Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Valvojat: Nauris, Mannunvartija, tiamanti

Vastaa Viestiin
Häröpallo
Soturi
Viestit: 35
Liittynyt: Maanantai, 28.04.2014 23:40
Paikkakunta: Helsinki

Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Häröpallo » Sunnuntai, 03.01.2016 22:21

Hyvää uutta vuotta 2016, sotahuutajat!

Vuoden 2016 Sotahuutoa varten otetaan vastaan sääntömuutosehdotuksia 15.3.2016 asti.


Sääntömuutosehdotukseksi lasketaan sanatarkka ehdotus sääntöihin, jossa viitataan säännön nykyiseen muotoon ja kohtaan, jossa se esiintyy Sotahuudon säännöissä (esim. 3.2.5 Miekat).


Odotamme sääntömuutosehdotuksen jättäjän lukevan Gnomuksen ohjeen ja rakentamaan ehdotuksensa sen pohjalta.

Ehdotuksen läpimenoa edistää, että sen ohessa on esitetty perustelut siitä, mitä säännöllä tavoitellaan, minkä epäkohdan sääntö korjaisi, sekä arvion säännön vaikutuksista, ja sen aiheuttamista ongelmista.


Sääntömuutosehdotukset jätetään vastauksina tähän ketjuun.

Sääntömuutosehdotuksista keskustelu ei tapahdu tässä ketjussa, vaan sitä varten on suotavaa perustaa kohdan ”Kehitysideat” alle oma ketju kyseiselle sääntömuutokselle.
Samoin keskustelu kehitysideasta, jota ei ole vielä muotoiltu sääntömuutosehdotukseksi, toteutetaan perustamalla idealle oma ketju.


Ehdotukset käsitellään järjestäjien ja Sotahuuto ry:n hallituksen kesken.
Hyväksytyt ehdotukset ja uudistetut säännöt julkaistaan huhtikuun 2016 aikana.
Camulosin kappalainen.
Motivaatio-Esko
Sotahuuto 2016 - järjestäjä.
Avatar
frozen
Herttua
Viestit: 699
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 17:25
Paikkakunta: Kerava

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja frozen » Sunnuntai, 07.02.2016 13:56

Ehdotan että Falcatan sääntömuutosehdotus jalkasääntöön vuodelta 2014 otetaan nyt vihdoin virallisesti käyttöön.
Falcata kirjoitti:Muutos jalkaosumasääntöön

Muutetaan taistelusääntöjen kohdasta '2.3.1 Haavoittuminen' virke "Vahingoittunut jalka on nostettava ilmaan, eikä sille saa laskea painoa." muotoon "Vahingoittuneen jalan jalkapohja, päkiä mukaanlukien, ei saa koskea maahan."

Tavoite:
Vähentää yksijalkakinkkailun aiheuttamia turvallisuusriskejä ja samalla parantaa lajin ulkoista näyttävyyttä (aiempien ketjujen keskustelun perusteella yhdellä jalalla kinkkaamista pidetään erittäin tyhmän näköisenä ja nilkalle vaarallisena) ilman, että jalkaosuman pelitekninen merkitys vähenisi merkittävästi.

Perustelut:
Jalkaosumista käytiin pitkällistä keskustelua foorumeilla aiheeseen pyhitetyssä ketjussa. Keskustelussa käytiin läpi monia vaihtoehtoisia ratkaisuja jalkaosuman simuloimiseen, mutta useimmat niistä tuntuivat vaikuttavan liian radikaalisti jalkaosuman pelitekniseen merkitykseen (esim. polvilleen pakottaminen) tai olivat liian vaikeasti määriteltäviä tai muuten epämääräisiä (kävelyvauhti, 'takajalka-ei-saa-ohittaa-etujalkaa', etc). Tässä sääntöehdotuksessa mikä tahansa muu kohta jalasta jalkapohjaa ja päkiöitä lukuunottamatta saa koskea vapaasti maahan. Näin ollen esim. kengänkärjellä voi saada maasta tukea ja kinkkausapua. Tämä vähentänee kaatumisia ja nilkalle aiheutuvaa riskiä nykytilanteeseen verrattuna, mutta ei merkittävästi vähennä jalkaosuman peliteknistä merkitystä. Vanhat metodit, kuten yhdellä jalalla pomppiminen ja polville käyminen ovat edelleen sallittuja tapoja, eli osallistujien sopeuttamistarve uusiin sääntöihin on vähäinen - et riko uusia sääntöjä vaikka noudattaisit vanhaa jalkaosumasääntöä. Lisäksi uusi sääntö on varsin yksiselitteinen ja helposti ymmärrettävä.
Tämä ehdotus hyväksyttiin sellaisenaan 2014, mutta unohdettiin ottaa käyttöön vuoden 2015 Sotahuutoon.
Kantti kirjoitti:Sääntömuutoskokous on pidetty, tarkempaa infoa myöhemmin, nyt nopea yhteenveto:

- Falcatan ehdotus hyväksyttiin sellaisenaan. Jatkossa siis menetetyn jalan jalkapohja ei saa koskettaa maata. Varpaiden kärjellä voi siis tukea jatkossa ottaa. EDIT: tämän muutoksen käyttöönotto lykättiin vuoteen 2015!
Eli olisi korkea aika saada tämä muutos pois roikkumasta ja kirjattua ihan sääntöihin asti.
Suolaisin kirjoitti:
Maanantai, 02.07.2018 18:14
'Kesäpelit' oli mielestäni parempi vaihtoehto kuin kisaaminen siitä kuka saa hävitä Uudenmaan Liitolle ryhmäturnauksen finaalissa.
Kuva
Avatar
olho
Sotalordi
Viestit: 1104
Liittynyt: Tiistai, 26.09.2006 20:43
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja olho » Perjantai, 04.03.2016 15:18

Siinä aika pitkälti ehdotukseni kohtiin 3.3.3. Jouset ja 3.3.5. Nuolet ja vasamat. Muutokset lihavoituna.
3.3.3. Jouset

Jouset ovat laukaisuun käytettäviä pitkän kantaman aseita. Niillä ammutaan nuolia, jotka ovat jousien hyökkäysten vaurioittava osa. Itse jousi ei voi aiheuttaa vauriota, eikä sitä saa käyttää hyökkäykseen ilman hyväksyttyjä nuolia. Jousen suurin sallittu laukaisuvoima määritetään vetolujuutena, jolla tarkoitetaan sitä painoa, joka vaaditaan jousen jänteen jännittämiseen jousella ammuttavan nuolen pituudelle. Suurin sallittu vetolujuus on 25 paunaa (so. 25 lb l. ≈ 11.34 kg).

