Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Taisteluvälineet, niiden rakentaminen.
Vastaa Viestiin
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja saloneju » Tiistai, 16.07.2013 20:59

Ensi viikon keskiviikkona rakennetaan täällä Tampereella uudet turnausmiekat Ropeconia varten. Tähän ketjuun saa esittää toiveita niiden rakenteesta tai muodosta.

Päälinjat lienevät ne, että miekat rakennetaan täyttämään Boffoliigan voimassaolevat standardit. Onko muita toiveita tai ehdotuksia?
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3422
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Tiistai, 16.07.2013 21:21

Jos boffoliigan sääntöihin päädytään, niin mielestäni turnausmiekkojen tulisi olla rakennettu niin pitkiksi kuin mahdollista. Boffoligan säännöt kun edellyttävät selvästi aikaisempia turnausmiekkoja lyhyempiä kapuloita. Henkilökohtainen mielipiteeni on myös, että pidemmillä ja painavammilla aseilla tuomarointi on helpompaa, aseiden ollessa hitaampia.
Turnausmiekoissa kestävyys on kaikki kaikessa. Noilla miekoilla tullaan hakkaamaan lujempaa, kuin treeneissä tai sohussa eikä hajonneen korjaamiseen ole paljoa aikaa. Kerralla kestävämmäksi, eli painavammaksi ja kovemmaksi tehty ase on parempi kuin se, joka muuttuu kovaksi ja painavaksi hajottuaan kolmesti alkuerissä. Käytä runsaasti hyvää lasikuituteippiä ja teippaa kaikki aina ristiin. Erityistä huolellisuutta pistokärjen kiinnitykseen.
Miekkoja tarvitaan riittävä määrä, sillä niitä tulee ajan saatossa varmasti hajoilemaan, teki ne kuinka hyvin tahansa.

EDIT: Kahvalle pitää mahtua kunnolla kaksikin aikuisen miehen kättä. Conissa näkee säännöllisesti kahdenkäden otteen käyttäjiä.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Tiistai, 16.07.2013 21:56

Pituuden osalta paras kompromissi lienisi jossain liigan minimiekkojen ja muinaisten 110cm -Ropeconmötkäleiden välillä. Vajaan metrin miekka voisi olla hyvä kompromissi.

Kahvan kannattaisi olla joko kuppikahva tai Pahistontun ehdottama kahden käden kahva. Kumpikin johtaa nätimpiin otteluihin kuin pieni yhdenkädenkanmiekkakahva. Jos turnausmiekat ovat lyhyet ja nopeat niissä olisi mielenkiintoisempaa olla kuppikahvat jotta yleisövihamieliseltä sormihipalta vältyttäisiin. Jos miekat taas ovat vähänkään pidemmät antaa kahdenkädenkahva pienemmille ottelijoille ja kendo/long sword -harrastajille toimivamman otteen miekasta.
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja saloneju » Tiistai, 16.07.2013 22:40

Huomaan että tässä on laajemmankin keskustelun paikka kuin mitä muutaman miekan rakentaminen ehkä vaatisi. Hyvä että saatiin tämä käyntiin!

Itse koen jollain tasolla takapajuiseksi, jos miekat päätetään rakentaa minkä tahansa muun standardin kuin liigastandardin mukaisiksi. Syy on oikeastaan aika simppeli: jos Ropeconin asema halutaan jatkossakin säilyttää jonkintasoisena 1h-miekan bofferimiekkailun sm-kisana, olisi ehdottoman suotavaa pyrkiä noudattamaan samoja standardeja kaikissa lajin ilmenemismuodoissa. Liiga on tällä hetkellä heittämällä merkittävämpi 1h-miekan instanssi (Ropeconin turnauksen vakuuttavasta historiasta huolimatta), joten nähdäkseni liigastandardeja tulisi kunnioittaa seuraavasta parista syystä:

1) Ropeconin turnauksen asema saadaan säilytettyä jos noudatetaan samoja standardeja. Niin kauan kun Ropeconin turnaukset ovat ja pysyvät, meillä ei ole tarvetta järjestää "oikeita sm-kisoja", ja sen takia olisi hyvä pyrkiä pitämään niiden arvostus ylhäällä. Jos käytetään eri standardeja kuin liigassa, turnauksen arvostus liigan osallistujapoolin kesken - joka on suurin osa treenaavista Ropeconin turnaukseen osallistuvista - tulee merkittävästi laskemaan jo lyhyelläkin tähtäimellä.

2) Tällä hetkellä kilpailullisen boffaamisen saralla meillä on olemassa kaksi juttua: meillä on Ropecon, ja meillä on Liiga, joista jälkimmäinen on koko talven kestävä useamman kerran vuodessa oteltava juttu johon oikeasti treenataan. Ropecon sen sijaan on yksi turnaus, jota varten ei määrätietoisesti eikä olennaisissa määrin treenata. Pidän erittäin kummallisena marssijärjestystä, jossa Ropeconin turnaus ei ole alisteinen Liigalle, jos ja kun lajikulttuuria halutaan kehittää eteenpäin.

