Valekuolleista

Valvojat: Sapfon, Suontakanen

kotkasotilas
Nostoväki
Viestit: 5
Liittynyt: Sunnuntai, 08.07.2018 18:31

Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja kotkasotilas » Lauantai, 12.01.2019 17:10

Jos joku tekeytyy valekuolleeksi ja menee tarkoituksella vastapuolen armeijan kuolleiden joukkoon, tarkoituksenaan iskeä yllätys etua hyödyntäen vastapuolen armeijaa vastaan, kun vastapuolen armeija on luullut kyseisen henkilön kuolleen, niin saakoot siitä kyseinen joukkue negatiivistä kunniaa jonka jäsen on tekeytynyt valekuolleeksi kyseisessä tarkoituksessa. Tässä kehitys ideassa/toiveessa on se tarkoitus, että kukaan ei alkaisi mätkimään varmuuden vuoksi jo kuolleita. Samalla tulisi ryhmäpaine joukkueilla estämään edellä mainittu epäurheilijamainen käytös, koska koko joukkue kärsisi siitä.
Suolaisin
Asemies
Viestit: 18
Liittynyt: Tiistai, 13.03.2018 19:01

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja Suolaisin » Sunnuntai, 13.01.2019 21:43

Olen antanut itseni ymmärtää että tästä kyllä saa disglooriaa ja nopealla vilkaisulla siitä jaettiinkin 3 kpl dissauksia viime vuonna.

Tähän osittaisratkaisuksi olen ehdotellut SH2019:n tekijöille punaisen puhelimen kautta tapahtumamaksuun kuuluvan raatoliinan järjestämistä.
Avatar
PattiJalka
Marsalkka
Viestit: 2375
Liittynyt: Lauantai, 05.04.2008 19:22
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja PattiJalka » Maanantai, 14.01.2019 14:18

Sotahuudossa niin kenttä-, metsä-, kuin (vasta viime vuonna tosin) linnaskenaarioissakin on aina ollut tilaa tehdä kiertoja, koukkuja ja kaiken sorttisia peliliikkeitä vihollisjoukkojen ympäri. Tämä on toki ihan tarkoituksellista, poislukien hyvin harvoin ainakaan Sotahuudoissa pelattavia siltatyöntöskenuja.

Noin kolmestakymmenestä nykyään Sohussa käyvästä ryhmästä arviolta puolella on laajaakin kokemusta koukkumanööverien hyödyntämisestä (osalla pääasiallisena taktiikkanaan), ja monille se laitaskirmaaminen on edelleen se ensisijainen duuni. Sohumeta on jatkuvasti kehittynyt lähemmäs kohti puhdasta linjamättöä, johtuen pitkälti siitä että pisteytys suosii näyttäviä suorituksia siellä missä pisteiden jakajia on eniten, vaikka armeijavoitolle kriittisiä liikkeitä voi tapahtua reunoillakin, missä pisteitä ei saa yhtä paljoa. Olettaakseni tämä metan kehitys on merkittävä syy siihen että nykyään on niin paljon suolaa erityisesti onnistuneita yksilösuorittajia kohtaan, joiden 1.) mielihalut, 2.) strategia, ja 3.) visio Sotahuudosta eivät kohtaa tämän linjametan kanssa.
Avoimet maastot ja tila mahdollistavat muunkinlaisen Sotahuutoboffaamisen, kuin sen mitä valtaosa jengistä nykyään tekee (=marssii toisiaan päin ennalta sovitussa rivijärjestyksessä). Ja se että suurin osa haluaa tehdä boffausta noin, ei mielestäni ole todellakaan syy kieltää lopuilta niitä kiertoja ja koukkauksia. En sukella tähän pointtiin sen syvemmin nyt tässä, vaikka pitkän linjan äärilaitaskirmaajana sanottavaa voisi ollakin.

