja piipun kokoa suurentamalla paine laskee. Päältäladattava jonka suljet ilmatiiviiksi ni saisi vaikka isommatkin luonnonsulat sinne 17mm(?) piippuun.
Pohdin panosnaulaimiakin rungoksi mutta vain vanhanmallinen toimisi ja kustannukset aivan liian korkeat.

Jotta ase olisi tyylikäs (ääni) ja tarkka viittä metriä pidemmäskin (ampuu nuolia) pitäisi olla jokin keino annostella kaasua tarkasti.

Re: Musketti

Lähetetty: Tiistai, 10.12.2013 00:54
Kirjoittaja Pahistonttu
Tarkoitin painball aseen toiminnallisten osien istuttamista muskettiin, joka ampuisi nuolen täyskaliiperiammuksena. Musketille saataisiin "musketimainen" ulkonäkö, luotettava laukaisu sekä suuri tulinopeus (nuoli piipun sisään, tähtää laukaise, nuoli piipun sisään, tähtää, laukaise...) Tällöin piippuun mahtuisi suuretkin sulat ja tiivisteenä toimisi nuolen kärki. Paintball aseiden tehoa lienee myös helpohko muokata, joskin jo tyypillisillä tehoilla uskoisin nuolen lentävän ihan mukavasti.

Lisäksi kyseinen laite olisi myös laillinen, toisin kuin mikään palavan aineen muodostamaa painetta käyttävät laitteet. Lain mukaan kun ne periaatteessa ovat laittomia tuliaseita (elleivät luvat ole kunnossa) ja siten vahingon sattuessa voivat seuraukset muodostua yllättävän koviksi...

Re: Musketti

Lähetetty: Tiistai, 10.12.2013 15:33
Kirjoittaja Jopotzuki
Mielestäni tämän aikakauden musketin ei tarvitse olla nopea ampumaan eikä välttämättä niin kovin tarkkakaan, tosin olisihan se kiva osua johonkin sotahuudossa ettei rupea ottamaan päähän. Tuo paintball ase -idea ei ehkä itseäni innosta "historiallisen epätarkkuuden" takia, jos sillä oikeasti saavutetaan jousipyssyn kanssa samanlainen tulinopeus.

Jos palavaa ainetta paineen muodostamiseksi ei saa käyttää niin oliko Rämän tykki viime vuonna laiton? :)

Kuinkas pitkälle sillä Rämän tykillä ammutiin viime vuonna?

Re: Musketti

Lähetetty: Tiistai, 10.12.2013 17:12
Kirjoittaja Pahistonttu
Jopotzuki kirjoitti: Jos palavaa ainetta paineen muodostamiseksi ei saa käyttää niin oliko Rämän tykki viime vuonna laiton? :)
Suomen lain mukainen ampuma-aseen määritelmä.
Ampuma-aseella tarkoitetaan välinettä, jolla ruutikaasunpaineen, nallimassan räjähdyspaineen tai muun räjähdyspaineen avulla voidaan ampua luoteja, hauleja tai muita ammuksia taikka lamaannuttavia aineita siten, että siitä voi aiheutua vaaraa ihmiselle. Ampuma-aseeksi katsotaan myös sellainen esine, joka muistuttaa ampuma-asetta ja joka rakenteensa tai valmistusmateriaalinsa puolesta on ilman erityistietoja ja -taitoja muunnettavissa toimivaksi ampuma-aseeksi. (11.2.2011/124)
Rämän tykki (tai muu vastaava) täyttää määritelmän jos
- Palava kaasu lasketaan räjähdyspaineeksi. Vaikka kaasu ei varsinaisesti detonoikaan, vaan korkeintaan deflagroi, en uskaltaisi lähteä asiaa oikeudessa selvittämään. Varsinkin kun ottaa huomioon, ettei ruutikaan oikeastaan räjähdä.
- Voi aiheuttaa vaaraa ihmiselle. Jos vahinko sattuu, nin tämä kohtahan on todistettu. Jos vahinkoa ei ole vielä sattunut, mutta joku päättää lähteä tutkimaan asiaa potentiaalisen vaaran kannalta ollaan hankalassa tilanteessa. Luultavasti sellaisen ammuksen valmistaminen, joka Rämän tykistä ammuttuna aiheuttaisi vaaraa olisi mahdollista ja laki ei ota kantaa siihen, mitä ammusta väitetyllä ampuma-aseella on tarkoitettu ammuttavaksi tai ammuttu.
- Jos väline muistuttaa ampuma-asetta ja olisi muutettavissa toimivaksi ampuma-aseeksi ilman erikoistaitoja. Kaatopykälä, joka mustaruutiaseiden kohdalla kieltää suurin piirtein kaikki putket, joten ei ehkä kauhean olennainen tässä tapauksessa...

