Sivu 1/1
Hiilikuituvarrelliset bofferinuolet, pros and cons
Lähetetty: Tiistai, 07.07.2009 10:26
Kirjoittaja Accu
Noniin
Monella oli taulukärjellisistä hiilikuitunuolista tehtyjä bofferinuolia (luonnollisesti kärki irti ja bofferipää tilalle). Haluaisinkin nyt kuulla ihmisiltä mielipiteitä ja vertailuja hiilikuitunuolten ja puuvartisten luonnonsulkaisten eroista.
Tässä hyviä ja huonoja puolia omien havaintojeni pohjalta. Hiilikuitunuolet...
+kestää paremmin niin varressa, sulituksessa kuin nokissakin
+ovat puunuolia kevyempiä
-maksavat melkoisesti enemmän
Näiden havaintojen pohjalta en näkisi mitään syytä olla kokonaan siirtymättä hiilikuitunuoliin, mutta haluaisin ensin nähdä hieman keskustelua aiheesta.
Lähetetty: Tiistai, 07.07.2009 11:33
Kirjoittaja N.Hirvelä
Itselläni on nii hiilikuituvartisia kuin puuvartisia. Ensiksi mainituista ei ole yksikään mennyt rikki katkeamalla (eli pehmuste on menny rikki ensin kärjestä). Puuvartisia taas on mennyt rikki katkeamalla.
Tämän takia suosittelen hiilikuituvartisia.
Hinta on tosiaan vähän ikävä jousikaupoissa, mutta jos käytte jossain ns. halppiskaupoissa (löytöliiteri, keskisen kyläkauppa ym. vastaavat), niin niistä löytää yhtä halvalla hiilikuitusia kuin puuvartisia.
Btw, Hong Kongista (kauppa, ei maa) löytyy halpoja puuvartisia taulunuolia.

Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 11:03
Kirjoittaja Haltia
Mitäs sitten nuolien painotus? Eikös hiilikuitu ole kevyempää? Tuottaako se bofferinuolissa ongelmia lentoradan suhteen?
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 11:35
Kirjoittaja Accu
Haltia kirjoitti:Mitäs sitten nuolien painotus? Eikös hiilikuitu ole kevyempää? Tuottaako se bofferinuolissa ongelmia lentoradan suhteen?
Tämän haluaisin itsekin tietää. Vahvasti epäilisin kuitenkin että vaikutus ei ole suuren suuri lyhyen kantaman takia (implikoin vahvasti että ampuminen yli 10 metristä on tehokkuuden kannalta yhtä tyhjän kanssa). Täytyy kaivella jostain prismasta tai vastaavasta marketista niitä aloittelijan nuolipaketteja (tms) ja viäntää bofferikärjet niihin jahka saan lisää puubluntteja tehtyä.
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 12:49
Kirjoittaja Haltia
Joo. Mä käyn Sherwoodissa ja laitan rahaa muutamaan valmiiseen hiilikuitunuoleen. Aina kannattaa kokeilla, sillä tänä vuonna nuolia meni rikki ennätysmäärä varsien katkeamisen takia.
Vois ottaa muutaman kokeeksi FaBaan.
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 14:16
Kirjoittaja Klasu
Joo onhan se aina tietysti kiva jos varret eivät mene poikki.
Valitettavasti hiilikuitu ei ole kamalan paljon kestävämpi materiaali vartena kuin puukaan. Se vaan hajoaa eri lailla ja joskus :näyttää: kestävän paremmin vaikka on jo rikki.
Hiilikuituvarsissa on ensinnäkin tämä perusongelma:
http://www.texasarchery.org/images/brok ... -21-04.jpg
Tuo nuoli hajosi kun se vedettiin yli ja laukaistiin jouseen, mikä ei boffonuolella helposti onnistu. Mutta olellista on tajuta että hiilikuituvarsi sälöytyy pahemmin kuin puuvarsi.
[EDIT]: Laitan tähän lisää kuvia kun löydän:
http://img241.imageshack.us/img241/6616/bild0022xx.jpg
Toiseksi, osuessaan johonkin terävään kuten kiven särmään tai haarniskankappaleeseen, hiilikuitunuoleen tulee särö josta koko nuoli voi pirstaloitua seuraavan kerran ammuttaessa. Varren teippaaminen auttaa tähän.
