Sotahuudon tulevaisuus

Valvojat: Sapfon, Suontakanen

Vastaa Viestiin
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Maanantai, 02.07.2018 23:19

Sotahuuto on kesän, ja itse asiassa koko vuoden paras tapahtuma. En liene mielipiteineni yksin, kun sotahuuto kerää kuitenkin aina satoja sotureita kokoon yhteisen asian äärelle (joista iso osa on vieläpä useiden taistojen veteraaneja eli jokin siinä on koukuttanut). Siksi onkin surullista että taas ollaan siinä pisteessä että seuraavalle sotahuudolle ei löydy järjestäjää, vaikka edellisestä kerrasta kun tällainen ilmoitus tuli sotahuudon loppupuheissa ei ole edes kahta vuotta. Vaikuttaa siltä että nykyinen tapa järjestää tapahtuma alkaa tulla tiensä päähän. Nyt julistankin alkaneeksi yleisen keskustelun siitä mitä pitäisi tapahtua että ne lapset (saati sitten heidän lapsensa) jotka tänä vuonna katselivat innoissaan meininkiä pääsisivät joku päivä kokemaan miltä tuntuu itse kokeilla. Eli miten estämme sotahuutoa näivettymästä ja kuihtumasta pois?

Itse olen miettinyt muutamia eri ratkaisumalleja jotka esitän alla. Ne eivät tietenkään ole ainoat mahdolliset tavat, eli jos keksit jonkin tavan jota minä en ole ajatellut niin ei muuta kuin ehdotusta kehiin. Nyt pitemmittä puheitta niihin järjestäjävaihtoehtoihin:

1. Euroviisu-malli.
Edellisen vuoden voittajat järjestävät seuraavan vuoden sohun. Helppoa ja yksinkertaista.
+Järjestäjä olisi aina elinvoimainen porukka.
+Voittopuheen perään saataisiin heti kuulla millaista viitekehystä tämä ryhmä on etukäteen funtsinut.
-Vain vuosi aikaa paikan etsimiseen, viitekehyksen miettimiseen, sekä järjestelyihin. Se on tehtävissä (mehän se jo tehtiin) mutta pitemmällä hiomisella olisi saattanut saada vielä paremman sotahuudon.

2. Kolmen portaan malli.
Sotahuudon järjestelyihin sitouduttaisiin kolme vuotta, mutta jokaista sotahuutoa olisi järjestämässä kolme ryhmää. Ensimmäisenä vuonna ryhmästä tulisi Nakkiapinat, nuo työn raskaat raatajat, vesitonkkien täyttäjät, metsän raivaajat, linnan rakentajat yms. Toisena vuonna ryhmästä tulisi Päivähoitohenkilöt, jotka brieffien ja kesäteatterin lisäksi hoitaisivat myös iltaohjelman. Kolmantena vuonna ryhmästä tulisi pääjärjestäjät, skenaariosuunnittelijat, turvallisuusvastaavat, ja muut isokenkäiset. Nykyäänkin sotahuudon hallitukseen kuuluu porukkaa kolmesta eri ryhmästä, tämä vain veisi sen ajatuksen nextille levelille.
+Sotahuudon järjestys ei söisi ryhmästä kuin kolmanneksen siitä mitä nykyisin, eli järjestävällä ryhmälläkin olisi mahdollisuus pärjätä joka taas rohkaisisi järjestämään sellaisiakin porukoita jolle ne skenaariopisteet merkkaavat.
+Ryhmä on ehtinyt nähdä järjestemistä jo kahdesta uudesta vinkkelistä ennen kuin itse joutuisi päävastuulliseksi, eli sotahuudon laatu nousisi pitkässä juoksussa.
+Pienempikin ryhmä voisi olla tekemässä sotahuutoa, kun kahdesta muusta jengistä tulee supporttia.
+Kolmen vuoden syklin aikana pääsisi tutustumaan neljään eri ryhmään eli skenen sisällä yhteisöllisyys kasvaisi.
-Siihen järjestämiseen sitten sitoutuisi kolmeksi vuodeksi, joka saattaa joillekin olla pelottava aspekti. Vaikka esim nakkiapinoina voisi olla ryhmän sisällä ihan eri tyypit kuin päivähoitohenkilöinä, olisi varmasti ainakin osa kuitenkin niitä samantyylisiä särmiä tyyppejä mitkä nytkin ovat ottaneet huudon järjestettäväkseen.
-Kommunikaatio ryhmien välillä ei välttämättä olisi niin sujuvaa kuin oman ryhmän sisällä.

3. Palkkamalli
Sotahuudon järjestäisi aina sama tiimi (joko puhtaasti yksi ryhmä tai sekalainen porukka useista ryhmistä) ja tämä tiimi saisi vaivoistaan sievoisen kompensaation.
+Olisi aina tiedossa ensi vuoden järjestäjä, eli se vanha tuttu tiimi.
+Tämä hioutuisi vuosien saatossa todella timanttiseksi. Vähän samaa kuin kolmen portaan mallissa mutta vielä enemmän.
-Jotta voidaan maksaa palkkaa tai edes palkkiota pitäisi sotahuudon hinnan nousta. Se että kuinka paljon riippuu siitä kuinka halvalla porukka ottaisi sen hoidettavakseen. Esimerkiksi nostamamalla hintaa 25€ kerättäisiin laskennallisesti 15000€, mutta korkeampi hinta voisi karkoittaa osallistujia sen verran että voitaisiin maksaa palkkaa 10000€.
-Pitäisi löytää tyypit jotka ovat niin hyvin skenen sisässä että pystyisivät järkkäämään sotahuutoa, mutta olisivat kuitenkin valmiit olemaan enää koskaan (tai sanotaan vaikka että ensi alkuun 5 vuoden sopimuksella) boffaamatta sotahuudoissa.

4. Nostoväki-malli
Jokaisesta ryhmästä yksi osallistuisi sotahuudon järjestämiseen. Se kerryttäisi noin 30 henkilön poolin millä tehtäisiin sotahuuto. Pooli päättäisi keskenään kuka hoitaisi mitäkin hommaa. Näiden lisäksi voisi tietysti rekrytä ensiapuhenkilökuntaa, järjestyksenvalvontaa yms samalla lailla kuin nyt.
+Työvoimaa riittäisi enemmän kuin mitä on hommia, eli olisi joku varallakin jos (kun) tapahtuu jotain yllättävää
+Ei rasittaisi mitään ryhmää liiaksi, vaan kaikkia tasapuolisesti.
+Olisi hyvin demokraattinen, kun koko skene olisi joka vuosi tekemässä sohua.
-Kun porukkaa tulisi niin eri tahoilta, saattaisi tulla rajujakin mielipide-eroja siitä miten homma pitäisi hoitaa.
-Kommunikaatio-ongelmat exponentialliset verrattuna jopa kolmen portaan malliin!