IDV:n tehdasvalmisteisia tasapäisiä nuolia käytettäessä on jousen suurin sallittu vetolujuus 20 paunaa. Muita valmisnuolia (kuten HK Larp) ja pehmusteen osalta muokattuja IDV-nuolia koskevat tavalliset säännöt.

3.3.5. Nuolet ja vasamat

Nuolia ja vasamia saa käyttää niille soveltuvien aseiden ammuksina. Ammuksen vaurioittava osa on sen kärki ja hyökkäys liikkeensä kannalta pisto. Kimmokkeet eivät aiheuta vauriota. Ammuksen tulee olla etupainoinen ja turvallinen ja lentoradaltaan oletettava. Ammus voidaan tarvittaessa testata ampumalla sillä sen käyttäjää sääntöjen määräämällä tavalla lähietäisyydeltä.

Ammuksen kärki tulee rakentaa siten, ettei siinä ole ollenkaan terävää kärkeä. Varsi tulee eristää kärjestä kiinteällä, tylpällä tapilla siten, ettei varsi missään olosuhteissa, missään määrin läpäise kärjen pehmustetta. Kärjen pehmusteessa tulee olla vähintään 50 mm paksu vaahtomuovikerros ja tämän alla 20 mm paksu solumuovikerros. Ammuksen kärjen tulee olla halkaisijaltaan vähintään 50 mm leveä, eikä sen tule missään olosuhteissa mahtua ihmisen silmäkuoppaan. Kärjessä ei saa olla mitään teräviä tai muuten vaarallisia osia, eikä sen kiinnitykseen käytetty teippi saa terän kokoon painautuessa tulla kontaktiin varsinaisen osumapinnan kanssa. Kärki ei saa nuolen pituussuunnassa katsottuna sivuun kääntyä painuessaan kasaan.

Ammuksen hyväksyttyjä varsimateriaaleja ovat muun muassa puu, hiilikuitu, lasikuitu ja alumiini. Säröytyvästä materiaalista, kuten puusta tai hiilukuidusta valmistetun varren tulee olla kokonaisuudessaan teipattu lasikuituteipillä, tai muulla vastaavalla tavalla säröytymisen estävällä teipillä. Teippauksen tulee estää sälöjen irtoaminen ammuksen hajotessa. Ammus tulee merkitä varteen kärjen taakse käyttäjän edustaman ryhmän värikoodilla. Tämän merkinnän taakse voi laittaa henkilökohtaisen merkinnän. Ammuksen tulee olla sulitettu vähintään kahdella, mutta suositellusti kolmella sulalla. Sulan materiaaliksi kelpaa luonnonsulan lisäksi esimerkiksi muovi tai teippi. Ammuksen kärkeä vastakkaisessa päässä tulee olla nokkisuoja. Nokkisuojan tulee olla solumuovia tai muuta tukevaa pehmeää materiaalia ja sen tulee nuolen kimmotessa suojata nokin osumalta.
TL;DR:
- Selvennetty että jousella ei saa hyökätä ilman nuolia
- Selvennetty tehdasvalmisteisten nuolten sääntöä
- Tarkennettu varsimateriaalikohtaa (tämä OLETETTAVASTI ok, koska tuollaisia on kentällä näkynyt)
- Tarkennettu teippausvaatimusta ja lisätty lasikuituteippi
- Selvennetty sulkamateriaaleja (tämä OLETETTAVASTI ok, koska tuollaisia on kentällä näkynyt)
- Korjattu nokkisuojan kohtaa (sanallinen asettelu kaipaisi ehkä hiomista)


HUOM! En ottanut kantaa kohtaan "3.3.4 Varsijouset" enkä nykyiseen jousen kylmään paunarajaan, koska en näistä tarpeeksi tiedä, enkä oikeastaan edes välitä.

Edit 4.3. 14:55 - Unohdin lasikuituteippivaatimuksen tuosta. Lisätty.
Edit 4.3. 15:02 - Lisätty optio lasikuituteipille IRC:issä (#Sotahuuto @ircnet) käydyn keskustelun johdosta...
Edit 4.3. 15:38 - Tarkennettu IDV-nuolen muokkaus pehmusteeseen
Viimeksi muokannut olho, Perjantai, 04.03.2016 16:37. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Perjantai, 04.03.2016 15:36

3.2.6. Varsiaseet
"Varsiaseen pistokärjessä on oltava vähintään 150 mm pitkä vaahtomuovipehmuste, jonka täytyy olla riittävän leveä estämään syrjään taittuminen pistettäessä. Varsiaseen terässä on oltava pehmusteena vähintään 75 mm vaahtomuovia ja 15 mm solumuovia, tai 50 mm vaahtomuovia ja 45 solumuovia. Vaahtomuoviterän päällä saa olla tukena jäykempää pehmustetta, mikäli siinä ei ole teräviä tai muuten vaarallisia osia. Varsiaseen varsi on pehmustettava vähintään 15 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta. Varsiaseen vartta on pehmustettava vähintään 50 cm matkalta terän alta."

Ehdotus:
"Varsiaseen varsi on pehmustettava vähintään 30 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta."

