Sivu 1/1

Viskoelastinen kärki nuolessa

Lähetetty: Sunnuntai, 29.07.2012 16:32
Kirjoittaja Klasu
Tein nuolten takaisinpomppaamisaeen liittyen joitakin testejä. Pudotin ensin nuolet n. 1.3 metrin korkeudelta betonilattialle ja katsoin miten korkealle ne pomppasivat. Tästä sain jo ensimmäisen käsityksen siitä mitä tuleman pitää. Sitten ammuin ne vielä vasten betoniseinää.

Video täällä:

http://www.youtube.com/watch?v=X2pDH1NhoV0

IDV- nuolten kyky absorboida energiaa näyttää olevan pienempi kuin standardinuolella ja ne siksi pomppaavat enemmän takaisin päin. Viskoelastinen kärki oli taas käsittämättömän hyvä absorboimaan energiaa eikä pompannut takaisin päin juuri ollenkaan. Tässä kärjessä on siis vain pala viskoelastista vaahtomuovia liimattuna blunttiin kiinni. Ei teippiä. Pitää jatkaa kokeiluja tuolla viskoelastisella materiaalilla, vaikuttaa sen verran lupaavalta. Tämän materiaalin heikkous on se että se kovettuu kylmässä joten jonkunlainen komposiittirakenne on lopulta tehtävä, ehkäpä tuota viskoelastista vain kerros bluntin eteen ja loppukärki sama kuin nytkin.

Lähetetty: Sunnuntai, 29.07.2012 18:40
Kirjoittaja olho
Hyvin näkee miten tuo IDV-nuolen vaahtomuovi on rapistunut.

Kerros mistä kyseistä materiaalia saa mitä se kustantaa? Ei olis itselläkään iso temppu sitä laittaa siivu tuohon väliin.

Lähetetty: Sunnuntai, 29.07.2012 19:44
Kirjoittaja Klasu
Joo siitä IDV-nuolesta puuttuu noin 10 % pala vaahtomuovista kun sitä on ammuttu reilut 100 kertaa mukulakiviin elinikäkestävyyden testaamiseksi. Ei pahemmin vaikuttane pomppuominaisuuksiin.

Viskoelastisen vaahtomuovin kauppanimi oli FX-65 (Recticel Oy). Sitä saa Etolasta tilaamalla. Pyydä koepalaa niin ei tarvitse ostaa koko patjaa. Nyt kun vilkaisin Recticelin katalookia niin siellä näyttää olevan jo useampaakin sorttia, näistä FXM-55 SS olisi kiinnostava koska halutaan kevyttä ja pehmeää mutta samalla viskoelastista vaahtomuovia.

Viskoelastinen materiaali voisi toimia solumuovin paikalla vaahtomuovin ja bluntin välissä. Osumatilanteessa bluntti jarruttaisi viskoelastiseen joka sitten imisi varresta energiat. Melko helppo kokeilla.

Lähetetty: Sunnuntai, 29.07.2012 21:58
Kirjoittaja olho
Klasu kirjoitti:Viskoelastinen materiaali voisi toimia solumuovin paikalla vaahtomuovin ja bluntin välissä. Osumatilanteessa bluntti jarruttaisi viskoelastiseen joka sitten imisi varresta energiat. Melko helppo kokeilla.
Niin ajattelinkin. Käytän pohjana noita Mytholonin HK Larp -nuolia ja niiden oma solumuovi ei kuulemma kelpaa, mutta ei kiinnostais laittee siihen päälle solumuovia + viskoelastista + vaahtomuovia. Mietin että itse lisätyn solumuovin vois korvata seuraavassa erässä.

Lähetetty: Maanantai, 30.07.2012 14:40
Kirjoittaja Lorach
Mistä tuota viskoelastaania saa? Millainen hinta?
Testaile myös eri paksuuksia, niin saadaan sopiva standardi. Onko ihmiskokeita tehty vielä?

Lähetetty: Maanantai, 30.07.2012 17:40
Kirjoittaja olho
Lorach kirjoitti:Mistä tuota viskoelastaania saa? Millainen hinta?
Klasu kirjoitti:Viskoelastisen vaahtomuovin kauppanimi oli FX-65 (Recticel Oy). Sitä saa Etolasta tilaamalla. Pyydä koepalaa niin ei tarvitse ostaa koko patjaa. Nyt kun vilkaisin Recticelin katalookia niin siellä näyttää olevan jo useampaakin sorttia, näistä FXM-55 SS olisi kiinnostava koska halutaan kevyttä ja pehmeää mutta samalla viskoelastista vaahtomuovia.
Hinnan voisi veikata vaihtelevan liikkeittäin ja saadun palan koon mukaan? Toki suuntaa antava arvio olis kiva.

Lähetetty: Maanantai, 30.07.2012 19:18
Kirjoittaja Lorach
Oho, onnistuin näemmä missaamaan kokonaan tuon yhden klasun postin :oops:

Lähetetty: Perjantai, 03.08.2012 12:49
Kirjoittaja Pahistonttu
Itse olen myös tuota FX65 vaahtomuovia kokeillut samoin havainnoin. Kovettuu voimakkaasti kylmässä, ei pomppaa juuri lainkaan. Tavallista vaahtomuovia selvästi painavampaa ja kalliimpaa.

Lähetetty: Perjantai, 03.08.2012 13:38
Kirjoittaja Vibelius
Missä lämpötilassa kovettuminen tapahtuu?

Lähetetty: Perjantai, 03.08.2012 17:31
Kirjoittaja Klasu
Mitä kylmempää sitä kovempaa, raja on liukuva. Toimii myös toiseen suuntaan. Tuntui 12 C:ssä edelleen pysäyttävän nuolen kuin seinään, kylmemmässä en ole kokeillut. Juuri tämän kovettumisen takia tuota materiaalia ei toistaiseksi voi suositella pelkästään kärjeksi, vaan toistaiseksi bluntin ja solumuovin väliin takaisin pomppaamisen vähentämiseksi. Eli siis kerrokseksi johon bluntti osumatilanteessa uppoaa.

Kun nuoli pysähtyy kuin seinään, ei se nimittäin välttämättä tarkoita pehmeämpää osumaa. Esimerkiksi laittamalla geelipallo tai hiekkapussi nuolen kärjeksi saadaan nuoli pysähtymään kuin seinään mutta osuman voima on kova.

Mutta suosittelen kokeilemaan, hallitusti! Jotain viskoelastista vaahtomuovia saattaa löytyä joidenkin terveysynyjen, esim. Tempur sisältä. Mutta ovat yleensä aika kovaa tavaraa ja hinta tyynynä järjetön. Mutta jos vanhoja löytyy.

Lähetetty: Sunnuntai, 05.08.2012 10:07
Kirjoittaja Pahistonttu
Pakkasella testatessa FX65 oli kovaa. Sai puristettua kasaan käsien välissä tai päälle astumalla, tällöinkin muodonmuutos oli hidas.