Sivu 1/2
Erinäisiä kysymyksiä pellistä
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 16:28
Kirjoittaja Kapselitus
Eli tommonen neliön kokonen 1mm galvanoitu peltiliuska odottaa pihalla väsäystä. Tuossa parin viikon epätoivoisen työstämisen jälkeen on mieleen juolahtanut ainakin yksi kysymys.
-Ajattelin väsätä lamellaarihaarniskan, miten saan palikoista helpoiten vähemmän hengenvaarallisia, kun nuo reunat on mitä on. Viilalla koitin tuossa puoli tuntia sitten hinutella, mutta ainakin tuntui turhalta hommalta.
Kysyn myöhemmin lisää kun ei ainakaan nyt juolahda mitään kuumia kysymyksiä mieleen.
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 18:21
Kirjoittaja Pahistonttu
Rälläkän lamellilaikalla saa aika hyvin, nauhahiomakone toiminee myös.
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 19:21
Kirjoittaja Keksikeijo
Nauhahiomakoneen kanssa kannattaa olla aika varovainen.
Jos kulma nappaa kiinni niin siinä hyvin helposti lipsahtaa pellinpalat lentelemään ja käsi siihen nauhaan. Nimimerkillä kokemusta on.
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 19:31
Kirjoittaja saloneju
Kyllä viilakin toimii hyvin ja on nopeakin, kunhan käyttää viilaa oikein ja hyvällä tekniikalla. (Näppituntumalta 90% ei-ammatti-ihmisistä ei sitä nimittäin tee.) Mutta lamellaarinpalat ei kyllä välttämättä ole se oikea paikka opetella hyvää viilaustekniikkaa, voi mennä mielenterveys siinä sivussa..

Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 20:06
Kirjoittaja MrBigMr
Keksikeijo kirjoitti:Nauhahiomakoneen kanssa kannattaa olla aika varovainen.
Jos kulma nappaa kiinni niin siinä hyvin helposti lipsahtaa pellinpalat lentelemään ja käsi siihen nauhaan. Nimimerkillä kokemusta on.
Siksi meikäläinen käyttää yleensä pihtejä pienempien hiottavien kanssa, niin pysyy näpit tallella. Myös nimim. "Kokemusta on."
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 21:14
Kirjoittaja Kapselitus
Näppituntuma kun reunoihin on vähän huono, kun millistä panssaria on tullut hyvin vähän kopeloitua. Kuinka sileitä reunojen pitäisi olla? Alakerran smirgelillä yritettiin pyöristää, haavoja ei tullut reippailla vedoilla muutakuin tehdasreunoista (nyt on sitten laastareita kolmessa sormessa).
Lähetetty: Torstai, 26.08.2010 21:34
Kirjoittaja PattiJalka
Ei niissä mitään muuta vaatimuksia ole kuin että ovat turvalliset. Tee sellaiset että panssaria uskaltaa käsitellä ilman suojavarusteita.