Lisäksi; Bambuaseita ei jatkossa tarvitse käyttää erikseen pääasetarkastajan kautta, ellei asetarkastaja erikseen näin kehota.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2962
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Keskiviikko, 16.03.2016 00:22

Sääntömuutosehdotus 1:

Aseiden peräpiikeiltä puuttuu sääntö. Ehdotan seuraavaa, joka sisältää de facto -säännön sekä säännön laajennuksen koskemaan myös keihäitä, kahdenkädenmiekkoja ja muita suuria aseita. Lyhyet keihäät ja kahdenkädenmiekat ovat jääneet tapahtumassa heikkoon asemaan verrattuna kilpi+ase -yhdistelmiin, keihäisiin sekä hilpareihin, (joissa peräpiikit jo käytännössä sallitaankin, vaikkei niitä ole sääntöihin kirjattu). Mielestäni tapahtuman monipuolisuuden kannalta olisi edullista tukea näiden aseiden käyttöä edes tällä marginaalisella sääntömuutoksella.

Kyse on myös periodin mukaisten taistelutapojen suosimisesta. Keihäillä ja miekoilla (ja miksei suurilla nuijillakin) on voinut historiallisesti käyttää perällä pistämistä ja osa harrastajista on jo opetellutkin näitä tekniikoita historiallisia taistelutaitoja opetellessaan.

En näe säännössä juuri haittoja. Korkeintaan tulisi varoitella gauntlettien vaaroista, mutta ne eivät ole sen akuutimpia kuin hilpareillakaan, joiden kanssa on tullut todella vähän onnettomuuksia.

Ehdotan yksinkertaista muutosta, jolla kaikille kahdenkädenaseille sallitaan peräpiikin käyttö. Ehdotukseni on seuraava lisäys kohtaan "3.2.1. Lähitaisteluaseiden käyttö ja yleiset säädökset":

"Yli 150 cm pitkissä aseissa saa käyttää vain pistämiseen käytettävää peräpiikkiä. Aseen peräpiikin vaahtomuovin tulee vastata samoja vaatimuksia kuin samanlaisen aseen pistokärjenkin."


Sääntömuutosehdotus 2

Lisäys ja muutos kohtiin, jotka käsittelevät haarniskoissa sallittuja materiaaleja. Selvennetään haarniskan vaatimuksia, korostaen sallituiksi materiaaleiksi terästä ja pronssia. Historiallisten materiaalien joukkoon laitoin myös titaanin, joka on erinomainen joskin kovin kallis materiaali. Ehdotan myös alumiinin sallimista, mutta terästä ja pronssia selvästi paksumpana materiaalina. Muissa lajeissa alumiinisuojia on käytetty hyvällä menestyksellä, eikä niistä ole koitunut sen kummempia ongelmia. Alumiinia tai titaania ei käytännössä erota teräksestä ja niistä tehdyt haarniskat eivät ruostu, joten ne ovat materiaalina erittäin hyviä, varsinkin rakenteissa, jotka ovat esimerkiksi osa monimateriaalihaarniskaa, jolloin säännöllinen hiominen ja öljyäminen on vaikeaa.

Tällä muutoksella saadaan selvyys yleisimpien haarniskamateriaalien vaatimuksiin, eikä esimerkiksi kansainvälisiä verkkokauppoja käyttävä joudu arvuuttelemaan täyttävätkö hänen ostoksensa tapahtuman vaatimuksia. Alumiinin, ruostumattoman teräksen ja titaanin osalta näillä säädöksillä tosin ammutaan todella ylös, joten vaatimukset täyttäviä tuotteita voi olla vaikea löytää. Laitoin rajat kuitenkin vastaamaan painon osalta muita materiaaleja, jotta sääntö menisi helpommin läpi. Tärkeintä olisi saada sääntö, jotta olisi ainakin jotain selvyyttä sääntöjen osalta. Näissä on menty liian pitkään arpapelillä ja kulloisenkin päähaarniskatarkastajan mieltymyksillä.

4.3.2. Haarniskatyypit ja niitä koskevat säädökset

Vanha sääntö:
"Levypanssari on valmistettu metallista. Levypanssarin osan tulee olla paksuudeltaan vähintään 1 mm, mikäli se on yhtenäistä muotoon pakotettua osaa tai useita mutta päällekkäisiä osia."

Ehdotettu sääntö:
"Levypanssari on valmistettu metallista. Levypanssarin osan tulee olla paksuudeltaan vähintään 1 mm, mikäli se on yhtenäistä muotoon pakotettua osaa tai useita mutta päällekkäisiä osia ja materiaalina on teräs, titaani tai pronssi. Alumiinisen materiaalin tulee olla vähintään 2,5 mm paksua."

Sekä alakohtaan "Toisistaan erillisistä palasista koostetut panssarit" seuraava muutos tarkennuksiin:

Vanha sääntö:
"Levypanssarit – 1,5mm (kiinteärakenteisissa 1mm)"

Ehdotettu sääntö:
"Levypanssarit – 1,5 mm teräksellä, titaanilla tai pronssilla (kiinteärakenteisissa 1mm), alumiinilla 4 mm"
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2962
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Keskiviikko, 16.03.2016 00:30

Misumasu kirjoitti:Ehdotus:
"Varsiaseen varsi on pehmustettava vähintään 30 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta."
Ehdotan tämän sijaan lisäystä jota Misumasukin lienee tarkoittanut:
"Varsiaseen lyömäterän puolelle tulee rakentaa runkopehmusteen päälle ylimääräinen ainakin 50cm pitkä pehmuste, käyttäen 15 mm paksua solumuovia. Tämän pehmusteen tulee olla vähintään 40 mm leveätä solumuovia."