5. Kaikki järjestää -malli
Jokaiselle tänä vuonna mukana olleille ryhmille määritellään vuosi jolloin he ovat järjestysvuorossa. Näin saataisiin suoraan tietää 30 vuoden päähän tulevat järjestäjät. Uudet ryhmät jotka tulevat skeneen lisättäisiin listan perälle. Kun sitten viimein tullaan listan loppuun aloitetaan kierros taas alusta.
+Olisi todella reilusti aikaa valmistautua omaa vuoroa varten.
+Voisi olla turvallisin mielin kun tietää että ketkä järkkäävät milloinkin.
-Mahdollistaa douchebag moven jossa ryhmä muuttaa nimensä ja ulkonäkönsä, jolloin pääsisi taas vain listan perälle ja täten välttelisi ikuisesti vastuutaan. Toisaalta kyllä skene tietää missä mennään jolloin moiset sankarit joko pantaisiin ruotuun tai bannattaisiin tapahtumasta.

6. Kiinteä paikka-malli
Ostetaan sotahuudolle omat tilukset jossa aina järjestettäisiin sotahuuto. Ei enää paikkojen varailuja yms aikaa vievää ennakko-toimintaa, kaikki kamat voisi varastoida sinne eli kaikki olisi kätevästi saatavilla eikä varastoissa ympäri suomea, Infrat ja taistelumaastot valmiina eli ei risosavottaa yms ennen sohua. Näin sotahuudon järjestäminen olisi niin paljon helpompaa että ryhmät suostuisivat siihen vapaaehtoisesti.
+Yksinkertaistaa about kaikkea järjestelyä.
+Pystyy vuosi vuodelta kehittämään paremmaksi. Jossain vaiheessa kenties joka ryhmällä oma mökki sohualueella.
+Paikkaa pystyisi hyötykäyttämään muuhunkin kuin sotahuutoon.
-Joka vuosi samat maastot voisivat käydä vähän tylsiksi.
-Ei ole tuommoiset paikat ihan ilmaisia, eli tuota edeltäisi joko useat yli 100€ hintaiset sohut ja/tai muut taistelutapahtumat joilla kerättäisiin siihen rahaa, tai sitten saataisiin rahoitusta jotain muuta kautta (löytyykö keskuudestamme jalomielistä miljonääriä joka haluasi jeesata yhdistystä?)

7. Joku muu, mikä?
Sinun ehdotuksesi tähän!

Miltä nämä ajatukset kuulostavat? Mitkä toimivat, mitkä eivät, ja miksi? Oletko eri mieltä analyyseistäni. Jos olet samaa mieltä, mitä niistä preferoit?

Keskustelu alkakoon!
Viimeksi muokannut Tyrisalthan, Tiistai, 03.07.2018 19:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Zenzu
Sotalordi
Viestit: 1016
Liittynyt: Keskiviikko, 29.08.2007 18:06
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Zenzu » Tiistai, 03.07.2018 00:21

Tyrisalthan kirjoitti: Maanantai, 02.07.2018 23:19
7. Joku muu, mikä?
Sinun ehdotuksesi tähän!
Joka vuosi Muuramen Rannankylässä, Tuomiston tilalla, Vallesmanni toimittaa ruuan, eeppinen sääilmiö tapahtuu, Pyhä Saksalais-Roomalainen Keisarikunta lanaa oikean laidan ja Juri larppaa kontin päällä jotain hiton kuningasta.

Mä näkisin toivottomaksi ja mahdottomaksi kaikki pakotusmuotoiset tavat (ehdottamasi mallit 1, 4 ja 5) järjestää. Vaikka mulla oli tänä vuonna sellainen olo, että tällä ryhmällä voisi voittaa Sotahuudon, niin oon satavarma, ettei sitä tämmöisellä ryhmällä järjestetä. Myös muut vaihtoehdot tuntuvat todella hankalilta sitoutumisen ja sitouttamisen kannalta.

En usko, että ongelma on niinkään järjestäjän valikoitumisen mallissa, vaan siinä, että järjestämisessä on pirunmoinen vaiva, ja järjestäjäporukat tuntuu olevan vuodesta toiseen melko pieniä. Stressi ja työmäärä välittyy vuodesta toiseen selkeästi.

Ehkä yksi tie olisi luopua tästä aikansaeläneestä ryhmäkeskeisyydestä, ja organisoida sohua laajammalla järjestäjäpohjalla. Tän lajin parissa huhkii kuitenkin tosi monta erikoistyyppiä, jotka varmasti olisivat valmiita heittämään palan aikaa ja osaamistaan yhteisen tapahtuman tekoon. :roll:
Avatar: Jenna Marttila
Avatar
Moonake
Ritari
Viestit: 66
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 20:22
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Moonake » Tiistai, 03.07.2018 01:15

Tärkeää ja hyvää pohdintaa, erinomainen aloitus! Heitän tähän vielä pari mallia lisää pääni päältä.

8. Suviseurat-malli
Sotahuuto järjestetään kolmessa paikassa kolmen vuoden kierrolla, jolloin yksi porukka on päävastuussa, toinen oppimassa ja kolmas lepää. Osat kiertävät kivasti ja tekijät myös. Jatketaan lestojen tapaan vuosikymmeniä.
+ Tulevaisuus varma ja tekijöitä luultavasti riittäisi.
+ Tapahtuman kehittäminen onnistuisi myös.
- Samat paikat alkaisivat varmaan ennen pitkää käydä itseääntoistaviksi.
- Vaikka saataisiinkin tekijöitä muistakin ryhmistä, iso vastuu kolmella ryhmällä Sotahuudosta ajasta ikuisuuteen.

9. Partiomalli
Järjestäjäryhmän sijaan rekrytään pääjärjestäjäpari, jotka rekryää osa-alueiden vastaavat, jotka rekryää omat alaisensa ja duunarinsa. Rekryt julkaistaan julkisesti ja samalla haetaan tekijöitä omasta sosiaalisesta piiristä.
+ Tekijöitä kaikista ryhmistä, rekryäminen käytännössä vastaa nykyistä systeemiä mutta on avoimempi.
+ Yksittäisten kiinnostuneiden helpompi lähteä mukaan järjestämiseen.
- Tekijöitä voi olla myös vaikea löytää, partiossakin puhutaan tekijäkadosta jatkuvasti.
- Tällä tavalla järjestetään piirileirejä ja Finnjamboreita, joiden valmistelu kestää 2-3 vuotta. Pääjärjestäjien löytäminen on varmasti hankalaa parin vuoden päähän näin paljon pienemmästä poolista.
But Crowley remembered what Heaven was like, and it had quite a few things in common with Hell. You couldn't get a decent drink in either of them, for a start. And the boredom you got in Heaven was almost as bad as the excitement you got in Hell.
Avatar
Oz
Ritari
Viestit: 61
Liittynyt: Torstai, 06.01.2011 21:53

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Oz » Tiistai, 03.07.2018 01:42

En ole Sotahuuto ry:n toimintaa ollut lähietäisyydeltä seuraamassa, mutta kiinnostaisi tietää minkälaiset eväät edelliseltä vuodelta tarjoillaan seuraavalle.

