Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Suoraa huutoa -blogi. Järjestäjien ajatuksia, hajatelmia, tunnelmia ja analyysia historian päheimmän taistelutapahtuman tekemisestä.

Valvojat: Ylläpito, Järjestäjät

Gnomus
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1427
Liittynyt: Perjantai, 10.02.2006 14:13
Paikkakunta: Lahti

Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Viesti Kirjoittaja Gnomus » Maanantai, 10.03.2014 19:01

Hei taas arvoisat lukijat!

On tullut aika esitellä tarkemmin viimeinen ennakkoon ilmoitetuista osapuolista. Vielä on siis muutama päivä aikaa vaikuttaa mitkä tulevat olemaan armeijat 5 ja 6. Äänestä ja vaikuta: http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=217&t=8023

Mutta pidemmittä puheitta asiaa. Saanen esitellä: Ranska

Italian sotien aattona Ranska on kasaamassa itseään siksi valtioksi, jona se nykyään tunnetaan. Satavuotisessa sodassa saatiin häädettyä englantilaiset suurimmasta osasta mannermaata, Burgundin omistuksia on jaettua naimakaupoin ja sotavoimin yhdessä Habsburgien kanssa. Suuret Italian sodat ovatkin Ranskalle jatkumoa oman aseman parantamisessa ja muiden suurvaltojen heikentämisessä.

Koko Italian selkkauskin alkoi kun Ranskan kuningas Kaarle VIII halusi haltuunsa Napolin kuningaskunnan perintöoikeuksiinsa vedoten. Vaikka Kaarle onnistuikin ottamaan itseltään hengen lyömällä päänsä oven karmiin, ei sota Italiassa loppunut, vaan hänen seuraajansa kuningas Ludvig XII puuttui Italian asioihin suurella innolla. Olihan hänelle sukunsa puolesta oikeus Milanon herruuteen, ja pitihän edesmenneen pikkuserkun vaateita Napoliin puolustaa. Oman hallintonsa aikana Ludvig uudisti Ranskan hallintoa ja taloutta siinä määrin, että kykeni sotimaan Italiassa ilman suurempaa velkataakkaa (toisin kuin verivihollisensa Habsburgit, jotka maksoivat Italian sotien velkoja vielä puoli vuosisataa myöhemmin). Italian sodan loppupuolella Ranskan kuninkaana oli Frans I, joka kilpaili Habsburgien Kaarle V:n kanssa niin keisarin tittelistä (huonolla menestyksellä) kuin vaikutusvallasta Italiassa (huomattavasti paremmalla menestyksellä).

Ranskan kuningattaresta voisi mainita lyhyesti, että hän oli Bretagnen herttuatar Anne. Alkujaan hänet oli kihlattuna Walesin Prinssi Edwardille (mutta Edward katosi), sitten avioliitossa edustajan kautta* keisari Maximilian I kanssa, mutta Kaarle VIII pakotti Annen omaksi puolisokseen ja purki samalla oman kihlauksensa Maksimilianin tyttären kanssa. Kaarle VIII:nen kuoleman jälkeen Ludvig XII nai Annen, ja purki sitä varten avioliittonsa Kaarle VIII:n siskon kanssa. Annen kuoltua Bretagne jäi hänen tyttärelleen Claudelle, joka luonnollisesti naitettiin uudelle kuninkaalle Frans I:lle, vaikka Bloisin sopimuksen mukaan Claude olisikin pitänyt naittaa keisari Kaarle V:lle. Ilmeisesti perintöoikeudellisilla naisilla on vientiä, ja hyvät välit Paaviin auttavat pitkälle pulmallisissa naima-asioissa.

Sotahuudossa Ranskan armeijan tarpeista ja käytännön asioista huolehtii kaksi päivähoitohenkilöä. Toinen on Bourbonin herttua, Montpensierin kreivi, Auvergneen Dauphin (vastaa suurin piirtein kreiviä) ja Ranskan konstaapeli (Connétable de France, Ranskan korkein virka ja armeijan ylipäällikkö) Kaarle III, joka toimi myös Milanon kuvernöörinä. Tämä värikäs persoona joutui kuitenkin riitoihin Frans I kanssa, kun kuningas ei halunnut maksaa velkojaan mahtavalle ja vaikutusvaltaiselle herttualleen ja Kaarlen vaimon kuoltua Fransin äiti rohmusi Kaarlelta vaimon perintömaat. Yritettyään ensin maanpetosta Kaarle III pakeni keisari Kaarle V:n palvelukseen ja taisteli Ranskalaisia vastaan Italiassa. Kaarle III johti myös epäonnista keisarillista armeijaa, joka ryösti Rooman, mutta häntä ei asiasta pidä liikoja syyttää koska hän itse kuoli Rooman piirityksen aikana.

