Sivu 1/2

Gambesonin valmistukseen liittyvä materiaali ongelma

Lähetetty: Maanantai, 01.02.2010 23:36
Kirjoittaja bluurankeli
Ajattelin tässä gambesonin tekaista ja löysin kyllä täältä ohjeenkin, mutta missään ei puhuta että kuinka paksuja materiaaleja tulisi käyttää?

Re: Gambesonin valmistukseen liittyvä materiaali ongelma

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 09:33
Kirjoittaja Legoinsinööri
Haarniskasäännöt kirjoitti:Kangaspanssarin tulee olla riittävän paksu puristuksessakin. Testaa tätä esimerkiksi latomalla kunnolla painoa pöydällä olevan panssarin päälle. Yhteen tikatuista kangaslevyistä tehdyn haarniskan tulee tällöin olla vähintään 10 mm paksuinen, nakkitakin tai muunlaisen kangaspanssarin vähintään 15 mm paksu.

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 15:24
Kirjoittaja Kantti
Olemme tuon vaimon (Athene täällä foorumeilla) väsänneet gambesonit viime sotahuutoon nakkitekniikalla. Käytimme pohjana kahta farkkukerrosta (tukevinta farkkua, mitä Eurokangas tarjosi), päällikankaana intianpuuvillaa. Nämä siis tukevia kankaita ihan panssarin yleisen napakuuden vuoksi. Nakkitakissa sinällään ei ole yksittäisen kankaan paksuudella väliä, kunhan "kuori" kestää, niin nakkiin voi kyllä tunkea hyvinkin erilaisia ja paksuisia kankaita. Kannattaa vain nakin leveyttä ja siihen jäävää löysän kankaan määrää suunnitellessa miettiä, paljonko sitä tarvii olla, että saa tuon 15mm kokonaispaksuutta kasaan.

Hilpeimmillään projekti oli, kun koetin ompelukoneella pistellä hartiasaumaa kasaan. Yhteen ommeltiin siis vain neljää kerrosta farkkua ja kahta kerrosta intianpuuvillaa. Yski, rahisi, röhisi ja köhi, mutta ompeli! Tästä vinkkinä: hanki ompelukoneliikkeestä tasan niin paksu neula kuin koneeseen, jolla työskentelet, ikinä saa vain kiinni. Osta niitä lisäksi useampi, niitä katkennee/tylsyy projektin aikana.

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 16:20
Kirjoittaja bluurankeli
Sitten vielä sellainen kysymys, että mitä kaikkia järkeviä henkittäviä vaihtoehtoja olisi tuolle sisäkankaalle, vai onko sillä edes niin väliä?

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 17:14
Kirjoittaja Jesua Sukaton
Mikä paksuus olisi rengaspansasrin alle tulevalle gambesonille passeli? Ei välttämättä tarvitse tuota 15 milliä?

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 23:26
Kirjoittaja Julius
Moi,

En kyllä suosittele 15mm paksua kangaspanssaria rengaspanssarin alle, etenkin kun siitä ei tarvitse irrota panssaripistettä. Rengaspanssarin alle kannattaa tehdä sellanen mukavan paksu kangaspanssari: jos millimetrejä haluaa niin jotain yli 5 mutta alle 10. Mutta oikeesti se riippuu siitä miten jäykkää matskua sulla on ja mikä on susta itsestäsi mukava.

Tuolla nettisivuilla on muuten Valtsun tekemä oiva kangaspanssariohje: http://sotahuuto.greywolves.org/viiteke ... besonohje/

Lähetetty: Tiistai, 02.02.2010 23:56
Kirjoittaja Kantti
Bluurankeli, kokonaisuus ei tule loputtomasti hengittämään kuitenkaan, tavaraa on yksinkertaisesti niin paljon välissä. Luonnonkuiduissa on silti syytä pysyä. Itse valitsin sen farkun sisäkangasvaihtoehdoksi ihan kestävyyden takia, mutta ennen kaikkea siksi, etteivät nakit tule täysin pyöreiksi vaan pysyvät puoliympyröinä. Vaimo käytti intianpuuvillaa sisälläkin, eikä ongelmia tullut, mutta gambeson oli myös juuri ja juuri tuon 15mm, kun omani on lähempänä 25mm. Jos tekee jämäkämpää kuin Sohu-minimi, suosittelen kyllä farkkua tai jotain todella jämäkkää kangasta, mielellään kahta kerrosta. Farkku sivumennen sanoen on myös yllättävän halpaa moneen muuhun verrattuna.

