Keskikahvakilpien ja remmikilpien eroista

Keskustelu taistelutekniikasta, taktiikasta, harjoituksista ja bofferoinnista yleensä.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Tiistai, 19.07.2011 14:28

Keskilinja, gotcha. En siltikään vielä ymmärtänyt pointtiasi, kuva ehkä havainnollistaisi. Tai saatan ymmärtää, mutten vieläkään niele sitä totena, sillä tarkoitat mitatessa kilven olevan kohtisuorassa vastustajaa kohti


Tässä yritän havainnollistaa kilven asentoja suhteessa vastustajaan ja omaan kehoon. Huomaa ero ensimmäisellä ja toisella kuvalla; etäisyys vastustajaan, mitattuna lähinnä vastustajaa olevasta uloimmasta reunasta, on vakio (kilpien säteen ollessa sama). Ainoa etu keskikahvalla on, että hämäys on siinä mielessä tehokkaampi, kun vastustajan näkökenttää blokkaa koko kilven pinta-ala, eikä vain prosentuaalinen osuus siitä. Pointtini on se, että saman etäisyyden illuusion saa aikaan sekä keskikahvalla että remmillisellä, koska todellinen etäisyys on sama.

Selvensikö?


EDIT: yritin tehdä tikku-ukkoja, epäonnistuin täysin.
Juu, ja katsopa vastaavat tilastot rottinkipuolelta. En ole tosin sellaisia nähnyt, josko sellaisia pidetäänkään, mutta rottinkipuolella keskikahvat silmämääräisesti arvioituna HUOMATTAVASTI suositumpia, varsinkin turnajaiskäytössä..
Rottingissa suurien ladonovien käyttö ei liene kovin yleistä, kerta jalkoja ei käytönnössä tarvitse suojata?
Täytyy vielä kuitenkin täsmentää, että rottinkipuolella 1v1-matsaaminen on Sotamatsaamista moninkertaisesti korostuneempaa, mitä se on boffatessa
Boffauksessa lienee päinvastoin, sillä sekä kilpailu- että harjoitustasolla käytännössä kaikki toiminta tapahtuu joukkomuodossa, eikä yksilökamppailuna. Tämä on kenties merkittävin ero lajien välillä ja varsin oleellinen tämän keskustelun kannalta.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
N.Hirvelä
Sotahuuto '09 -järjestäjä
Viestit: 2613
Liittynyt: Torstai, 08.06.2006 18:15
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja N.Hirvelä » Tiistai, 19.07.2011 15:18

Misumasu kirjoitti:
Täytyy vielä kuitenkin täsmentää, että rottinkipuolella 1v1-matsaaminen on Sotamatsaamista moninkertaisesti korostuneempaa, mitä se on boffatessa
Boffauksessa lienee päinvastoin, sillä sekä kilpailu- että harjoitustasolla käytännössä kaikki toiminta tapahtuu joukkomuodossa, eikä yksilökamppailuna. Tämä on kenties merkittävin ero lajien välillä ja varsin oleellinen tämän keskustelun kannalta.
Oleellista on myös, puhutaanko Suomen rottinkimatsaajista ja heidän kilvistään, vai ihan yleisellä tasolla. Suomi kuitenkin edustaa sitä 0,01% suurinpiirtein koko maailman rottinkimatsaajista ja täällä nimenomaan SCA toiminnassa taistelut ovat painoittuneet 1 vs 1 toimintaan. Tosin, on syytä muistaa että suomessa on monta tapahtumaa jossa on joukkotappelua, sekä että suomalaiset käyvät monta kertaa vuodessa ulkomailla sotatapahtumissa. Suomessa jokaisella matsaajalla on yleensä erikseen sotavarustus (mm. isompi kilpi) ja turnajaisvarustus 1 vs 1 tilaisuuksiin.
Kuitenkin, oleellista on se, että jos tässä keskustelussa verrataan mitenkä kilpiä käytetään SCA puolella, niin on tärkeää kertoa vertaako Suomen kilpien käyttöön vaiko yleisesti.

Mitä tulee ladonoviin rottingissa, niin googletin nopeasti jonkun kuvan jossa on sellaista keskivertokilpeä http://www.thunderskeep.org/stuff/Moone ... .jpg?jpg=y
Tietysti ne, jotka eivät ole ns. urheilumatsaajia, vaan keskittyvät elävöittämiseen, käyttävät yleensä historiallisia kilpiä, näin ollen myös niitä jotka suojaavat jalkoja.

Tosin, se, ettei rottingissa käytetä suuria ladonovia heatereina, tarkoittaa myös, ettei keskikupuroita käytetä isossa koossa (mulla on varmaan Suomen, ellei pohjoismaiden isoin keskikupura rottinkiin). Eli en näe, että se vaikuttaisi mitenkään siihen miksi keskikupura tai remmikilpi olisi rottingissa käytetympi.