Toinen päivähoitohenkilö Ranskalle on Pierre Terrail, seigneur de Bayard, ritari hohtavassa panssarissaan. Omana aikanaan hänet tunnettiin ”hyvänä ritarina” (le bon chevalier) ja myöhemmät polvet ovat kutsuneet häntä pelottomaksi ja moitteettomaksi ritariksi (le chevalier sans peur et sans reproche). Bayard oli ritariaatteen ruumiillistuma, mutta myös aikansa taitavimpia komentajia ja urhoollisimpia taistelijoita, joka johti joukkojaan eturivistä. Loppunsa Bayard koki arvolleen sopivasti, Rolandin laulun toisintona, taistellen vetäytyvän armeijan jälkijoukossa entisen ystävänsä ja toverinsa Kaarle III johtamia keisarillisia joukkoja vastaan.

Ranskan armeija taistelee perinteisten Ranskalaisten tunnusten alla, eli kultaiset liljankukat tummansinisellä pohjalla. Kaarle VIII ja Ludvig XII käyttivät samaa tunnusta http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arms_ ... rne%29.svg kun taas monipuolisempaa koristeaihetta haluavat voivat kantaa Frans I:n monipuolisempaa vaakunaa http://en.wikipedia.org/wiki/File:Grand ... France.svg. Bayardin vaakunaa en tähän hätään löytänyt, ja Kaarlen Bourbon ja Montpensier vaakunat ovat tylsiä**, mutta Auvergneen vaakuna (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blaso ... vergne.svg) tarjonnee vaihtelua jos sattuu olemaan allerginen liljankukille.

Ranskan armeijan rungon muodostaa Ranskalaiset joukot, mutta erityisesti sveitsiläisiä palkkasotilaita oli merkittävä osa Ranskan armeijasta. Eikä tietenkään pidä unohtaa Italialaisten ruhtinaiden joukkoja jotka tukivat Ranskan kuningasta, tai enemminkin hakivat Ranskasta turvaa ja apua omiin valtakiistoihinsa. Ranskan armeija oli iskukyvyltään aivan eri luokkaa kuin italialaisten omat condottieri-armeijat. Onko sinusta marssimaan liljankukkien loisteessa ja tallomaan condottierit kuin rikkaruohot?


* Marriage by proxy, eli seremoniassa oli Maksimilianin edusta, eikä pari ehtinyt koskaan tavata.
** Montpensier: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Armoi ... oderne.svg
Bourbon: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Armoi ... eaujeu.png

EDIT: Päivitys Ranskan päivähoitohenkilöön.

Monet jalot ja urheat ritarit kohtaavat ennenaikaisen kuoleman. Pahoitellen ilmoitamme, että näin kävi myös Ranskan jalolle ritarille Pierre Terrailille, joka onnistui saamaan osuman espanjalaisesta arquebuusista jo ennen sotaretken alkua, eikä sen lopulla kuten historiallisesti. Tästä johtuen Pierre Terrail ei ole saapuvilla huolehtimaan Ranskan armeijan tarpeista.

Ranskan tilannetta ei paranna, Pierre Terrailin ennen aikaista kuolemaa tutkittaessa Bourbonin herttua ja Ranskan konstaapeli Kaarle III jäi kiinni maanpetoksesta, myös ennen aikaisesti, eikä ole saapuvilla avustamassa Ranskan armeijaa paettuaan maasta.

Mutta ei huolta. Hädän ollessa suurin on apukin lähellä. Ranskan armeijan äitihahmoksi on lupautunut Bretagnen herttuatar Anne, Nantesin, Monfortin ja Richmondin kreivitär sekä Limogesin varakreivitär. Ja kyseessä on rouvan omat tittelit ja omistukset, ei puolison. Lyhyesti: Kyseessä on Euroopan rikkain nainen.

Annesta piti tulla keisarinna ja Keisari Maximillian I puoliso, ja häätkin vietettiin edustajien välityksellä. Kaarle VIII ei kuitenkaan halunnut Ranskan vihollista Bretagneen ja keisarin huomion ollessa muualla Kaarle lähti armeijansa kanssa kosiomatkalle tehden Annesta Ranskan kuningattaren. Kaarlen vallattua Napolin sai Anne lisäarvonimiksi Sisilian ja Jerusalemin kuningatar, ihan kuin Ranskan kuningatar ei olisi tarpeeksi.