Se miksi tarkensin aiemmin että suola kohdistuu erityisesti yksilösuorituksiin, tai ikävä kyllä usein yksittäisiin ryhmiin, johtuu siitä, että ei kukaan koskaan tullut valittamaan Goboille siitä että tehtiin 10 metrin koukkaus linjaryhmän kylkeen ja päästiin silti yllättämään koko porukka kuolleesta kulmasta, aivan kuin meitä ei ikinä siellä olisi ollutkaan. Mutta sitten jos saman manööverin tekee yksittäinen taistelija vaikka 50-100m etäisyydeltä (silti erittäin paljon pelialueen rajojen sisällä), suolaisuuden määrä on ihan valtava. Tiedän, se on metaa rikkovaa ja kehittävää/muuttavaa strategiaa, mutta mielestäni positiivisella tavalla. Niinkuin jo sanoin, linjatappelun määrä, rooli, ja palkitseminen on jatkuvasti kasvanut, samalla kun skirmauksen vastaavat ovat pienentyneet. Mun mielestä on kiva että jatkossakin taitavan kaverin skillsettiin kuuluu ympäristönsä tarkkailu ja putkinäön välttäminen.

Sitten päästäänkin koko homman pihviin. Jos lukijasta tuntuu siltä että aiemmat pätkät oli ohitse aiheen menevää skeidaa, niin ota se vaikka pohjustuksena tälle:

Kuolleiden tehtävä on näyttää kuolleilta, ja liikkua pois tieltä, elävien tehtävä on lyödä vastapuolen eläviä.
Ihan oikeasti, ei tämän pitäisi olla yhtään sen vaikeampaa. Ymmärrän, 30 asteen helteessä gambesonin, teräspanssarin ja 5,5m keihään kanssa moni asia ei ole yhtä huojentavia kuin se vihdoinkin koittava pelistä tippuminen ja "kuolema". Siitä huolimatta jokaisen Sohumaksunsa maksaneen pitäisi tajuta se ihan yksinkertainen ajatus, että Sohu on (toisille enemmän leikkimielinen kuin toisille) kilpailutapahtuma. Ja siihen kilpailuun sisältyy ajatus säännöistä, ja siitä, että kun olet peliteknisesti eliminoitu skenaariosta, et enää saa vaikuttaa siihen millään tavalla. Sentään se on hyvin sisäistetty, että kuolleet eivät puhu, tai ohjeista eläviä.
Siitä huolimatta porukka valittaa onnistuneille koukkaajille ja skirmisankareille siitä, kun kuulemma sekoittuivat kuolleisiin. Haukutaankohan hieman väärää puuta?

Elävien pelaajien tehtävä ei siis ole näyttää eläviltä, eihän siinä olisi mitään järkeä. Säännöt kertovat selkeästi mitä kuolleelta, pelistä poistuneelta taistelijalta odotetaan, ja eläville riittää ettei tee mitään niistä asioista. Polvellaan saa olla eläväkin. Elävän ei tarvitse kulkea pitkin metsiköitä jatkuvassa taisteluasennossa, eikä elävän tarvitse pyöritellä miekkaansa päänsä yläpuolella uhmakkaasti sen enempää, kuin kovaäänisesti kuuluttaa olevansa hengissäkään. Tästä syntyy se järki ja logiikka, että kuolleiden duuni on näyttää kuolleilta, elävien taas lyödä muita taistelijoita parhaaksi katsomansa strategian mukaan. Tämä voi sitten tarkoittaa tiukassa kilpimuurissa kohti vastustajaa etenemistä, pikajuoksua vihollislinjojen takana etsien parasta iskupaikkaa, tai rauhallisempaakin lähestymistä ja kärkkymistä siellä takana.

