Kaivataan vinkkejä ketjukuulan rakentamiseen.

Taisteluvälineet, niiden rakentaminen.
Vastaa Viestiin
Nuoska
Sotilasmestari
Viestit: 83
Liittynyt: Tiistai, 04.08.2009 22:27
Paikkakunta: Helsinki

Kaivataan vinkkejä ketjukuulan rakentamiseen.

Viesti Kirjoittaja Nuoska » Maanantai, 31.08.2009 21:53

Lähinnä on vähän auki että miten naru olisi kätevintä kiinnittää varteen(pvc-putki) ja ennenkaikkea kuinka saan sen narun tukevasti kiinni vaahtomuovi"kuulaan" ilman että päästä tulee painava/kova.

Ajattelin käyttää ketjuna jotain paksua(5-10mm) narua ja pehmustaa sen climasnap rinkuloilla. Saa myös huikata jos tietää mistä helsingistä saisi halvalla jotain tollasta paksua narua/ohutta köyttä, tosiaan paljoa en sitä tarvitse...

Oikeastaan ainoa järkevä tapa jonka keksin ton narun kiinnittämiseen on vetää se koko putken läpi ja tehdä pommelipäähän iso solmu, josta sitten saa pehmustamalla pommelin. Ketjupäähän sitten teippiä niin ettei se naru hölsky sisään ja ulos putkesta. Jos tiedätte parempia tapoja tehdä flailin ketju niin kertokaa ihmeessä.

Myös toimivia kärkiratkaisuja otetaan kiitollisena vastaan, oon lähinnä ajatellut tehdä narun päähän kankaasta/retkipatjasta/jostain pienemmän kärjen jonka sitten tungen osittain aukiviilletyn vaahtomuovipallon sisälle. Kiinnitys joko kakspuolisella teipillä tai liimalla ja ulkopuolelta teipillä.

Kaikenlainen hyödyllinen trivia ja ennenkaikkea neuvot siitä mitä EI kannata tehdä tulee tarpeen, kiitti jo etukäteen :)
Legoinsinööri
Paroni
Viestit: 167
Liittynyt: Lauantai, 01.03.2008 13:45
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Legoinsinööri » Maanantai, 31.08.2009 22:29

Ohutta köyttä saa varmasti ainakin metritavarana rautakaupoista ja olen myös löytänyt hyvin varustetuista Tarjoustaloista (sekatavarakaupoista?) Clas Ohlssonista en ainakaan muista että olisi myyty pätkinä.

Putkeen narun saa varmaan hyvin kiinni poraamalla reiän läpi putkesta ja laittamalla narun siitä solmujen ja vaikka liiman kera. Palloon kiinnittäessä voisi olla kiinnostavaa kokeilla onnistuisko narun ujuttaminen pienemmästä aukosta sisään ja liiman tiputtaminen perään jos se muodostaisi "tulpan" sinne pehmusteen sisälle.

Mua kyllä vieläkin kiinnostaa mitä mieltä porukka on siitä minkä pituisia nuo "ketjut" saa olla näissä aseissa jotta ne on järkevän ja turvallisen pituisia. Ketjuun varmaan kannattaa jokatapauksessa laittaa lyhyin välein pehmustepätkiä ettei pelkkä naru nirhaa ketään.
If only once they would call me Sir without adding the ", you're making a scene".
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Falcata » Maanantai, 31.08.2009 23:44

Tein joskus kokeilumielessä varstan ja parin testin perusteella kämmenen mittainen naru lyömäosan ja varren välessä tuntui aika optimaaliselta. Tuon pituinen joustaa juuri mukavasti kilven tai torjunnan yli, mutta ei kierry bofferiaseen (tai ihmiskäden) ympärille. Näin ollen sitä on myös vaikea torjua niin että naruun lyömällä varstan saisi "vangittua" siihen miekan ympärille.

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Sapfon
Kreivi
Viestit: 470
Liittynyt: Lauantai, 24.05.2008 19:27
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Sapfon » Tiistai, 01.09.2009 10:13

Falcata kirjoitti:Tein joskus kokeilumielessä varstan ja parin testin perusteella kämmenen mittainen naru lyömäosan ja varren välessä tuntui aika optimaaliselta. Tuon pituinen joustaa juuri mukavasti kilven tai torjunnan yli, mutta ei kierry bofferiaseen (tai ihmiskäden) ympärille. Näin ollen sitä on myös vaikea torjua niin että naruun lyömällä varstan saisi "vangittua" siihen miekan ympärille.
Itsehän käytän tuota toisin päin... Eli 1h varsta ja 1h tikari/miekka, sitten varstalla sidotaan vastustajan miekka/ase, käännetään se sivuun ja sitten tikarilla tappamaan ;)
Etelän Imperiumin organisaattori, jos on asiaa voi laittaa viestiä

Alas! How many noble and valiant knights we've lost.