Kaarlen kuoltua 21 vuotiaan lesken piti naida uusi kuningas Ludvig XII (Kaarle VIII isän pikkuserkku, eli ei ihan perheen sisäinen avioliitto sentään), ja häät pidettiinkin heti kun Ludvig ehti mitätöimään aiemman avioliittonsa. Anne pyrki naittamaan tyttärensä Clauden tulevalle Espanjan kuninkaalle ja keisarille Kaarle V:lle parantaakseen Ranskan ja Espanjan välejä, mutta Ludvig esti aikeen ja naitti Clauden tulevalle perijälleen Frans I:lle (jonka isä oli Ludvigin serkku, joten ei taaskaan ihan lähipiirissä) .
Avatar
Isokisu
Kreivi
Viestit: 495
Liittynyt: Perjantai, 05.01.2007 20:09
Paikkakunta: Kuopio

Re: Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Viesti Kirjoittaja Isokisu » Maanantai, 17.03.2014 11:26

Moe !!

Hmm. Olisi lienee ollut syytä odottaa armeijoiden julkistamista ENNEN kuin lupaa auliisti ottaa vastaan lipuntekemisnakkeja. :P On meinaan sen verran heraldista herutusta välillä nuo tunnukset, että siinä voi ilta jos toinenkin venähtää lippua värkätessä... Pysyypähän sitä tosin sitten poissa kadulta ilkivaltaa tekemästä.

Mutta on mukavaa kun on näitä kruunupäitä armeijoissa. Ja paaveja ja ties mitä. Prinsessojakin näköjään nakellaan ympäriinsä, joten riittää mielenkintoa seurata, notta mistä tapellaan.

T: Liljakisuli
"Ken ei käy miekan mittelöhön,
lähe kalvan katselohon,
sen minä siaksi laulan,
alakärsäksi asetan."

- Kalevala 3:275
Gnomus
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1427
Liittynyt: Perjantai, 10.02.2006 14:13
Paikkakunta: Lahti

Re: Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Viesti Kirjoittaja Gnomus » Maanantai, 17.03.2014 14:26

Eikähän lippukisulin kanssa löydetä sopiva yhteinen sävel siitä kuinka tarkkoja SoHun liput sitten ovat. Ei ehkä noita kaikkein krumeluureimpia tarvitse sotakentille kantaa ;)
Avatar
Isokisu
Kreivi
Viestit: 495
Liittynyt: Perjantai, 05.01.2007 20:09
Paikkakunta: Kuopio

Re: Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Viesti Kirjoittaja Isokisu » Maanantai, 17.03.2014 21:11

Moe !!

Niin, mullahan ei koskaan lähde käsityöprojektit käpälistä... Muistan joskus tehneeni 101 vyöviiriä ja Skotlannin lipun Sohua edeltävänä iltana/yönä/aamuna. Puhe oli kuudesta vyöviiristä alkujaan.

Saisin mielelläni tuon lippuprojektin aluille ensi kuun aikana, koska toukokuu ja kesäkuu ja heinäkuu alkavat olla viikonlopuiltaan aika täyteen buukattuja. Tämä tarkoittaa myös sitä, että viikoillakin tulee olemaan puuhaa, menoja valmistellessa.

Tänä vuonna tulee olemaan kyllä niin prameita lippuja ja koreita titteleitä, että on vaikea suoraan sanoa mihin porukkaan mieluiten hyppäisi.
Voisin kyllä tosin uskoa, että nimellä "Bourbon" on possuille huomattavasti enemmän painoarvoa, kuin millään varsinaisella tittelillä tai lipulla. Jos puheessa vilahtaa vähäänkään jotain ylämaalaisen perinnejuoman tapaisista nimistä, niin kyllä keltit könyää paikalle.

T: Nakkikisuli
"Ken ei käy miekan mittelöhön,
lähe kalvan katselohon,
sen minä siaksi laulan,
alakärsäksi asetan."

- Kalevala 3:275
Gnomus
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1427
Liittynyt: Perjantai, 10.02.2006 14:13
Paikkakunta: Lahti

Re: Suoraa huutoa 8: Armeijapaljastukset, osa 4

Viesti Kirjoittaja Gnomus » Torstai, 10.07.2014 01:13

Ranskan päivähoitohenkilötietoja päivitetty alkuperäiseen viestiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Suoraa huutoa!”