Muuten hilpareista tulee todella paksuja kapuloita jotka painavat tuhottomasti. Yllä oleva ehdotukseni laittaisi hilparin terän alla olevan pehmusteen vastaamaan miekkojen lyömäterän vaatimuksia.
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
Amileontti
Herttua
Viestit: 566
Liittynyt: Maanantai, 16.10.2006 01:36
Paikkakunta: Hki.
Viesti:

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Amileontti » Keskiviikko, 16.03.2016 01:22

Muutetaan lähitaisteluaseen runkopehmusteen vähimmäispehmusteen paksuus, sekä miekan terän paksuus 15 millimetristä 13 millimetriin.

Sääntömuutosehdotus lihavoitu:
3.2.1. Lähitaisteluaseiden käyttö ja yleiset säädökset kirjoitti:Sellaiset osat asetta, joilla ei tarkoituksellisesti lyödä mutta jotka saattavat silti vahingossa osua kohteeseen, on pehmustettava vähintään 13 mm paksuisella solumuovilla.
3.2.2. Keihäät kirjoitti:Keihään varsi on pehmustettava vähintään 13 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta.
3.2.4. Kirveet ja nuijat kirjoitti:Aseen runko on muutenkin pehmustettava vähintään 13 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta.
3.2.5. Miekat kirjoitti:Terä tulee rakentaa runkopehmusteen päälle käyttäen 13 mm paksua [...] solumuovia.
3.2.6. Varsiaseet kirjoitti:Varsiaseen varsi on pehmustettava vähintään 13 mm paksulla solumuovikerroksella muualta, paitsi kahvan kohdalta.
Perusteet:
1. Eristeen käytön salliminen edistää boffereiden valmistusta sitä helpottaen, sekä tuo lisää potentiaalisia harrastajia.
2. 13 mm paksuinen putkieriste on jo näennäisen laajassa käytössä Suomen bofferiskenessä.
3. Kahden millimetrin muutos pehmusteen paksuuden vaatimuksessa ei juurikaan tee muutosta aseen turvallisuudessa.

//edit. Lisätty kirveiden ja nuijien sääntömuutoskohta.
Varmalla sydämellä
Avatar
Nightingale
Kreivi
Viestit: 406
Liittynyt: Keskiviikko, 25.06.2008 10:07
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Nightingale » Sunnuntai, 03.04.2016 21:56

Tarkennetaan, että myös 20/22 lasikuituputki on sallittua, eikä vain 18/20

Kun säännöt kirjoitettiin uudestaan, sinne kirjattiin 20 millin lasikuituputki ainoastaan ulkohalkaisijan mukaan. Meille esimerksi on takavuosina myyty myös sisähalkaisijan mukaan 20 millistä putkea ja siitä on kaikki spartan vanhat keihäät tehty.

Eli ehdotettu muutos:
3.2.2. Keihäät
"...ulkohalkaisijaltaan 20 tai 22 mm vahvuista lasikuituputkea..."
Perusteet:
Näin on aina ollut
Ongelmia ei ole ollut
22 millinen kestään paremmin
Viimeksi muokannut Nightingale, Sunnuntai, 03.04.2016 22:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuninkaantekijät II Hauholla 16-18.8! Tulkaa sinne!
Facebook: https://www.facebook.com/events/1676545 ... 2/?fref=ts
Foorumi: http://forum.sotahuuto.fi/viewforum.php?f=189
Avatar
Nightingale
Kreivi
Viestit: 406
Liittynyt: Keskiviikko, 25.06.2008 10:07
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Nightingale » Sunnuntai, 03.04.2016 22:07

Poistetaan mielivaltainen säätö joka pakottaa pitämään kilpeä "kahvasta"

Säännöissä lukee:
"Taistelijalla saa olla vain yksi kilpi. Kilvestä täytyy pitää kämmenen kohdalta kiinni kilven kahvasta, eikä kilpeä pitävä kämmen saa näkyä kilven reunan yli."
Ehdotettu muutos
2.4.1. Toiminnallinen - kilven käyttäminen
"Taistelijalla saa olla vain yksi kilpi"
Perustelut:

Keihäsmiehillä on suuri halu käyttää kilpiä ja tämä sääntö pakottaa tarpettoomasti rakentamaan epäergonomisia, ja epähistoriallisia virityksiä, esimerksi täysin pätevien phalangiittikilpien sijaan. Ei tehdä omasta elämästämme vaikeampaa kun se voi olla helpompaa. Tämän jälkeen kilpi suojaa, riippumatta siitä kannetaanko sitä, onko se selässä tai nojaako se pelaajan jalkaa vasten. Tämä antaa myös jousimiehille uutta hupia rakennus- ja taktiikkapuolella.

"Tuhoutumaton käsipanssari" argumentit ovat mielestäni outoja. Sitähän se kilpi lähtökohtaisesti on. Erityisesti buklerit. Ehkä nyt näkisimme taas oikeita ja päteviä buklereitakin.

Uskon että vaikutus mystiseen "balanssiin" on olematon, ja mikä tahansa mikä lisää pelaajan interaktio ja selviytymis mahdollisuuksia pitäisi tehdä taistelusta kiinnostavampaa.
Viimeksi muokannut Nightingale, Sunnuntai, 03.04.2016 22:34. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Kuninkaantekijät II Hauholla 16-18.8! Tulkaa sinne!
Facebook: https://www.facebook.com/events/1676545 ... 2/?fref=ts
Foorumi: http://forum.sotahuuto.fi/viewforum.php?f=189
Avatar
Nightingale
Kreivi
Viestit: 406
Liittynyt: Keskiviikko, 25.06.2008 10:07
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Nightingale » Sunnuntai, 03.04.2016 22:16

Tehdään haavaliinoista ryhmien omia varusteita eikä rajata niiden määrää:

Säännöissä lukee:
"Haavureilla on käytettävissään järjestäjien antama määrä haavasiteitä. Haavuri saa käyttää vain skenaarion alussa hallussa pitämiään siteitä."
Ehdotettu muutos
2.3.3. Haavurit
"Haavasiteeksi kelpaa mikä tahansa valkoinen vähintään 50 cm pitkä ja vähintään 8 senttiä leveä valkoinen kankaan kappale."
Perustelut

Raajojen parantaminen on hyvin toiminut ja hyvin vastaanotettu sääntö joka tekee kaikkien pelistä hauskempaa. Erityisesti siitä on iloa uusille kokemattomille boffaajille jotka saavat lisää mahdollisuuksia osallistua peliin, sekä niille yksilöille jotka haluavat toimia erityisesti haavureina. Kuitenkin siteiden rajoittimen johtaa siihen, että niitä säästellään johtajia, ja "boffolegendoja" varten, eivätkä perusjantterit pääse nauttimaan tästä elementistä.