- Onko mitään ohjeistusta? Onko se suullinen vai kirjallinen?
Sen pitäisi olla kirjallinen ja sitä pitäisi kehittää joka vuosi paremmaksi. Lisäksi sen tulisi olla täysin julkinen. Tämä helpottaisi
a) Järjestäjälle pienienkin asioiden muistamista
b) Kaikille muille ymmärtää millaisia asioita järjestäjä on hoitanut tänäkin vuonna kaikkien iloksi.
c) Olisi selkeä kuva järjestämisestä jo ennen kuin tarvitsee pohtia järjestäisikö oma ryhmä tänävuonna.

Vuodesta toiseen on tiettyjä pieniä asioita, joita saa järjestäjästä riippumatta ihmetellä aina Sotahuudon alussa. Mainitsemalla näistä asioista ääneen paikanpäällä niihin reagoidaan useimmiten hyvin ja joskus jopa nopeasti. Näistä asioista ei kuitenkaan pitäisi joutua joka vuosi sanomaan, vaan niiden pitäisi olla ns. peruskauraa. (Esmes. Nuolipisteen koko yleensä triplaantuu tapahtuman aikana kun tajutaan, että yhdelle 2x4 m pressulle mahtuu huonosti 5000 nuolta)

Tälläseen ohjeistukseen selkeesti erikseen ainakin
- tapahtumapaikan vaatimukset ja tapahtumapaikan etsintä
- infra eli vesihuolto joka paikkaan, pysäköinti, majoitus, ruokailu, wc, peseytyminen, kenttien rakentaminen, yms.
- viestintä, sen aikataulut, metodit, sisällöt, esim. kartat alueista, viestintä etukäteen netissä, viestintä paikan päällä, kyltitykset, äänentoiston tarve
- skenaarioiden suunnittelu ja toteutus, (Sekä mahdollisimman pitkälle suunnittelu, lyhentääkseen skenaarioiden välistä odottelu-/liikkumisaikaa)
- Viitekehyksen suunnittelu ja toteutus, mahdollisen sivuohjelman (kesäteatterin) logistiikka
- vapaaehtoisten värväys
- jätehuolto
- Muu skenaarioiden välinen logistiikka (kuten se nuolipiste)

Lisäksi kaikki ne sotahuudon järjestämiseen liittyvät asiat, joista en kokemattomana osaa tähän hätään kahdelta aamuyöstä ottaa kantaa. Anywho, kattava yleispätevät perusasiat sisältävä dokumentti. Onko? Jossei ole, tarvitsemme.

Esim. Aloittelevan Boffaajan Opas on mielestäni ihan näppärä yleisteos siitä mitä on boffaaminen. Voisko olla joku yleisteos siitä mitä on Sotahuuto? Tai miksei yleisesti ottaen boffaustapahtuman järjestäminen, eihän sen tarvi olla erityisesti ainoastaan sotahuutoon. "Kuinka järjestetään massiivinen boffaustapahtuma A ja O"
Röh.

Ihmemies-Nemossi-Panossi-Camulossi
Avatar
Joensuu
Herttua
Viestit: 663
Liittynyt: Torstai, 11.09.2008 17:13
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Joensuu » Tiistai, 03.07.2018 03:08

Mites sama malli jolla järjestetään esim. Ropecon?

Yhdistyksen edustaja järjestää pääjärjestäjärekryn, jossa halukkaat pääjärjestäjäkokoonpanot ilmoittautuvat ehdolle pääjärjestäjiksi. Tämä haku avataan yleensä edellisen vuoden keväällä.

Valittu pääjärjestäjäjoukko (yleensä esim. 2-4 henkeä) kerää tiimin osa-aluevastaavia (turvallisuusvastaava, EA-vastaava, työvoimavastaava, ohjelmavastaava, osallistujahuoltovastaava jne.). Lisäksi rekrytoidaan vapaaehtoisia duunareita.

Pääjärjestäjät vastaavat paikan etsimisestä, osa-aluevastaavien organisoimisesta ja taiteellisesta johdosta. Osa-aluevastaavat hoitavat kukin oman tonttinsa valmistelut. Duunarit, no, duunaa.

Plussia:
+ Erityisesti organisaation ohjeistusten jatkuvuus. Kun järjestäjäjoukko ei vaihdu joka vuosi lähes kokonaan, kertyy tietoa ja kokemusta, paitsi vaikkapa järkkäriwikin muodossa, myös ihan siten että "Hei kun sä teit tän homman viime vuonna niin mitäs fakkia mun nyt pitäisi tehdä?"
+ Isompi joukko mistä löytää vastaavia kun pääjiiden ja vastaavien ei tarvii olla samasta ryhmästä. (ei kai niiden nytkään TARVII mut you know)
+ Yksittäiset ryhmät eivät kuormitu niin paljon kun taistelevaa jengiä on niin paljon järjestämässä

Miinuksia:
- Ei samanlaista ryhmäpainetta osallistua järjestämiseen. Joskin, kyllähän siinä tietty moraalinen velvollisuus syntyy jos näyttää että oman tiimin jäsen on pulassa :D
- Saattaa synnyttää vähemmän vuosittaisia muutoksia ja jänniä kokeiluja, kun järjestäjäporukka ei välttämättä vaihdu niin sataprosenttisesti
- Joskus saattaa olla vaikeaa löytää riittävästi järjestäjiä.
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 631
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Tiistai, 03.07.2018 09:21

Joensuu kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 03:08 Mites sama malli jolla järjestetään esim. Ropecon?

Yhdistyksen edustaja järjestää pääjärjestäjärekryn, jossa halukkaat pääjärjestäjäkokoonpanot ilmoittautuvat ehdolle pääjärjestäjiksi. Tämä haku avataan yleensä edellisen vuoden keväällä.

Valittu pääjärjestäjäjoukko (yleensä esim. 2-4 henkeä) kerää tiimin osa-aluevastaavia (turvallisuusvastaava, EA-vastaava, työvoimavastaava, ohjelmavastaava, osallistujahuoltovastaava jne.). Lisäksi rekrytoidaan vapaaehtoisia duunareita.

Pääjärjestäjät vastaavat paikan etsimisestä, osa-aluevastaavien organisoimisesta ja taiteellisesta johdosta. Osa-aluevastaavat hoitavat kukin oman tonttinsa valmistelut. Duunarit, no, duunaa.