Vinkkinä sisäkankaita voi saada isoilta kirppareilta ilmaiseksi. Itse kävelin Jyväskylässä Ekocenter nimiseen paikkaan ja kyselin, mitä kannattaisi ostaa, että mahdollisimman edullisesti saisi luonnonkuituja. No, ne sanoivat suoraan, että tules tänne takahuoneeseen. Siellä oli valmiiksi lajiteltuna myyntiin kelpaamatonta kamaa, joka oli menossa polttoon. Sain kantaa kilotolkulla ilmaiseksi sitä pois.

Lähetetty: Keskiviikko, 03.02.2010 04:20
Kirjoittaja Sefraim
Myös vinkkinä rakennukseen, että ainoat kuolemantapaukset SCAssa on saatu lämpöhalvauksilla, kun matsaajalla on ollut keinokuituinen paksu gambesoni. (Minardililta kuulin eilen kun tuli asia puheeksi). Eli komp komp, luonnonkuitua!

Lähetetty: Keskiviikko, 03.02.2010 20:27
Kirjoittaja N.Hirvelä
Sefraim kirjoitti:Myös vinkkinä rakennukseen, että ainoat kuolemantapaukset SCAssa on saatu lämpöhalvauksilla, kun matsaajalla on ollut keinokuituinen paksu gambesoni. (Minardililta kuulin eilen kun tuli asia puheeksi). Eli komp komp, luonnonkuitua!
Itse olen kuullut huhun, että joku yli 60-vuotias olisi joskus (tietääkseni Estrella war 2008 tapahtumassa) kuollut lämpöhalvaukseen, koska ei ollut matsatessa levännyt eikä juonut ollenkaan (gambesonista ei kyllä asiassa mainittu).
Tosin wikipedia kertoo ettei SCA:ssa olisi kentällä kuollut ketään.

Aiheesta silti sen verran, että rengaspaidan alla olen itse käyttänyt n. 3mm paksua gambesonia. Tuo pehmittää jo mukavasti, niin ettei rengaspaita hierrä liikaa. Luonnonmateriaalia kannattaa ehdottomasti olla.

Ja kyllä, käytän Gambesoniani myös SCA:ssa rengaspaidan kanssa.

Lähetetty: Keskiviikko, 03.02.2010 21:53
Kirjoittaja bluurankeli
Kuinka paksu gambeson kannattaisi olla, jos päälle tulee 2mm levyhaarniskaa?

Lähetetty: Perjantai, 05.02.2010 03:22
Kirjoittaja Haiden
Sefraim kirjoitti:Myös vinkkinä rakennukseen, että ainoat kuolemantapaukset SCAssa on saatu lämpöhalvauksilla, kun matsaajalla on ollut keinokuituinen paksu gambesoni. (Minardililta kuulin eilen kun tuli asia puheeksi). Eli komp komp, luonnonkuitua!
Puuvillasta tehty gambeson, joka on hiestä märkä ja voit olla varma lämpöhalvaus on taattu, jos et ole juonnut vettä. Luonnonkuitu ei tarkoita mitään superhengittäväävettähylkivää ihmeainetta. Ainoa luonnonkuitu (yleisimässä käytössä), joka pystyy hengittämään märkänä on eläinvillat. Puuvilla lopettaa hengittämisen samantien, kun se kostuu. Puuvilla hengittää huonommin kuin keinokuidut ja kerää kosteutta, kun keinokuidut poistavat tätä.

Nykyiselle keinokuitu kielolle ei ole perusteita muuta kuin huhu puheet USA:ssa kuoleista rottinkimatsaajista. Nämäkin oltaisiin voitu estää 100% hyvällä nestetankkauksella ja myös varmasti henkilöt olisivat kuolleet luonnonkuitu gambesoneissa.

Lähetetty: Perjantai, 05.02.2010 14:07
Kirjoittaja JonTzu
Mikään ei hengitä huonommin kuin nahka+rautalevy -yhdistelmä jossa olen heilunut. Tuo keinokuitujen kielto on kieltämättä aika erikoinen, se on niitä joita pitäisi tarkastaa. Jaksaako joku tehdä ehdotuksen poistosta?

