Hilpareiden yms. käyttöön ohjeita.

Kaikille avoin PK-seudun ryhmien yhteinen keskustelualue

Valvojat: Beatific, Triks, Sir Overpond

Avatar
Ourboros
Paroni
Viestit: 151
Liittynyt: Keskiviikko, 15.02.2006 23:00
Paikkakunta: Espoo

Hilpareiden yms. käyttöön ohjeita.

Viesti Kirjoittaja Ourboros » Sunnuntai, 14.03.2010 19:57

Heips kaikille

Oli treeneissä puhetta että laittaisin vähän materiaalia polearmien käytöstä tässä pari hätähätää löydettyä. mulla on parempikin linkki jossain mutta en juuri nyt muista missä.

http://www.youtube.com/watch?v=KMb8hCWYFEg

http://www.youtube.com/watch?v=QmNTKy8L ... re=related

http://www.thearma.org/spotlight/NotesL ... AHACHE.htm
Carpe diem, tempus fugit
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Tiistai, 16.03.2010 20:50

En tiedä tarkkaan mikä keskustelu tässä on takana, mutta eniveis.

Kirvesleikistä, Le Jeu de la Hachesta, on ainakin tällainen tulkinta netissä: http://www.the-exiles.org/Article%20Le% ... Lesson.htm

Olen treenannut noita tekstin tekniikoita pariin otteeseen puuhilpareilla, mutta en niin paljoa että osaisin erityisesti kommentoida tuon Exiles:in jäbän tulkinnan uskottavuutta. Itse alkuperäistekstihän on aika epämääräinen mitä tulee liikkeen (ja alkutilanteen) notaatioon, eli tulkinnanvaraa kyllä löytyy.

Jeun hyödyllisyys bofferihommissa on melko matala sinällään, tekniikat ovat usein aika brutaaleja ja/tai kieroja kaatoja/heittoja, sillä konteksti on täyspanssaroitu kaksintaistelu kehässä. Monet ovat vastaus ylhäältä tulevaan heijariin, ja vastauksiin tarvitaan tilaa. Ylhäältä paukutetaan lähinnä tiiviissä rynnäkössä, kahakanomaisemmassa tilanteessa useampi boffaaja taitaa suosia pistoa?

Tietenkin oman toiminnan analyysin kehittämisen kannalta historialliset lähteet ovat hyödyllisiä, ja useimmissa on kosolti hyvää strategiaa (esim. Jeun paras anti bofferihilparoijalle ainakin mun mielestä).

Muita isoja kirvestekstejä ovat ainakin Paulus Hector Mairin Opus Amplissimum de Arte Athletica, Talhofferin Fechtbuchit (1459 'Thott'-editiossa on panssaroimatonta ja panssaroitua matskua veriroiskeilla(!), siitä on kerrankin laadukas pdf saatavilla arman saitilla), Paulus Kal-nimisen hepun Fechtbuch, ja George Silverin Paradoxes of Defence. Italialaisilla Fiore dei Liberilla ja Filippo Vadilla on myös kirjoissaan osiot varsikirveestä, mutta ne ovat suht lyhyitä. Keppitappelua käsittelevät lisäksi Joseph Swetnam ja Joachim Meyer.

Mairista (joka on ehkä se kiinnostavin) on heikosti online-matskua. Paladin Press on julkaissut kylläkin Mairin poleista modernin kommentaarin ''Polearms of Paulus Hector Mair''. Muista yllämainituista on kopiot ja useimmista käännöksiäkin saatavilla netistä.
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
Ourboros
Paroni
Viestit: 151
Liittynyt: Keskiviikko, 15.02.2006 23:00
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Ourboros » Keskiviikko, 17.03.2010 09:25

Hyvää materiaalia Pyry. Kenties olis paikallaan ruveta koostamaan bofferointiin soveltuvaa ns. opaskirjaa, jossa olisi erillaisia tekniikoita eri aseille. Lehtiseen tai kirjaan voisi koostaa histiriallisia tekniikoita jotka sopivat Bofferointiin. Näin saataisiin harrastukselle selkeämpää kuvaa ja mahdollisuus oppia paremmin ja järjestelmällisemmin.

Rupean itse koostamaan opusta ja laitan siitä osia nettiin sitä mukaan kun se valmistuu. Kaikkien ideat ja kommentit on tervetulleita.

Avaan uuden ketjun tälle keskustelulle.
Carpe diem, tempus fugit
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Pääkaupunkiseudun boffaajat”