Plussia:
+ Erityisesti organisaation ohjeistusten jatkuvuus. Kun järjestäjäjoukko ei vaihdu joka vuosi lähes kokonaan, kertyy tietoa ja kokemusta, paitsi vaikkapa järkkäriwikin muodossa, myös ihan siten että "Hei kun sä teit tän homman viime vuonna niin mitäs fakkia mun nyt pitäisi tehdä?"
+ Isompi joukko mistä löytää vastaavia kun pääjiiden ja vastaavien ei tarvii olla samasta ryhmästä. (ei kai niiden nytkään TARVII mut you know)
+ Yksittäiset ryhmät eivät kuormitu niin paljon kun taistelevaa jengiä on niin paljon järjestämässä

Miinuksia:
- Ei samanlaista ryhmäpainetta osallistua järjestämiseen. Joskin, kyllähän siinä tietty moraalinen velvollisuus syntyy jos näyttää että oman tiimin jäsen on pulassa :D
- Saattaa synnyttää vähemmän vuosittaisia muutoksia ja jänniä kokeiluja, kun järjestäjäporukka ei välttämättä vaihdu niin sataprosenttisesti
- Joskus saattaa olla vaikeaa löytää riittävästi järjestäjiä.
Tää on mielestäni se ainut oikea lähestymistapa. Järjestäjä-halukkaita voi olla helpompi löytää kun kaikkien ei tartte olla samasta ryhmästä ja samalla ei tarvitsisi rampauttaa yhtä ryhmää koko sohun ajaksi. Jännien kokeilujen ja vuosittaisten muutosten puute olisi mun mielestä myös iso plussa, ei miinus. :)
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Tiistai, 03.07.2018 09:26

Oz kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 01:42 En ole Sotahuuto ry:n toimintaa ollut lähietäisyydeltä seuraamassa, mutta kiinnostaisi tietää minkälaiset eväät edelliseltä vuodelta tarjoillaan seuraavalle.

- Onko mitään ohjeistusta? Onko se suullinen vai kirjallinen?
Sen pitäisi olla kirjallinen ja sitä pitäisi kehittää joka vuosi paremmaksi. Lisäksi sen tulisi olla täysin julkinen. Tämä helpottaisi
a) Järjestäjälle pienienkin asioiden muistamista
b) Kaikille muille ymmärtää millaisia asioita järjestäjä on hoitanut tänäkin vuonna kaikkien iloksi.
c) Olisi selkeä kuva järjestämisestä jo ennen kuin tarvitsee pohtia järjestäisikö oma ryhmä tänävuonna.

Vuodesta toiseen on tiettyjä pieniä asioita, joita saa järjestäjästä riippumatta ihmetellä aina Sotahuudon alussa. Mainitsemalla näistä asioista ääneen paikanpäällä niihin reagoidaan useimmiten hyvin ja joskus jopa nopeasti. Näistä asioista ei kuitenkaan pitäisi joutua joka vuosi sanomaan, vaan niiden pitäisi olla ns. peruskauraa. (Esmes. Nuolipisteen koko yleensä triplaantuu tapahtuman aikana kun tajutaan, että yhdelle 2x4 m pressulle mahtuu huonosti 5000 nuolta)
Kyllä, tällainen järjestäjän opas on olemassa. Lisäksi on suullisesti inffottu sellaisia asioita mitkä on koettu tärkeäksi. Se että sen pitäisi olla julkinen on mielenkiintoinen ehdotus. Kun eväät järjestämiseen sisältää hyvinkin seikkaperäisesti aiempien vuosien sotahuutoja, saattaa niiden omien mokien julkistaminen kaikelle kansallle koetella egoja sen verran että se siksi on jäänyt julkaisematta. Lisäksi eri järjestäjät käyttävät erilaisia viestintämetodeja, jolloin kaikki ei automaattisesti tallennu driveen. Mutta totta on että sillä julkisella oppaalla on puolensa.

Itse olen miettinyt myös että olisi hauska tehdä videodokumentti sotahuudon järjestämisestä. Joku joka osaa kuvata ja/tai editoida ja tällainen projekti kiinnostaa, pistä vaikka yksityisviestiä niin lähdetään viemään tätä projektia eteenpäin. Sillä silloin kun on itse järkkärinä, ei ehdi ajatella tuollaisia asioita, mutta ulkopuolisella tiimillä se onnistuisi.
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Avatar
Kantti
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1647
Liittynyt: Tiistai, 21.02.2006 10:41
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Kantti » Tiistai, 03.07.2018 10:02

Omalla neljän järjestämisen kokemuksella muutamia ajatuksia:

Pakottaminen ei toimi. Joku jättää tekemättä, jos on pakko ja se on sitten siinä.

Nykyinenkin järjestelmä perustuu siihen, että joku kiinnostunut ilmoittautuu (vrt. Ropecon), tähän asti ne ovat olleet vain parin ihmisen sijaan naamioituneet ryhmiksi, mutta oikeastihan ne ovat olleet ryhmien muutama päätyyppi. Meillä vain pooli mistä kysyä ja valita on sen verran pieni, että tämä rasittaa.

Ryhmällä ei tarvitse työvoiman kannalta olla väliä. Kyllä 'Huutoon pääsee töihin mistä hyvänsä ryhmästä, jos haluaa. Halukkaita saa vain yleensä metsästää kissojen ja koirien kanssa (kysykää keneltä hyvänsä varsinaista työvoimaa rekrynneeltä...)

Kiinteä paikka olisi ehdottomasti isoin järjestämistä helpottava seikka. Paikan etsiminen ja siihen logistiikan sovittaminen on kaikkein isoimpia juttuja, johon aikaa menee. Jos paikka on selkeä, logistiikka ja infra toistetaan vuodesta toiseen samana ja Vallesmanni hoitaa ruuan, niin 75% elo-toukokuussa tehtävästä työstä häviää. Itse tapahtumaa on (ainakin pienellä kokemuksella) kohtuu simppeliä pyörittää sen aikana.

Dokumentaatiota on kyllä olemassa. 2011 on koostettu ja 2014 päivitetty järjestäjän opasta, jonka toivottavasti jokainen järjestäjä on sen jälkeen saanut. 2014 koottiin myös skenaariokäsikirjaa, joka kenties on kiertänyt järjestäjien keskuudessa?

Mikäli tästä saisi palkkaa, tätä voisi tehdä. Ongelma on, että palkkaus vaatisi käytännössä valtion tukia touhulle, koska työmäärät parilla pääjärjestäjällä on niin pöljiä, ettei osallistujilta kerätty 10ke paljoa eteenpäin potki. Tukien hakemiseen taas energiaa harvoin järjestämisen keskellä riittää.