Lähetetty: Perjantai, 27.08.2010 16:31
Kirjoittaja Kapselitus
Tuntuu hölmöltä kysyä tällaisia kysymyksiä, mutta kuinka paljon noita reunoja pitäisi tasoittaa? Täysin vaarattomia niistä ei vissiin saa, mutta tuntuu vaan että jos pyöreää muotoa yrittää niin siitä tulee lähinnä terävä, terävimmät reunat kyllä saa pois, mutta riittääkö tämä? En viitsisi vaan todeta haarniskan turvallisuutta sillä vaikeammalla tavalla.
Lähetetty: Perjantai, 27.08.2010 18:03
Kirjoittaja Pahistonttu
Kapselitus kirjoitti:Tuntuu hölmöltä kysyä tällaisia kysymyksiä, mutta kuinka paljon noita reunoja pitäisi tasoittaa? Täysin vaarattomia niistä ei vissiin saa, mutta tuntuu vaan että jos pyöreää muotoa yrittää niin siitä tulee lähinnä terävä
Riittävän hienolla lamellilaikalla saa sileitä ja pyöreitä reunoja varsin vaivatta, paljain käsin sormien liu'uttaminen reunaa pitkin ei tunnu lainkaan ikävältä.
Lähetetty: Torstai, 02.09.2010 21:09
Kirjoittaja Kapselitus
Lisää kysymyksiä, kun lamellaarin teko on nyt edistynyt.
Eli nyt on siis tommosia lamellilätkiä tullut tehtyä 34 kpl, joista puolet "turvallisia". Kuitenkin epäilen että tällä nopeudella ja yrityksen ja erehdyksen kautta hakemallani tiedolla projektissa voi kestää ja kulua turhaan aikaa.
http://kuvablogi.com/blog/29921/1/
Ohessa kuvia lamellaarilätkistä, kuitenkin tarvitsen vähän avustusta. Miten nuo olisi järkevintä "laittaa kasaan", sillä rammalla sähköporakoneella ja huonoilla työkaluilla reikien teossa hajoaa pää, varsinkin jos reikiä tehdään
tämän oppaan avulla. Pitäisikö reikiä jotenkin tehdä turvallisemmaksi vai riittääkö silkka läpiporaus? Kuinka kauan kestää rälläkällä lamellien reunojen tasoittaminen (rälläkkä on järjestelykysymys, joten mitään kokeiluja en ala tältä istumalta tekemään).
Nämä alarivin lätkät ovat tasoitettu dremelillä, mutta kun puuha on hidasta (5-10 min/lätkä+kipeä selkä), niin ehkäpä joku muu ratkaisu olisi mietittävissä? Ehkäpä jonkinlainen wisby-mallinen ratkaisu? Entä reikien teko, kannattaako se tehdä jotenkin kymmenen kasoissa pylväsporakoneella aivosolujen säästämiseksi?
Älkää ihmetelkö hölmöjä kysymyksiä ja satunnaista tajunnanvirtaa, joista näin internet-foorumeilla nautin. Eli siis semi-perinpohjaisia ohjeita kaipaan Rauman kokeneinpana panssarintekijänä.
Lähetetty: Torstai, 02.09.2010 21:33
Kirjoittaja Mr McTwister
Pistä sähköteippiä reunoihin ja vaikka varmuuden vuoks useampi kerros,saat samalla hienot "trimmit".

Lähetetty: Torstai, 02.09.2010 21:36
Kirjoittaja Kapselitus
Niin, tuohan kävisi kyl jos olis jonkun visbyn sisällä, lähetään kuitenkin siitä että lätkät paistaa läpi

Lähetetty: Torstai, 02.09.2010 22:10
Kirjoittaja Kakure
Jos haluat tehdä noita lätkiä hieman nopeammin, kannattaa leikkauttaa pelti korkeudeltaan jo valmiisiin suikaileisiin. Ei tarvitse koko neliötä rälläköidä. Poraamisessa suosittelen ottamaan jonkun järeän naulan ja vasaralla kopauttamaan naulan avustuksella peltiin pieni lommo tai kuoppa. Näin saat poranterän pysymään alussa paikallaan ja lähtee poraamaan paremmin. Naulat tosin tylsistyvät nopeasti, joten teroita aina välillä hieman tai ota uusi.
Lähetetty: Perjantai, 03.09.2010 09:00
Kirjoittaja saloneju
Tai sitten hankit niiden naulojen sijasta ihan vaan tuttavallisesti
pistepuikon.