Lähetetty: Perjantai, 05.02.2010 21:02
Kirjoittaja pt
Viimeisen kahden viestin sääntömuutos-ounasteluun lievästi hämmentynyttä vastinetta. Ei tämän vuoden järjestäjien virallinen kanta jne.
Nykyiselle keinokuitu kielolle ei ole perusteita muuta kuin huhu puheet USA:ssa kuoleista rottinkimatsaajista.
Toivoisin tälle väitteelle perusteita.

Tietääkseni käytännössä kaikissa piireissä, joissa gambesoneja osana erityylisiä taisteluharrasteita käytetään, on jo vuosia suositeltu vahvasti luonnonkuituja gambesoniin. Joissain porukoissa keinokuidut ovat kokonaan kiellettyjä, joissain porukoissa niiden käytöstä pyritään eroon. Ihan sama onko kyse amerikkalaisista rottinkitappelijoista, venäläisistä buhurt-äijistä, saksalaisista kaupallislarppaajista tai ruotsalaisista varustehifistelijöistä. Ja sama juttu jos katsot gambesoneja myyvien käsityöläisten tuotteita: kaupalliset gambesonit täytetään nykyään luonnokuiduilla, useimmat myyjät erikseen mainostavat tällä. Halvimmat intia-tuotantoa olevat gambesonit saattavat sisältää keinokuitutoppausta ja näiden kauppiaat pyrkivät tätä parhaansa mukaan peittelemään. Mutta siis ihan oikeasti, ei tuo keinokuitukielto ole mikään yhden vuoden sotahuudon järjestäjien ilkeyttään sääntöihin laittama jekku vaan ihan "alan" nykyhengen mukainen.

Alan yleinen käytäntö ei tietenkään ole mikään kiistaton argumentti minkään puolesta: satatuhatta kärpästä jne. Mutta kyllä se laittaa todistustaakan vastapuolelle, eli kaipaisin kovasti perusteluja mitä ihmeen lisäarvoa keinokuituiset gambesonit toisivat boffaukseen. Nyt joku tietenkin sanoo että kyseessä onkin periaate, siis että Sotahuudon säännöistä pitää karsia kaikki "holhoavat" säännöt. Tämä voi olla tottakin: ei minua henkilökohtaisesti kiinnosta mitä kamaa Sanna-Petterin toppatakissa on sisällä, ei tippaakaan. Eli oikeastaan, siitä vaan sääntömuutosehdotusta tekemään! Mutta edelleen, jos joku tosissaan väittää että keinokuituiset gambesonit ovat ihan ok, niin pliis, kertokoon täällä kaikille missä tuhannet SCA:n, historianelävöityksen, historiallisen miekkailun ja muiden vastaavien aktiviteettien harrastajat ovat olleet väärässä kaikki nämä vuodet.


Ja sitten vielä vähän rakentavampaa asiaa Haidenin esittämistä materiaalikomenteista
Ainoa luonnonkuitu (yleisimässä käytössä), joka pystyy hengittämään märkänä on eläinvillat. Puuvilla lopettaa hengittämisen samantien, kun se kostuu. Puuvilla hengittää huonommin kuin keinokuidut ja kerää kosteutta, kun keinokuidut poistavat tätä
Pellava unohtui, sitä kai pidetään yleisesti sekä hengittävänä että viilentävänä materiaalina.

Keinokuidut eivät kyllä aina (tai edes yleensä) poista kosteutta. Onhan noita teknisiä kankaita, jotka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen, mutta eihän tässä oikeasti ole niistä puhe. Keskiverto eurokankaasta saatava keinokuitukangas ei hengitä tippaakaan. Puuvilla on luonnonkuiduista kehnoin, siinä olet ihan oikeassa, mutta silti silti se pesee hengittävyydessä useimmat viskoosi- ja polyesterikankaat, väitän minä. Tätä voi empiirisesti testata käyttämällä 70-luvun tyylistä polyesteripaitaa hikisessä tilanteessa, esim. diskossa. Sen rinnalla puuvilla on taivaallinen matsku.

Kukaan ei ole väittänyt että kaikki luonnonkuidut hengittävät täydellisesti ja keinokuidut eivät hengitä lainkaan. Molemmat luokat sisältävät erilaisia materiaaleja joilla on erilaiset ominaisuudet. Pointti on se, että luonnonkuitukankaat oletusarvoisesti hengittävät, kun taas keinokuitukankaat -kalliita teknisiä kankaita lukuunottamatta- eivät hengitä. Yleisesti saatavilla olevat, halvat keinokuitukankaat (siis ne jotka kykenevät hinnassa ja saatavudessa kilpailemaan halvimpien luonnonkuitujen kanssa, ja josta siis pertti perussotahuutajat gambesoninsa tekisivät) ovat käytännössä aina äärimmäisen huonoja vaihtoehtoja gambesoneihin. Tältä pohjalta, ymmärtäisin, on siis nähty järkeväksi vahvasti suositella, tai vaatia, vain luonnonkuitujen käyttöä gambesoneissa.