Iso ongelma on, että tämä on perhanan hauskaa osallistua. Tapahtuman laadun kannalta olisi tärkeää, että samat tyypit tekisi useita kertoja tätä, mutta kun ne (ja minä!) haluaa osallistua.
"The Almighty says this must be a fashionable fight. It's drawn the finest people."
Zenzu
Sotalordi
Viestit: 1016
Liittynyt: Keskiviikko, 29.08.2007 18:06
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Zenzu » Tiistai, 03.07.2018 10:11

Kantti kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 10:02 Mikäli tästä saisi palkkaa, tätä voisi tehdä. Ongelma on, että palkkaus vaatisi käytännössä valtion tukia touhulle, koska työmäärät parilla pääjärjestäjällä on niin pöljiä, ettei osallistujilta kerätty 10ke paljoa eteenpäin potki. Tukien hakemiseen taas energiaa harvoin järjestämisen keskellä riittää.
Ei berskeles, tää tukijuttu on kyllä seikka jota oon ihmetellyt vuodesta kepukka. Kinuamissuuntia olisi kyllä vaikka millä mitalla ja tiesän kokemusksesta hakemusten kirjoittamisen olevan työlästä ja stressaavaa, joten ymmärrän että kokonaisuus on vaikea lähestyä. Mutta jos tuki- ja avustusviidakon jonain vuonna selvittäisi, ja hakemukset kirjoittaisiin, koko myräkän uusiminen olisi tulevina vuosina verrattain simppeliä. :roll:

eli puolittainen ilmoittautuminen apurahatyöryhmään
Avatar: Jenna Marttila
Avatar
Oz
Ritari
Viestit: 61
Liittynyt: Torstai, 06.01.2011 21:53

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Oz » Tiistai, 03.07.2018 11:40

Tyrisalthan kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 09:26 Se että sen pitäisi olla julkinen on mielenkiintoinen ehdotus. Kun eväät järjestämiseen sisältää hyvinkin seikkaperäisesti aiempien vuosien sotahuutoja, saattaa niiden omien mokien julkistaminen kaikelle kansallle koetella egoja sen verran että se siksi on jäänyt julkaisematta.
Huonompi vaihtoehto on toistaa samoja virheitä vuodesta toiseen. Onneksi ihminen osaa oppia myös toisten virheistä ja juuri sitä kautta tapahtuma hioutuu paremmaksi.
Röh.

Ihmemies-Nemossi-Panossi-Camulossi
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Tiistai, 03.07.2018 11:45

Zenzu kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 10:11
Ei berskeles, tää tukijuttu on kyllä seikka jota oon ihmetellyt vuodesta kepukka. Kinuamissuuntia olisi kyllä vaikka millä mitalla ja tiesän kokemusksesta hakemusten kirjoittamisen olevan työlästä ja stressaavaa, joten ymmärrän että kokonaisuus on vaikea lähestyä. Mutta jos tuki- ja avustusviidakon jonain vuonna selvittäisi, ja hakemukset kirjoittaisiin, koko myräkän uusiminen olisi tulevina vuosina verrattain simppeliä. :roll:

eli puolittainen ilmoittautuminen apurahatyöryhmään
Ei se hakemusten täyttö niin älyttömän vaikeaa ole. Työlästä toki kyllä, mutta jos sotahuudolle oikeasti palkattaisi työntekijä, jonka päätyönä olisi tehdä tätä, niin eiköhän siinä aikaa löytyisi hakemustenkin täyttelyyn. Nykyiselläänkin järjestelyt ovat onnistuneet oman työn ohessa, eli jos sen nykyisen työn korvaisi hakemusten täyttelyllä olisi siihen aikaa noin 40 tuntia viikossa. Pitäisi vain ensin saada palkattua se työntekijä joka täyttäisi ne ekat hakemukset, seuraavavat hakemukset sitten luonnistuisivatkin.

Mites jos sotahuuto-yhdistykselle otettaisiin työharjoitteluun joku kulttuurituotannon opiskelija joka täyttäisi ne ekat hakemukset? Mikäli homma nappaisi, kenties sama kaveri voisi olla se tyyppi joka palkattaisiin töihin saaduilla tuilla. Siinä olisi sekin etu että hän tulisi skenen ulkopuolelta jolloin skeneaktiivit vapautuisivat muihin hommiin. Ja luulisi että tapahtumatuotannon kuolutuksesta ei olisi ainakaan haittaa tällaista yleisötapahtumaa järkätessä. Ja koska hällä olisi tausta kulttuurituotannossa, voisi hän rekrytoida työvoimaa sellaisia kanavia pitkin mitä perinteisillä skeneaktiiveilla ei ole.
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Tiistai, 03.07.2018 11:50

Oz kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 11:40
Tyrisalthan kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 09:26 Se että sen pitäisi olla julkinen on mielenkiintoinen ehdotus. Kun eväät järjestämiseen sisältää hyvinkin seikkaperäisesti aiempien vuosien sotahuutoja, saattaa niiden omien mokien julkistaminen kaikelle kansallle koetella egoja sen verran että se siksi on jäänyt julkaisematta.
Huonompi vaihtoehto on toistaa samoja virheitä vuodesta toiseen. Onneksi ihminen osaa oppia myös toisten virheistä ja juuri sitä kautta tapahtuma hioutuu paremmaksi.
Siis kyllä ne virheet on seuraaville järkkäreille kerrottu. Eri asia kertoa luottamuksella pienelle piirille kuin kuuluttaa kaikelle kansalle. Mutta saattaisi se yleinen info olla siltikin sen arvoinen, kun kyllä järkkäriporukoiden ulkopuolellakin on varmasti paljon tietotaitoa joista tulevat järkkärit voisivat hyötyä. Pitää keskustella asiasta hallituksen porukalla.
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Avatar
Hårdgrim
Asemies
Viestit: 18
Liittynyt: Sunnuntai, 06.07.2014 17:47

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Hårdgrim » Tiistai, 03.07.2018 14:34

A look from the outside here. I was talking with Vesa from Sparta about this and other matters. The current system has several problems:

1) Any group that hasn't run Sotahuuto before (which is most of them) is going to learn everything on their first run.
2) The group running Sotahuuto puts a lot of effort in beforehand and gets punished by not being able to fight as much.
3) Going to a new place every time increases the work and uncertainty a lot, even more so for new groups

Together this makes it increasingly difficult to find new organizers, as you are seeing now.

I would suggest some variation on your solution 3: Have multiple groups work together on arranging Sotahuuto, always including one group who has been part of running it before and one that hasn't. Make sure that the new group gets to learn as much as possible - just doing the menial jobs doesn't teach that much. Rather have the new group be primus motor on the most important tasks but with all the advice and acting on early signs of problems as the older group can give. And if feasible have different people be the main responsible before the event and during the event.

This will spread the load of arranging onto a larger set of people, allow reusing experiences, and give the best possible teaching opportunity. It's important for the old group to be willing to hand over responsibility, but without just dumping everything on the new group.

There's an adjacent problem of recruiting new members to make up for the natural attrition as well the extra attrition from the above problems. The current army distribution system penalizes groups that are bringing many new members to Sotahuuto. Additionally, there is little time or encouragement at the event to meet other teams and exchange knowledge/thoughts/enthusiasm about the game. If you don't keep bringing in and retaining many new people who have time to invest in the game, you're going to have real trouble.

-Lars
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 897
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Tiistai, 03.07.2018 20:33

Joensuu kirjoitti: Tiistai, 03.07.2018 03:08 Mites sama malli jolla järjestetään esim. Ropecon?

