SoHu 10 vaatetusohjeita

Ohjeita, vinkkejä ja ideoita suunnitteluun ja toteutukseen.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

SoHu 10 vaatetusohjeita

Viesti Kirjoittaja pt » Sunnuntai, 07.03.2010 18:39

Aloitan tällaisen satunnaisesti päivittyvän "muotiblogin", jossa tarjoilen neuvoja ja ohjeita tämän vuoden Sotahuudon viitekehykseen sopivista vaatteista. Myös panssareita sivutaan jonkin verran. Muutkin saavat toki postailla tänne, vastaan mielelläni kysymyksiin ja myös omaa tietämystään saa jakaa. Pyritään kuitenkin siihen, että tähän aiheeseen postaillaan vain a) selkeitä kysymyksiä aiheesta sekä b) informatiivisia ohjeita varusteiden tekoon, ja jätetään pwnailut ja propagandat muihin ketjuihin.

Aloitan nyt erilaisista päähineistä. Päähineet ovat kivoja, koska niiden avulla voi usein hyvin pienellä vaivalla lisätä varustesettinsä näyttävyyttä sekä leimautua johonkin tiettyyn porukkaan. Lisäksi, koska Sotahuudossa painotetaan pääturvallisuutta ja sen takia kypärissä sallitaan epäautenttisetkin ratkaisut, ovat erilaiset päähineet oiva tapa piilottaa jääkiekkokypäränsä -ja mielestäni huomattavasti parempi ratkaisu kuin sen hopeaspreillä maalaaminen.

Ensimmäisenä noin kolmiosaisessa päähinesarjassa ovat vuorossa:

Turbaanit

Turbaani on helppo ja monikäyttöinen päähine. Toisin kuin ehkä luulisi, se sopii viitekehyksessämme useimmille osapuolille erinomaisesti: se ei siis missään nimessä ole vain ottomaaniturkkilaisten käyttämä päähine. Tataarien -jotka olivat aikakaudellamme jo vahvasti islamilaistuneita- päässä turbaani keikkui vähintään yhtä usein kuin turkkilaistenkin, ja lisäksi turbaani oli jo vanhastaan käytössä Kreikan keisarikunnan asevoimilla sotilaspäähineenä. Unkarilaisten ja balkanin kansojen parissa turbaani ei ollut kovin yleinen, mutta satunnaisessa käytössä silti -mm. muutenkin hyvin turkkilaisvaikutteisten kevyen ratsuväen joukkojen parissa. Eikä turbaani ollut latinalaistenkaan parissa tuntematon päähine sen enempää siviili- kuin sotilaskäytössäkään: esimerkiksi Italiassa se oli välillä hyvinkin muodikas.

Turbaanin periaate on äärimmäisen yksinkertainen. Se on pitkänomainen kangaskaistale, joka kieputetaan pään ympärille. Luonnollisestikin turbaanista on etenkin myöhempinä aikoina kehitelty mitä monimutkaisempia ja hienostuneempia virityksiä, mutta kaiken pohjana on kuitenkin sama periaate: otetaan pitkä huivi, kankaasta leikattu kaistale tai pötköksi käännelty tai kääritty kangas, ruvetaan kierittämään sitä vaakasuoraan pään ympäri ja jatketaan kunnes kangas loppuu, ja työnnetään lopuksi loppupää aiempien kerrosten alle. Tällaisen yksinkertaisen turbaanin alla on hyvä käyttää jonkinlaista lakkia -tyypillisimmin fetsin kaltaista simppeliä sylinterimäistä hattua- mutta sekään ei ole välttämätöntä.

Hyvin ja tiukkaan tehty turbaani ei lähde purkautumaan hevillä kovassakaan käytössä, mutta jos ei halua opetella tähän liittyviä niksejä voi turbaaninsa nolon ennenaikaisen purkautumisen estää myös muutamalla hyvinsijoitetulla hakaneulalla tai ompeleella. Äärimmäisen kestävän taisteluturbaanin tekee jos vaivautuu harsimaan turbaanin uloimmat kerrokset toisiinsa kiinni neulalla ja langalla. Toinen vaihtoehto on kovettaa valmiiksi kääritty turbaani esimerkiksi laimennetulla vesiohenteisella liimalla (eli eri-keepperillä).

