Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Valvojat: RobertHatt, Princeps, Tyrisalthan

Vastaa Viestiin
Avatar
Amileontti
Herttua
Viestit: 566
Liittynyt: Maanantai, 16.10.2006 01:36
Paikkakunta: Hki.
Viesti:

Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Amileontti » Perjantai, 27.01.2017 12:41


3.2.1. Lähitaisteluaseiden käyttö ja yleiset säädökset
[...] Hyväksyttävä lähitaisteluase perustuu aina johonkin historialliseen asemalliin ellei tätä asemallia erikseen ole vaikean mallinnettavuuden, vaarallisuuden tai muun vastaavan perusteen takia kielletty.


Kymmenen vuotta sitten Sotahuudon asetarkastaja eväsi bofferiviikatteeni tapahtumasta, ei suinkaan turvallisuussyistä, tai ilmiselvän epätukevuutensa vuoksi, vaan koska viikate ei vastannut edustamani ryhmän historiallista teemaa. Asetarkastaja selitti meille ystävällisesti, että ryhmäni olisi täytynyt proppautua maatilaistalonpojiksi ...

Aasialaiset vaikutteet Novgorodista ninjoihin ovat lisääntyneet huomattavasti Sotahuudossa sekä boffausskenessä viimeisen neljän vuoden aikana. Tämän lisäksi taistelukentillä on jo nähty mm. kaasutehoinen musketti sekä Kuninkaantekijöissä varsin hienosti toiminut intialainen heittorengas – chakram. Asetarkastajan roolissa minulle on usein esitetty kysymyksiä mm. paviisien ja erinäisten heittoaseiden laillisuudesta.
Tästä kaikesta huolimatta Sotahuudon perustaistelukalusto on vielä tänäkin päivänä kestoviisikko: kilpi, miekka, keihäs, pole ja jousi. Vaikuttaa, että jos aseesi ei kuulu johonkin näistä kategorioista, ne mitä todennäköisimmin kohdistuvat epäluuloisille katseille ja monimuotoiselle sääntötulkinnalle; mikä osa aseesta vahingoittaa vastustajaa, saako sillä heittää, saako sillä lyödä, puolustaako se osumilta, jne.

Onko Sotahuudossa vielä normi, jonka mukaan aseistuksen tulisi vastata tapahtuman historiallista teemaa, vai saako anno domini 2017 taisteluvarustus olla jo ns. maailmanlaajuinen? Tulisiko aseistus ja panssarit rajata vain tunnettuihin Euroopan sodissa nähtyihin, vai nähdäänkö jo viimein tämän vuoden Nuijasodassa muskettisotureita ja ninja-aseita? Onko sillä merkitystä? Mikä arvo historiallisella teemalla on boffaajalle tänään?

Asekehitys on eräänlaisessa murrosvaiheessa, ja etenkin viime vuoden uusi kilpisääntö aiheutti aivan tavattoman määrän argumentointia sen suhteen, millaisia kilpiä Sotahuudossa tulisi nähdä ja miten tehokkaita ne voivat tai saavat olla, vaikka historiallisia lähteitä löytyisikin.
Myös varsijouset ja ns. hybridi-taistelukeihäät ovat lisääntyneet, joista etenkin jälkimmäinen on herättänyt osansa sääntötulkintaa.

Mikä on erinäisten unholaan vaipuneiden aseiden asema? Niin sanotuista nivelaseista pitkä varsta on siirretty kiellettyjen aseiden joukkoon, kun niiden heilahdusvoima nähtiin liian vaaralliseksi männävuosina. (vai väitettiinko niiden rikkovan pelitasapainoa – ei pyge muistaa enää...)

Heittoaseita ei ole sääntöjen mukaan täsmennetty lähes lainkaan. Lähes mikä vain historiallisesti validi, pehmeä ja turvallinen on sallittu, kunhan se ei ole liian "pieni", "tikari" tai "heittotähti."