Kuva
Nuoska
Sotilasmestari
Viestit: 83
Liittynyt: Tiistai, 04.08.2009 22:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Nuoska » Keskiviikko, 02.09.2009 14:07

Legoinsinööri kirjoitti:Ohutta köyttä saa varmasti ainakin metritavarana rautakaupoista ja olen myös löytänyt hyvin varustetuista Tarjoustaloista (sekatavarakaupoista?) Clas Ohlssonista en ainakaan muista että olisi myyty pätkinä.
Kiitos. Hyvä jos löytyy metritavarana, pelkäsin jo että pitää ostaa joku kymmenien metrien kerä pahimmillaankin alle kahden metrin takia :D
Legoinsinööri kirjoitti:Putkeen narun saa varmaan hyvin kiinni poraamalla reiän läpi putkesta ja laittamalla narun siitä solmujen ja vaikka liiman kera. Palloon kiinnittäessä voisi olla kiinnostavaa kokeilla onnistuisko narun ujuttaminen pienemmästä aukosta sisään ja liiman tiputtaminen perään jos se muodostaisi "tulpan" sinne pehmusteen sisälle.
Eli juuri ja juuri narun mentävä reikä joka lävistää putken yläpäästä. Ja sitten naru siitä läpi ja solmitaan niin että solmu tulee siihen kohtaan missä miekassa olisi pistokärki. Liimalla sitten solmu varmemmaksi ja kunnon pehmustus tähän "nuijaan", vaikka tappavaksi osaksi sitä ei lasketakaan, kyllä sillä kuitenkin tulee osumia.

Kuulostaa toimivalta ja paremmalta kuin putken läpi vetäminen, kiitos :)

Tosta päästä, eli kapea viilto vaahtomuovikönttiin(alapäästä noin keskikohtaan asti) ja sinne pohjalle liimaa, jonka jälkeen tungetaan naru sinne ja lisää liimaa perään. Kuivuttua vahvistetaan teipillä. Varmaan riippuu vähän narusta, mutta käykö erikeepperi tähän hommaan edes jotenkuten?

Tämäkin kuulostaa hyvin mahdolliselta, ehkä vielä suurempi kiitos sillä en olisi itse keksinyt. Naru/köysi tuskin tuntuu kovana läpi lyönneissä kun välissä on 5-10 senttiä vaahtomuovia.?
Legoinsinööri kirjoitti:Mua kyllä vieläkin kiinnostaa mitä mieltä porukka on siitä minkä pituisia nuo "ketjut" saa olla näissä aseissa jotta ne on järkevän ja turvallisen pituisia. Ketjuun varmaan kannattaa jokatapauksessa laittaa lyhyin välein pehmustepätkiä ettei pelkkä naru nirhaa ketään.
Pistän siis varmaan noin viiden sentin mittaisia (jesarilla kiinnitettyjä) climasnap rinkuloita koko narun matkalle ja näille väliä sen muutama senttiä tai senverran että "makkaranaru" käyttäytyy ketjumaisesti eikä vain "taivu". Kuitenkin niin että ketjuosumassa tulisi kosketus aina vain climasnapistä, eli vaikka kaulaan osuessa se ei mitenkään voisi nirhata ihoa pahasti köyden tapaan.

Mikä muuten fabassa oli ketjun maksimipituus? Itse en ole vielä päättänyt kuinka pitkän ketjun teen. Lyhyempi ketju on kuristusmielessä turvallisempi(joskin asiallisesti pehmustettu ketju saa olla jo huomattavasti pidempi kuin mitä edes harkitsisin että tämä vaara olisi olemassa) eikä sotkeudu niin helposti aseisiin/käsiin.