Yhdistyksen edustaja järjestää pääjärjestäjärekryn, jossa halukkaat pääjärjestäjäkokoonpanot ilmoittautuvat ehdolle pääjärjestäjiksi. Tämä haku avataan yleensä edellisen vuoden keväällä.

Valittu pääjärjestäjäjoukko (yleensä esim. 2-4 henkeä) kerää tiimin osa-aluevastaavia (turvallisuusvastaava, EA-vastaava, työvoimavastaava, ohjelmavastaava, osallistujahuoltovastaava jne.). Lisäksi rekrytoidaan vapaaehtoisia duunareita.

Pääjärjestäjät vastaavat paikan etsimisestä, osa-aluevastaavien organisoimisesta ja taiteellisesta johdosta. Osa-aluevastaavat hoitavat kukin oman tonttinsa valmistelut. Duunarit, no, duunaa.

Plussia:
+ Erityisesti organisaation ohjeistusten jatkuvuus. Kun järjestäjäjoukko ei vaihdu joka vuosi lähes kokonaan, kertyy tietoa ja kokemusta, paitsi vaikkapa järkkäriwikin muodossa, myös ihan siten että "Hei kun sä teit tän homman viime vuonna niin mitäs fakkia mun nyt pitäisi tehdä?"
+ Isompi joukko mistä löytää vastaavia kun pääjiiden ja vastaavien ei tarvii olla samasta ryhmästä. (ei kai niiden nytkään TARVII mut you know)
+ Yksittäiset ryhmät eivät kuormitu niin paljon kun taistelevaa jengiä on niin paljon järjestämässä

Miinuksia:
- Ei samanlaista ryhmäpainetta osallistua järjestämiseen. Joskin, kyllähän siinä tietty moraalinen velvollisuus syntyy jos näyttää että oman tiimin jäsen on pulassa :D
- Saattaa synnyttää vähemmän vuosittaisia muutoksia ja jänniä kokeiluja, kun järjestäjäporukka ei välttämättä vaihdu niin sataprosenttisesti
- Joskus saattaa olla vaikeaa löytää riittävästi järjestäjiä.
Tää olis se malli millä meitsi lähtis hommiin ja mikä imo olisi tehokkain. Jos miettii niin aika vähissä on skenessä sellaiset ryhmät mitkä kokonaan omin hartein pystyisivät järjestämään 600 hengen tapahtuman.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Tiistai, 03.07.2018 20:55

Vaikuttaisi että suurin osa on sitä mieltä että järjestäjän ei pitäisi olla valmis ryhmä, vaan kokoelma halukkaita tyyppejä eri ryhmistä, jotka sitten rekryävät itselleen alaisia. Kokeillaan että miten hyvin se toimii:

Etsitään järjestäjiä sotahuudolle 2019. Ilmianna itsesi ja kerro mitä haluaisit sotahuudon eteen tehdä.

Jotta tämä ketju ei ihan tukkoudu halukkaista niin taidan tehdä toisen ketjun aiheesta mihin ilmoittautua.

Eli ilmoittautuminen tänne: https://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=299&t=9374
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Avatar
Encore
Herttua
Viestit: 661
Liittynyt: Maanantai, 26.06.2006 00:15
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Encore » Keskiviikko, 04.07.2018 10:32

Hei,

Äärimmäisen tärkeä keskustelunavaus, koska viime kerralla kun tiedotettiin, ettei sohulle ole löytynyt pääjärjestäjää sydän löi muutaman kerran tyhjää. Sotahuuto on ollut allekirjoittaneelle, kuten monelle lajin harrastajalle erkaantumaton osa kesämuistoja. Jotkut menevät Provinssiin, Tuskaan tai Porin Jazz:eille, mä lähen Sotahuutoon. Tää vuosi oli minulle se 13. Lajin kanssa on päässyt kasvamaan enemmän tai vähemmän aikuiseksi, enkä haluaisi nähdä sellaista tulevaisuutta, missä tapahtumaa ei järjestettäisi.

Järjestäjän oppaasta voisi tehdä sensuroidun version, jolloin sen voisi laittaa levitykseen laajemminkin?

Mietin kuitenkin, onko yhdistysmuoto myös ainoa mahdollinen tapahtumaorganisaatio? Käytännössä olisiko tyyliin boffaajien omistama osuuskunta järkeistetty ratkaisu? Mitä olen ymmärtänyt noin seitsemän vuotta eri yhdistyksissä talouspuolella pyörineenä, että yhdistyksiin liittyy vahva +-0 mentaliteetti. Tämä myös tietyssä määrin rajoittaa ehkä järjestön kasvua, kun tulos säilyy käytännössä samana sidottuna kävijämäärään, pois lukien yhdistyksen strategisia päätöksiä "ostamme kenttäkeittiön 2025, tämän vuoksi korotamme osallistujamaksua 12e tapahtumissamme", jotka pitävät yhdistyksen tuloksen roimasti plussalla ennen hankintaa. Myös lajin kehityksen kannalta varojen keruu parantuisi suhteessa yhdistykseen, sillä osuuskunnan olisi mahdollista harjoittaa vapaammin liiketoimintaa. Ylijäämän voisi käyttää käyttää tarvittavien pienkiinteistöjen ja puitteiden ostamiseen järjestölle, ja sijoittaa suoran osakesijoittamisen tai rahastojen kautta. Näitä on varmasti jo aikaisemmin pyöritelty jossain, mutta en bongannut tästä keskustelusta.

Musta on jännä kuulla, että Sotahuudolle ei ole haettu isolla haravalla avustuksia. Käytännössä meillähän on uskomattoman hyvä tapahtumakonsepti, joka kohdistuu nuoriin. Boffausryhmät tekevät minun mielestäni äärimmäisen arvokasta nuorisotyötä. Bofferointitapahtumat, leirit ja treenit mahdollistavat ympäristön, jossa nuori tulee arvostetuksi sellaisena on. Allekirjoittaneelle oli 14-vuotiaana ehkä tärkein juttu, että löysi samanmielisiä ihmisiä lajin parista. Tämä on urheilumuotona sellainen, joka innostaa sellaisetkin mukaan, jotka nakkaavat sählymailat nurkkaan tai pesarit kentälle. Lajin kautta myös oppii monenlaisia muitakin taitoja käsitöistä johtamistaitoon. Puhumattakaan siitä, että tapahtuma tuo yhteen nuoria Rovaniemeltä, Helsingistä ja Turusta Kuopioon. Varmasti useimmilla tiimeillä on kokemusta avustusten hakemista kotikunnilta, mutta tässä merkityksessä Sotahuudolla olisi mahdollista hakea rahoitusta erilaisilta kulttuurirahastoilta, nuorisotoiminnalta tai EU-rahastoilta.

t. Joonas Nivala
Valkoisen komppanian el capitan
Sapfon
Kreivi
Viestit: 470
Liittynyt: Lauantai, 24.05.2008 19:27
Paikkakunta: Espoo

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Sapfon » Keskiviikko, 04.07.2018 11:55

Toiminnalle on muuten haettu avustusta välillä, tänä vuonna laitettiin ~10 hakemusta, mutta ongelmaksi muodostui se, että keski-ikä ei aina enää oikeen vastaa osalle käsitystä nuorisotapahtumasta. Lisäksi tapahtuma ei ole tarpeeksi urheilua osalle, mutta ei toisaalta kulttuuria toisille. Epäilen että haettiin vain vääristä paikoista, mutta pyrittiin noihin samoihin mistä joskus on Larpeille myönnetty tukia, mutta ei herunut meille.