Samoista syistä teen sinänsä tämän aiheen otsikkoon liittymättömän pöyritysttävän ehdotuksen, että Conin ryhmäturnaus niinikään olisi hyvä muuttaa 4v4-muotoon - tai vaihtoehtoisesti Liigan ryhmäturnaus 3v3-muotoon - lajin yhtenäistämisen ja kehittämisen nimissä. On nimittäin ihan selvää, että jos aletaan erikseen kehittelemään erillisiä standardeja Ropeconille ja Liigalle, jompi kumpi tulee kokemaan inflaatiota, ja tässä vaiheessa skenen kehitystä uskallan väittää Ropeconin turnausten jäävän heittämällä varjoon siinä skabassa. Enkä taas jaksa uskoa, että se olisi etu meidän lajille.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1684
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Mahti » Tiistai, 16.07.2013 23:35

Yhden käden miekalla tappeleminen on tosi vammasta, jos aseet on lyhyet ja ristiväistimellä. Se on tylsän näköistä ja myös tylsää tapella. Ite en edes muista millon olis tullu mieleen tapella huvikseen yhden käden miekoilla. Pitkähköt (muttei lähellekään 110 cm!) miekat ja kuppikahvat olis tosissaan hyvät, on mukavampaa seurata. Minusta conin turnaus on ensisijaisesti lisänäkyvyyttä boffaukselle, joten sen pitäisi olla mahdollisimman katsojaystävällistä. En myöskään vielä lähtisi aivan pikaisesti suoranaisesti alistamaan pitkät perinteet omaavaa turnausta muutaman kymmenen ihmisen voimin vuoden pyörineelle liigalle. Tarkoitus ei ole mitenkään vähätellä liigaa, mutten vielä näe, että tässä ollaan tilanteessa, jossa kaksi kilpailevaa tapahtumaa syö toisiaan.

Viime kädessä kuitenkin järjestäjät tehkööt päätöksen haluamaansa suuntaan. Se joka on aktiivinen ja valmis näkemään vaivaa toki kehittäköön touhua itselleen mielekkääseen suuntaan. Se on palkinto kovasta työstä, mitä tässäkin skenessä loppuunsa aika harva tekee yhteisen hyvän eteen.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Avatar
Peltokorppi
Marsalkka
Viestit: 2442
Liittynyt: Torstai, 14.06.2007 21:10
Paikkakunta: Jykylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Peltokorppi » Keskiviikko, 17.07.2013 05:30

Komp mahtia. Kuppikahvat tekee hommasta paljon mielekkäämpää tapeltavaa ja kateltavaa. Niille 1h miekkailioille tulee ihan tarpeeksi läpsyttelyä liigassakin. Conissa kaivataan nimenomaan viihtyvyyttä ja komeeta tappelua. Ei toisuvia tuplauksia ja epäselviä tilanteita kun tuomari ei erota sormihipsuja. Todella huonoa mainosta koko poffoskenelle.
"Can you quack
Can you quack like a duck when you suck"
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja saloneju » Keskiviikko, 17.07.2013 11:28

No jos Liigan pääjärjestäjä on sitä mieltä niin minä pesen tässä vaiheessa käteni asiasta Liigastandardien suhteen. Mutta olisi kiva kuulla laajemminkin mielipiteitä asiasta, ettei täällä muutaman mielipiteen perusteella tehdä nyt satsia 110 pitkiä kuppikahvamiekkoja, joista kärsitään sitten vuosikausia. :D

Jos kerran yleisöystävällisyys on päivän sana, pitäisikö sitten Ropeconin turnausten luonnetta uudelleentiivistää ylipäätään? Eli mikä niiden paikka lajikentässä ja on ja mitä niillä halutaan saavuttaa?
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Falcata » Keskiviikko, 17.07.2013 17:48

Onkos niistä vanhoista miekoista tehty jo niin selvää jälkeä, ettei niitä kannata korjata?

IMO perus ristiväistinmiekat ovat kamppailullisesti kaikkein mielekkäimmät kapulat, mutta jos coniturnausta halutaan viedä selkeästi yleisötapahtumaksi niin kuppikahvat kieltämättä tarjonnevat mielenkiintoisemman näköisiä matseja. Itse pidän conimiekan strategisten mittojen sitomista liigamiekkaan hyvänä ajatuksena. Mutta keskeinen kysymys miekan mittojen kannalta lieneekin, että onko tosiaan coniturnauksen tavoitteena olla defacto SM-turnaus vai ennemminkin keino saada aikaan lajille näkyvyyttä ja uusia harrastajia.