Sitten mitä tulee raatoliinoihin, niin nehän ovat tosiaan nykyään taasen pakollisia. Lainaan tähän alle raatoliinoja koskevan sääntökohdan, mutta huomautan että säännöissä myös välittömästi kuolemisenkin jälkeen odotetaan sopivanlaista tapaa ilmaista hengenlähtö.
Sotahuudon taistelusäännöt 2018, sivu 4 kirjoitti:Kun kuollut taistelija pääsee välittömästä taistelukontaktista, tulee hänen taistelualueella yhä
ollessaan osoittaa kuolemaansa nostamalla tähän tarkoitukseen hyväksytty merkkiliina päänsä
yläpuolelle tai kiinnittämällä liina päänsä ympärille.
Sotahuuto 2018, Taistelusäännöt

Koen raatoliinat ainoaksi aidosti ja realistisesti toimivaksi tavaksi päästä tästä kiistakysymyksestä, ja odottaisin että niiden perään kuulutettaisiin -ainakin nyt sääntöjen tarkastamisen jälkeen "alkuvaiheessa"- enemmän.


Lopetan tämän esseen hyvää makua noudattelevalla vastuunvapautuslausahduksella, ja sanon että totta kai näitäkin noudattamalla on mahdollista pyrkiä hyödyntämään kuolleita näköesteinä, tai "sulautua massaan", mutta niin kauan kuin kuolleet eivät noudata sääntöjä oikein (tämä ongelma on todella laajamuotoinen, ja väitän että useimmilla olisi tässä korjattavaa), on todella vaikea syyllistää ketään heihin sekoittumisestakaan. Erilaiset ja valtaväestöstä poikkeavat taktiikat pitävät pelin freesinä, ja ne pitäisi lähtökohtaisesti toivottaa tervetulleiksi. Samaan aikaan jokaisen on hyvä tiedostaa hyvän urheiluhengen ja reilun pelin merkitys koko lajin olemassaololle, eikä koskaan pitäisi pyrkiä toimimaan tavoilla, joita voisi joutua aidosti kyseenalaistamaan.
Avatar by Harri Matikainen
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 619
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Perjantai, 25.01.2019 08:44

Yhtään pitempää raamattua kirjottamatta, meidän harrastus perustuu puhtaasti herrasmiesmäisyyteen.

Jokanen jonka mielestä sekasorron sekaan maastoutuminen on osa lajia, on väärässä harrastuksessa.

Jos joku henkilö kävelee aseet alhaalla, selvästikkin ei taisteluasennossa ja kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin "Ootko hengissä?" ja "Kumpi puoli?" se on mun mielestä suoraan hyvä syy pistää disglooriaa ja poistaa rajottimet lyöntivoimasta.

That said, selkään koukkaukset on osa lajia ja validia strategiaa. Jos selkään tulee joukkue joka juoksee aseet koholla teihin kiinni ennenkun ehditte heitä huomata ja kissaa sanoa, se on oman putkinäön vika.

Mutta sissi-larppeja voi järjestää erikseen, sohu ei oo yks niistä.
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Avatar
Trael
Kapteeni
Viestit: 114
Liittynyt: Maanantai, 06.07.2009 18:16
Paikkakunta: Turku

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja Trael » Tiistai, 19.02.2019 00:43

Näin skirmaaja/murronpaikkaaja/koukkauksenliikkeellehuutaja näkökulmasta viimeiset about 4+ vuotta ovat olleet ihan syöpäisiä siitä että kuolleet eivät oikeasti tajua miten olla kuolleita.

Siinä välittömän etulinja rivin ulkopuolella heti joutuu vähän väliä aktiivisesti pakenemaan kuolleita, jotka koittavat tulla ympärille hengaamaan vaikka itse on liikkeessä ja aika ajoin liikkuvat lähemmäs taistelua ollakseen lähempänä sitä missä tapahtuu.
Lähemmäs taistelua liikkuminen taistelualueella ei edes muuten rajoitu lyhyen näkyvyyden metsäskenaarioihin, vaikka onneksi onkin sivuttaista liikkumista ja skirmaajien vapaan liikkumisen rajoittaviksi klimpeiksi muodostumista harvinaisempia laajassa mittakaavassa tapahtuvina.
Siinä noin alkaen 15 metriä meneillään olevasta etulinjakontaktista sivuunpäin on ihan arkipäiväistä että panssaroidut isot köriläät seisoskelevat nojailemassa kilpiinsä, vieläpä niin vierekkäin että muodostavat käytännössä näkö ja kulkuesteseiniä alueelle.