Sotahuutokäytössä turbaania voi käyttää ensinnäkin ihan tavanomaisena päähineenä tunnelmaa luomaan, sekä leirissä että taisteluissakin. Toiseksi, turbaanilla on äärettömän helppo naamioida epäautenttinen kypärä (jääkiekkokypärä) piiloon. Kolmanneksi, turbaania voi käyttää myös autenttisen kypärän mausteena (sillä alleviivaa kätevästi itämaisuuttaan jos sotii turkkilaisten tai tataarien joukossa), ja neljänneksi joissain tapauksissa turbaani voi jopa itsessään olla panssaripisteen arvoinen (tosin jos tällaiseen projektiin ryhtyy kannatta kannattaa varmistaa asia etukäteen panssaritarkastajilta).

Alla kuva kolmesta erilaisesta turbaanimallista keskiverto sotahuutajaa esittävien irtopäiden päällä:

Kuva

Vasemmalla on se tavanomaisin turbaani, pelkästään yhdestä hyvin pitkästä kangassuikaleesta valmistettu malli. Tässä esimerkissä on käytetty noin 1,5 metriä samanlevyistä halpaa lakanakangasta. Se on jaettu neljään samansuuruiseen kaistaleeseen, ja nämä kaistaleet on sitten ommeltu kapeista reunoistaan yhteen, niin että on saatu noin 40cm X 600cm mittainen liina. Tämän liinan pitkät reunat on sitten ommeltu yhteen ja siitä syntynyt tuubi on käännetty nurinpäin, jotta hapsottavat reunat jäävät piiloon. Näin siis lopputulos on noin 20cm X 600cm kokoinen kaksinkertainen kangasnauha. Siitä solmitaan turbaani alkamalla kieputtaa liinaa pään ympäri, ensin täysin vaakasuorassa hikinauhan tapaan ja sitten hieman vinottain vuorotellen kummaltakin puolelta niin että saadaan turbaani peittämään myös valtaosa päälaesta. Vaikeaa selittää näin kirjoittaen, mutta jutun lopussa olevat videolinkit varmaan auttavat, samoin kuin oma harjoittelu. Tämänkaltainen simppeli turbaani sopii erinomaisesti jääkiekkokypärän peittämiseen. Lisäksi jos tällaisen turbaanin tekee vielä suuremmalla määrälla kangasta ja huolehtii siitä ettei se purkaannu ja löysty kesken taistelun, sitä voi käyttää ihan suojaavana kypäränä sellaisenaan. Kuten sanottua, panssaripisteen saaminen kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen.

Keskellä on fiinimpi, vähemmän kangasta vaativa turbaani joka on sidottu turbaaninaluslakin, tässä tapauksessa punaisen marokkolaisen fetsin, ympärille. Itse turbaani koostuu 30cm X 200cm kolminkertaiseksi taitellusta brokadisilkkikaistaleesta. Konstruktio on äärimmäisen yksinkertainen, suorastaan idioottivarma: lakki laitetaan päähän, liina kiedotaan vaakasuunnassa pään ympärille ja loppupää kiinnitetään esim. hakaneulalla alempiin kerroksiin. Tämankaltainen turbaani on tyypillisimmillään pelkkänä päähineenä alleviivaamassa käyttäjänsä tyylitajua ja varakkuutta, mutta voi tämänkin mallin rakentaa hyvin peittämään epäautenttista kypärää. Ja mikä estää myöskään valmistamasta aluslakkia jostain panssaripisteen antavasta materiaalista, siis vaikkapa 1,5mm pellistä ("pillerirasia"-muotoinen sylinterimäinen peltikypärä on äärimmäisen helppo tehdä) jolloin lopputulos on turbaanin kanssa paitsi oikeasti suojaava, myös paljon hienomman näköinen kuin pelkkä peltirasiakypärä yksinään!