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Avatar
Foe
Herttua
Viestit: 525
Liittynyt: Tiistai, 06.07.2010 19:18

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Foe » Keskiviikko, 17.07.2013 17:51

Falcata kirjoitti:Mutta keskeinen kysymys miekan mittojen kannalta lieneekin, että onko tosiaan coniturnauksen tavoitteena olla defacto SM-turnaus vai ennemminkin keino saada aikaan lajille näkyvyyttä ja uusia harrastajia.
Coniturnauksella on suurin skenen ulkopuolinen yleisö, jossa eniten potentiaalisia uusia rekryjä. Siihen kannattaa panostaa. Näyttäähän se sormihippa ja se jatkuva epäselvien selvittely tuomareiden kanssa tyhmältä. Yleisön ja tuomareiden kannalta kuppikahva olisi parempi vaihtoehto. Tietenkin tästä pitää myös osa ottelijoista.
Incendiary pigs
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3422
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Keskiviikko, 17.07.2013 19:11

Itse kannatan pidempiä kahvoja ja ristiväistimiä. Mahdollistaa useamman tyylin ja näyttää paremmalta. Perus-sääntöihin erona on jo käsitorjunnan kieltäminen eli tarvittaessa sääntöjä manipuloimalla saadaan sormihippa loppumaan. Rajataan vain sormet osuma-alueen ulkopuolelle, käytännössä luodaan siis sääntötekninen kuppikahva.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Haiden
Sotalordi
Viestit: 1393
Liittynyt: Maanantai, 02.04.2007 08:33

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Haiden » Torstai, 18.07.2013 00:56

Kuppikahvat, painoa miekkoihin ja 90-120cm pituisena.

Ropecon ei ole liiga. Ropeconissa tulee suomen parhaimmat mättämään ja tunne+fiilis on täysin erinlainen liigaan, koska tapellaan SM kisasta. Kuppikahvat+paino luo mahdollisuuden oikeasti aggerssiivisuudelle ja samalla tuo taitoa esiin. Nykyiset miekat on liian kevyitä pituuteen nähden. Nykyään voit lyödä huti ja ranneliikelllä korjata tilanne tuplaksi. Puollustuksessa taas kusetut torjunnat voi viellä korjata tupliksi. Ropeconissa ongemana on jo se, että aseitten keveys johtaa siihen, että sinun voittoja lähtee tuomareitten takia ja sinun häviöt tulee taas tupliksi.

Vanhoilla raskailla miekoilla tarvittiin kuntoa, tekniikkaa, voimaa ja taitoa saadakseen voitot. Aseet rankaisivat käyttäjää saatanasti huonoista lyöneistä tai huonoista torjunnoista. Tuplalyönniti oli vaikea edes saada niillä miekoilla, koska pelkällä ranneliikellää miekkaa ei saanut tarpeeksi nopeasti. Tilanteen olivat selviä, tuomaripeli ei syönnyt voittoja ja taistelu näytti hienolta.

Vanhoilla vuosina nähtiin älyttömän hienoa jalkatyötä, tempopeliä ja liikettä, kun nykyisin. Tehokaimpia tekniikoita on olla varoasenossa paikallaan yrittäen näppiosumia nykyisin ja yrittää päästä tuplatilanteisiin, joissa yrität voittaa tuomarin tulkinalla.
Wanhan ajan kyytiketju
Archibald
Musiikki on elektroninen. Tästä ei keskustella.
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1684
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Mahti » Torstai, 18.07.2013 01:19

Jos oteluissa tarvitaan kovin paljon tuomariselvittelyä, ei matsaaminen ole edes ottelullisesti mielekästä, yleisöstä puhumattakaan. Ei se sormien ja ranteen jahtaaminen ole mitään erityisen hauskaa ja haaroväliä mukavasti lämmittävää touhua. Ehdottomasti pitäisi pyrkiä selkeisiin tilanteisiin, jotka ei jätä voittajasta epäilystä. Ideaalitilanteessa tuomarit on paikalla vain varmuuden vuoksi ja ottelijat pystyy ilman ihmeempiä hässäköitä itsekin mieltämään lopputuloksen.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Avatar
Peltokorppi
Marsalkka
Viestit: 2442
Liittynyt: Torstai, 14.06.2007 21:10
Paikkakunta: Jykylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Peltokorppi » Torstai, 18.07.2013 05:49

Kuppikahvamiekoissa on kyllä se puoli että ne rajaa tekniikoita aikapaljon. Semmoset 120cm 2/1h miekat vois olla hienot mutta jos niihin pistetään vartta niin on vaikeempia tehä kestäviksi. Muutenkin niihin menee jo aikapaljon matskuakin.
"Can you quack
Can you quack like a duck when you suck"
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Torstai, 18.07.2013 11:41

Kuppikahvoilla voidaan pistää pelaajat pituusjärjestykseen ja katsoa, ken pisin heistä on :lol: Eipä sillä, ei tämä minua haittaisi.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
Archaos
Sotilasmestari
Viestit: 80
Liittynyt: Torstai, 12.05.2011 00:24
Paikkakunta: Turku

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Archaos » Torstai, 18.07.2013 13:35

En varsinaisesti ota kantaa siihen, minkälaisia turnausmiekkojen lopulta pitäisi olla, mutta haluanpa mainita jotain omasta historiastani syy-suhde seurauksineen... :wink:

Vielä muutama vuosi sitten, ennen boffauksen aloittamista pidin boffausta larppaukseen verrattavana pelleilynä. (No offence larppaajille)

Ropeconissa sainkin sitten ensikosketukseni siihen, mitä boffaus oikeasti on, tai voi olla.
Irvistelin leikkisästi kaupan edustalla olevalla nurmialueella silloisille boffaajille, jotka sitten haastoivat minut kokeilemaan lajia. Turpaanhan siinä tuli ja nurmikkoa tuli syljettyä (Ty Gobliini) .
Sain myös huomata, että eihän tämä olekaan mitään ''leikkimistä'', vaan jumankauta! Tässä tulee hiki ja tämä on hienoa puuhaa! Seuraavana vuonna taistelin Ulfnarin riveissä.
Rekrysinpä tuttavapiiristäni muutaman ukon vielä lisääkin....