Taistelujen balanssi tuskin muttuu merkittävästi, kokemuksen mukaan suurempi merkitys on sillä, kuinka nopeasti haavuri ehtii sitoa kuin liinojen määrällä.
Viimeksi muokannut Nightingale, Sunnuntai, 03.04.2016 22:35. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kuninkaantekijät II Hauholla 16-18.8! Tulkaa sinne!
Facebook: https://www.facebook.com/events/1676545 ... 2/?fref=ts
Foorumi: http://forum.sotahuuto.fi/viewforum.php?f=189
Avatar
Nightingale
Kreivi
Viestit: 406
Liittynyt: Keskiviikko, 25.06.2008 10:07
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Nightingale » Sunnuntai, 03.04.2016 22:28

Toistuvat raajaosumat eivät tapa.

Otetaan käyttöön sääntö, jota on onnistuneesti kokeiltu jo yhteensä neljässä tapahtumassa. Eli toistuvat osumat raajaan poistavat kyllä raajan käytöstä, mutta tappamiseen tarvitaan osuma päähän tai torsoon. Myöskään kahden saman raajan menettämisestä ei kuole. Kahden jalan menettämisestä täytyy mennä polvelle. Tämä toimii yhdessä haavaliinauudistuksen kanssa.

Muutettavat sääntökohdat

Poistetaan:
2.3.2. Kuoleminen ja kuolleena oleminen
"Toinen osuma jo haavoittuneeseen raajaan aiheuttaa välittömän kuoleman. Molempien käsien tai molempien jalkojen haavoittuminen aiheuttaa kuoleman välittömästi jälkimmäisen käden tai jalan haavoituttua. Toisen jalan ja toisen käden haavoittumisesta tätä vastoin ei aiheudu kuolemaa."
Perustelut:

Tämä on yksi kaikkein eniten positiivista palautetta saanut Kute-sääntöjen osa. Tämä poistaa suurimman osan tämän hetkisessä boffauksessa tapahtuvista epäselvistä tilanteista helpottamalla ääreisiin tulevien toistuvien osumien oikein laskemista. Lisäksi se takaa tyydyttävämmän pelikokemuksen erityisesti hävinneelle osapuolella. Erityisenä etuna manittakoon, että tämä vähentää maata pitkin tapahtuvaa keihäsjyystöä merkittävästi mistä on valitettu roskien takia aiemmin.

Minkäänlaisia ongelmia siinä, että ihmiset käyttäisivät kuollutta kättä epärehellisesti blokkaamaan ei ole havaittu missään näistä tapahtumista, ja tämä olisikin äärimmäisen läpinäkyvä huijaamisen muoto.

Taistelut muuttuisivat jossain määrin pidemmiksi, ja haavureiden merkitys kasvaisin. samalla keihäiden teho laskisi hitusen. Näitä kaikkia voidaan pitää mielestäni hyvinä puolina.

Enemmän mättämistä kaikille.
Kuninkaantekijät II Hauholla 16-18.8! Tulkaa sinne!
Facebook: https://www.facebook.com/events/1676545 ... 2/?fref=ts
Foorumi: http://forum.sotahuuto.fi/viewforum.php?f=189
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Keskiviikko, 25.05.2016 12:40

Kehitysehdotus ensivuotta ajatellen - sääntömuutosehdotuksille olisi hyvä tehdä joku ennakkokäsittely yleisellä puolella ennen varsinaisia hallituksen päätöksiä. Tänä vuonna homma meni vähän puihin, kun ehdotuksia tehtiin ilman yleistä kommentointia (...ja deadlinen jälkeen) mahdollisista vaikutuksista lajiin yhdessä voimassaolevien sääntöjen kanssa jättäen useampaan kuin yhteen sääntöön aika paljon tulkinnanvaraa (kilpi selässä, kilpi kädessä, kuollut kilpikäsi selän takana, kuolleen raajan käyttö torjuntavälineenä jne.).

Hyvä, että lajia halutaan viedä eteenpäin, mutta jonkun yksilön mututuntumalta tehty ehdotus, jota kourallinen hallituksen jäseniä arvioi, ei välttämättä vastaa niiden 600 tapahtumaan osallistujan mielipidettä. Kaikilta ei voi kysyä, mutta pidetään homma jatkossa avoimena, niin jää mahdollisimman vähän hommaa kabinettiin.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
Peltokorppi
Marsalkka
Viestit: 2442
Liittynyt: Torstai, 14.06.2007 21:10
Paikkakunta: Jykylä

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Peltokorppi » Torstai, 26.05.2016 01:52

Samaa mieltä. Ongelma on että kun kaikkia ehdotuksia ei edes oteta vakavasti eikä niille synny mitään keskustelua. Varsinkaan täällä foorumien uumenissa. Mitään merkittävää sääntöä ei edes pitäs ottaa minkään sohujärjestäjien käsittelyyn ennen kuin niistä on keskusteltu laajasti. Säännöt vaikuttavat muuallekkin kuin sotahuutoon.
"Can you quack
Can you quack like a duck when you suck"
Avatar
Minardil
Herttua
Viestit: 658
Liittynyt: Tiistai, 21.03.2006 13:22
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Minardil » Maanantai, 30.05.2016 10:33

Eli tosiaan, tätä raajaosumasääntöä ei oteta osaksi Sotahuudon sääntöjä. Kokeilu oli mielenkiintoinen siksi, että omat ja kuulemani kokemukset vastaavasta säännöstä Kuninkaantekijöistä olivat ylivoimaisen positiiviset, mutta Sotahuuto-kontekstissa mentiin ihan tyystin toiseen ääripäähän. Tämä valaisee ainakin sitä, missä määrin eri tyyppisistä tapahtumista saadut kokemukset ovat vertailukelpoisia. Nähtävästi yksi huomioitava jakolinja on Sotahuudon kaltaisen urheilullisen ja kilpailullisen tapahtuman ja Kutejen, Vainovalkeiden ja Fantasy Battlejen kaltaisten fiilistelyboffaustapahtumien välillä.

