Sivu 1/3

Aloittelijan FAQ

Lähetetty: Torstai, 30.08.2007 00:18
Kirjoittaja Sontiainen
Terveppä terve kaikki, Juuri huomasin videon youtubessa tästä sotahuudosta ja huusin ääneen "MITEN EN OLE KUULLUT TÄSTÄ!?", eli olen aika uusi ja innokas. Olisikos mitään neuvoja päästä hyvään alkuun, Esim Aseen tekemisessä?

Lähetetty: Torstai, 30.08.2007 13:00
Kirjoittaja Azor
Tällaisia kysymyksiä tullaan jatkossa esittämään yhä enemmän. Yritän koota jotain tietoa tähän. Kehoitan kaikkia lisäämään linkkejä sekä kertomaan omakohtaisia kokemuksia.

Aseen tekeminen
Maahinkaisen rakennusohjeet

Panssarit
Panssareita tehdään yhä kasvavissa määrin myyntiin. Kannattaa katsastaa foorumeiden tori-osio, mikäli rakentelu ei kiinnosta. Myös ulkomailta on panssareita paljon tilailtu, mutta tästä voivat tilaajat kertoa itse lisää.

Rengaspanssarin tekemisohjeetRengaspanssarin tekemisohjeet 2Keisari_P:n ohjeet kypärän tekemiseksi

Kypärä kannattaa hankkia; muuta panssaria ei välttämättä tarvita. Urheilukypärä (lätkä, skeitti yms.) käy vallan mainiosti ja säästää monelta tuskalliselta harmilta. Nykysäännöillä siitä saa jopa panssaripisteen.


Ryhmäytyminen
Aloittelija voi liittyä jo olemassa oleviin ryhmiin, joissa on valmiiksi tietoa ja kokemusta. Oman alueensa ryhmätarjontaa voi lähteä hakemaan foorumeiden värväys-osiossa. Myös oman ryhmän voi toki laittaa pystyyn kaveripiirissä. Tosin tällöinkin kannattaa ryhmänsä kanssa pyrkiä muiden kanssa tekemisiin esim. yhteistreeneihin, jotta saa laajempaa katsantokantaa lajiin. Treenit-osio löytyy täältä.

Taistelusäännöt
Toki omalla takapihalla voi taistella aivan minkälaisilla säännöllä huvittaa, mutta suosittelen totuttautumaan hyviksi havaittuihin ja lähes kaikkien omissa treeneissä käyttämiin Sotahuuto Sääntöihin (tm). Sotahuuto2007 taistelusäännöt löytyvät täältä. Samaisella sivustolla on myös säännöt aseille sekä panssareille. Sotahuuto2008 säännöt eivät tule ratkaisevasti muuttumaan edellämainituista.

Lähetetty: Torstai, 30.08.2007 13:58
Kirjoittaja Sontiainen
Kiitos näistä ohjeista, alankin varmaan tekemään miekkaa :D

Lähetetty: Torstai, 30.08.2007 15:32
Kirjoittaja Kantti
FAQ on enemmän kuin paikallaan. Voisikohan tämän saman viestin pistää näkymään liki kaikeilla relevanteilla alueilla (esim. SH08 - yleinen keskustelu). Mielellään tietysti niin, että yhdessä paikassa täydentäessä kaikki faq:t täydentyvät. Onko moinen mahdollista vai pitäisikö miettiä muita ratkaisuja?

Lähetetty: Torstai, 30.08.2007 20:27
Kirjoittaja Azor
SNiLD sanoi tutkivansa foorumeiden tietokannan sallimia mahdollisuuksia. Ilman kikkailua aiheen ilmentyminen monessa paikassa saman aikaisesti ei ole mahdollista.

Jossain vaiheessa muistaakseni keskusteltiin "bofferointi FAQ / aloittelijoille" -sivuston rakentamisesta. Nykyisin ohjeet, vinkit ja omakohtaiset kokemukset ovat sekaisin netin ihmemaassa ja SH-foorumeiden keskustelualueiden syövereissä useassa eri paikassa. Tiedon keräämiselle ja organisoinnille voisi olla kysyntää.

Lähetetty: Perjantai, 31.08.2007 10:22
Kirjoittaja JonTzu
Azor kirjoitti:SNiLD sanoi tutkivansa foorumeiden tietokannan sallimia mahdollisuuksia. Ilman kikkailua aiheen ilmentyminen monessa paikassa saman aikaisesti ei ole mahdollista.

