Suoraa huutoa 9: Armeijapaljastukset, osa 5

Suoraa huutoa -blogi. Järjestäjien ajatuksia, hajatelmia, tunnelmia ja analyysia historian päheimmän taistelutapahtuman tekemisestä.

Valvojat: Ylläpito, Järjestäjät

Gnomus
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1427
Liittynyt: Perjantai, 10.02.2006 14:13
Paikkakunta: Lahti

Suoraa huutoa 9: Armeijapaljastukset, osa 5

Viesti Kirjoittaja Gnomus » Maanantai, 17.03.2014 20:52

Hyvää iltaa arvoisat lukijat.

On tullut aika toiseksi viimeiselle armeijapaljastukselle. Kaikki ennakkoon tiedetyt osapuolet on jo esitelty, ja toki Paavi, koska eihän kunnon sotaa saada aikaiseksi ilman Paavia. Nyt on siis aika tarkistaa omat veikkauksenne ja toivelistanne ei niin varmojen osapuolten osalta.


Saanen esitella: Venetsian tasavalta

Ensinnäkin pieni muistutus niille, jotka eivät ole olleet hereillä historian tunneilla. Kyseessä ei ole moderni Venetsian kaupunki, jossa sauvotaan romanttisesti gondoleilla siltojen alla, vaan yksi Italian vahvimmista valtioista, joka hallitsi puolta Pohjois-Italiasta sekä laajoja ranta-alueita Adrianmeren ja itäisen Välimeren alueella. Valtio, jonka pääkaupunki oli Euroopan rikkain ja väkiluvultaan vain Pariisin jäljessä. Suurten Italian sotien aikaan tasavallan väkiluku oli 2,1 miljoonaa, kun esimerkiksi Espanjan väkiluku oli 6 ja Englannin 3 miljoonaa.

Suurten Italian sotien alkaessa Venetsia eli huippukauttaan. 1400-luvun aikana se kävi useita sotia sekä Ottomaanien imperiumia vastaan kuin toistuvia sotia Italian ruhtinaita ja Paaveja vastaan. Venetsia oli merkittävä osapuoli ja rahoittaja, ja pahimmassa vaiheessa se taisteli yksin Paavia, Ranskaa, Espanjaa ja Keisaria vastaan, mutta keplotteli itsensä voittajaksi taitavalla diplomatialla. Sotien aikana Venetsia vaihtoi useasti puolta, mutta onnistui olemaan ainoa merkittävä Italian valtio, joka ei joutunut alistumaan Ranskan, Espanjan tai Keisarin alaisuuteen. Venetsia kuitenkin maksoi suuren hinnan selviytymisestään. Käytännössä kaikki Venetsian mantereella olleet omistukset ”Domini di Terraferma” vallattiin ja ryöstettiin ainakin kertaalleen, ja tästä syystä Venetsia lopetti suoran puuttumisen Italian sotiin vuodesta 1529 alkaen. Toki diplomatiaa, rahaa ja muuta vaikutusvaltaa käytettiin senkin jälkeen, ja sodan osapuolten kassa taisteltiin yhdessä Ottomaanien uhka vatsaan.

Venetsian tasavallan johdossa on varsin monimutkaisella järjestelmällä valittu elinikäinen Doge (ei, ei se internetin meme-doge) joka johti Venetsiaa yhdessä kymmenen neuvoston ja suuren neuvoston (Maggior Consiglio) kanssa. Italian sotien aikana Dogen virkaa hoiti useat henkilöt, mutta merkittävimpien tapahtumien aikana 1501-1521 Dogena toimi Leonardo Loredan, joka taitavalla politiikallaan sai palautettua Venetsialle suurimman osan alueistaan jotka se oli menettänyt taistellessaan yksin.

Venetsian armeijan tarpeista ja Terraferman menestyksestä vastaa päivähoitohenkilönä condottieri ja Pitiglianon kreivi Niccolo Orsini. Niccolo teki pitkän uran condottierina useissa eri Italian valtioissa ja johti niin Florencen kuin Roomankin armeijaa ennen suurten sotien alkamista. Hän toimi Venetsian armeijan ylipäällikkönä Venetsian taistellessa yksin muita vastaan. Tosin huono yhteistyö serkkunsa Bartolomeo d’Alvinon kanssa johti raskaisiin tappioihin Venetsialaisille ja suurten alueiden menettämiseen, mutta aina ei voi valita tottelevaisia alaisia.