Käytännössä kuolleiden toistuva vajaa sääntöjen rikkomiskäyttäytyminen johtaa siihen että usein skirmauksessa joutuu valitsemaan joko juuri 10metriä tai alle kokoisen vihollisen etusektorissa koko koukkauksen ajan tapahtuvan koukkaamisen tai ajan kaartin tyylisen 100+ metrin pikajuoksun välillä, jotta onnistuu välttämään sen 15m-60m taistelun ympärille kertyvän kuolleiden asteroidikenttävyöhykkeen.

Mielestäni koko aktiivisimman "porukka piiloutuu kuolleiden sekaan" vääntämisen ajan oikeasti ongelma on ollut yli 95 prosenttisesti siitä että "kuolleet eivät osaa käyttäytyä loppuuasti oikein".

On käytännössä ihan ok että välillä kuolleet muodostavat pieniä kommuunejajonkun puun juurelle tiiviiseen muotoon jossa kaikki ovat melko matalina ja näyttävät oikeasti kuolleilta ja rajaavat tiukan kontrolloidun alueen siten pois, jos esimerkiksi skenaario taistellaan alueessa jossa rajoja ei varsinaisesti ole määritetty (tapahtuu aina välillä sotahuudoissa kun maastoa on käytössä tarpeeksi tapahtuman järjestämiseen)... Mutta valitettavan yleistä on että kuollutkasat eivät reagoi mitenkään ohi kerran menneen taistelun palaamiseen alueelle, vaan jäävät jököttämään taistleukontaktin viereen. Tämän lisäksi on ollut valitettava standardi että kuolleista suuri ellei suurin osa ei piittaa skirmaajista ja heidän suorituksestaan pätkääkään.

Ihan oikeasti jos irtautuu siitä linjasta siellä pitää välillä hölkätä jonkunpituisia sivuhölkkiä ihan vaan väistääkseen liikkuvia kuolleita jotka eivät viitsi vältellä elossaolevia taistelioita.

Se kuolemaperseily ihan oikeasti haittaa paljon silloinkin kunnei se johda kuolemaan.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä edellisvuoden(?) linnaskenaario jossa hyökkääjät alkoivat linjaryhmärivistöjen voimin tulla noin 3 metrin etäisyydelle linnan muurista katsomaan sankoin joukoin, muodostaen ainakin ½ skenaarioalueen leveyden pituisen lähes aukottoman linjan.. oli vähän hankala puolustajana arvuutella mitenmonta hyökkääjää on vielä elossa milläkin hetkellä samalla kun keskittyi muuhun taistelemiseen... Käytännössä jokunen hyökkääjien linjaryhmä ihan suoraa suojasi liittolaistensa selustaa tekemällä linnasta uloshyppäämisen ja koukkaamisen käytännössä mahdottomaksi. Kyseisessä linnaskenaariossa alueen raja oli heti linnan kyljessä (itseasiassa linnan kylki) ja näkyvyys rajan takaa olisi ollut aivan yhtä hyvä, ellei parempi, mutta skenaarion ulkopuolinen alue jäi käytännössä ehkä 10 oikeasti kuollutkäytöksen osannutta taisteliaa ja paria kuvaajaa lukuunottamatta tyhjäksi ja autioksi verrattuna kuolleiden massaan taistelukenttällä. Käytännössä törkeää kyseisestä vielä teki se että merkittävä osa kuolleista oli selvästi liikkunut katselukohtaansa eikä edes vain jäänyt kohtaan jossa päättivät loppuskenaarioajan viettää.