Olen samaa mieltä monien kommentoijien kanssa siitä, että Sotahuudon sääntömuutossysteemille olisi kehittämisen paikka. Käytännössä kysymys on nähdäkseni se, että miten sääntömuutosehdotukset saataisiin altistettua riittävän monelle skenen kriittiselle silmälle niin, että näitä mielipiteitä esitettäisiin ennen sääntömuutosehdotuskokousta. Tänä vuonna keskustelu käynnistyi vasta päätösten tekemisen jälkeen, mikä ei palvele kenenkään etua.

Mietin sellaista mallia, jossa sääntömuutosehdotukset tehtäisiin kahdessa osassa: ensin Sotahuuto ry:n hallitus tekisi alustavat päätökset sääntömuutosehdotusten kohtaloista ja julkaisisivat ne. Sitten olisi esmes kuukauden debattituokio, jota järjestäjät seuraisivat ja saatujen kehitysideoiden ja kommenttien perusteella tekisivät mahdollisia muutoksia alustaviin päätöksiin. Näin skene saisi selkeän tiedon siitä, mikä on minkäkin sääntömuutosehdotuksen tilanne ja todennäköisyys läpimenoon. Tällöin niihin pystyttäisiin reagoimaan sellaisessa vaiheessa, jossa asioita vielä voi helposti muokata.

Mutta missä tätä keskustelua kannattaisi käydä? Foorumit ovat hyvin epäaktiiviset siihen aikaan vuodesta kun sääntömuutosehdotuksia esitetään ja käsitellään, ja Facebookissa 10-15 sääntömuutosehdotuksen käsittely menisi omaan silmääni epäselväksi ja vaikeasti seurattavaksi. Millaisia optioita olisi?
Hän-joka-pukeutuu-lippuihin. Esikuolija.
Your Tapio is free. See him run in the distance.
The Camulos Way - Liian monimutkainen, mutta aika kova.
Ei karvoja ja paljon limaa - The Camulos Way
Camulos - Enemmän nuolia ja sloganeita kuin kellään!
ALL HAIL THE MIGHTY CELESTIAL!
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Re: Sääntömuutosehdotusketju Sotahuutoon 2016

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Maanantai, 30.05.2016 19:00

Vastaus kahteen kohtaan:

Yksi: Vihasin "haavoittuneesta raajasta tulee immuuni" sääntöä jo Kuninkaantekijöissä. En ole mielipiteeni kanssa yksin, mutta veikkaan että tapahtuman palautteissa harvemmin tulee kiukuteltua jostain säännöstä, josta ei pitänyt, vaan mieluummin keskittyy positiivisiin asioihin.

Kaksi: Sääntömuutoskeskustelun aikajännettä voisi pidentää. Ovatko muutokset muka niin kiireellisiä, että ne on PAKKO saada jo seuraavaan Sotahuutoon? Aloitetaan nyt sääntömuutoskeskustelu vuodelle 2018 ja ensivuonna vuodelle 2019.

Ehdottamani järjestelmä on monimutkainen ja byrokraattinen, mutta uskon silti, että se toimisi:
Sääntöehdotukset on jätettävä syksyn aikana tapahtuman jälkeen (vaikkapa uuteen vuoteen mennessä). Tämän jälkeen hallitus muotoilee ehdotukset järkevään kirjalliseen asuun vaikkapa Aprillipäivään (1.4.) mennessä jolloin se julkaisee omat versionsa esityksistä sekä foorumilla että lähettää ne lausuntokierrokselle kaikkiin tunnettuihin ryhmiin, ryhmät vastaavat siitä, että ilmoittavat kantansa Sotahuutoon mennessä. Sotahuudon jälkeen uusi hallitus julkaisee palautteen, suorittaa siihen pohjautuvan esikarsinnan ja avaa keskustelun jatkoon menneistä ehdotuksista. Näitä kehitetään avoimessa keskustelussa vaikkapa Lokakuun alkuun (1.10) asti, jonka jälkeen hallitus lähettää sen hetkisen version uudelle lausuntokierrokselle, jonka deadline on taas vaikkapa se uusi vuosi (1.1.) tämän jälkeen hallitus tekee saadun palautteen perusteella päätöksen ja julkaisee sen mahdollisimman pian vaikkapa Helmikun alkuun mennessä (1.2.) Tämän jälkeen sääntö on voimassa. Kaikki ehdotukset palautteineen arkistoidaan julkisesti ja sama ehdotus käsitellään uudelleen aikaisintaan x vuoden kuluttua. Poikkeus systeemistä sallitaan vain vakavista turvallisuuteen liittyvistä syistä (kierretanko runkomateriaalina oli sittenkin virhe...)

Tällä järjestelmällä saadaan säännöstä skenessä laaja katsaus erilaisten ryhmien näkökulmista. Asia syötetään lusikalla vähemmänkin aktiivisille ja se tulee näin käsiteltyä. Paloaikaa on riittävästi ja iso laiva kääntyy sopivan rauhallisesti. Lisäksi tärkein keskustelu osuu kesälle ennen ja jälkeen SoHun kun skene on aktiivisimmillaan.