Venetsian tasavallan lippuna toimii Pyhän Markuksen siivekäs leijona http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_ ... Venice.svg (tai sellainen yksinkertaistetumpi versio kun Kisuli siitä ompelee) tai jos mieluummin haluaa tunnustaa Orsinien värejä http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blaso ... Orsini.svg armeijan komentajan mukaan niin sekin sopii.

Venetsian armeija muodostuu venetsialaisista sotilaista, italialaisista pikkuruhtinaista, ja kun rahakaupungista puhutaan, niin tietysti suuresta määrästä palkkasotilaita, joita on haalittu kasaan niin Italiasta kuin itäisen Välimeren alueelta Venetsian omilta alueilta tai sen liittolaisten ja kauppakumppanien mailta. Onko sinusta taistelemaan Pyhän Markuksen lipun alla ja marssimaan venetsialaisten kultadukaattien helinän tahtiin?
Avatar
Isokisu
Kreivi
Viestit: 495
Liittynyt: Perjantai, 05.01.2007 20:09
Paikkakunta: Kuopio

Mnä teille punaisen lipun näytän.

Viesti Kirjoittaja Isokisu » Tiistai, 18.03.2014 13:55

Moe !!

Tässä kun on tutkaillut kangasvarastoa ja katsellut tähän astisia lippuja sillä silmällä ja vähän heraldisestakin näkövinkkelistä, olen päätynyt jos jonkinlaisiin lopputuloksiin.

Ensinnäkin, omat suositukseni selkeyden ja toteuttamiskelpoisuuden nimissä ovat listassa alla seuraavanlaiset:

Ranska, kolme keltaista liljaa sinisellä pohjalla. Tuttu lienee suurelle osalle pelaajia ja näin ollen helppo muistaa.
Paavi ja kirkkovaltio, puna-keltainen jaettu kenttä. Helppo tehdä ja muistaa. Paavillisessa vaakunassa on ongelma siinä, ettei itse tunnuksella ole taustaväriä ja Borgian lippu on ylen monimutkainen. Mielestäni ei kuitenkaan mahdottoman vaikea, yksinkertaisuus on vain tunnuksissa valttia.
Espanjan kuningaskunta, Castilian ja Leonin lipulla. Lipussa on vähän enemmän vääntämistä, ei kuitenkaan vielä mahdottomassa määrin. Raidallinen lippu puolestaan olisi liian saman näköinen Paavin lipun kanssa ja tuo kuningatar Isabellan vaakunaripellys on jo sellainen, että minäkin saattaisin vähän vetää henkeä, kakistella ja vaatia sekä ilmaisen Sohun että ruokailun. :) Ja Isabellan vaakuna on taas ns. taustaton tunnus.
Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta + lisukkeet, keltaisella pohjalla musta kaksipäinen kotka punaisin varuksin ja vaakunalla. No, onhan siinä toki tekemistä, mutta aiheesta on toki hillitympiäkin toteutuksia, ilman heraldikkataiteen iloittelukiehkuroita ja korostuksia. Työteliäs, mutta ei mahdoton.
Venetsian tasavalta, itse asiassa, kummatkin käyvät, kumpikin ON valko-punainen. Orsinin lippu on yksinkertaisempi, mutta tuollainen vinoraidoitus lipussa on yllättävän V-mäinen ommeltava. Leijonalippu näyttää ensi alkuun vaikealta, mutta loppupeleissä ei mitenkään mahdoton. (Leinojalippuun pitää tosin tehdä myös mittatilauslipputanko ripustuksen takia, mutta senkään tekeminen ei ole ongelma.)

Toisekseen, tämän hetkisen materiaali/värivalikoiman puitteissa minun on mahdollista tehdä mikä tahansa noista lipuista, minkä olen maininnut yllä olevassa listassa. Mitat, luonnokset ja muut vastaavat yksityiskohdat teen sitten kun ja jos jauhopitoinen lihajaloste läjähtää tähän suuntaan...

T: Lihajalostekisuli
"Ken ei käy miekan mittelöhön,
lähe kalvan katselohon,
sen minä siaksi laulan,
alakärsäksi asetan."

- Kalevala 3:275
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Suoraa huutoa!”