En siis sano, että Rämän tykki oli laiton, mutta lähemmässä tarkastelussa se saattaisi hyvinkin osoittautua sellaiseksi... :wink:

Re: Musketti

Lähetetty: Torstai, 12.12.2013 15:15
Kirjoittaja Sudenraivo
Mulle tuli mieleen nerffit... Esim http://www.eurotoys.fi/site/Nerf.asp?si ... 3godw0UAzg
joku jäykähkö jousi piippuun, tarpeeksi elastinen ammus että kestää jousen lataamisen latauspuikolla, jotain tommosta. Jousi virittyy liipaisimen taakse ja pum. Autenttista ääntä ei hevin saa, mutta jos moista kaipaa ni splätteri/modattu ilmukka tms?

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 18:12
Kirjoittaja Timpa
Lueskelin musketin tulinopeuksista. 1500-luvun keskivaiheilla Hakapyssyillä on ollut 6-8 laukausta tunnissa. 1500-luvun lopulla muskettien tulinopeus on ollut samanmoinen (8-10 laukausta tunnissa). 1800-luvulla tulinopeus nousi jopa 3-6 laukausta minuutissa.

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 19:56
Kirjoittaja Peltokorppi
Mun mielestä tommoset pyssyleikit voi sohusta jättää kokonaan pois. Todella vaikeita huomata osumia jos ammus on kevyt ja muutenkin todella vaikeita torjua sun muuten. Ei mun mielestä mikää hyvä suunta pffaukselle jos jätkillä rupee olemaan jotain ulkonäöllisesti muokattuja lasten softball pyssyjä joilla räiskitään sohu. Sen verran tehokkaita leluja varmaan ois että jos tommoset sallitaan niin melkee jokajätkälle pistäsin omaan ryhmään. Ei ruveta pistämään liikaa painoa tolle taustastoorille..

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 20:14
Kirjoittaja DiabolusIgnis
Entä jos musketti olisi jopa hitaampi kuin jouset?

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 20:57
Kirjoittaja Peltokorppi
Ammus tuskin ois hitaampi ja jos ois niin sitä ei tuntis ku paljaalle iholle.

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 21:02
Kirjoittaja DiabolusIgnis
Mikäs erottaa sitten musketin jousesta, vai pitäisikö nekin kieltää? Sori, provosoin nyt. :D

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 22:08
Kirjoittaja Peltokorppi
Ammus. Jos se taas ois nuoli niinku iivari ehotteli niin sitei ei juuri mikää ja onkelmaa ei ainakaan mun mielestä olis.

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 13.12.2013 22:27
Kirjoittaja DiabolusIgnis
Niin, ettei olisi siis sotakone, tai että massaa olisi huomattavan verran osuessa. Mun moka.

Re: Musketti

Lähetetty: Lauantai, 14.12.2013 23:24
Kirjoittaja Sudenraivo
Asiasta ollut näemmä ennenkin juttua, http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=168&t=5641

Re: Musketti

Lähetetty: Sunnuntai, 15.12.2013 16:02
Kirjoittaja AR2
Luulisi että jos tuollainen ase sallitaan niin se ei olisi sotakone. Sotakoneet on ihan eri asia kuin hakapysssy joten ¨ammuin käteesi kuolit¨ ei taida oikein tuollaisella toimia. :wink:

Panssarin lävistävyys olisi parempi ominaisuus musketille jos sen pehmeän ammuksen sattuu teräsmörkö huomaamaan. :)

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 27.12.2013 00:10
Kirjoittaja Jopotzuki
Timpa kirjoitti:Lueskelin musketin tulinopeuksista. 1500-luvun keskivaiheilla Hakapyssyillä on ollut 6-8 laukausta tunnissa. 1500-luvun lopulla muskettien tulinopeus on ollut samanmoinen (8-10 laukausta tunnissa). 1800-luvulla tulinopeus nousi jopa 3-6 laukausta minuutissa.
Olisin kiinnostunut lukemaan nuo samat tekstit. Siis ihan oikeasti, että 6-8 laukausta tunnissa? Mitä ne jätkät oikein teki laukausten välissä? Joi teetä ja odotteli, että ase jäähtyy? Mitä minä olen interwebsistä lueskellut niin yksi laukaus per 1-2 minuuttia oli tavallista.

Re: Musketti

Lähetetty: Torstai, 02.01.2014 02:13
Kirjoittaja Timpa
Esim. täällä:
http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohP ... 0aseet.htm
Lukee näin:
"Hakapyssyjen kaliiperi oli 19-23 mm, paino 20 kg, piipun pituus 101-115 cm ja kokonaispituus 150-180 cm, tulinopeus 6-8 laukausta tunnissa ja tehokas ampumaetäisyys korkeintaan 100 metriä. "

Mutta miettikää toimintaleffaa: kun ensimmäinen yhteislaukaus kajahtaa, yleisö tuulettaa: "Jee, äksöniä!" Sitten jätkät alkavat nysvätä ja tumpuleerata ja hieroa aseitaan. Ja yleisö tuumaa: "Herättäkää sitten vartin päästä kun ne saa toisen patin piippuun:" :mrgreen:

Re: Musketti

Lähetetty: Perjantai, 10.01.2014 16:10
Kirjoittaja Jopotzuki
Vaikuttaa aika huuhaalta minusta tuo ampumanopeus. Tässäkin videossa ammutaan kaksi laukausta reilussa minuutissa.

http://www.youtube.com/watch?v=FztXmAt25Ds