Sivu 1/1

Jousesta

Lähetetty: Keskiviikko, 28.01.2009 17:34
Kirjoittaja Sapfon
Eli nyt kun on viimeistään aika ostaa se jousi niin hyviä ehdotuksia? En halua ostaa lasten 15e jousta mikä hajoaa ehkä kun sen virittää ja viimeistään jos siihen joku hipaisee :P

Eli haen jousta mikä toivon mukaan kestää useamman sotahuudon, mietinkin seuraavaa:

http://www.artemisjousi.fi/product_pict ... ecurve.jpg

Muita ehdotuksia ? Mielellään jotain max 100-120e...

Lähetetty: Keskiviikko, 28.01.2009 17:50
Kirjoittaja saloneju
Jos haluat jousen joka varmasti kestää eikä leviä ensimmäiseen käänteeseen, niin mun ensimmäinen vinkkin on ainakin se, että älä osta puujousta vaan joku komposiittijousi -> muovinen. Puujouset näyttää komeilta, mutta on ennen kaikkea kulutustavaraa. (Tämä ei siis kommentti kuvan jouseen, ei tainnut olla puuta muutenkaan, mutta siis ylipäänsä.)

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 17:36
Kirjoittaja Nazguls
Tämä ei suoranaisesti liity tähän. Mutta kuinka pitkälle tuollaisella itse tehdyllä jousella saa lentämään? Jos yrittää juuri ampua mahdollisimman pitkälle.

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 17:57
Kirjoittaja Pahistonttu
Boffari- vai teräskärkisen nuolen?
Kantama riippuu lähinnä nuolesta, jousen jäykkyydestä (paunat), sekä nopeaheittoisuudesta (lapojen nopeus laukauksen aikana). Taitava rakentaja pystyy valmistamaan itse tehdastekoisia parempiakin jousia, eikä paunoille varsinaisesti mekaanisessa mielessä ole ylärajaa.

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 18:39
Kirjoittaja saloneju
Itse oon saanut lentämään kotikutoisella parhaimmillaan ~120-140 metriä. Paunoja oli ihan käsituntumalta noin 60. Mutta tosiaan, eihän ylärajaa sen suhteen oikeastaan olekaan, kunhan tekee työn huolella. Suhteessa paunamäärään komposiittijousilla lentää pidemmälle kuin puujousilla, ainakin matalilla paunamäärillä. En tiedä sitten mistä johtuu (nopeaheittoisuudesta? Mitä se edes on? :lol: ).

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 18:53
Kirjoittaja Pahistonttu
Johtuu juurikin nopeaheittoisuudesta, komposiittijousessa jousen lavat ovat huomattavasti kevyemmät kuin kokopuisessa (tai teräksisessä), jolloin ne kiihtyvät nopeammin, joka tarkoittaa että jänne liikkuu lujempaa, joka taas johtaa nuolen suurempaan lähtönopeuteen. Vähän sama juttu kuin kiihdytyskisa autolla jossa on vain kuski verrattuna samanlaiseen autoon, joka kuljettaa koko SOS:ia täysvarustuksessa. :D

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 18:57
Kirjoittaja Wizzyli
Tjaah, en muista mistä se "heitto" tarttui terminä näihin piireihin, mutta saattoi olla ihan oikeakin termi, tai sitten ei.

Käytännössä sillä heitolla tarkoitetaan sitä, miten nopeasti jousi luovuttaa virittäessä siihen kertyneen energian. Puu suoristuu hitaammin kuin hyvin tehdyt synteettiset materiaalit.

Toki on eroja puulajien kesken ja löystynyt ja vanha lasikuitu voi olla hyvinkin heikkoa tässä suhteessa.

Yksi mikä nuolen lähtönopeuteen paunojen lisäksi vaikuttaa on viritysmatka, eli se miten pitkä nuoli on kyseessä. Samasta materiaalista tehdyillä jousilla, samoilla paunoilla mutta eripituisilla nuolilla pidemmälle viritetty nuoli saa enemmän energiaa taakseen ja lentää siksi pidemmälle. (edit: eli nimenomaan viritysmatkalla on väliä, ei niinkään nuolen pituudella, pitkäjousilla ne vain tuntuu kulkevan käsi kädessä, tiettyyn rajaan saakka)

Tähänkin on omat selityksensä mutta mentiin jo kauas alkuperäisestä kysymyksestä.

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 19:04
Kirjoittaja saloneju
Jepjep. Ja jos sitten yrittää oikeasti vastata edelliseen kysymykseen käytännönläheisesti, niin voisin muotoilla suurpiirteisesti seuraavasti:

Jos teet jousen huolella saarnista (yleisin jousimateriaali, jos tarkoituksena on tehdä "kunnollinen" peli) ja Sotahuudon sallimaksi 25-paunaiseksi, ballistinen laukaus täydellä virityksellä lentää luullakseni tuulettomalla kelillä ja tasaisella maastolla, taulukärkisellä nuolella noin 50 metriä, hyvällä bofferinuolella 30.

EDIT.

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 19:23
Kirjoittaja Pahistonttu
Millä nuolella?

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 19:46
Kirjoittaja Falcata
Bofferinuolella tehokas kantama on käsittääkseni siinä 20m tienoilla?

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 20:05
Kirjoittaja saloneju
Hups, taulukärkisellä tarkoitin sanoa, bofferinuolella vähemmän. Jos sen tekee hyvin, niin määrä menee luokkaan 30 luullakseni. Huono bofferinuoli ei lennä tehokkaasti kuin korkeintaan kymmeneen metriin.

Lähetetty: Maanantai, 09.02.2009 20:12
Kirjoittaja Pahistonttu
Toisaalta jo 22 paunainen lennättää kevyen hiilikuitunuolen taulukärjellä sinne 80 metrin paremmalle puolelle. Tehokkain taisteluetäisyys boffarinuolella on tosiaan siinä 5 ja 20 metrin välillä.

Lähetetty: Tiistai, 10.02.2009 09:15
Kirjoittaja Nazguls
Kiitos vastauksista. Unohdin mainita että tarkoitin juuri bofferi nuolta ja jousta mikä on viritetty 25 paunaan, mutta olihan se kiva kuulla myös teräskärkisten nulten kantama.

Lähetetty: Perjantai, 20.02.2009 15:16
Kirjoittaja Sefraim
Jos on laiska ja köyhä, niin kannattaa ostaa semmoinen 20 paunan lasikuitujousi (ainakin AA-metsästyksestä osteltiin niitä 20e kappale). Hyvin ovat nuolet lentäneet, eikä pelota että sadaneuronsaarnijousi hajoaa kun joku rynnii niskaan tai pompit pusikoissa.

Allekirjoittanut suosittelee. :P

Oma 20e jouseni on kestänyt nyt 3 vuotta huudoissa, ei ongelmia.