Jossain vaiheessa muistaakseni keskusteltiin "bofferointi FAQ / aloittelijoille" -sivuston rakentamisesta. Nykyisin ohjeet, vinkit ja omakohtaiset kokemukset ovat sekaisin netin ihmemaassa ja SH-foorumeiden keskustelualueiden syövereissä useassa eri paikassa. Tiedon keräämiselle ja organisoinnille voisi olla kysyntää.
Olen kirjoittanut muutamia artikkeleita tämmöisiin lajeihin sopivasti ja ne voisivat tulla sopivalle sivulle. Samoin esim. SCA:n parissa on paljon sopivia käsityöartikkeleita joista olisi hyötyä boffaajillekin. Ja Nihvullahan on se lista Suomen bofforyhmistä, esimerkiksi.

Pitäisiköhän tällainen artikkeli/ohje/vinkki-sivusto kerätä mieluummin portaaliksi vai pitäisikö artikkelit kerätä ihan sivulle itselleen? Ensimmäinen olisi se tavallinen tapa, jälkimmäinen vähentäisi ylläpitotarvetta eivätkä artikkelit katoaisi vaikka sivustot menisivät alas tai kirjoittajaa ei vain enää kiinnostaisi harrastus.

Lähetetty: Perjantai, 31.08.2007 11:42
Kirjoittaja Ketku
Uskoisin, että portaali on helpoin, koska tietääkseni pitää olla tekijän lupa, jos aikoo julkaista toisen tuottamaa tekstiä omalla sivustollaan. Ainakin tuntuisi hyvältä kysyä tekijältä, jotta tulevaisuudessa välttyy ongelmilta.

Tiedän yhden jenkkiläisen käytännössä erilaisiin tieteisiin ja taiteisiin SCA:n piirissä keskittyneen sivuston. Sieltä löytyy vaikka mitä, kunhan vain haluaa etsiä. Vaatekaavoista aina haarniskan teko-ohjeisiin ja jos jotain boffaajaa kiinnostaa historian harrastaminen tässä samalla, niin sieltä löytyy myös dokumentaatiota erilaisista haarniskoista/puvuista. Nämä dokumentaatiot ovat puukaiverruksista ja ajan maalauksista/piirroksista.

Mutta juu, tämänlainen ainakin laskisi osaltaan aloittelijan tulemista harrastuksen piiriin. Tulokynnys kun periaatteessa on nyttenkin alhainen, mutta silti siinä on aina ongelma tulla uuteen porukkaan ja jotkut voivat jänistää.

Tämä myös helpottaisi ns. pihaboffaajien tuloa, kun huomaisit vähän järjestäytyneempää toimintaa Suomessa ja sitten samalla saisivat varmasti hyvät aseen teko-ohjeet itselleen.

Lähetetty: Perjantai, 31.08.2007 12:36
Kirjoittaja JonTzu
Ketku kirjoitti:Uskoisin, että portaali on helpoin, koska tietääkseni pitää olla tekijän lupa, jos aikoo julkaista toisen tuottamaa tekstiä omalla sivustollaan. Ainakin tuntuisi hyvältä kysyä tekijältä, jotta tulevaisuudessa välttyy ongelmilta.
Totta kai, mutta näissä harrasteissa luvan saaminen ei varmaankaan olisi vaikeaa.
Ketku kirjoitti:Tämä myös helpottaisi ns. pihaboffaajien tuloa, kun huomaisit vähän järjestäytyneempää toimintaa Suomessa ja sitten samalla saisivat varmasti hyvät aseen teko-ohjeet itselleen.
Näinpä. Kunnon verkkosivu olisi todella hyvä sisäänvetoväline. Täällä foorumilla on paljon tietoa mutta viestien määrän vuoksi tietoon on erittäin vaikea päästä käsiksi, varsinkin jos hakusanatkin ovat vielä hukassa.

Lähetetty: Perjantai, 31.08.2007 13:41
Kirjoittaja SNiLD
En ymmärrä tätä portaali-ideaa. Itse lähtisin vastaavaa järjestelmää rakentamaan wiki tyylillä.

Lähetetty: Tiistai, 04.09.2007 19:35
Kirjoittaja Sontiainen
Löysin muuden erittäin kätevän videon miten tehdä bofferi, Juontajan äänestä ei kannata välittää :D

http://www.youtube.com/watch?v=e6gtCs5F ... ed&search=

Lähetetty: Tiistai, 04.09.2007 20:14
Kirjoittaja ZamboNet
Video kuinka tehdä bofferi joka ei täytä sh-bofferistandardeja lähimainkaan. Ihan vain tarkennuksena jos joku meinaa näillä ohjeilla rakentaa sh-miekkoja.

Lähetetty: Torstai, 06.09.2007 00:14
Kirjoittaja sir_walder
Ei vitsi miten huvittavaa katottavaa XD

Lähetetty: Torstai, 10.01.2008 18:39
Kirjoittaja Aapelus
Mahtavia boffereita kyllä tekee :P
Jopa minä, maailman mahtavin bofferinkasaajakin teen parempia.