Oikealla on minimaalinen turbaani, oikeastaan pelkkä kankaasta tehty seppele, 1400-lukuisen italialaisen celatan ympärillä. Tämä turbaani tietenkin vain koristaa kypärää sekä julistaa muille taistelijoille sen kantajan heraldisia värejä. Tämän tyyppiset turbaanit olivat aikakaudella hyvin yleisiä lännessäkin. Turbaani on tehty kahdesta noin 100cm pitkästä, rullalle kääritystä villakangaspötköstä jotka on kiedottu toistensa ympärille.



Turbaaniopetusta:

Youtubesta löytyy noin miljoona erilaista turbaaninsidontavideota. Useimmat niistä taitavat olla sikhien tekemiä.

http://www.youtube.com/watch?v=nkXQZit1DPo

http://www.youtube.com/watch?v=BsWurIIXpyM



Turbaaneja aikakauden taiteessa:

Turkkilaisia turbaaneissa ja muissa päähineissä: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... rtanak.JPG

Mehmet Valloittaja: http://www.naqshbandi.org/ottomans/khal ... rtrait.GIF

Italialainen maalaus, Nuori mies punaisessa turbaanissa, c. 1425: http://www.1st-art-gallery.com/thumbnai ... 425-27.jpg
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 898
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Sunnuntai, 07.03.2010 19:45

Ihmiskunnan ohje:http://www.youtube.com/watch?v=79qOMUMLL0g

Mietin tuota panssaripistettä, itselläni kun on sotahuudon paksuimmat ja pisimmät hiukset. Ei hirveästi kangata tarvitsisi laittaa niin pääsisi kangaspanssarin paksuuksiin.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Maanantai, 08.03.2010 14:21

Pt varmaan osaat vastata tähän; kysymys läntisemmistä (saksalaisista) rättipäistä. (Kuvat Talhofferin 1459-käsikirjoituksesta (nk. 'Thott'). Jossa jos jonkinlaisia hattuja btw, mm. karvasilintereitä.)

http://img195.imageshack.us/img195/7097 ... hatut1.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/4730 ... hatut2.jpg

Eli onko nuo hatut (joilla varmaan on joku nimikin) tehty kokonaan yhdestä kankaasta, ja jos, niin onko siihen joku tunnettu tekniikka? Toisen kuvan perusteella voisi olla myös kyse vain rullasta myssyn päällä?

Kiinnostaa siis sikäli, että en varmaankaan tule sotimaan turkkilaisena tms, mutta mielelläni lisään helppotekoisen hatun ainakin leiri-proppeihini.
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja pt » Maanantai, 08.03.2010 14:58

Pyryn kysymykseen pikavastaus:

Ensimmäisen kuvan hassut hatut ovat varmaankin turbaanityyliin käytettyjä häntähuppuja: tuollainen häntähupun tarkoituksellinen väärinkäyttöhän oli tosi yleistä 1400-luvulla, ja jossain vaiheessa kehittyi ihan pelkästään sitä varten tehty malli jota ei enää edes voinut käyttää normaalina häntähuppuna. Tämä artikkeli valaisee asiaa

http://www.virtue.to/articles/men_roll_hats.html

Toisessa kuvassa näkyvä hattu voi tosiaan olla pelkkä lakin päälle pistettu kangasdonitsi.
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Maanantai, 08.03.2010 18:49

Jeh, arvelin kans että sellaisesta vois olla kyse, mutta hämmennyin tosta numero kakkosesta; jos siinä toi rakenne on vaan makkara, niin olisko noissa toisissa mahdollisesti tehty myssy-osakin jotenkin käärimällä (toinen tulkinta olisi kai että sekin on huppu, jonka päälaessa/niskassa vaan on sauma?). Huppua vastaan vielä kun puhui tuo outo törröttävä osa, mutta sehän tosiaan voikin (tod. näköisesti on) olla hupun 'helma'...

edit: samasta opuksesta löytyi tarkemmin katselemalla selvempikin variaatio, jonka perusteella voisi päätellä edellistenkin tosiaan olevan huppuja, taiteilija kun on sama jne. Toi ekan kahden ylös törröttävä systeemi pitää kyl yrittää jotenkin saada aikaseks :p
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja pt » Sunnuntai, 28.03.2010 19:45