Kuva
Varmalla sydämellä
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 631
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Perjantai, 27.01.2017 14:17

Sohun historiallisuus rupee pikkuhiljaa olemaan omasta mielestä enemmän rasite kuin hyöty. Porukka mismatchaa jo haarniskan osia eri aikakausilta miten sattuu ja käyttää sitten tornikilpiä ja pistoolikahvaisia kuppikahva miekkoja samassa setissä. Tän hetkisten sääntöjen perusteella mulle on ihan fine jos ihmiset haluu tapella viikatteella tai tulwalla tai lätkämailalla kunhan ne täyttää pehmustesäännöt eikä suoraan riko peliä kuten kahenkäden varstoilla onkiminen.

Täähän liittyy sit kans siihen haarniskojen historiallisuus kysymykseen ja siihen mitä ihmiset tältä skeneltä haluaa.
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 891
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Lauantai, 28.01.2017 01:36

En minä tiedä mitä minä haluan. Lyödä ihmisiä tai en tiiä.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Avatar
Skylark
Sotalordi
Viestit: 1146
Liittynyt: Perjantai, 10.03.2006 09:42
Paikkakunta: Espoo

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Skylark » Tiistai, 31.01.2017 14:36

Vähimmäisvaatimus jonka takia jotkut rajoitukset on hyvä olla että pahimmat puuhapetet ja sirkkelioravat saadaan siivottua katukuvasta. Säilyy joku mättämisen hartaus (lue: subjektiivinen peli-ilo). Molemmissa äärilaidoissa on ongelmansa, itse tykkäisiä suht paljon rajoittua euromeinkiin, slaavi- ja lähi-itämausteilla, mutta ei välttämättä mitenkään vuoden teeman mukaan absoluuttisia rajoituksia.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Avatar
Iitintiiti
Sotilasmestari
Viestit: 92
Liittynyt: Keskiviikko, 13.06.2012 20:15
Paikkakunta: Helsinki

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Iitintiiti » Tiistai, 31.01.2017 16:39

Minulle henkilökohtaisesti historiallisuus ei ole ollut mitenkään kovalla painoarvolla boffauksessa. Ymmärrän, että boffaus on saanut alkunsa historiallisista raameista, mutta skenen kehittyessä ja kasvaessaan erilleen larp-maailmasta, ymmärrän myös sen eritytymisen historiallisuudesta. Nykyään, kun tulee uusia boffaajia mukaan skeneen, ei heille kerrota tarkoista historiallisista kriteereistä aseen suunnittelussa. Esimerkiksi ei minulla ole koskaan ollut lähdemateriaalia miekkani malliin. Ei kukaan ole koskaan vaatinut minulta sellaista tai edes kysynyt mitään asiaan liittyvää. Näkemykseni boffauksesta on enemmän urheilullinen ja hauskan pitäminen, kuin historian elävöittäminen. Jos haluaisin elävöittää historiaa, liittyisin Harmaasusiin. Jos haluaisin taistella täyshaarniska päällä kuin ritari (ilman pistoja), menisin buhurttiin.

Jos joku tuo naginata-tyylisen bofferin Nuijasotaan, en pahoita mieltäni.
Jos ase on hieno, ihailen sitä.
Jos käyttäjä osaa käyttää sitä ja nauttii siitä, olen iloinen hänen puolestaan.

Nähdessäni skenessä jotain uutta ja hienoa, saan siitä pikemminkin lisää intoa omaan boffaamiseeni ja parhaimmassa tilanteessa kehitän omaa taisteluani/varustustani uuteen suuntaan, lisäten omaa peli-iloani.

EDIT. Ja jos me haluaisimme mennä aina tapahtuman viitekehyksen mukaisesti, niin sehän tarkoittaisi sitä, että valtaosa joukkueista joutuisi tekemään _kaikki_ varusteensa uusiksi jokaiseen SOHUun. (Esim. tuskin Skotlantilaisia tai ristiretkeläisiä oli Nuijasodassa.)