Asialla on hirveästi tieteellisiä ulottuvuuksia. Kuitu on eri asia kuin kangas: samasta kuidusta voidaan tehdä erilaisia kankaita joilla on erilaiset ominaisuudet. Hengittävyyttä voidaan mitata, mutta se ei kerro koko totuutta. Tekniset kankaat ja luonnonkuitukankaat ei toimi samalla tavoin kerrostettuina. Monet tekniset kankaat eivät myöskään toimi todellisuudessa mainoslauseittensa mukaisesti, siinä missä luonnonkuiduista on vuosituhansien kokemukset. Asiasta on yleensäkin ehkä hieman turhaa vääntää teoreettisella tasolla niin kauan kun kokemukset keinokuitugambesoneista ovat huonoja. Enkä yhtään epäile, etteikö joku asialleen omistautunut näpertäjä kykenisi tekemään äärimmäisen hyvin hengittävän gambesonin 100% keinokuiduista. Mutta toistan nyt itsenäni, eihän tässä siitä oikeasti puhuta, vaan niistä halvimman kautta tehdyistä polyesterivanu-sukelluspuvuista.

Lähetetty: Lauantai, 06.02.2010 02:07
Kirjoittaja Jesua Sukaton
Onko empiirisia kokemuksia euroopan yhdestä vanhimmasta viljelykasvsita eli hampun käytöstä gambesoneissa? Eihän tätä nykyään ainakaan Suomesta järkevästi saa mutta aiheesta olen kiinnostunut.

Lähetetty: Lauantai, 27.02.2010 23:20
Kirjoittaja sankrimus
Huonekalujen pehmustamista harrastaneena päähäni pälkähti kuinka keinojouhi soveltuisi gambesonin pehmusteeksi. Se valmistetaan kookospähkinän kuoresta ja kestää melko hyvin kosteutta.

http://verhoilutarvikkeet.com/?p=produc ... kiloittain

Eipä se tietysti tulisi kalliiksi kokeilla. Vaatii sisä- ja ulkokerrokseen erittäin tiheää kangasta, kun tuppaa tulemaan harvemmasta läpi. Farkkukankaan luulisi olevan aika passeli.

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 01:12
Kirjoittaja Pyry Veteli
Tuo 14.80 on se kilohinta? Tulee varmaan halvemmaksi (ilmaiseksi) käyttää kuivaa ruohoa/heinää, ellei sitten kookospähkinällä ole jotain maagillisia ominaisuuksia?

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 10:32
Kirjoittaja Vibelius
Ja onhan kuiva heinä kuitenkin se kotimainen ja siksi myös ekoteko vaihtoehto. Sitä voi käydä ostamassa lähimmältä maatilalta. 14,90 €/250 kg tai 25 c/kilo.

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 10:40
Kirjoittaja Keksikeijo
Elikkäs hieman halvempaa kuin tuo tekojouhi :D
Onneksi ilmainen on parempaa, kannattaa olla lähisukulaisia jotka omistavat maatilan :P

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 11:49
Kirjoittaja goblintaikuri
jep! 8) ehdottomasti parempi vaihtoehto on yhdestä hikireissusta homehtuva ihanan ekologinen heinä. ei muuta kun väkertämään. Boffereiden valmistuskin on halvempaa kun hakee kaatopaikalta kusen polttaman 80-luvun sohvan sisälmykset pehmusteeksi.