Varmaankin aika tehdä seuraava osa päähinetrilogiasta. Nyt ovat vuorossa monikäyttöiset

Hartiahuput

sekä häntähuput, liripipet ja mitä nimiä sitten näille löytyykään. Hartiahuppu on hieno asuste. Se suojaa päätä ja hartioita auringonpaahteelta, sateelta, tuulelta sekä kylmyydeltä, kaikki olosuhteita mitä voi odottaa suomalaiselta kesältä. Hartiahupun suojaavuutta/peittävyyttä voi säädellä käytössä nerokkaan korkean teknologian ratkaisun avulla, hupun voi siis joko pitää päässä tai laskea niskaan. Hartiahupun reunaan on naurettavan helppo kiinnittää joukkuetunnisteita tai härskejä tinamerkkejä, ja koska hartiahuppu on aina päällimmäinen asuste ne myös näkyvät hyvin. Mikäli joukkueella on kaksi heraldista tunnusväriä, niinkuin useimmilla on, on kaksivärinen hartiahuppu todella helppo valmistaa näitä värejä noudattamaan, kyseinen vaatekappale kun tehdään yleensä kahdesta puolikkaasta. Huppu "ylhäällä" eli päässä käytettynä hartiahuppu myös naamioi muuten niin höpsönnäköisen lätkäkypärän erinomaisesti. Hyvin leimallisesti "eurooppalaisena" vaatteena hartiahuppu alleviivaa käyttäjänsä läntistä kulttuuritaustaa Sotahuuto 2010 viitekehyksessä, vaikka toki hartiahuppuja käytettiin myös itäisemmissä kulttuureissa.

Ennenkaikkea, hienosta villakankaasta tehty ja reunastaan koristeelliseksi leikelty hartiahuppu on päähineittein kuningas koska se automaattisesti tekee kantajastaan häpeämättömän parittajan näköisen. Katsokaa nyt tätä irstasta sikaa:

Kuva

Tuollainen huppu päässään joutuu hätistämään naisia pois kimpustaan kolmimetrisellä seipäällä. Tai tsiigatkaa miltä tämä valkovenäläinen näyttää hartiahupussaan ja värikoordinoiduissa tiukoissa villavaatteissaan. Pahimmalta munamieheltä!

Kuva

Hartiahuppu on uskomattoman helppo tehdä. Se tehdään tällaisilla kaavoilla:

Kuva

Näitä kappaleita siis leikataan kaksi, ja ommellaan yhteen niistä kohdista joissa kaavoissa on katkoviivoitusta. Alueet A ja C jäävät siis avonaisiksi, näistä C on hartioiden ympärille asettuva osa josta pää laitetaan sisään ja A on kasvonreikä, josta katsotaan ulos tai työnnetään pää ulos jos ei haluta pitää huppuosaa päässä. Pitkän hännän takana voi jättää halutessaan pois.

Mitat riippuvat käyttäjästä sekä siitä kuinka löysän tai tyköistuvan haluaa hupustaan tehdä. Itselläni on huppu, jossa sekä A että B ovat 33 cm (saumanvarat laskettu mukaan), C on 75cm ja L on 100cm. Tuollainen huppu on melko väljä. Kriittisintä on varmistua siitä, että mitta B on enemmän kuin puolet pääsi suurimmasta ympärysmitasta: jos se on vähemmän, et saa tungettua päätäsi valmiista hupusta läpi.

Etenkin jos tekee melko hyvinistuvan hupun, voi olla että mitta C jää turhan lyhyeksi jolloin hartiaosa ei oikein mahdu hartioitten ympärille. Tällöin eteen voi tehdä ylimääräisen kiilan niinkuin tässä kuvassa:

Kuva

Kuten aiemmin jo tässä ketjussa Pyryn kanssa keskustelimme, hartiahuppua voi tosiaan pitää päässään myös törkeästi väärin, hattuna. Tässä auttaa, mikäli naama-aukkoa saa rullattua hieman donitsiksi. Tämä kuva selittänee enemmän kuin tuhat sanaa:

Kuva

Kuten mainitsin aiemmin, ei ole mitenkään pakollista tehdä hartiahuppuunsa häntää, mutta kyllä hännättömän hartiahupun käyttö voidaan mielestäni laskea ainakin lieväksi muotirikkeeksi. Häntä on kuitenkin hauska ja melkein yhtä monikäyttöinen kuin hartiahuppu itsekin: se toimii kaulahuivina, sen sisällä voi säilyttää pikkurahoja tai ehkäisyvälineitä, mikäli niitä on tarpeeksi häntää voi käyttää myös itsepuolustusvälineenä, ja lisäksi kaverin hartiahupun hännällä on hauska tehdä jekkuja esim. sitomalla sen puuhun kaverin levätessä.

Vielä vähän materiaaleista. Hartiahuppu, kuten useimmat keskiaikaiset päällysvaatteet, on järkevintä tehdä villakankaasta. Villainen hartiahuppu on ryhdikäs ja toimii alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti suojana säätä vastaan: eikä se ole niin kuuma kuin voisi kuvitella, kun tuuletusta on kuitenkin helppo säädellä. Lisäksi mikäli käytetty villakangas on "keitettyä" tai huovutettua (sarka, verka: fulled wool, boiled wool etc) eli reunoistaa purkaantumatonta, on hupun reunaan helppo leikellä jänskiä koristekuvioita. Hartiahuppuun ei mene hirveää määrää (puolisen metriä, riippuen mallista) kangasta joten hinnankaan ei pitäisi päätä huimata. Toki voi huppunsa tehdä muustakin kankaasta, vaikkapa pellavasta tai puuvillasta jos villan kuumuus tai hinta pelottaa. Ihan mitään lakanakangasta ei kuitenkaan kannata käyttää, vaan jotain edes hitusen jämäkämpää tavaraa. Mitkään historialliset päällysvaatteet kun eivät yksinkertaisesti vaan näytä hyvältä liian ohuesta kankaasta tehtynä.

Lisää kuvia erilaisista häntähuppumalleista löytää helpoiten Googlen kuvahaulla hakusanalla liripipe
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Maanantai, 29.03.2010 00:16

Hartiahuppuun tekee myös helposti napeilla tai soljella suljettavan aukinaisen (etu)sivun. Sellainen voi helpottaa tuon kaulan kanssa, jos haluaa tehdä siitä vähän istuvamman, mutta myös saada päähän.

Valkoiselle komppanialle tehtiin joulun aikoihin talkoilla huppuja; yksi leikkaaja, yksi neulamaakari ja yksi ompelukoneapina työnsi huppuja ihan siedettävään tahtiin. Suurin osa päivästä menikin itse asiassa nappien tekemiseen, kun joka huppu tehtiin 4-5 kangasnapilla suljettavaksi. Jos napit olisi ostanut valmiina tms, niin huppua kohti aikaa kului ehkä ~reilu miestyötunti arvattavan tehottomalla ''talkoot=tilaisuus turhanpäiväisiin löpinöihin ja pullon nosteluun ''-otteella :p

Kustannukset oli kai jotain vitosen-vajaan kympin luokkaa per huppu, villasta.

btw. onnistuin pyörittelemään sen töröttävän hatun!
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Keksikeijo
Herttua
Viestit: 571
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 16:14
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Keksikeijo » Maanantai, 29.03.2010 20:59

Mistäs hommasitte tuohon hintaan villat? Onko kuinka paksua? Tekisi itse mieli tehdä kanssa huppu, jollain tyylikkäällä vaihtovärillä. (tottakai siten että värivaihto jatkuu koko liripipen matkallakin :D )
Avatar
Encore
Herttua
Viestit: 661
Liittynyt: Maanantai, 26.06.2006 00:15
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Encore » Keskiviikko, 12.05.2010 23:12

Villat ostettiin osaksi eurokankaan alennuslaareista ja osaksi sitten takkivillaksi tarkoitetusta kasasta. Kankaan hinta oli muistaakseni 7€ - 12€ per metri. Takkivilla on aika tuhtia tavaraa ja lämmittää myös aika tavalla!