Pidempi taas vaikeuttaa iskun torjumista huomattavasti ja kiertää paremmin kilpien yli. Haittana taas sotkeutuminen ja hitaampi lyömätahti. Itse ajattelin käyttää ketjukuulaa lähinnä kilven kanssa, joten kovin pitkät ketjut on aika poissuljettu sillä ei ole varaa menettää asettaan sotkeutumiseen ja hidas lyömätahti on myös ongelma varsinkin jos panssaripisteitä on paljon.
Falcata kirjoitti:Tein joskus kokeilumielessä varstan ja parin testin perusteella kämmenen mittainen naru lyömäosan ja varren välessä tuntui aika optimaaliselta. Tuon pituinen joustaa juuri mukavasti kilven tai torjunnan yli, mutta ei kierry bofferiaseen (tai ihmiskäden) ympärille. Näin ollen sitä on myös vaikea torjua niin että naruun lyömällä varstan saisi "vangittua" siihen miekan ympärille.
Kämmenen mitta kuulostaa kyllä jo aika lyhyeltä, vaikka runsaasti etuja pidempään ketjuun onkin. Itse ajattelin tehdä aluksi vähän pidemmän koska tosiaan sitä voi aina lyhentää ja tehdä uuden vaahtomuovipään, mutta toisinpäin ei oikeen skulaa. Eli ainakaan alle 20 senttistä ketjua ei ensiversiossa tule olemaan.

____________________________________________________________

Päästä ajattelin tehdä jonkun verran pitkulaisen, tyyliin 2x 10x10 sentin kuutio pyöristettynä, typistän sitten pituuden viiteentoista jos on tarvetta. Muutenkin ajattelin tehdä kerralla kunnollisen välineen(yksi kammottava patukka ja lähinnä surkuhupaisa "tornikilpi" on ihan tarpeeksi mörköinä menneisyydessä), sekä jättää vähän pienennysvaraa, eli päätä, ketjua sekä vartta(naks pois pommelpäästä) voi lyhentää jos valmis ei tunnu hyvältä tai ei täytä vaikka ens vuoden sohukriteereitä.
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Falcata » Keskiviikko, 02.09.2009 14:48

Faba-säännöt: "[Varstan] Ketjun maksimipituus on 25 (kaksikymmentäviisi) senttimetriä."

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Avatar
Sefraim
Herttua
Viestit: 556
Liittynyt: Keskiviikko, 07.05.2008 15:41
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Sefraim » Keskiviikko, 02.09.2009 23:17

Tuosta muuten sen verran että emme FaBassa mittailleet niitä naruja, vaan tarkastimme pääasiassa että onko vekotin turvallinen. Ketjun cm-pituudelle en laittaisi virallista mittaa (kun luistimme siitä fabassakin, kun 25cm selvästi oli vähän perusteeton). Ainoa mitä vaadimme oli aina se, että pitkissä ketjuissa ketjussa piti olla niitä pehmustusmönttejä aina vähän väliä, ettei tule piiskasivalluksia.

Eikä tullutkaan.
Jos Sotahuuto olisi korttipakka, Camulos olisi jokeri. Ikinä ei tiedä mitä siitä tulee loppujen lopuksi.

Entistä Camulosin komentoporr(s)asta. Kuninkaantekijät II - Pääjärjestäjä ½.

KT2 Hauholla 16-18.8.2013!
Vibelius
Herttua
Viestit: 692
Liittynyt: Keskiviikko, 14.05.2008 18:01
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Vibelius » Perjantai, 04.09.2009 12:19

Varstan rakenteesta vielä: Oman kokemukseni mukaan se solmu köydessä ei välttämättä riitä pitämään köyttä vaahtomuovipallon sisällä. Korjasin kaverin tekemän nazgul varstan siten, että teippasin solmun ympärille vielä kunnolla paksun climasnap "mutterin". Sen pujotin sitten takaisin vaahtomuovipallon sisälle ja teippasin ja tulppasin reiät tiukasti umpeen. Tämä rakenne tulee pitämään varmaan ikuisesti. Henkilökohtaisesti olen hyvin tyytyväinen saavutukseeni. 8)
Legoinsinööri
Paroni
Viestit: 167
Liittynyt: Lauantai, 01.03.2008 13:45
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Legoinsinööri » Perjantai, 04.09.2009 22:54