Esimerkki:

SoHu 2016 jälkimainingeissa nousee esille kolme uutta sääntöehdotusta jotka ilmoitetaan 1.1.2017 mennessä hallitukselle:

1. Kaupalliset lateksiaseet tulisi sallia Sotahuudossa
2. Puu pitäisi sallia panssarimateriaalina samoilla ainevahvuuksilla kun kova nahka
3. Kilvestä pitää pitää aktiivisesti kiinni (palautetaan vanha sääntö)

Hallitus tarkastaa, ettei ehdotuksia ole hylätty edellisenä x vuotena ja kirjoittaa ehdotukset sääntöjen formaattiin sopiviksi. Samalla huomioidaan sääntöjen muotoilusta käyty alustava foorumikeskustelu.

"1. 3.2.1. Lähitaisteluaseiden käyttö ja yleiset säädökset
Lähitaisteluaseella tarkoitetaan kädessä tai käsissä pidettävää lyömä-, pisto- tai lyömä- ja pistoyhdistelmäasetta. Hyväksyttävä lähitaisteluase perustuu aina johonkin historialliseen asemalliin ellei tätä asemallia erikseen ole vaikean mallinnettavuuden, vaarallisuuden tai muun vastaavan perusteen takia kielletty. Kiellettyjä aseita ovat sauvat, sekä pienet heittoaseet kuten tikarit ja heittotähdet.

Lähitaisteluaseiden minimipituus on 40 cm.

Sellaiset osat asetta, joilla ei tarkoituksellisesti lyödä mutta jotka saattavat silti vahingossa osua kohteeseen, on pehmustettava vähintään 15 mm paksuisella solumuovilla.
Lähitaisteluaseen pistokärki tulee rakentaa siten, että runkoputki on tulpattu ja tulpan päällä on vähintään 21 mm solumuovia ja vaahtomuovipehmuste. Runkoputken kahvaosan puoleinen pääty tulee pehmustaa vähintään 14 mm solumuovia ellei toisin alempana säädetä.
Aseen runkomateriaali ei saa tuntua kokoon painettaessa pistokärjestä läpi. Tämän pehmusteen runkokiinnitys on tuettava siten, ettei se pistettäessä voi taittua sivuun. Pistokärjen saa teipata siten, että se säilyy pehmeänä ja piston suunnassa joustavana ja muotoonsa piston jälkeen palautuvana.

Lateksiaseita ei saa käyttää."

Muutetaan muotoon:

"3.2.1. Lähitaisteluaseiden käyttö ja yleiset säädökset
Lähitaisteluaseella tarkoitetaan kädessä tai käsissä pidettävää lyömä-, pisto- tai lyömä- ja pistoyhdistelmäasetta. Hyväksyttävä lähitaisteluase perustuu aina johonkin historialliseen asemalliin ellei tätä asemallia erikseen ole vaikean mallinnettavuuden, vaarallisuuden tai muun vastaavan perusteen takia kielletty. Kiellettyjä aseita ovat sauvat, sekä pienet heittoaseet kuten tikarit ja heittotähdet.

Lähitaisteluaseiden minimipituus on 40 cm.

Sellaiset osat asetta, joilla ei tarkoituksellisesti lyödä mutta jotka saattavat silti vahingossa osua kohteeseen, on pehmustettava vähintään 15 mm paksuisella solumuovilla.
Lähitaisteluaseen pistokärki tulee rakentaa siten, että runkoputki on tulpattu ja tulpan päällä on vähintään 21 mm solumuovia ja vaahtomuovipehmuste. Runkoputken kahvaosan puoleinen pääty tulee pehmustaa vähintään 14 mm solumuovia ellei toisin alempana säädetä.
Aseen runkomateriaali ei saa tuntua kokoon painettaessa pistokärjestä läpi. Tämän pehmusteen runkokiinnitys on tuettava siten, ettei se pistettäessä voi taittua sivuun. Pistokärjen saa teipata siten, että se säilyy pehmeänä ja piston suunnassa joustavana ja muotoonsa piston jälkeen palautuvana.

Seuraavien kaupallisten valmistajien valmistamia lateksiaeita saa käyttää tapahtumassa:
Palnatoke
RFB
Latex Dragon
FDD

Mikäli lateksiaseesi on jonkun muun valmistajan, on sen täytettävä boffereille asetetut säädökset materiaalien ja ainevahvuuksien suhteen. Lisäksi kaikki tällaiset aseet tulee tarkastuttaa pääsetarkastajalla."

Samankaltainen editointi tehtäisiin myös ehdotuksille 2. ja 3.

Nämä versiot julkaistaan foorumeilla sekä lähetetään kaikkien ryhmien johdolle lausuntokierrokselle 25.3. (hallitus esittää ahkeraa ja tekee hommat vähän ennen deadlinea :wink: )

Ennen Sotahuutoa ryhmien johtajat kovistelevat jäseniään ja kokoavat oman joukkonsa ajatukset uusista säännöistä ja lähettävät ne hallitukselle kommentoituina:

Auringon Soturit:
1. Hyvä sääntö. Johtaa luotettavien ja tasalaatuisten aseiden lisääntymiseen. Listaan pitäisi lisätä ainakin Calimacil ja HK Weapons joista on hyviä kokemuksia mm. Kumisodat tapahtumasta.
2. Vanerihaarniskat eivät ole historiallisia, typerä idea, ei jatkoon.
3. Kannatetaan, ennen oli kaikki paremmin!

Hainhampaat:
1. Lateksiaseet sattuvat ja niissä on huonot pistokärjet. Huono idea!
2. Puu suojaa yhtä hyvin kuin kova nahka ja on historiallista tietyissä turnajaishaarniskoissa sekä samuraihaarniskoissa. Hyväksytään!
3. Joo. Ne Muerten "levyhaarniskakilvet" oli ihan tyhmiä...

Kaaosvoima:
1. Ei mitään latekseja, ne hylättiin 2005 jälkeen ihan tarkoituksella.
2. Ei saavuteta mitään etua. Vanha sääntö antaa mahdollisuuden siihen, että hyvä ja historiallinen puuhaarniska menee läpi, mutta ei siihen pidä kannustaa.
3. Oli kiva kun kilvestä ei tarvinnut pitää kiinni, varsinkin kahdella sapelilla se oli siistiä!!! Ei kannatusta tälle säännölle!