Terveisin,
ompelukoneapina
Avatar
JuhoR
Paroni
Viestit: 223
Liittynyt: Lauantai, 19.05.2007 16:02
Paikkakunta: Mäntyharju
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JuhoR » Perjantai, 28.05.2010 12:21

Pitäisi hiukan infoa saada lisää erityisesti paimentolaisten asusteisiin, kaavoja erityisesti metsästelen + vinkkejä materiaaleihin. esim. mistä materiaalista kaftaanin uskaltaa tehdä että sitä pystyy päällään helteellä pitämään?

Myönnetään, en kovinkaan paljon ompeluasioista tiedä, mutta olen innokas oppimaan!
kuolinkorina
Asemies
Viestit: 12
Liittynyt: Torstai, 21.01.2010 20:52
Paikkakunta: Seinäjoki

Viesti Kirjoittaja kuolinkorina » Perjantai, 28.05.2010 19:06

JuhoR kirjoitti:... esim. mistä materiaalista kaftaanin uskaltaa tehdä että sitä pystyy päällään helteellä pitämään?

Myönnetään, en kovinkaan paljon ompeluasioista tiedä, mutta olen innokas oppimaan!
Suosi luonnonkuituja, eli puuvillaa, pellavaa, villaa ja silkkiä. Kaftaanit on yleensä kai valmistettu puuvillasta tai silkistä. Silkki ja pellava ovat kalliita, mutta hengittävät ja tuntuvat viileiltä. Luonnonkuidut myös imevät kosteutta hyvin.
Avatar
Gregorius
Herttua
Viestit: 708
Liittynyt: Torstai, 23.03.2006 18:23

Viesti Kirjoittaja Gregorius » Sunnuntai, 30.05.2010 23:18

Löytyykö mistään lisää kuvia ukoista, joilla on kypäriin käärittyjä turbaaneja ? Pikaisesti googlaamalla en mitään onnistunut itse löytämään. Olisikohan ihan höynää kietaista sellainen umpisugarloafiin ?
Keksikeijo
Herttua
Viestit: 571
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 16:14
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Keksikeijo » Maanantai, 31.05.2010 18:49

Mielestäni ainakin sellainen kypärän ympäri "otsan" kohdalta pyöritetty kahdesta kangassuikaleesta tehty "turbaani" ei ole lainkaan hassumpi. (yleensä nauhan väreinä heraldiset tunnusvärit)
Muistaakseni jossain olisin nähnyt kuvan ainakin bascinetin sekä greathelmin ympäri käärityistä sellaisista.
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja pt » Maanantai, 31.05.2010 21:06

Bascinet ja turbaani http://www.probertencyclopaedia.com/j/Bascinet.jpg

Itämainen SCA-kypärä ja turbaani http://forums.armourarchive.org/phpBB2/ ... m__671.jpg


Paimentolaisvaateartikkeleja ja kaavoja http://www.redkaganate.org/clothing/

Kaavoja kaikenlaisiin paimentolaiskamoihin, mm. kaftaaneihin. Venäjäksi. http://www.naslediepredkov.ru/rekon/rhazar.htm
Avatar
Gregorius
Herttua
Viestit: 708
Liittynyt: Torstai, 23.03.2006 18:23

Viesti Kirjoittaja Gregorius » Maanantai, 31.05.2010 22:24

Tänks ! Antoi hyvin ideoita ! Ja ei kun puuhastelemaan...
Keksikeijo
Herttua
Viestit: 571
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 16:14
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Keksikeijo » Maanantai, 31.05.2010 23:56

Mitenkäs muuten shemagh-huivit käyvät päähineiksi?
Avatar
frozen
Herttua
Viestit: 705
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 17:25
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja frozen » Tiistai, 01.06.2010 20:51