Pitäisi alkaa kokoamaan nyt jo listaa paikoista joista voisi hakea avustusta.
Etelän Imperiumin organisaattori, jos on asiaa voi laittaa viestiä

Alas! How many noble and valiant knights we've lost.

Kuva
Avatar
Grokker
Kersantti
Viestit: 53
Liittynyt: Maanantai, 04.06.2012 23:42
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Grokker » Keskiviikko, 04.07.2018 14:11

En ole käynyt kuin viidessä Sohussa, mutta yhtäkään kesää en halua kokea ilman sitä, joten tahdon kantaa korteni kekoon, jos se jotain hyödyttäisi. Tässä on nopeasti kasattua listaa joistain ensimmäisenä mieleen juolahtaneista rahoituslähteistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionapukelpoisuus voisi olla Sotahuuto ry:lle kova juttu, koska sillä pääsisi hakemaan valtion vuotuista yleisavustusta.

“Avustusta voidaan myöntää liikuntaa edistävälle järjestölle, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt valtionavustuskelpoiseksi järjestöksi. Valtionapukelpoiseksi voidaan hyväksyä sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on liikunnan edistäminen. Valtionapukelpoisuutta harkittaessa otetaan huomioon järjestön toiminnan laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja miten järjestö edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Liikuntaa edistävän järjestön valtionavustuksen saamisen edellytyksenä on, että liikuntaa edistävällä järjestöllä on vähintään 30 jäsenyhdistystä, joissa on yhteensä vähintään tuhat jäsentä tai harrastajaa.”
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... eisavustus

Ehdot voi vaikuttaa äkkiseltään kovilta. Tuossa voisi kuitenkin auttaa se, että Sotahuuto ry:ssä olisi joku tai joitakuita järjestötoiminnan tuntijoita vakituisina mentoreina, jotka auttaisivat yksittäisiä ryhmiä oman toiminnan “virallistamisessa” yhdistystoiminnaksi, jotta saadaan vaaditut 30 jäsenyhdistystä kasaan ja pysymään tolpillaan.


Jos paikallistoiminnan vieminen yhdistysmuotoiseksi noin isossa mittakaavassa ei tunnu järkevältä, niin onhan noita muitakin tukivaihtoehtoja.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä viime vuonna liikuntaan ja nuorisotyöhön haettavana olleet avustukset, joista voisi saada Sotahuudon / boffauksen kehittämiseen ja tukemiseen rahoitusta:

https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... toimintaan
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... -projektit
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... ntaan-avi-
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... ishankkeet
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... tapahtumat
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... seuratuki-
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... eisavustus
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/ ... avustukset


Kunnossa kaiken ikää –ohjelma – haut maalis- ja syyskuussa. Vain toisen voi saada joka vuosi. Tavoitteita/painopisteitä: aloittelijoille sopivuus, liian vähän liikkuvat työikäiset, “huonokuntoisten miesten aktivointi”, luontoliikunta
https://www.kkiohjelma.fi/hanketuki/kki-hanketuki


EU:n ESR-rahastosta voisi saada tukea painottamalla boffauksen sosiaalisuutta, yhteisöllisyyttä ja sitä miten se ehkäisee harrastavien nuorten syrjäytymistä omaehtoisen toiminnan kautta. ESR:stä on meillä töissä saatu onnistuneesti rahoitusta.
http://www.rakennerahastot.fi/sosiaalin ... junta-esr-


Joitain avustuksia oli tarjolla myös maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan kautta, mutta ne oli tarkoitettu kunnille, jotka jakavat niitä eteenpäin yksittäisille seuroille ym. Ei nyt suoraan tue Sohun järjestämistä, mutta ehkä joku paikallisyhdistys saa napattua tästä vähän tukieuroja ja ennen muuta uusia harrastajia. Ainakin Rovaniemellä näkyy treenipaikkana käytetyillä nuorisotiloilla paljon nuoria maahanmuuttajia, jotka välillä uskaltautuvat kokeilemaan matsaamista, kun oikein houkutellaan. Pieni osa on innostunut harrastamaan pidempäänkin.
https://www.avi.fi/web/avi/avustus-maah ... nan-avulla


EU:n Erasmus-tuki urheilutapahtumille, tapahtumatyöläisten kouluttamiseen, oheistapahtumiin, tapahtuman arviointiin ja jatkosuunnitteluun.
http://www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus ... tapahtumat

Ehtoina näemmä, että tapahtuma pitää koordinoida rinnakkain 11 muun EU-maan kanssa. Ja myönnettyjä tukia on 1-3 per vuosi. Näyttää painottavan juurikin kilpaurheilua. Ei ihan helppo nakki.

Erasmus tukee myös urheilu- ja liikuntatoimijoiden kansainvälistä yhteistyötä. Vaikuttaa mahdollisesti helpommalta saada kuin tapahtumatuki. Mitäs kaikkia kansaivälisiä boffaus ym. porukoita ja tapahtumia sohuskenessä tunnetaankaan?
http://www.cimo.fi/ohjemat/erasmusplus/ ... mppanuudet

Erasmuksen tukimuotoihin liittyy myös Euroopan urheiluviikko, joka näemmä Suomessa toteutuu pääosin Liikkuva koulu –ohjelman kautta. Viime syksynä Suomen päätapahtuma oli Myyrmäen liikuntapuistossa. Urheiluviikkoon liittyviin toimintoihin voi saada oletettavasti kansallistakin rahaa.
http://www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus ... eiluviikko


Osa osuisi hyvin, osa ei. Osasta voisi saada kerralla kunnon potin niin, että sillä voisi jopa työllistää pienen porukan vuodeksi-pariksi. Hakemuksen tekokin olisi vähän kovempi rupeama tuollaisissa, mutta ei suinkaan mahdoton.

Kaikissa tukimuodoissa pitää muistaa, että ne eivät välttämättä ole 100 % tukea, riippuen rahoittajasta ja tukiohjelmasta. Omarahoitusosuus pitää pystyä kattamaan jotenkin. Joskus hakijan oma työ kelpaa, joskus tarvitaan kylmää käteistä ennakkoon.