Bofferoinnissa aseen heiluttamistaidon lisäksi hyvin keskeisiä taitoja on osumiin reagointinopeuden treenaus, havainnointi, taktinen ajattelu sekä ihan oikeasti omana taitonaan kuolleena käyttäytyminen. Se on taito jota voi harjoitella ja jonka mestaruuden kehittäminen on osa lajin oppimista ja osaamista.

Tl'Dr: Kuolleista taistelioista jo monta vuotta suuri osa on ollut käytökseltään aivan syöpää lajille isoissa tapahtumissa tajuamattaan edes sitä.
Keskimäärin bofferointiskene on senverran herrasmiestä että jokaista "kuolleittensekaan piiloutunut elossaoleva taistelia" disgloriaa kohti olisi todellisuudessa pitänyt jakaa ainakin 10+ ryhmiädisgloriaa "kuolleena sijoittumisellaan ja ei ääntäkäyttävällä toiminnallaan taisteluun vaikuttamisesta".

Keskeisesti myös kuolleet väärässä paikassa olevat taisteliat vaikuttavat taisteluun ja häiritsevät taistelua huomattavasti myös tilanteissa joissa he eivät johda suoraa kenenkään taistelian kuolemaan, jäämällä haittamaan havainnointia ja liikkumista. <-- Tapahtuu paljon useammin kuin kuolemaan johtavia tilanteita.
Avatar
Bunkka-pop
Kreivi
Viestit: 347
Liittynyt: Lauantai, 07.02.2009 17:30
Paikkakunta: Oulu/Turku

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja Bunkka-pop » Tiistai, 19.02.2019 20:36

Kuolleitten ja elävien erottaminen oli ehdottomasti helpointa 2012 kun kaikilla oli oikeasti raatoliina kannossa ja käytössä. Toivoisinkin että raatoliinapakosta alettaisiin tiedottamaan jo hyvissä ajoin ennen sotahuutoa, ja varmistettaisiin että jokaisen ryhmän jokaisella taisteljalla on oikeasti se raatoliina olemassa sitten tapahtumassa. Käytännön muodostumista helpottaisi myös jos muissakin isoissa sotahuutosääntöjä käyttävissä tapahtumissa olisi selkeä raatoliinapakko.
Susikukko kirjoitti:
Insane kirjoitti: ...yhteishengestä kertonee jotain sekin että erinäiset Muertelaiset tunnustivat tehneensä armeijan voittoon tähtääviä toimia pisteteknisen optimoinnin yli.
mitä vit¤%
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 619
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Re: Valekuolleista

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Tiistai, 19.02.2019 20:58

Bunkka-pop kirjoitti:
Tiistai, 19.02.2019 20:36
Kuolleitten ja elävien erottaminen oli ehdottomasti helpointa 2012 kun kaikilla oli oikeasti raatoliina kannossa ja käytössä. Toivoisinkin että raatoliinapakosta alettaisiin tiedottamaan jo hyvissä ajoin ennen sotahuutoa, ja varmistettaisiin että jokaisen ryhmän jokaisella taisteljalla on oikeasti se raatoliina olemassa sitten tapahtumassa. Käytännön muodostumista helpottaisi myös jos muissakin isoissa sotahuutosääntöjä käyttävissä tapahtumissa olisi selkeä raatoliinapakko.
No tää. Tää tosin vähän vaatis että tapahtuman järjestäjä pystyy paikanpäällä lainaamaan/myymään näitä rättejä koska niitä nyt oikeesti vaan katoaa (oon varmaan joka sotahuudossa kadottanu raattoliinan).

Hittolainen, järkkärit vois vaikka joka vuos sisällyttää tapahtuman hintaan uuden raatoliinan sen vuoden logolla. Porukka kuiteski keräilis niitä ja eikä kellään ois enää pulaa niistä parin vuoden jälkeen.

Ja ehkä sitä jopa vaivautuis ompelemaan erillisen raatoliinataskun tabardiin.
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kehitysideat ja toiveet”