Kuun Sotilaat:
1. Ei kannateta
2. Ei kannateta
3. Ei kannateta

Olorin Lordit:
1. Hyvä! Vihdoinkin päästään eroon näistä rumista boffereista...
2. Haarniskasäännöt on hyvät nyt! Ei haluta nähdä mitään halkoja teipattuna haarniskaksi...
3. Vuoden 2016 jälkeen todettiin tämä ihan hyväksi ideaksi, mutta se ei vaan toiminut. Palataan vanhaan, eli kannatamme tätä sääntömuutosta.

Foorumikeskustelu:
1. Lista on liian suppea ja suosii tiettyjä valmistajia, eli vaatii laajamittaiset testit eri valmistajilta. Paljon vastustusta koska aseet sattuvat kovissa lynneissä ja menevät helposti rikki.
2. Lukuisia kuvia ja meemejä enteistä...
3. 20 sivua vääntöä kymmenen ihmisen toimesta, muutama ryhmättömien aloittelijoiden kommentti.

Sotahuudon jälkeen uusi hallitus kokoontuu ensi töikseen ja kokoaa kustakin säännöstä havainnot ja tekee sen perusteella esikarsinnan. Kaikki julkaistaan:

1. 2/5 ryhmää kannattaa, foorumikeskustelu jakautunutta.
+ Ulkonäkö
- Vaarallisia/kivuliaita
- Listaa valmistajista pitää kehittää
2. 1/5 ryhmää kannattaa, foorumikaskustelu ei anna selvää kantaa.
+ Mahdollistaa historiallisia ratkaisuja
- Eivät tuo mitään lisää
- Mahdollistavat ei toivottuja ratkaisuita
3. 3/5 ryhmää kannattaa, foorumikeskustelu jakautunutta.
+ Lisäsi peli-iloa
+ Vähentää vanhan säännön väärinkäytöksiä.
- Vähensi peli-iloa


Hallituksen päätös:

1. Jatkoon. Testejä suoritettava. Kokeiltava jossain tapahtumassa
2. Ei jatkoon, vähäinen kannatus.
3. Jatkoon. Yritettävä löytää kompromissia, jossa väärinkäytöksien mahdollisuus minimoidaan, mahdollistaen kuitenkin kilpikäden vapaus.

Keskustelu ehdotuksista 1. ja 3. jatkuu 1.10 asti.

1. Sotahuuto RY hankkii käsiinsä 20 valmistajan lateksiaseita (lahjoituksina) ja niitä testataan eri tapahtumissa ympäri valtakuntaa. Syyskuun alkuun mennessä ne ovat kaikki rikki. Käyttäjät raportoivat kipeistä osumista ja kolmesta piston seurauksena tulleesta silmävammasta, joista yksi on vakava.
3. Aktiivit hiovat kieliasua ja eri variaatioita testataan treeneissä. Todetaan, että tarkentamalla merkittävästi kilven rakennevaatimuksia ja palauttamalla "kiinni pito sääntö", mutta ei "kahvan on oltava kilven takana sääntö" saadaan aikaan kompromissi joka vaikuttaa melko tyydyttävältä.

Hallitus lähettää näin hiotun version lausuntokierrokselle 3.10 (pj oli kipeänä...)

1.1.2018 Mennessä ryhmät ovat lähettäneet mielipiteensä hallitukselle:

Auringon Soturit:
1. Kumisotien kevyemmällä kontaktilla toimi hyvin, mutta Syssyn reenileirillä Pete sai sellaisen silmäänsä vakavin seurauksin. Ei kannatusta Sotahuutoon.
3. Kannatetaan (joskin alkuperäinen vuoden 2015 sääntö oli parempi...)

Hainhampaat:
1. Ei kannateta.
3. Hyvä kompromissi! Kannatetaan.

Kaaosvoima:
1. Ei kannateta!
3. Voidaan elää tämän kanssa (mutta 2016 sääntö oli parempi)

Kuun Sotilaat:
1. Ei kannateta
3. Ei kannateta

Olorin Lordit:
1. Kannatetaan. Ainoa syy, miksi saatiin huonoja kokemuksia oli kun jätkä löi oikeesti, latekseilla pitää muistaa hiljentää lyöntiä ennen osumaa!
3. Paras kilpisääntö tähän mennessä! Erityisesti runkomateriaalin ja sen ainevahvuuden keskiarvon sitominen kilven pinta-alaan lisää sääntöjen täsmällisyyttä. Tosin siitä kannattaisi tehdä helppolukuinen taulukko eri materiaaleilla ja yleisimmillä ainevahvuuksilla.

Foorumikeskustelu:
1. Vuoden 2007 lasikuitufobian kaltaista paranoidista pelonlietsontaa räjähtävistä ja myrkyllisistä lateksiaseista.
3. Reilusti selkääntaputtelua aktiivien toimesta. Lukuisia kysymyksiä aloittelijoilta jotka eivät tiedä, onko heidän kilpensä koivu- vai havuvaneria ja ovatko ne enää laillisia...

1.2.2018 hallitus julkaisee palautteet:

1. 1/5 ryhmistä kannattaa. Foorumit vastustavat. Hylätään.
3. 4/5 ryhmistä kannattaa. Foorumit kannattavat. Tehtävä selkeyttävät taulukot, laskuesimerkkejä ja ehkä jopa exel taulukko joka laskee suoraan onko kilpi OK. Sääntö hyväksytään.

Ryhmät treenaavat uusilla säännöillä ja varusteilla Sotahuutoon asti.

Pahoittelen pitkää viestiä, mutta uskon, että esimerkki auttaa ymmärtämään miten tämä ratkaisu toimisi :oops:
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kehitysideat”