EDIT2. kuulinkin juuri, että skottipalkkasotilaat olivat pohjoismaisten palkkalistoilla aika useinkin, joten niitä kai periaatteessa olisi voinut olla mestoilla nuijasodassa. cool.
Maahinkainen 2012-2013
Landsknecht 2014
Turentalia 2015-2017
Camulos 2018
Sparta 2019
Avatar
Rumiluntti
Herttua
Viestit: 610
Liittynyt: Sunnuntai, 06.01.2008 22:13
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Rumiluntti » Torstai, 16.02.2017 12:15

Historiamehustelijoille on omat leikkinsä, itse boffailen lähinnä urheiluna.
Omasta mielestä mitään ei tulisi bänniä historiallisuuden pohjalta, nyt kuitenkin puhutaan jeesusteipistä ja routaeristeestä väsätystä viemäriputkileluista. Keksisin monen monta muuta syytä bänniä viikatteet, historiallisuus on näistä ehkä typerin
Avatar
olho
Sotalordi
Viestit: 1105
Liittynyt: Tiistai, 26.09.2006 20:43
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja olho » Perjantai, 17.02.2017 10:34

Kuvasta tulikin mieleen, onko kellään heittää valmista esimerkkiä boffokatarista? Vois olla niin typerä värkki että vois sellaisen rakentaa.
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 631
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Sunnuntai, 19.02.2017 15:17

olho kirjoitti:Kuvasta tulikin mieleen, onko kellään heittää valmista esimerkkiä boffokatarista? Vois olla niin typerä värkki että vois sellaisen rakentaa.
Tästä oli muistaakseni jotain juttua faban yhteydessä ja muistelisin että todettiin että nyrkkirauta tyyppiset aseet välittää voimaa turhan tehokkaasti. Eli oikea suora katarin kanssa voi oikeesti tuntua ilkeeltä.
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Avatar
MrBigMr
Sotalordi
Viestit: 1085
Liittynyt: Torstai, 01.06.2006 11:17
Paikkakunta: Kuopio

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja MrBigMr » Lauantai, 04.03.2017 03:27

En tiedä sopiiko tänne laittaa, mutta onko jotain ohjenuoraa ammutuille projektiileille, jotka eivät ole nuolia?

Aloin vähän aikaa sitten taas haaveilemaan paineilmalla toimivasta käsitykistä ja joitain osia on jo kasassa. Suuri ongelma on ammukset. Netistä olen tilaillut erilaisia vaahtomuovipalloja. Ohjenuoraksi otin 63mm halkaisijan, joka tuntuu olevan helposti saatava koko, joka menee kivasti 75mm PVC-putkeen (5,6mm seinämällä sisähalkaisija on 63,8mm), ja joka on tarpeeksi iso, ettei se ainakaan omaan silmään uppoa mitenkään.

Ongelma on ammuksen paino ja pehmeys. Kaksi mallia, jotka olen tähän mennessä saanut, toinen on kevyt mutta jykevä (ei kova, mutta vastaa jäykkää retkipatjaa) ja toinen painavempi, mutta kimmoisampi. Kevyt ammus, vaikka kovempi, ei pitäisi aiheuttaa vahinkoa, sillä siinä ei ole massaa muutama grammaa enempää. Toisaalta kantama jää varmasti lyhyeksi ja osumia ei välttämättä huomaa. Painavempia pallo taas voi osua kovempaa, mikä ei välttämättä ole kivaa. Toisaalta, ei nykyiset nuoletkaan ihan keväiseen tuulahdukseen verrattavia ole.

Onko mitään energialaskelmaa tuollaisesta tavallisesta boffonuolesta? Mitä painaa ja miten kovaa lentää? Saisi jotain käsitystä mitenkä kovaa tällaisella uskaltaa pistää menemään ja millaisella ammuksella.
Beatings will stop once morale improves.
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Re: Eksoottisten aseiden ja varusteiden tilanne Sotahuudossa

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Tiistai, 18.04.2017 09:56

Kaksi asiaa:
Pallomaisista ammuksista löytyy juttua linkoketjusta muutaman vuoden takaa.

Polemittainen boffovarsta oli imba 2006 koska kunnolliset (bambu/lasikuitu) varsiaseet ja keihäät puuttuivat ja koska saatiin puhuttua.myös varsi tappavaksi osaksi ("täyttää pehmustesäännöt ja siinä on kuvitteellisia piikkejä"). Nykysäännöillä ja aseilla 230cm pitkä varsta josta 30cm pötkylää ja 15cm ketjua häviäisi monissa tilanteissa keihäille ja varsiaseille ja olisi elementissään lähinnä kilpirynnäkköä torjuttaessa. Ja ne liikaa sattuneet varstat 2007 eivät läpäisisi nykyistä asetarkastusta. Niissä oli vain 15mm pehmustetta "terässä".
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”