Eli: Olen satavarma, että jos silloinen kokemukseni boffauksesta olisi jäänyt vain siihen, että sivusta seuraan sormihippaa, olisi tämä harrastus jäänyt osaltani väliin.
Ja niin olisi jäänyt muutamalta muultakin, sillä syy-seuraus suhteella ajatellen ilman tuota viikonloppua ja brutaalimpaa taistelua Vornan Klaania ei olisi ikinä kokoon kasattu! (On tässä tietysti muitakin tekijöitä, mutta en ala elämäntarinaa kirjoittamaan, tuosta kaikki kuitenkin alkoi)

Eli mihin tahansa lopputulokseen päädyttekin aseiden rakenteesta, pituudesta, säännöistä etc. , niin älkää vähätelkö turnauksen markkina-arvoa.
Jos touhu näyttää hienolta ja selkeältä, eikä pelkältä sormien- ja ranteenkalastelulta tuomaripeleineen, se aivan varmasti houkuttelee uusia ihmisiä tämän hienon harrastuksen pariin!
Over&Out!
Firstborn of Vorna
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Torstai, 18.07.2013 13:49

Misumasu kirjoitti:Kuppikahvoilla voidaan pistää pelaajat pituusjärjestykseen ja katsoa, ken pisin heistä on :lol: Eipä sillä, ei tämä minua haittaisi.
No niinhän se menee jos jäädään maksimikantamalle paikalleen lyömään toisiaan. Jos taas yritetään voittaa muulla kuin sillä suurin muutos olisi mielestäni jalkatyön ja tilanteenrakentamiskyvyn merkityksen kasvulla. Liigavideoissa tämä ei ole pelkästään pitkien ominaisuus, esimerkiksi Kitola laittaa turnauksissa kokoon hykerryttävän hienoja tilanteita. Jotain sellaista minä haluaisin nähdä Ropeconin turnauksissa.
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
ZamboNet
Rautasydän
Viestit: 3505
Liittynyt: Lauantai, 29.07.2006 14:37
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja ZamboNet » Torstai, 18.07.2013 15:44