Sitten on tietysti kuntien ja kaupunkien omat nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatuet. Sotahuuto ry ei vain Helsinkiin rekisteröitynä voi hakea mistä tahansa. Mitäs jos eri ryhmät/yhdistykset hakisivat yhteisesti koordinoidusti omilta paikkakunniltaan avustuksia, joita käytettäisiin yhteispottina Sohun järkkäykseen? Tätä mallia voisi koittaa yhdistää valtionapusysteemiinkin, jos Sohu ry halutaan sen piiriin saada. Varmaan kuitenkin osa ry-muotoisista ryhmistä hakee noita tukia kotipaikoillaan ja on siinä varmasti hyvinkin menestyviä. Tätä tietotaitoa kun jakaisi, niin sekin veisi skeneä eteenpäin.

Mitäs kaikkia muita näitä löytyisi?

edit: tämäkin on sellainen puolittainen ilmoittautuminen apurahatyöryhmään..
Rottainsinööri. Avatar-kuva: Julia Järvelä
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Tiistai, 10.07.2018 13:03

Tuli mieleen sellainen asia, että miten hommat lutviutuu tulevaisuudessa? Ensi vuoden porukkaa ollaan kasaamassa (ja tuntuu että sitäkään ei ehkä saada kasaan) mutta mitä sen jälkeen? Ollaanko taas samassa pisteessä että kiireemmän kaupalla raavitaan porukkaa kasaan?
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Avatar
Lacery
Herttua
Viestit: 594
Liittynyt: Torstai, 26.06.2008 13:32
Paikkakunta: Kuopio

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Lacery » Perjantai, 27.07.2018 18:50

Tyrisalthan kirjoitti: Tiistai, 10.07.2018 13:03 Tuli mieleen sellainen asia, että miten hommat lutviutuu tulevaisuudessa? Ensi vuoden porukkaa ollaan kasaamassa (ja tuntuu että sitäkään ei ehkä saada kasaan) mutta mitä sen jälkeen? Ollaanko taas samassa pisteessä että kiireemmän kaupalla raavitaan porukkaa kasaan?
Lacery kirjoitti: Torstai, 05.07.2018 14:14
Olemme eräänlaisella porukalla suht tosissaan suunnitelleet että järjestäisimme SH2020:n joten jos ja/tai kun SH2019:n järjestäjät saadaan kasaan niin meille olisi varsin edullista päästä seuraamaan SH:n järjestämistä jo vuotta ennen kuin sen aiomme itse tehdä. En uskalla/emme uskalla vielä luvata SH2020:n järjestämistä kontollemme mutta sanotaan että oma palo ja tahto päästä antamaan lajille takaisin 11 vuoden harrastamisen jälkeen on kova ja uskon että puhun mukaani ison kasan osaavia, haluavia ja innokkaita järjestäjiä.

Toisesta ketjusta
Lalli kirjoitti: Kaikki vastakkaiset mielipiteet on joko kateellisten panettelua, väsynyttä meininkiä tai Halmisen :P
Avatar Jari Kuskelinin ottama.
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Sunnuntai, 29.07.2018 18:53

Niin se mitä ajoin takaa oli että millaisella systeemillä saataisiin taattua että sotahuutoja järkättäisiin vielä parinkymmenen vuoden kuluttua. Se että joku tyyppi foorumeilta ei vielä uskalla luvata että järkkäisivät parin vuoden päästä ei vielä ihan täytä tätä kriteeriä.

Hyvä alku tietysti sekin (varsinkin jos nyt epävarmuus olisi jo kypsynyt lupaukseksi) mutta sillä päästään taas vain vuoden eteenpäin. Miten saataisiin porukkaa lupautumaan vudelle 2021, 2022, ja vielä kenties pidemmällekin?
Avatarin kuvasta kiitokset Joona Lönnille
Häröpallo
Soturi
Viestit: 37
Liittynyt: Maanantai, 28.04.2014 23:40
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sotahuudon tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Häröpallo » Perjantai, 17.08.2018 12:20

Sotahuudon järjestäjätiimi tekee suurpiirteisellä arviolla > 3000 tuntia töitä palkatta.
Osa töistä vaatii osaamista niin turvallisuus- ja lupa-asioista, yhdistysbyrokratiasta kuin taloushallinnostakin.

Tämä itsessään on konsepti, jonka pitkän aikavälin kestävyys on kyseenalainen.
Lisäksi työ- ja perhe-elämä jättää keskimäärin vähemmän vapaa-aikaa osan harrastajakunnasta ikääntyessä kaksikymppisistä kolmekymppisiksi.
Moni porukka on tehnyt sotahuudon kerran. Vain yksi joukkue ja muutama harrastaja on tehnyt sen toistekin (tai useammin).

Toisaalta, Sotahuuto tuskin on toteutettavissa muuten kuin harrastajilta harrastajille.
Siksi on tärkeää saada lisää tukea ja kannustimia tapahtuman järjestämiseen.

Tämän vuoksi itse kannatan kehityssuuntana palkan maksamista Sotahuudon järjestäjille.

Käytännössä lähestyisin tätä tavoitetta maksamalla järjestäjätiimin jäsenille stipendi-/keikkakorvausmallisen kertamaksun tapahtuman jälkeen.

Tämä kehityssuunta on varmimmin toteutettavissa tapahtumahinnan nousulla.
Nykyisellä tapahtumahinnalla tähän on käytettävissä noin 1000-2000e/vuosi.

Ehdotankin, että tapahtumahintaa nostetaan 20e.
Jos tapahtumassa on 500 maksavaa osallistujaa, tämä tarkoittaa, että järjestäjille voidaan maksaa noin 10 000e korvausta. Käytännössä tämä jaettaisiin järjestäjien kesken työmäärän mukaan siten, että järjestäjätiimin jäsenet saisivat 2000-3000e korvauksen tapahtuman järjestämisestä.

Ehdotuksen haittapuoli on, että sotahuudon hinnan merkittävä nousu vähentäisi osallistujamäärää.
Lisäksi muutos herättänee vastustusta skenekulttuurissa, jossa ollaan totuttu halpoihin hintoihin ja ilmaiseen työhön. Rajanveto korvattaviin ja korvauksettomiin töihin voi aiheuttaa kitkaa.

Ei myöskään ole varmuutta, auttaako muutos Sotahuudon järjestäjän löytämistä.
Käytännössä korvaus on mitätön 3e/tunti, ja 2000-3000e korvaus on työssäkäyvälle melko vaatimaton +- yhden kuukauden palkka.


Väitän, että se on tästä huolimatta askel oikeaan suuntaan.

3000 tunnin työpanos on niin suuri, että järjestäjätiimin löytäminen on haastavaa. Parin tonnin korvaus antaa siihen yhden tuntuvan kannustimen lisää.
Se on konkreettinen, skenen omin keinoin toteutettavissa oleva muutos.

Lisäksi, jonkinlainen korvaus tehdystä suuresta työstä on vain kohtuullista.
Camulosin kappalainen.
Motivaatio-Esko
Kenttäkomentelija
Sotahuuto 2016 - järjestäjiä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”