Sotahuuto 2016 - kahdeksas tiedote: historiallinen tausta ja armeijoiden päähenkilöt

Valvojat: Nauris, Mannunvartija, tiamanti

Avatar
Minardil
Herttua
Viestit: 664
Liittynyt: Tiistai, 21.03.2006 13:22
Paikkakunta: Helsinki

Sotahuuto 2016 - kahdeksas tiedote: historiallinen tausta ja armeijoiden päähenkilöt

Viesti Kirjoittaja Minardil » Sunnuntai, 08.05.2016 17:54

Kuva

Armeijoiden päähenkilöt

Skotlannin kansa: William Wallace (Tapio Pellinen)
William Wallace on Skotlannin itsenäisyyshaaveiden kiihkein toteuttaja ja tunnettu sotapäällikkö. Williamin ryhtyi nuorena sotilasuralle ja hankki sotakokemusta taistellessaan Edward I:n armeijassa walesilaisia vastaan. Hän on intohimoisen uskollinen Skotlannille eikä aio levätä, ennen kuin skotlantilaiset on vapaita ja voivat elää rauhassa. Vähäisestä aatelistaustastaan huolimatta Wallace on todellinen kansanmies, joka jakaa joukkojensa tuskat ja vaikeudet eikä piilottele kilpirivin tai silkkiteltan seinien takana. Villeimmät huhut kertovat, että hän on noin 217-senttimetrinen hirmu, joka tappaa kymmenen englantilaista jokaisella hurjan kahdenkädenmiekkansa lyönnillä.

Wallacen ensimmäinen maineteko oli Lanarkin kaupungin polttaminen ja sen englantilaisen sheriffin tappaminen vuonna 1296.

Englanti: Edward I, tunnettu myös Edward Pitkäsäärenä (Jonne Harja)
58-vuotiaana Englannin kuningas Edward I on yksi tunnetun maailman voimakkaimpia ja pelätyimpiä kuninkaita. Sitten vuoden 1265 hän on kukistanut useita kapinoita, pakottanut Walesin Englannin vallan alle, käynyt ristiretkellä Pyhällä Maalla ja perustanut Irlannin parlamentin valtansa vakiinnuttamiseksi. Edward tunnetaan raudanlujana, armottomana ja häikäilemättömänä hallitsijana, joka ei arastele osoittaa, jos joku on pettänyt hänen odotuksensa. Hänen kansansa ei rakasta häntä, mutta pelko ja kunnioitus korvaavat rakkauden paremmin kuin hyvin. Edward on kuitenkin taitava kuningas, joka on tehnyt Englannista paremman paikan alamaisilleen, joten harva englantilainen haluaisi vastustaa häntä, vaikka uskaltaisikin.

Hänen jatkuva taistelunsa Skotlannin alistamiseksi on antanut hänelle oppineiden keskuudessa lempinimen Skottien Vasara, Malleus Scotorum.

Irlanti: Hullu-Steve (Pasi Jumppanen)
Irlantilaisesta sotapäälliköstä Hullu-Stevestä tiedetään vähän mutta kerrotaan paljon. Joku tietää hänen olevan Irlannin suurkuninkaiden sukua, joku taas ranskalaisen kerjäläismunkin äpärä irlantilaisen noitanaisen kanssa. Onpa hänen yhdeksi esi-isäkseen väitetty itse Jeesus Kristustakin. Hänet tunnetaan pirullisen ovelana ja arvaamattomana taistelijana, ja melko lailla täysin sekopäisenä. Huolimatta äänekkäistä keskusteluistaan Jumalan kanssa (tai juuri niiden takia), Hullu-Steve nauttii joukkojensa vankkumatonta luottamusta. Vaikka hän pitää Irlantia ikiomana saarenaan, viihtyy hän erinomaisesti Skotlannissa ja Englannissa sekaantumassa asioihin. Ajaako häntä sotimaan tyytymättömyys Edwardin perustamaa Irlannin parlamenttia ja englantilaisten ylivaltaa kohtaan, taistelun kiihko vai kiiltävän kullan himo? Hän tuskin on täysin perillä asiasta itsekään.


Skotlannin aateliset: Robert the Bruce (Mikko Niskanen)
Robert the Bruce on pienestä pitäen kasvatettu ymmärtämään, että vallan Skotlannissa pitäisi kuulua hänen suvulleen, polveutuvathan Brucet muinaisista skottikuninkaista. Useita kieliä sujuvasti puhuva Robert on kuin kotonaan sekä hovien juonitteluissa että taistelukentällä: hän on sekä taitava poliitikko ja viekas sotapäällikkö. Kuten isäänsä ja isoisäänsä, Robert the Brucea ei lainkaan haittaa liittoutua milloin Englannin, milloin muiden skottien kanssa, mikäli se vie askelenkaan lähemmäs Skotlannin kruunua. Ajatus itsenäisestä Skotlannista kuitenkin sykkii Robertin sinivalkoisessa sydämessä vahvana – mitäpä iloa olisi valtaistuimesta, jos silti joutuu taivuttamaan polviaan ylemmälleen?