Liiga-standardit vs Coni-miekat
Minusta linjausten yhdenmukaistaminen olisi hyvinkin perusteltavissa. Itse ajan avoimesti laajempaa standardointia lajiin, koska se auttaa lajiutumista ja etenkin kilpailullisen skenen näkökulmasta. Jos turnauksista toisiin on eri standardit, niin se tuntuu minusta oudolta (kärjistetty vrt. jalisturnauksia joista osa pelataan normaalilla pallolla ja osa tennispallolla).
Boffoligan säännöt kun edellyttävät selvästi aikaisempia turnausmiekkoja lyhyempiä kapuloita.
Nykyiset Coni-turnausmiekat ovat muistaakseni ~90cm mittaisia, joten merkittävää eroa liiga-standardiin ei ole. Alkuperäisessä kunnossaan aseet olivat myös suht kevyitä (~keskimääräisen liiga-miekan pituus/paino-suhde oli aika sama). Alunperin kun liigastandardeja pohdittiin itse toivoin standardimitan olevan 80-90cm haarukassa, mutta silloin pidetyn kokouksen keskustelu johti siihen, että jotkut epäilivät että tuo haarukka syrjisi merkittävästi lyhemmällä miekalla harjoittelevia. Tästä syystä päädyttiin 75-85cm haarukkaan. Käytäntö on kuitenkin osoittanut ettei alarajamittaisia miekkoja ole ollut koko talven aikana ollut kuin pari kappaletta. Tästä syystä pohtisinkin joko a) miekan mittarajojen nostamista 80-90cm kuten alunperin oli tarkoitus b) haarukan supistamista standardoinnin nimissä 80-85cm c) kumpaakin -> miekat 85-90cm. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisin nykyistä 85cm ylärajaa liian lyhenä - minusta nuo kapulat ovat ihan asiallisen mittaisia.
Noilla miekoilla tullaan hakkaamaan lujempaa, kuin treeneissä tai sohussa eikä hajonneen korjaamiseen ole paljoa aikaa. Kerralla kestävämmäksi, eli painavammaksi ja kovemmaksi tehty ase on parempi kuin se, joka muuttuu kovaksi ja painavaksi hajottuaan kolmesti alkuerissä.
Amen. Koska miekkojen pitää kestää todella merkittävä määrä paukutusta ja hyvin erilaisilta taistelijoilta (joista osa lyö oikeasti voimalla), niin aseet pitää mielellään jo alunperin rakentaa kestäviksi, että aseet pysyvät jokseenkin identtisinä pidempään. Nykyisissä miekoissa on suuria keskenäisiä painoeroja johtuen juuri näistä korjausteippien määrien eroista.
Kuppikahva vs ristiväistin
Tämä on niitä perinteisiä aiheita, että kummalle puolelle näkkäri pitää voidella. Tässä silti minun viisi senttiäni aiheeseen ranskalaisilla viivoilla:
-Totta tämä vähentäisi sormiosumia
-Mutta sormihippakavereita on finaaleissa asti näkynyt tyypillisesti aika vähän (0-2)
-Finaalit on kuitenkin se jota on eniten ihmisiä seuraamassa, joten kuppikahvamuutoksella ei juurikaan sormihippamäärää yleisön edessä vähennetä (joka on muutamassa viestissä koettu ongelmaksi)
-Kuppikahva (kuten todettua) syö kaventaa tekniikkapoolia -> yksipuoleistaa tappelua -> onko tämä sitten edullista yleisöystävällisyydeksi?
-Sormihippa on yllättävän mielenkiintoinen taiteenlaji itsessään (vaikka ulkopuoliselle se ei välttämättä välity). Sormihärkkiminen on myös yksi tärkeä väline, jolla voi lähteä rakentamaan tilanteita eteenpäin, koska se voi pakottaa vastustajan tekemään asioita. (hillitsen itseni enkä kirjoita tästä enempää... tldr-viesti alkaa olla jo nytkin)
-Etenkin selkeästi kokemattomampaa vastustajaa vastaan käsi/käsivarsiosumilla saa matsin loppumaan nopeasti ja turvallisesti. (Tämäkin on ihan validi aspekti. Coni-turnauksessa on paljon väkeä joiden boffauskokemus on vähistä tai koskevat aseeseen jopa ekaa kertaa. Tällöin hurjempaan ja hienompiin tappoihin pyrkivät kaverit ovat enemmän kuin kerran aiheuttaneet mielipahaa ja kipua näille vähemmän kokeneille osallistujille)
Ite en edes muista millon olis tullu mieleen tapella huvikseen yhden käden miekoilla
Minä nautin siitä taas tavattomasti (veikkaan etten ole ainut, mutta tämä on taas näitä homejuusto-aiheita). Nykyinen joukkomatsipainotteinen treenikulttuuri* vapailla aseilla kuitenkin käytännössä pakottaa käyttämään muuta kuin 1k-miekkaa, koska 1k-miekka on yksin heikommassa asemassa käytännössä mitä tahansa muuta asetta vastaan.

*Dueli-treenit mitkä täällä Jyväskylässäkin jonkin aikaa talvella pyörivät toivat tähän (ainakin Jykylän) treenikulttuuriin mukavan piristyksen, kun 1k-miekallakin pääsi taas matsailemaan ajatuksen kanssa.
Ei toisuvia tuplauksia ja epäselviä tilanteita kun tuomari ei erota sormihipsuja.
Sormihipsut eivät mielestäni ole lähimainkaan suurin epäselvyyksien luoja. Jos epäselvyyksiä halutaan välttää, niin tällöin pitäisi kieltää kahden käden kendo-ryntäys-hyökkäys. Se jos mikä aiheuttaa päänraapimista, eikä se omaan silmään erityisen kaunista katseltavaakaan ole. Epäselvyyksien välttämiseksi: En tätä haluaisi moista kuitenkaan kieltää - se on yksi tekniikka muiden joukossa - siihenkin voi (yrittää) mukautua, vaikka epäselviä tilanteita aiheuttaakin.
En myöskään vielä lähtisi aivan pikaisesti suoranaisesti alistamaan pitkät perinteet omaavaa turnausta muutaman kymmenen ihmisen voimin vuoden pyörineelle liigalle.
En lähtisi kuitenkaan vähättelemään myöskään Liigaa, koska se kokosi kerran kuukaudessa paikalle merkittävän osan Suomen eniten treenaavaa väkeä. Coni-turnauksessa on Liigaa kirjavampi osallistujasakki ja aktiivisa, paljon treenaavia osallistujia siellä ei isoimpia liigaosakilpailuja enempää ole. (Mikä on tietty rekry-potentiaali). Mutta alisteisuus suhteet sikseen asiassa - minusta olisi silti mielekästä että kilpailulliset turnaukset olisivat mahdollisimman samoilla standardeilla, oli niiden alkuperä mikä hyvänsä.
Vanhoilla vuosina nähtiin älyttömän hienoa jalkatyötä, tempopeliä ja liikettä, kun nykyisin.
Tästä olen itse vahvasti eri mieltä. Coni-turnaus on matsauksellisesti kehittynyt jatkuvasti eteenpäin. Kun itse ekan kerran osallistuin 2006 olin sysipaska ja silti taistelin finaalissa. En tiedä tilanteesta ennen tuota, mutta epäilen ettei Hydenilläkään ensikäden kokemusta ole vuosista ennen tuota. Jalkatyön ja tempopelin vahvempi esiinnouseminen on ollut aivan viime vuosien hommaa.