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 12:36
Kirjoittaja sankrimus
Tekojouhi on niinkin maagillista ettei se murene käytössä. Sitkeää tavaraa. :wink:

Mutta tehkää toki heinästä gambeson. :D Voin vain kuvitella miten upeasti cräpöritari kiiltelee auringossa heinänkorsien pilkistäessä kaikista mahdollisista väleistä. <3

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 15:00
Kirjoittaja Keksikeijo
Niinpä, heinä tuppaa yleensä olemaan helposti homehtuvaa, oudolta haisevaa sekä liian karkearakenteista ainakaan harvalankaisen kankaan kanssa käytettäväksi, pitäisi valikoida vaan sopivat heinänkorret muutaman tuhannen joukosta gambesonia varten. Mikäs sen mukavampaa jos haluat käyttää koko kesän gambesonin tekoon :P

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 15:22
Kirjoittaja Vibelius
Niinpä, heinä tuppaa yleensä olemaan helposti homehtuvaa, oudolta haisevaa sekä liian karkearakenteista ainakaan harvalankaisen kankaan kanssa käytettäväksi, pitäisi valikoida vaan sopivat heinänkorret muutaman tuhannen joukosta gambesonia varten. Mikäs sen mukavampaa jos haluat käyttää koko kesän gambesonin tekoon Razz
Kaikki märkä homehtuu jos sitä ei kuivata. Kaikki hikiset panssarit alkavat haista oudolta viikonlopun rymyämisen ja remuamisen aikana, ja esim. nahka mun mielestä haisee aika voimakkaalta jo valmiiksi, samoin rengaspanssari. Jos ei kestä outoja hajuja, kannattaa ehkä harkita vetävänsä sohun ilman paitaa, mutta silloinkin voi kyllä hiki valua. Muistaakseni purjekankaasta teki kaveri gambesonin ja täytti sen heinällä. Enpä usko että mistään harsosta muutenkaan kannattaa yrittää yhtään mitään sohupanssaria lähteä rakentamaan. Voi olla ettei kestä käyttöä. Heinässä on se hyvä puoli, että vaikka se vähän valuisi, tai murtuisi, se on halpaa, ja sitä voi aina laittaa lisää.
Boffereiden valmistuskin on halvempaa kun hakee kaatopaikalta kusen polttaman 80-luvun sohvan sisälmykset pehmusteeksi.
Asiantunteva ote kertoo että sulla varmasti tästä kokemusta on. Ehkä helpompaa (ja halvempaa, jos jää kiinni rysän päältä. se on laitonta nykyään) on kuitenkin hakea tuoretta vaahtista etolasta hintaan 5 €/kilo.

Mutta joo, kukin taaplaa tyylillään. :wink:

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 16:16
Kirjoittaja goblintaikuri
Asiantunteva ote kertoo että sulla varmasti tästä kokemusta on.
Totta. Minä kun Boffasin jo ennen vuotta 2009 jolloin sinä taisit aloittaa. :wink:

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 17:03
Kirjoittaja Vibelius
Tosiasiassa heinällä täyttäminen on laiskalle, sekä köyhälle/pihille kaikkein paras vaihtoehto gambesonia varten.
goblintaikuri kirjoitti:
Asiantunteva ote kertoo että sulla varmasti tästä kokemusta on.
Totta. Minä kun Boffasin jo ennen vuotta 2009 jolloin sinä taisit aloittaa. :wink:
Kiinni jäit. Nyt tiedän miksi Kuopiossa on asuinalue missä haisee vahvasti urealta. Siellähän on selvästi kuolan boffotehdas! :wink:

Ensimmäisen kerran pitelin bofferia ja löin sillä toista ihmistä ala-asteen ensimmäisen luokan päättäneessä leirikoulussa Linnansaaren luonnonpuistossa jossain helkutin saaressa herran vuonna 1997, jos oikein muistan. Ne olivat massiivisiä kahdenkädenmiekkoja pyöreällä pehmusteella ilman varsinaisia iskuteriä, ja muistan, että hädintuskin jaksoin käyttää sellaista edes kahdella kädellä. Oi niitä aikoja. Leirin päätteeksi meidät lyötiin samaisilla boffereilla Linnansaaren ritareiksi tms. Siitä se sitten lähti, kai. 8)

Lähetetty: Sunnuntai, 28.02.2010 17:53
Kirjoittaja Pyry Veteli
Heinä-gambeson ei siis ollut mikään vitsi. Nimimerkki Eglardion ainakin on käyttänyt sellaista (panssaripisteen antavaa) SH09:sta tähän päivään, eikä ole ilmeisesti tähän mennessä homehtunut säännöllisestä hikoilusta. Kuivaamisesta se on kiinni.

Eräässä keskustelussa taannoin kuulin myös että nahan väliin tiukkaan pakattu ruoho olisi ollut osa tasankointiaanien panssarointia, mutta en osaa kyllä antaa lähdettä. Noin niinku sillä että kyllä se jotain suojaakin.