***

Tie sotaan

Maa vailla kuningasta
Vuonna 1286 Skotlannin kuningas Aleksanteri III, Dunkeldin huoneesta, putosi hevosensa selästä ja kuoli! Hänen ainoa perillisensä Margaret, Norjan neito, menehtyi traagisesti merisairauteen neljä vuotta myöhemmin, vain seitsemän vuoden ikäisenä. Skotlannin valtaistuin jäi tyhjäksi. Tärkein kiista kuninkuudesta käytiin Gallowayn lordin John Balliolin ja Annandalen 5:nnen lordi Robert Brucen, meidän Robert the Brucemme isoisän, välillä.

Tilanne äityi niin vakavaksi, että Brucet valmistautuivat joukkoineen veriseen sisällissotaan.

Englanti auttaa, muttei ilmaiseksi
Vuonna 1291 Englannin kuningas Edward I “Pitkäsääri” pyydettiin auttamaan valtaistuinkiistan ratkomisessa, jotta sota voitaisiin välttää. Vastineeksi avusta suurin osa Skotlannin aatelista suostui tunnustamaan Edwardin ylimmäksi herrakseen, vaikka itse Skotlantia ei Englannin alaiseksi tunnustettukaan. Pitkällisen väännön jälkeen Skotlannin kuninkaaksi valittiin vuonna 1292 John Balliol, ja jopa osa Brucen kannattajista puolsi Balliolin kuninkuutta.

Joka miekkaan tarttuu
Kuningas Edward Pitkäsääri jatkoi vallan ottamista ja Skotlannin asioihin vaikuttamista. Viimeinen pisara oli se, että Edward vaati skoteilta sotilaita avuksi sodassa Ranskaa vastaan. Kuningas Balliol päätti olla ovela ja solmi liiton Ranskan kanssa Englantia vastaan vuonna 1295. Liitto tarkoitti sodanjulistusta! Balliol alkoi kutsua armeijaa kokoon, mutta kuninkuuskisan hävinnyt Bruce kieltäytyi osallistumasta. Edward sen sijaan oli koonnut armeijansa jo aiemmin ja vastasi hyökkäämällä Skotlantiin keväällä 1296.

Edwardin kouliintunut armeija pyyhki Skotlannin hajanaisella armeijalla taistelukenttää. Brucet taistelivat Edwardin puolella Balliolia vastaan, ja jo kesällä 1296 kuningas Balliol suostui rauhaan, tunnusti kapinoineensa ja pyysi armoa. Hänet vietiin vankina Englantiin.

Samaan aikaan vehreä Irlanti oli virallisesti Englannin kuninkaan vallan alla, mutta kaikkia ylpeitä irlantilaisia Englanti ei ollut saanut rautanyrkkinsä alle. Irlannin parlamentti istuu ensimmäisen kerran vuonna 1297, mutta sen tehtävä on lähinnä antaa siunauksensa sille, että Edwardin vaatimat verot ovat järkevän suuruiset. Osa irlantilaisista on tyytyväisiä Englannin yliherruuteen, mutta osa haluaa heikentää Edwardia tukemalla tämän vihollisia!

Lähtökuopat on kaivettu
Nyt vuosi on 1297, ja Skotlanti on taas vailla kuningastaan. Englannin Edward Pitkäsääri haluaa alistaa koko Skotlannin valtaansa. Hänen armeijansa vaikuttaa pysäyttämättömältä! Robert the Brucen suvun silmät ovat yhä kiinnittyneet Skotlannin kruunuun, mitä ikinä sen saavuttaminen vaatiikaan. Skotlantilaiset ovat tyytymättömiä heitä ympäröivään kaaokseen ja englantilaisten mielivaltaan, ja nuoresta William Wallacesta on tullut johtotähti kansalleen. Karismaattisen Hullu-Steven johtamat irlantilaiset haluavat irti Englannin vaikutuspiiristä ja ovat valmiita käyttämään kaikkia keinoja täyttääkseen toiveensa – ja aarrekammionsa!
Harhamainparvi since 2019.
Your Tapio "Tapio" Tapio is free. See him running in the distance.

Palaa sivulle “Ilmoitukset”