Myöskään tuona herran vuonna 2006 olleessa finaalissa raskaat aseet tai pidemmät tuplarajat eivät tehneet taistelusta mielekkäämpää seurattavaa (finaalissa nähtiin ottelussa Aten ja Joonaksen välillä tusina peräkkäistä tuplaa). Aika kultaa muistoja sanotaan ja uskon että tässäkin on osittain sitä ilmassa kun muistellaan menneitä.
Tehokaimpia tekniikoita on olla varoasenossa paikallaan yrittäen näppiosumia nykyisin
Etenkin loppuvaiheen matseista minulla on jotenkin erilainen kuva. Joidenkin tiettyjen tyyppien kohtaamisissa tämä saattaa korostua, mutta mielestäni ei ole kyse aidosta trendistä tai absoluuttisen ylivoimaisesta tekniikasta.
Haiden
Sotalordi
Viestit: 1393
Liittynyt: Maanantai, 02.04.2007 08:33

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Haiden » Torstai, 18.07.2013 17:08

ZamboNet kirjoitti: Tästä olen itse vahvasti eri mieltä. Coni-turnaus on matsauksellisesti kehittynyt jatkuvasti eteenpäin. Kun itse ekan kerran osallistuin 2006 olin sysipaska ja silti taistelin finaalissa. En tiedä tilanteesta ennen tuota, mutta epäilen ettei Hydenilläkään ensikäden kokemusta ole vuosista ennen tuota. Jalkatyön ja tempopelin vahvempi esiinnouseminen on ollut aivan viime vuosien hommaa.

Myöskään tuona herran vuonna 2006 olleessa finaalissa raskaat aseet tai pidemmät tuplarajat eivät tehneet taistelusta mielekkäämpää seurattavaa (finaalissa nähtiin ottelussa Aten ja Joonaksen välillä tusina peräkkäistä tuplaa). Aika kultaa muistoja sanotaan ja uskon että tässäkin on osittain sitä ilmassa kun muistellaan menneitä.
Itellä on kokemukset on 2008 eteenpäin. Kun tulivat olivat nykyisten miekkojen isät käyttössä. Tässä tapahtui älytön kehitys ropeconin aikana imo. Varsinkin 2009 finaali muistuu missä jo liikkumisesta tuli hiki hattuun esimerkkinä ja fiinaali matsit oli parhaimman näköiset (finaali mikä järjesttettiin sisällä). Itse haluisin niitten vuodet miekkat käyttöön, koska olivat tarpeeksi painavia ja pitkiä, että estivät ranneläpsytuplat. Itsellä on lisääntynyt tuomarien kanssa puhuminen nykyisillä miekoilla.
Wanhan ajan kyytiketju
Archibald
Musiikki on elektroninen. Tästä ei keskustella.
Avatar
Zaibe
Suurmestari
Viestit: 1172
Liittynyt: Keskiviikko, 01.02.2006 00:31
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Zaibe » Lauantai, 20.07.2013 14:32

Vuosia sitten Ropeconin miekkailuturnausta järkännyt ihminen oli spotannut tämän keskustelun foorumeilta ja välitelen tässä hänen ajatuksiaan asian tiimoilta.


==================================


SoHu:n foorumilla on näköjään kirjoittelua turnauksesta ja sen
miekoista. Sanainen arkkuni asiasta: Nykyinen ajatus ropeconin
bofferiturnauksesta on selkeästi muuttunut sen alkupäivistä. Kun vedin
ja tuomaroin 2001-2005 ajatus oli ("edelleen") että kyse on
jonkinlaisesta tuomaroitavissa ja kisailtavastasta keskiarvoversiota
kaikesta siitä pehmotaistelusta mitä koko suomessa siellä täällä
lähinnä harjoittelemattomasti larppien yhteydessä eri säännöstöillä
harrastettiin. Enemmän huvikseen kokoon kutsuvasta kisailusta kyse
siis, jonka varsinainen tarkoitus ei ollut yhdenmukaistaa harrastusta
(eli levittää ulospäin), mihin se osaltaan sittemmin on vaikuttanut,
vaan tuoda yhteen saman asian harrastajia ilman hahmojen kykyjen
tuomia rajoituksia. Ja osa tietenkin halusi vain tulla mätkimään, kun
kerrankin oli muitakin joita mätkiä. Vapaamättö turnauslohkojen
välillä oli aikanaan hyvinkin suosittua.