Kolmas ja pahin ongelma on se että hiilikuituvarsi voi sälöytyä pituussuunnassa. Varsi voi sälöytyä silloin kun nuoli lepää kovalla alustalla ja sen päälle astutaan, tai kun varsi läjähtää kovaa esimerkiksi kypärään. Putki painuu kasaan ja sälöytyy, mutta koska se on hiilikuitua niin se ponnahtaa heti takaisin muotoonsa ja :näyttää ehjältä: vaikka on haljennut pituussuunnassa. Jos varsi on teipattu, pituussuunnassa halkeamisen havaitseminen on todella vaikeaa. Varsi pitää taivuttaa ja sitä pitää pyörittää taivutettuna jolloin ritisevä ääni paljastaa että varsi on pituussuunnassa halki. Pelkkä varren taivuttaminen ei riitä, sälöytynyt varsi on melkein yhtä jämäkkä kuin ehjäkin.
Pituussuunnassa sälöytynyt ja ammuttu hiilikuituvarsi on vaarallinen. Ohuet, terävät kuidut tunkevat helpommin läpi varren stopparista, olipa se puupalikka tai muovikappale. Lisäksi ne osuessaan johokin kovaan joustavat ja kääntyvät sivuun.
Näistä syistä esimerkiksi SCA:ssa käytetään 6 mm:n umpilasikuituvarsia jotka saattavat olla liian painavia boffonuoliin. Nämä varret kestävät päälle astumista sälöytymättä ja jos ne katkeavat niin ne katkeavat puunuolien tapaan napsahtamalla yhdestä kohdasta poikki. Näitä ennen SCA:ssa käytettiin vuosikymmenet 8 mm:n puuvarsia joten ei puuvarsia kovin vaarallisiksi voi siltä pohjalta sanoa.
Yhteenvetona hiilikuituvarsista:
- Katastrofaalisen sälöytymisen estämiseksi varrat kannattaa teipata. Teippaaminen estää alkusäröt ja pidentää varren ikää.
- Varren tarkastaminen pitää tehdä todella huolellisesti jotta pituussuunnassa sälöytyneen varren havaitsee.
- Varren edessä käytettävän stopparikappaleen pitäisi pystyä pysäyttämään myös sälöytynyt varsi. Kentällä tehdyssä tarkastamisessa ei sälöytynyttä vartta aina välttämättä huomaa.
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 14:24
Kirjoittaja KatkaChee
Klasun tekstin perusteella sanoisin, että olisi aika riskialtista kaikkien siirtyä hiilikuitunuoliin. En halua nähdä, minkälaisia sälöjä niistä tulee kun on ensin SOS marssinut yli ja sen jälkeen erehdyksessä vielä ammuttu.
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 14:59
Kirjoittaja Accu
Jep. Puunuolet näyttäisi Klasun kommenttien valossa olevan huomattavasti turvallisempia kuin hiilikuitunuolet. Toivottavasti järjestäjät linjaavat selkeästi saako hiilikuitua käyttää (kuten tänä vuonna) vai ei. Tuota lasikuitua pitäisi testata boffereissa mutta mistä lasikuituvarret?
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 15:38
Kirjoittaja Rakka
Hiilikuitunuolet tuppaavat lentämään suoraan lyhyemmän matkan kuin puuvartiset, koska painopiste tulee kovin eteen. Noin 10 metrin kohdalla lentorata muuttuu lähinnä putoamisradaksi. Varren teippaamisella tietysti saisi varmaan sitäkin parannettua, kun nuoli olisi paremmin tasapainossa.
Lähetetty: Keskiviikko, 08.07.2009 17:17
Kirjoittaja Klasu
Kaikki tavalliset varsimateriaalit (puu, alumiini, lasikuitu, hiilikuitu) ovat turvallisia kunhan niitä käytetään oikein nuolten rakentamisessa ja nuolet tarkastetaan huolellisesti jokaisen ammuntakerran jälkeen. Saksalaisilta larp-foorumeilta löytyy runsaasti kommentteja erilaisista nuolten varsimateriaaleista.
Aloittelevalle nuolenrakentajalle puu on helpoin vaihtoehto: 10 mm:n mäntypyörö on yleensä aina hyvin samanlaista, riittää kun katsoo että syyt kulkevat suoraan. Sen sijaan lasi- ja hiilikuituputkissa löytyy suuria laatueroja ja pitää tietää tarkkaan mitä hakee.
Lähetetty: Torstai, 09.07.2009 03:28
Kirjoittaja qMp
Onneksi sherwood shopista varsia ostettaessa myyjä kysyy jousen vahvuuden ja myy nuolet sen mukaan. Voi välttyä nuolen katkeamiselta laukaisuvaiheessa (ellei sitten vedä yli, mutta se on kyllä jo ihan käyttäjän oma syy). Aika nättiä kuvaa oli tosta hiilikuituvarresta käteen uponneena. Pitäytyisin mieluusti puuvarsissani.