Keksikeijo kirjoitti:Mitenkäs muuten shemagh-huivit käyvät päähineiksi?
Voin kokemuksesta sanoa että ne on iha muksuja jos aiot vain sitoa sen POTC-leffoista tutulla tavalla. On myös tullu kokeiltuu sitä kommandopipon mallista sitomista, ja kyllähän se toimi tosin hengittäminen on aika uuvuttavaa kankaan läpi mikä alkaa vituttaa jossain vaiheessa. Ratkaisuna voi toki tehdä isomman aukon jossa saat nenän ja ehkä osan suuta raittiiseen ilmaan.
Keksikeijo
Herttua
Viestit: 571
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 16:14
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Keksikeijo » Tiistai, 01.06.2010 23:21

Joo, ajattelin vaan lähinnä viitekehyksen puolesta. Mikään joukkio ei oikein taida olla niin kaukaa Lähi-Idästä.
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja pt » Keskiviikko, 02.06.2010 00:05

Kyllä shemagh-huivi käy ottomaaneille ja tataareille ihan hyvin päähineeksi. Sehän on perinteinen eikä historiallinen vaatekappale samaan tyyliin kuin kiltti skoteilla ja tuohivirsut suomalaisilla: eli vaikka se yleisissä mielikuvissa yhdistetään kaikkiin menneisyyden aikakausiin on sen käytön todellinen aikaikkuna kapeampi. Tällä olisi jotain merkitystä jos SoHu olisi vakava historianelävöitystapahtuma, mitä se ei ole.

Eli siitä vaan palestiinalaishuivit kaulaan, se on muutenkin suotavaa juuri nyt.
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja saloneju » Keskiviikko, 02.06.2010 13:40

Onkohan kellään arveluita miten tällainen tehtäsiin noin niinkuin kaavojen puolesta?

http://forums.armourarchive.org/phpBB2/ ... m__671.jpg

(siis tuo pt:n aiemmin laittama linkki, tarkoittaen tuota turbaaniosuutta..)

Onko tuo oikeasti vain pötkömäinen pussi, joka on täytetty jollakin, rullattu muutamalle kierteelle ja kiinnitetty kypärään? Mitenköhän toi jatkuu niskapuolella?
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
pt
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 348
Liittynyt: Maanantai, 21.05.2007 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja pt » Keskiviikko, 02.06.2010 15:48

Onkohan kellään arveluita miten tällainen tehtäsiin noin niinkuin kaavojen puolesta?
¨

Kaikki näkemäni "kypärädonitsit" ovat olleet ihan vaan jollain nöyhdällä täytettyjä pötköpusseja, tai sitten vaihtoehtoisesti pötkölle rullatuista räteistä tehtyjä. Jengaamisessa on sekin hyöty että pituuden voi säätää juuri kypärän ympärysmitalle sopivaksi, mitä enemmän jengoja kierittää sitä lyhyemmäksi pötkö muuttuu. Eli alkuperäinen pötkö kannattaa siis tehdä hieman ylipitkäksi. Jos osaa ommella käsin niin tuon saa niskasta helposti ommeltua siististi yhteen jolloin tulee yhtenäinen donitsi, tai sitten voi jättää taakse lyhyet hännät tms. Kypäräturbaanin alle on myös helppi kiinnittää sulkia ym. keekoilurekvisiittaa
Avatar
Tuomir
Herttua
Viestit: 539
Liittynyt: Keskiviikko, 21.05.2008 11:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Tuomir » Torstai, 10.06.2010 18:29

Tuo Red Kaganate näyttää poistuneen (ainakin väliaikaisesti) internetin ihmemaasta...
Kunnes lääkäri kieltää!
Keksikeijo
Herttua
Viestit: 571
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 16:14
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Keksikeijo » Tiistai, 25.01.2011 20:34

Esittäisin sellaisen toiveen, että sen sohun sivuilla viime vuonna olleen gambeson ohjeen (järjestäjien taho?) saisi näkyviin vaikkapa Wikiin.
Rakka
Paroni
Viestit: 161
Liittynyt: Sunnuntai, 03.02.2008 17:12
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Rakka » Perjantai, 11.02.2011 19:53

Laitan gambesonohjeen wikiin kunhan selviän(kirj.) kotiin.
Ja kaikista synneistä raskaimman teemme kun emme tunne mitään
ja kaikista ihmeistä kaunein on tahto ja luottamus rakkauteen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vaatteet, kankaat, liput, logot”