Suosittelen katsottavaksi youtubesta koostetta vuoden 2001
ropeconista, joka on varhaisin löytämäni saatavilla oleva videointi,
jossa näkyy sekä vapaata ekstempore joukkomättöä että mm. turnauksen
loppuottelun kaksintaistelu Paalanen-Kekkonen. Tämä on hyvä video
verrata myöhempiin, koska tässä käytetään vanhoja, ensimmäisiä
turnausmiekkoja - pitkiä ja kahvapainotettuja. Ne olivat aikansa
priimaa ja (välittämättä tässä yksittäisten taistelijoiden omista
mieltymyksistä) erityisen päteviä tappovehkeitä. Verrattuna
inkarnaatioon, jonka tein 2005 turnaukseen, uudemmat hopeapatongit
olivat lyhyempiä, kevyempiä, painottamattomia ja tarkoituksellisesti
basic-mallisia. Ajatus on con-turnauksessa ollut aina (ainakin silloin
siis) että se on "classic" ja perus ja simppeli ja avoin - ei
tarvetta liialle harjoittelulle, ei erityisiä taitovaatimuksia, ei
tottumista erikoisaseisiin tai taktiikoihin - siinä mielessä siis
puhdasverinen ja yleinen.

Kyse on yhden käden miekan taitoturnauksesta, jossa on mausteena
kaikuja ritariajoista, fantasiamaailmoista sekä kilpaurheilusta, mutta
nuo ovat vain mausteita. Siksi säännöissäni ei aikanaan ollut mitään
lupaa taisteluun, jossa haettiin jyräävää voittoa (ei aseiden
sitomista, fyysistä kontaktia, kilpiä, kahden käden miekkoja tai
otteita tms.), ja myös aseet heijastavat tätä. Ajattelu on tietysti
muuttunut, mutta minusta conin turnauksen pitäminen omanlaisenaan
(kaikille avoimena ja lähestyttävänä) palvelee sekä osallistujia että
boffoliigaa ja sohua/sohu-yhteisöä. Conin turnauksella on perinteensä
ja jos siitä tulee vain "ammattilaiskerho" tai "sohu-turnaus", siitä
on vain hallaa. Se toimii paremmin porttina muuhun harrastukseen ja
liitospisteenä larppaaja-boffaajien ja sohu-boffaajien välillä.
Boffaajia on muitakin kuin sohu-piiriläiset.

Omalla tavallaan, ropecon boffaaminen edustaa boffaamisen suomalista
perusarkkityyppiä, ja pitää sitä elossa, kuin kansanperinnettä (btw.
katsoisin että kyse on kolmannen asteen kehityspisteestä: 1. hakataan
kepeillä, joissa ehkä pehmustetta 2. hakataan jossain porukassa hiukan
toisiaan muistuttavilla hopeateipatuilla boffomiekoilla 3. joteensakkin
standardoiduilla boffereilla organisoitua toimintaa ja pysyvät
puitteet 4. suurempi joukkotoiminta ja yksityiskohtaisemmat
määritykset 5. ??? ehkä ammattimaista toimintaa mukaan skeneen,
teollisen tasoisia varusteita???). Boffoliiga on seuraava kehitysaskel
tästä vasempaan, Sohu kehitysaskel oikeaan - molemmat kehitysaskelia
eteenpäin. Kaikki kolme ovat oman toimintakehyksensä "vankeja" siten
että niiden pitää palvella omaa ydintapahtumaansa: ropeconin
osallistuvan tekemisen ja yleisöä kiinnostava ohjelmanumero;
kilpailullisempi ja tuomaroitavissa/arvotettavissa oleva tapahtuma
(jossa ei vielä muuta yleisöä kuin osallistujat itse);
joukkotoiminta/taistelu ja sen vaatimat turvallisuus- ja
organisointivaatimukset. Kukin tunnistanee hät-hätäiset määritelmät ja
voi niitä tarkentaa oman näkemyksensä mukaisiksi. On hyvä nähdä
yhteneväisyyksiä näiden välillä, joista pitää kiinni ja joilla luoda
toisiaan tukevia siteitä, mutta on myös tunnistettava että näillä on
omat erilaiset tarpeensa.

Mutta takaisin miekkoihin. En allekirjoita että jalkapallo vs.
tennispallo olisi tässä ero välineissä. Kyllä, noissa on varmasti
tilaa kehittää suurpiirteinen sapluuna johon kummankin aseet mahtuvat.
Conissa kuitenkin on kaikilla sama (katsojasta riippuen hyvä tai
huono) identtinen miekka ja liigassa se on kunkin oma viilaus
määritetyissä rajoissa.

Oma näkemykseni on että tässä on kolme perustavaa määritystä, jotka on
otettava huomioon. Ensimmäinen kehys on pysyä tuossa "perus
yhdenkädenmiekka turnaus" aihiossa, toinen on "(korostetusti)
turvallinen, koska bofferi, mutta myös koska vaihtelevat taistelijat
ja järjestetty tapahtuma" ja kolmas on "oltava (helpotettava)
tuomaroitavissa ja havaittavissa". Ensimmäiset kaksi eivät avaamista
tässä yhteydessä kaivanne, mutta tuo kolmas onkin sitten valintoja
täynnä oleva aihepiiri. Kakkosen kautta poiketen kolmoseen, pakko
myöntää, että sillä alkuperäisellä pidemmällä coniboffolla saattoi
tulla muutama napakampi osuma joskus, mutta ne eivät olleet
turvattomia. Yhtäältä napakoita osumia tuli lyhyillä, koska niitä
mielestäni heilutettiin painottomuutta kompensoiden nopeammin ja
kontrolloimattomammin. Ilman tilastoa on mahdoton sanoa mitään
varmaan, mutta olen käsityksessä ettei niiden turvallisuuden välillä
ollut sinällään juuri eroa. Miekkaa ei coniturnauksessa voi siltä osin
turvallistuttaa vaan sitten on alettava käyttää kypäriä. Mutta
takaisin asiaan, eli tuomaroitavuuteen ja pidemmät miekat olivat
selvästi helpompia tuomaroida ja myös taistelijoiden "ymmärtää" (ottaa
osumat, torjua, väistää). Taistelu oli mielestäni myös
monipuolisempaa. Tosin viimeksi mainittuun on todettava että
taisteltavuus ei pitäisi olla itseisarvo - taistelijat aina mukautuvat
välineeseensä (mikä on nähty). Uudet välineet luovat uusia
taktiikoita. Siten ajateltuna, välineiden vaihtelu muutaman vuoden
välein voi olla ihan hyvä juttu.