Vibelius kirjoitti:Varstan rakenteesta vielä: Oman kokemukseni mukaan se solmu köydessä ei välttämättä riitä pitämään köyttä vaahtomuovipallon sisällä. Korjasin kaverin tekemän nazgul varstan siten, että teippasin solmun ympärille vielä kunnolla paksun climasnap "mutterin". Sen pujotin sitten takaisin vaahtomuovipallon sisälle ja teippasin ja tulppasin reiät tiukasti umpeen. Tämä rakenne tulee pitämään varmaan ikuisesti. Henkilökohtaisesti olen hyvin tyytyväinen saavutukseeni. 8)
Tuotahan juuri meinasin että naru sisään ja liimaa perään niin että liima muodostaa sen tulpan sinne sisälle ja liima varmaan myös pitää narua aloillaan. Eri asia vieläkin kuinka fiksusti sen saisi tehtyä. Kokeilemalla selviää.
If only once they would call me Sir without adding the ", you're making a scene".
Vibelius
Herttua
Viestit: 692
Liittynyt: Keskiviikko, 14.05.2008 18:01
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Vibelius » Sunnuntai, 06.09.2009 10:31

Liimaa ei kannata välttämättä laittaa. Se voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, esim kovettaa vaahtomuovin väärästä kohdasta. Oman kokemukseni mukaan liima ei ole edes millään muotoa tarpeellinen osa sitä.

Riittää kun tekee köyteen päähän solmun, ja teppaa solmun ympärille tiukasti jonkin verran vaahto/solumuovia. Sen jälkeen rakennetaan tiukan pallon ympärille vaahtomuovista toinen, pehmeämpi pallo. Siihen voi sitten halutessaan vetää jotain koristeita vielä, piikkejä, yms, kuten kukin haluaa.

Aika paljon riippuu tietysti varstan tekijän omasta näkemyksestä. Minua henk. koht. kiinnostaisi tietää pahistontun käsi-varstan rakenteesta. Se oli fabassa kyllä ehdottomasti tyylikkäin yksittäinen ase/varuste.
Legoinsinööri
Paroni
Viestit: 167
Liittynyt: Lauantai, 01.03.2008 13:45
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Legoinsinööri » Sunnuntai, 06.09.2009 23:37

No uskosin että jos se liima kovettuu niin se on ainoastaan sieltä keskeltä ja siinä on se vaahtomuovi pehmustamassa varmasti. Yhtä varmasti kyllä tuo mainitsemasi tapa toimii myös ei siinä mitään. Se narupallon päälle teipatun pehmusteen pystyy varmaan aika hyvin puristaa kasaan tunkiessaan sinne vaahtomuovipallon sisään joten se itsessäänkin pitää varmaan aika hyvin.
If only once they would call me Sir without adding the ", you're making a scene".
Avatar
Demolicious
Kreivi
Viestit: 278
Liittynyt: Keskiviikko, 18.06.2008 21:18
Paikkakunta: Haukipudas

Viesti Kirjoittaja Demolicious » Maanantai, 07.09.2009 20:08

MItenkäs tuollasten piikkien tekeminen kuulaan onnistuu, kun eikös niiden pidä olla sen verran isoja etteivät silmäkuoppaan mahdu?
Kaikki on mahdollista, jopa ettei mikään ole mahdollista.
Avatar
PattiJalka
Marsalkka
Viestit: 2378
Liittynyt: Lauantai, 05.04.2008 19:22
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja PattiJalka » Maanantai, 07.09.2009 22:13

No ei ole varmaan vaikeaa järkeillä, että teippaat vaan tarpeeksi isoja pehmomöykkyjä kuulan pintaan ja siinä se. Kunnon piikkejä nyt ei saa tehtyä mitenkään.
Avatar by Harri Matikainen
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Lauantai, 12.09.2009 16:53

Itse olen muinaisia -06 Muertevarstoja tehdessäni todennut parhaaksi tavaksi kiinnittää pallo köyteen seuraavan tekniikan:

1. Muotoile vaahtomuovista sopivan kokoinen kuula
2. Viillä siihen pallon kokonaisuudessa pitkittäin kiertävänoin pari, kolme senttiä syvä ura
3. Laita uraan sinne tänne teipin paloja estämään uran syveneminen
4. Upota naru uraan ja sido lenkiksi jonka sisälle pallo jää
5. Teippaa ura umpeen
6. Kiinnitä narulenkkiin köysi