Lähetetty: Torstai, 10.01.2008 23:59
Kirjoittaja Humppamies
Olipa pojjaalla surkean näköstä nyhertämistä. Parasta oli ammattimainen selostus ja peukalo totaalisesti keskellä kämmentä. Ei todellakaan näin.

Lähetetty: Perjantai, 11.01.2008 12:12
Kirjoittaja Skylark
Hetken aikaa asiaa pyöriteltyäni tulin siihen tulokseen, että tuo bofferointi wiki -sivusto olisi melko hyvä idea. Wikisivuja voisi kuka tahansa helposti päivittää joten tiedot olisivat ajantasaisia kunhan käyttäjäkunta olisi aktiivisia. Sisältönä olisi kaikki oleellinen bofferointiin ja sotahuutoon liittyvä, joka meinaa hukkua foorumien valtavaan tietomassaan.

Sivuille voisi laittaa esim:
- lajiesittely
- ohjeita aloittelijalle
- bofferien (miekat, kilvet, keihäät) teko-ohjeita
* Wizzylin boffonuoliohjeet
* Keisari_P:n keihäsohjeet
- panssarien teko-ohjeita (suuret määrän kuvia sisältävät ohjeet voisivat hyvin olla täällä mistä ne myös hyvin löytäisi)
- ryhmien vaatetus ja ulkoasu (mallia Miran Silver Baguette).
- boffausryhmät (mallia Nihvun projekti)
- oma projektini "sotahuutoryhmien sukupuu".
- uutisia ja tulevia boffaustapahtumia...
- sivusta tarjoaisi mahdollisuuden julkaista bofferointimateriaalia helposti ja keskitetysti

Itse olen muutaman wiki-sivun jo tehnyt ja tiedän että se on teknisesti melko helppoa. Siihen kuitenkin tarvitaan aktiivisia henkilöitä joka vie asiaa eteenpäin. Muussa tapauksessa projekti tyssää jo alkumetreille.

Olisin jopa niin härski :) , että mielestäni Niklaksen projektin ja Miran sivuston ja miksei Wizzylinkin ohjeet voisi jopa sulauttaa osaksi wiki-sivuja. Silver baguetesta voisi saada jopa sivustolle ulkoasun. Tämä tietysti mikäli em. tekijät ovat myötämielisiä (kommentoikaa!)

Mielestäni jako foorumit / wiki / sotahuuto.fi on kuitenkin aika selkeä joten melko hyvin vältyttäisiin laittamasta joka paikkaan päällekäistä tietoa. Oletteko samaa mieltä?

Mitä mieltä olette projektista?
Onko kannatettava ja toteutettava idea?
Kuka lupaa lähteä mukaan?

Lähetetty: Perjantai, 11.01.2008 13:48
Kirjoittaja JonTzu
Kannatan sivuston tekemistä. En tiedä onko wiki hyvä tapa tehdä juttua mutta se voisi toimia. Ihan rehti verkkosivukin voisi olla hyvä tapa tehdä tuo homma. Silloin olisi helpompi myös laittaa esille kenen tekstit ovat. Tuollaiseen kokoelmaan voisi pyytämällä saada artikkeleja muiltakin harrastajaryhmiltä mutta se kyllä vaatisi että kunnian artikkeleista saa se jolle kunnia kuuluu.

Wiki-ratkaisuun kannatan kuitenkin muutosoikeuksia vain käyttäjätunnuksilla niin kenenkään ei tarvitse jatkuvasti vahdata häiriköitä ja/tai botteja.

Ja joo, itse en ryhdy mitään wikejä laittamaan kokoon mutta tekstejä sinne voin kyllä tehdä.

[EDIT: Kirjoitettu lisäyksiä.]

Lähetetty: Perjantai, 11.01.2008 13:48
Kirjoittaja LehtoA
Sen verran mitä itselläni on tietoa, taitoa ja aikaa voin kyllä auttaa tuossa projektissa.

Wiki olisi varmaan se helpoin. Myöskin jotenkin "luonteva" pohja tällaiselle suomen "boffopedialle".

Lähetetty: Perjantai, 11.01.2008 21:58
Kirjoittaja Anakaa
Mikäs olisi sopiva miekan pituus ~165 senttiselle pojalle?

Lähetetty: Perjantai, 11.01.2008 23:16
Kirjoittaja Misumasu
Anakaa kirjoitti:Mikäs olisi sopiva miekan pituus ~165 senttiselle pojalle?
Valmistaudu kuulemaan kymmenen eri mielipidettä, koska se on ihan mieltymys-kysymys. Asiaan vaikuttaa tietysti käyttötarkoitus.
Käytätkö minkä kokoista kilpeä (olettaen tietysti, että käytät ollenkaan kilpeä) ja minkälainen tappelija olet. Mikäli suosit isompaa kilpeä ja raskasta varustusta, ota suosiolla lyhyempi miekka (~1m tai kymmenisen senttiä lyhyempi). Jos taas olet kovassa menossa pienemmän kilven kanssa juoksemassa metikössä, niin sitten (joku 110). Se riippuu siis ihan itsestä.