Ja tässä muistuu että kannattaa katsoa netistä myös muiden maiden
bofferi/nerf turnauksia. Eräässä turnauksessa ottelualue on noin metri
kertaa kahdeksan metrinen matto (eli pakoon ja kiertämään ei pääse -
rintamasuunnat) ja miekassa on lyhyehkö terä ja samanpituinen kahva.

Olen samaa mieltä että sormihärkkiminen - niin pikkumaista kuin se
voikin olla - on syytä sallia, toistaiseksi. Mutta muistan kun jossain
toisaalla sormia ei laskettua. Pehmomiekalla ei onneksi sormiin saatu
vammoja, joten kuppikahvaan ei nähty tarvetta, mutta tekniikka
taistelijoilla vain muuttui siten että nyt jahdattiin rannetta. Tuli
siis vain uusi kiistaraja: missä käsi loppuu, ranne alkaa ja kumpaan
osuttiin. Näin tekniikka vain eli.

Kyllä boffoturnauksissa on koitettava säilyttää sen herrasmiesperinne
ja henki, sillä se jos mikä on koko homman selkäranka. Säännöissä oli
minulla vaatimus että vastustajaa tervehditään jokaisen matsin alussa,
kuten ritarit ikään. Perinne on aina ollut että ottelija toteaa
ottaneensa osumaa ja tuomari lähinnä on vahvistanut. Jos mennään
millään tavalla siihen että vain tuomari tuomitsee (vaikka viisi-kuusi
vuotta sitä tein ja kehityin, se oli silti aina siinä ja siinä ja
ilman ottelijoita ei olisi toiminut mitenkään), ollaan hakoteillä ja
varusteet ja miekat ovat kilpailuun täysin väärät. Se oli luettavissa
ensimmäisistä kirjaamistani turnaussäännöistä sekä etenkin
ensimmäisistä joukkueturnaussäännöistä. Ja vaikka Joonas joskus väitti
että tykkään KPS:stä, se oli siellä lähinnä harvaa ääritapausta varten
nolaamassa molempia taistelijoita jotka joko eivät olleet tarpeeksi
hyviä selvästi voittamaan toista tai tarpeeksi herrasmiesmäisiä
tulkitsemaan osumia - plus että sillä on oma koominen efektinsä mikä
pitää harrastuksen larp-juurillaan että vähemmän vakavana. On vain
hyvä ettei boffaamista missään aleta ottamaan hampaat irvessä.


=============================
Kuva
Avatar
Beatific
Kuningas
Viestit: 2797
Liittynyt: Keskiviikko, 05.07.2006 09:01
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Beatific » Perjantai, 26.07.2013 23:10

Huh, olipas hyvä teksti tuo viimeinen!

Millaiset niistä nyt sitten tulivat?
pitäisi kieltää kahden käden kendo-ryntäys-hyökkäys
...vähän sama kuin kriminalisoisi takakäden tikarin? Tällaiselle 60kg kukkakepillekin pitää jättää jotain!
Assassiini skeittaa Kartanolinnan mailla ympäri vuoden
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1684
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Mahti » Maanantai, 29.07.2013 12:08

Höyhenenkevyet lyhyet miekat.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Falcata » Maanantai, 29.07.2013 22:33

Oikein hyviä oli miekat, kiitokset niille jotka jaksoivat ne väkertää! Koskaan ei tietenkään voi miellyttää kaikkia (itse esim. inhoan erkkakahvoja), mutta mielestäni miekat ajoivat erittäin hyvin asiansa kikkailettomana perusmiekkana, joka on varmasti tarpeeksi tuttu jokaiselle. Tuntuivat myös kestävän vanhoja malleja paremmin (kiitos lasikuituteippausten), mikä on hyvä. Peukku.

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1684
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Ropeconin turnausmiekkojen speksit

Viesti Kirjoittaja Mahti » Maanantai, 29.07.2013 22:40

Joo, hyvälaatuisia olivat kyllä, sitä ei käy kiistäminen. Jonkinlainen mallihan se lopulta on pakko valita ja nämä olivat oman lajinsa kelpo edustajia.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Aseet ja panssarit”