Kestää hyvin, naru yleensä irtoaa vasta kuulan totaalisen tuhoutumisen yhteydessä. Ohut 4-6mm naru (sileäpintainen ja joustava) ei myöskään tunnu mistään kohtaa kovalta.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Nuoska
Sotilasmestari
Viestit: 83
Liittynyt: Tiistai, 04.08.2009 22:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Nuoska » Lauantai, 12.09.2009 18:07

Kiitos, kuulostaa kyllä kätevältä kiinitystavalta ja noin tehtynä ketjua on myös helppo lyhentää jos tulee sellainen mielijohde.
Vibelius
Herttua
Viestit: 692
Liittynyt: Keskiviikko, 14.05.2008 18:01
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Vibelius » Lauantai, 12.09.2009 18:21

Pahistonttu kirjoitti:Itse olen muinaisia -06 Muertevarstoja tehdessäni todennut parhaaksi tavaksi kiinnittää pallo köyteen seuraavan tekniikan:

1. Muotoile vaahtomuovista sopivan kokoinen kuula
2. Viillä siihen pallon kokonaisuudessa pitkittäin kiertävänoin pari, kolme senttiä syvä ura
3. Laita uraan sinne tänne teipin paloja estämään uran syveneminen
4. Upota naru uraan ja sido lenkiksi jonka sisälle pallo jää
5. Teippaa ura umpeen
6. Kiinnitä narulenkkiin köysi

Kestää hyvin, naru yleensä irtoaa vasta kuulan totaalisen tuhoutumisen yhteydessä. Ohut 4-6mm naru (sileäpintainen ja joustava) ei myöskään tunnu mistään kohtaa kovalta.
Pakko kysyä, eikö tuohon jää silloin mahdollisuus, että naru osuu sieltä jonkun naamaan kun vaahtomuovi antaa periksi?
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Sunnuntai, 13.09.2009 01:10

Kyseessä on siis sellainen joustava ja "pehmeä" naru, jonka alla on vaahtomuovia. Toisinsanoen vaikka naru olisikin aivan kuulan pinnassa, se osuman tullessa painuisi vain vaahtomuovin sisään eikä tuntuisi missään vaiheessa kovalta, toisin kuin vaikkapa suuri solmu.
Ideaa voisi kehitellä pidemmälle esimerkiksi käyttämällä narun sijasta n.2cm leveää nylonhihnaa (mustaa, näkee mm. repuissa) jonka upottaisi uraan jonka päälle sitten teippaisi suikaleen vaahtomuovia. Tällöin narun aiheuttama leikkausefekti (naruhan saattaa syödä pidemmän päälle tiensä läpi koko vaahtomuovikappaleesta) saataisiin minimoitua.

Toinen vaihtoehto, jota voisi kokeilla on kuulan pinnoittaminen kankaalla ja köyden kiinnittäminen tähän kankaaseen. Tuloksen luulisi olevan kestävä, mutta ulkonäkö saattaa vaivata (joskin voihan sen kankaan aina teipata piiloon :roll: ).
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
Timpa
Soturi
Viestit: 34
Liittynyt: Maanantai, 10.12.2012 03:36
Paikkakunta: Tre
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Timpa » Maanantai, 24.12.2012 01:43

Kannattaisiko naru korvata kokonaan solukuminauhalla?

Pistän tähän vielä videoni kovakärkisen Morningstarin valmistuksesta ja testauksesta. Ja sanomattakinhan on selvää, että näillä ohjeilla ei voi boffoasetta valmistaa :) :
http://www.youtube.com/watch?v=oRLdxbD4AJI
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Tiistai, 25.12.2012 03:10

Naruun kohdistuu suuria rasituksia, joten en usko pelkän solukuminauhan kestävän.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
Timpa
Soturi
Viestit: 34
Liittynyt: Maanantai, 10.12.2012 03:36
Paikkakunta: Tre
Viesti:

Re: Kaivataan vinkkejä ketjukuulan rakentamiseen.

Viesti Kirjoittaja Timpa » Perjantai, 01.11.2013 00:08

Em. metallista Morningstaria vielä hieman testailin. Eli miten sillä on voinut taistelutilanteessa lyödä kilpimiehen näpeille.
(näe myös upea keskiaikainen ritarikypärä jonka valmistin vaivoja säästämättä :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=En_aoLFi6eg

Morningstarilla voi myös iskeä kivestä kipinän:
http://www.youtube.com/watch?v=IZGtuFxgNwM
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Aseet ja panssarit”