Kannattaa yrittää saada erikokoisia munanjatkeita käteen ja kokeilla ihan käytössä, että mikä tuntuu luontevimmalta. Ota myös huomioon, että erilaiset miekat ovat hyviä eri tilanteissa. Esim. jos joudut painimaan kilpi-kilpeä vasten, niin pitkä miekka on todella kömpelö (nimim. kokemusta on). Itse olen tykästynyt juuri tuollaisiin hieman alta metrin mittaisiin miekkoihin.

Päätös on siis ihan itse. Erehdyksen kauttaa oppii.

Ps. Joku kuitenkin ehdottaa sitä 160cm melaa sulle kahdenkäden aseeksi, mutta itse hylkäisin moisen ajatuksen samantien. :wink:

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 11:47
Kirjoittaja Anakaa
Okkei!..

Olen aika aloittelija ja taidan nyt aluksi tehdä ~metrisen..
Kannataako tehdä kilpi? Hyödyttääkö se paljon vai onko vain turhaa kannettavaa?

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 12:13
Kirjoittaja Azor
Jos käyttää yhden käden asetta, kilpi on enemmän sääntö, kuin poikkeus. Se suojaa käyttäänsä tehokkaasti vähäisellä vaivailla ja on ylivoimaisesti Sotahuudon suosituin varustus. Hyvä muistaa myös, että nuolia ei saa torjua muulla kuin kilvellä.

Keskustelua kahdesta yhdenkäden aseesta käytiin yhdessä vaiheessa ja todettiin, että suurimmassa osassa tilanteista miekka ja kilpi on parempi sekä tehokas käyttö helpompi opetella.

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 12:38
Kirjoittaja Misumasu
Anakaa kirjoitti:Okkei!..

Olen aika aloittelija ja taidan nyt aluksi tehdä ~metrisen..
Kannataako tehdä kilpi? Hyödyttääkö se paljon vai onko vain turhaa kannettavaa?
Azor tiivisti asian hyvin.

Seuraavaksi mieleesi herääkin varmaan kysymys, että minkälainen kilpi sitten kannattaa rakentaa.

Tähän pätee pitkälle samat ohjeet, kuin miekankin kanssa. Hyvä ensimmäinen kilpi on varmaankin pyöreä normaalikahvainen (= kiinni käsivarteen + kahva käteen) ja ~80-85cm halkaisijaltaan. Tähänkin löytyy tottakai monta eri mielipidettä. Kuten miekkojenkin kanssa, kannattaa kokeilla erilaisia. Kukin tykästyy omanlaiseensa. :)

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 12:45
Kirjoittaja Anakaa
Jep. Mistä Kilven voi/kannattaa tehdä?

Sitten tuli vielä sellainen mieleen että saako tehdä sellaista tikaria?
Pää olisi tietysti pehmustettu. Sitten sitä voisi pitää vyöllä :D

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 15:25
Kirjoittaja LehtoA
Oikeastaan mitä olen enemmän nähnyt on vanerista tai sitten ufoliukurista. Ufoliukuri on melkein valmis kilpi itsessään, tekee vain paikan remmille mikä tulee käsivarren ympärille, laittaa puutarhaletkun reunan ymärille ja pehmustaa.

Vanerikilpi vaatii vähän enemmän tekemistä. Pitää ensin leikata sopiva pala sitä vaneria, siihen sitten kiinnittää kahvan ja käsivarsiremmin. Mutta kilpien tekemisestä taisi olla toisessa ketjussa enemmänkin keskustelua, ohjeitakin myöhemmillä sivuilla, sieltä kannattaa katsella. ensimmäinen pieni treenikilpi ei välttämättä kannata alkaa näkemään taivuttelun kanssa vaivaa tosin. Muuten Rämän taivutetun kilven ohjetta kannattaa katsella. Kahvaan ja reunan pehmustukseen samat perusasiat pätevät pienemmässäkin treenikilvessä.

Tikaria ei kannata tuommoista tehdä sotahuutoa varten, ikinä ei tule käyttöä sille. Lyhyt miekka voi olla perusteltu kakkosase jos kehäs on pääasiallinen ase.[/url]

Lähetetty: Lauantai, 12.01.2008 23:57
Kirjoittaja Anakaa
Miten voisin pukeutua "keskiaikaisesti"?

Hetkonen! Tuli meleen että jos otan kilven mukaan treeneihin niin kannanko sitä vain kädessä? Saattaa herättää vähän huomiota..