Lähetetty: Maanantai, 13.09.2010 12:56
Kirjoittaja Kapselitus
Mitäs lankaa olisi syytä käyttää homman kasaan punomiseen?
Lähetetty: Maanantai, 13.09.2010 13:50
Kirjoittaja JonTzu
Lähetetty: Maanantai, 13.09.2010 14:14
Kirjoittaja Kapselitus
Vissiin on samankaltaista kuin semmonen rakennustöissä käytettävä naru? (en nyt osaa tarkemmin kuvailla) Sellainen ainakin on melkoisen kestävää.
Eli vissiin aika pienillä rei'illä pärjätään?
Lähetetty: Tiistai, 14.09.2010 00:50
Kirjoittaja Pahistonttu
Omassa nahkaisessa lamellaarissani käytän 4mm paksua sisalnarua (armourarchiven ohjeen mukaisesti, eli jokaisesta reijästä menee naru kaksi kertaa) eli reijät ovat 6mm. En tiedä miten toimisi metallisessa mallissa, mutta omassani toiminut kiitettävästi ja näyttää mielestäni hyvältä.
Lähetetty: Perjantai, 24.09.2010 23:16
Kirjoittaja Kapselitus
3mm reiät, villalankaa, ainakin alustavasti kesti. Periaatteessa varmaan kannattaisi porata isommat reiät ja laittaa sitä sisal-lankaa jota jo tuli vähän ostettua. Tiedä häntä.
Lähetetty: Lauantai, 25.09.2010 18:24
Kirjoittaja Dizabella
Väittäisin ettei se villalanka kovin kauaa kestä. Riippuu tietysti vähän langasta, mutta itse en ainakaan rupeaisi sillä kiinnittämään mitään minkä on tarkoitus kestää...
Lähetetty: Torstai, 30.09.2010 12:22
Kirjoittaja Demolicious
Jos oot saanu sijottua muutamia levyjä yhteen, niin kuninka pahaa meteliä pitää?
Kun itekkin oon ajatellu jotain tällasta sen aiemman hätiköidyn suomukasan tilalle, joka meni jokseenkin pieleen. Tekele kilisi niin että oli kuulo mennä.
En kuitenkaan jasksa alkaa rengaspanssaria väsäämään, kun 1mm peltiä ja työkaluja on käytössä vaikka kuinka. Eli mites on rakennelma toiminut.
Jos jollakulla on valmis metallinen niin vois kertoo omia kokemuksiaan + kokonaispaino. Jos tätä alan rakentaan niin en kyllä tälläkertaa häsellä.
Ja muuten minkä kokosia levyjä ootte käyttänyt? Isommilla tulee kai kevyempi mutta kömpelömpi?
Lähetetty: Torstai, 30.09.2010 13:12
Kirjoittaja Kapselitus
Eli siis, mitä on nyt itse tullut huomattua niin lamellit ovat tiukasti kiinni toisissaan ja ajattelisin, että se ei pidä mitään järkyttävää mekkalaa. Vähän laskeskelin, että tuollainen hihaton lantioon asti ulottuva voisi painaa ehkä 4-5 kiloa. Lankana on nyt sitten näillä näkymin lopullisesti linjalanka, joka kestää ainakin jonkin verran kulutusta. Lätkät on keskimäärin 4cm x 9,5cm mitoiltaan.
Lähetetty: Lauantai, 02.10.2010 21:58
Kirjoittaja Kapselitus
Nyt on kuvia narutetuista osasista. Reiät ovat halkaisijaltaan 4mm, lankana linjanaru (hyvin tuntuu kestävän). Lattialla olevassa kerässä on 40 lätkää, näin paljon niitä on syystä että tarkoitus olisi pujottaa haarniska päälle esimerkiksi köyttämisen sijasta. Tämä luultavasti tarkoittaa myös sitä, että on syytä käyttää vyötä.
Pitäisikö lamellit sommitella oheisen kuvan osoittamalla tavalla
http://www.armourarchive.org/patterns/l ... mage15.gif vai sillälailla kuten minä teen (eli jokainen lamelli on yhden alla ja toisen päällä jatkumona)?
Lähetetty: Maanantai, 04.10.2010 09:55
Kirjoittaja Pahistonttu
Kuvan kaltainen malli, jossa on tavallaan kaksi puolikasta, jotka sitten lopussa yhdistetään molempien alle/päälle menevillä kaskilamelleilla on mielestäni helpompi kasata. Tuollaisten rinkuloiden yhteenliittäminen kun vaatii suhteellisen isojen ja hankalan mallisten kappaleiden käsittelyä ilmassa, kun taas puolikkaita voi pitää kätevästi esimerkiksi pöydällä ja liittää rivejä yhteen tasossa.
Lähetetty: Torstai, 11.11.2010 16:23
Kirjoittaja Kapselitus
Noniin, nyt kun noita lätkiä alkaa olla jo reipas sata, niin tuossa eilen niitä kasaan laittaessani huomasin tällaisen "toppimallin" olevan epäkätevä. Eli toisin sanoen lamelleja menee järjettömästi, mikäli haluaa sen olevan ujutettava malli ja tulee tuosta vatsaosassa tulee hulmuamaan. Näinpä ajattelin tehdä lamellaarista jotain yksinkertaisen tabardin kaltaista, eli toisin sanoen kaksi isoa aluetta lamellaaria, joita yhdistää vielä suunnittelemattomat olkaremmit (pelkkää lamellaaria, pelkkää nahkaa vai yhdistelmä?).
Eli siis, miten sellainen kannattaisi kinnittää? Vyö ympäri vai molempiin kylkiin remmeillä kiinni?