Falcatan viestiin vielä, että mitä turnajaisvideoita olen jenkkilässä katsonut, niin prosentuaalisesti jenkeissä näyttäisi olevan yhtä paljon keskikupuria kuin mitä Suomessa boffaajilla on. Ehkä suurin ero on siinä, että keskikupuria tuntuisi olevan enemmän käytössä sotakentällä kuin turnajaisissa jenkeissä. Tämä tosin voi selittyä parilla syyllä:
- Remmikilpi on näyttävämpi ja periodimpi turnajaiskilveksi (heateriin on helpompi maalaa oma vaakunansa).
- Sotavideot jenkkilästä hämää, koska jos juuri kameramiehen edestä menee yksikkö joka käyttää keskikupuroita, tulee vaikutelma että niitä olisi paljon sotakentällä. :)

EDIT: jostain syystä mun url tohon kuvaan ei tahtonu toimia. :?
http://scafightingfinland.com/ - Tule mukaan lyömään haarniskassa kovaa, mutta turvallisesti!
http://scafightingfinland.com/forums/ Rottinkitaistelun uudet foorumit
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Tiistai, 19.07.2011 17:57

Mielenkiintoisesti jakautuvat mielipiteet remmistä, varsinkin kun olen matsannut suunnilleen kaikkien kommentoijien kanssa kohtuullisen paljon. Passiiviset matsaajat pitävät sitä vaikeana, aktiiviset helppona. Kai tässä näkyy nyt se miten eri kilpien kanssa on luontevaa toimia erilaisten matsaajien.

Itse näen remmikilven pääpointtina voimankäytön. Sen kanssa saa kunnolla massaa kilpeen ja kun käsi on suorassa yhteydessä kilpeen väkevyys muuttuu nopeudeksi. Toisten kilpiä on helppo töniä pois tieltä etunurkalla, taakse nykimällä saa vihollisen kilven tai aseet aivan jorpakkoon. Olkapäähän helposti tuettavalla kilvellä saa päällejuoksijat taklattua ojaan. Kuten Niklas sanoi etunurkka toimii parhaimmillaan keihäspistojen/ylämätkinnän blokkaajana hyvin pienellä liikkeellä mikä on tärkeää varsinkin isojen kilpien kanssa, niitä ei kuulu liikuttaa suurilla liikkeillä.

Ja ISOISTA kilvistä tuli puhe niin ISOA kilpeä ei suurin osa boffaajista kykene käyttämään keskikupurana kovin pitkään. Isot kilvet painavat ja tämä rasittaa kättä. Keskupurakilpeä saa kannateltua paremmin ja sen saa tuettua olkapäähän helpommin. Boffopuolella tämä ongelma ei tosin korostu niin paljon, tavallinen ufokilpi painaa alle 2kg ja jonkin verran isompi rottinkikeskikupurani painaa yli 5kg. Suuren boffokilvet ovat kuitenkin näitä merkittävästi kookkaampia ja vaativat ruista ranteeseen jos niitä aikoo heiluttaa keskikupuraisesti. Paljonkohan esimerkiksi ne Perkeleen suurimmat kilvet ovat painaneet? En ole kuullut miten jätkät ovat niiden kanssa jaksaneet vääntää. Vaikka ovat ne mahtavia pelejä...

Itse en osaa näitä arvottaa kilpiä mitenkään, kumpaakin mallia omistan ja kumpaakin käytän. Kuten Peltokorppikin ottaisin aktiivisen toiminnan kaveriksi pienen miekan ja passiiviseen pitkän miekan mutta kilven valitsen koon ja tuulen mukaan.
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Tiistai, 19.07.2011 18:05

Ja uusille lukijoille häpeämättömänä mainoksena että rottinkipuolellakin on ihanaa, haarniskat käyvät boffoiluunkin, kilpiä oppii käyttämään ja tervetuloa vaan mätkimään. Meno on toisenlaista mutta opettaa kyllä paljon ja aina on mukana mahdollisuus lyödä myös ruotsalaisia pulikalla. Ja monia muita mielenkiintoisia kansallisuuksia.

Itse olen oppinut hommasta ergonomiaa, voimankäyttöä ja haarniskan modaamista. Meininki on Suomessa reilua ja opettajien taso kokemukseni mukaan merkittävän hyvä.

Rottinkiskenen tätä vastaava foorumi:
http://www.phpbbserver.com/scafighting/

Huudelkaa siellä, kyllä joku haluaa teitä lyödä!
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Bofferointi”