Suoraa huutoa 7: Armeijapaljastukset, osa 3

Suoraa huutoa -blogi. Järjestäjien ajatuksia, hajatelmia, tunnelmia ja analyysia historian päheimmän taistelutapahtuman tekemisestä.

Valvojat: Ylläpito, Järjestäjät

Gnomus
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1427
Liittynyt: Perjantai, 10.02.2006 14:13
Paikkakunta: Lahti

Suoraa huutoa 7: Armeijapaljastukset, osa 3

Viesti Kirjoittaja Gnomus » Maanantai, 03.03.2014 18:45

Hei taas mussukat :)

Ensin muistutus, että viikon kahden sisään lyödään viimeiset armeijat lukkoon. Vielä kuitenkin ehtii kertomaan mielipiteensä ja antamaan äänensä http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=217&t=8023

Sitten päivän paljastukseen. Se on osaltaan ennalta tiedetty, osaltaan ei.

Saanen esitellä: Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta ja Landsknechtit

Luitte oikein. Landsknechtit eivät tule Sotahuutoon omana ryhmänään, vaan osana Keisarikunnan armeijaa. Tähän ratkaisuun päädyttiin, koska toisin kuin sveitsiläiset ja italialaiset palkkasoturit landsknechtit taistelivat pääasiassa vain Keisarin alaisuudessa tuohon aikaan. Muutamia poikkeuksia toki oli*. Lisäksi he muodostivat keisarillisen armeijan ytimen miltei koko Italian sotien ajan, joten oli luonnollista muodostaa Keisarillinen armeija periaatteella landsknechtit ja muut epämääräiset joukot.

Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta, jossa oli hyvin vähän mitään pyhää tai roomalaista, muodosti Euroopan ytimen keskiajalla. Pääasiassa sen alaisuuteen kuului nykypäivän mittapuulla Saksa, Sveitsi, Itävalta ja Tsekki, jotka pääsivät valitsemaan keisaria. Lisäksi Keisarien perintömaita löytyi Hollannista, Ranskan itärajalta, ja tietysti myös Pohjois-Italiasta, kuinkas muutenkaan. Vaikka keisarikunta oli massiivinen oli se myös sisäisesti hajaantunut. Lisäksi Italian sotien aikaan keisarikunta taisteli Hollannin omistuksista, Burgundian perintömaista ja Sveitsin itsenäisyydestä, joissa kaikissa Ranksa oli enemmän tai vähemmän sotkemassa lusikkaansa soppaan. Lisäksi tietysti keisarikuntaa rasitti sodat vääräuskoisten musulmaanien kanssa Unkarissa. Keisarikunnan ja keisarin kannalta Italian sota on vain yksi konflikti muiden joukossa, mutta silti tärkeä oman arvovallan ja Ranskan heikentämisen takia.

Italian sotien alussa Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan keisarina istuu Maksimilian I, mies joka kunnostautui niin keisarikunnan uudistamisessa, sodankäynnissä kuin naimakaupoissakin. Hän myös irrotti keisariuden Paavin alaisuudesta ottaen käyttöön tittelin "valittu keisari", jonka antoi vaaliruhtinaat, ei enää Rooman paavi. Naimakaupoissa Maksimilian onnistui niin hyvin, että hänen pojanpoikansa Kaarle V nousi sekä keisariksi että Espanjan kuninkaaksi. Kaarle V tosin hankki omalle keisariudelleen Paavin siunauksen, mutta se johtui siitä, että keisarillisen ja espanjalaisen armeijan kanssa oli helppo käydä jututtamassa Paavia Roomassa ja saada hänet myötämieliseksi. Maksimilian jäi historian kirjoihin myös kahdesta oudommasta tavastaan. Mies oli hulluna panssareihin, ja hänen mukaansa onkin nimetty oma panssarityyppi http://en.wikipedia.org/wiki/Maximilian_armour. Hän lahjoitti Englannin kuningas Henrik VIII:lle panssarin, jonka kypärä oli muotoiltu Maksimilianin omien kasvojen mukaan**. Elämänsä viimeiset vuodet hän matkusti aina oma ruumisarkku mukanaan, minne ikinä olikaan matkalla.

Koska keisari on kiireinen muiden sotian ja hallintoasioiden kanssa, niin armeijan käytännön asioista vastaa päivähoitohenkilönä joku muu. Toki jos löydämme jostain asiaan kuuluvan panssarin ja ruumisarkun, niin saattaa keisarikin tulla piipahtamaan paikalla ;-) Keisarillisen armeijan päivähoitohenkilö ei kaipaa esittelyjä ainakaan omalle armeijalleen, mutta ehkä hänet silti pitää esitellä muille armeijoille. Tämä henkilö on tietysti Georg von Frundsberg, joka tunnetaan myös nimellä "Father of the Landsknechte" (Saksaksi: "Der Vater der Landsknechte") koska hän oli organisoimassa koko landsknecht järjestelmää keisari Maksimilianille. Vaikka Frundsberg harvoin komensi koko armeijaa oli hän kaksikymmentä vuotta taistelemassa etulinjassa ja johtamassa landsknecht osastoja eri puolilla Eurooppaa missä keisarikunta häntä eniten tarvitsikin. Vanhan sotaratsun sydän kuitenkin petti 1527, kun hänen "rakkaat poikansa", eli landsknechtit ryöstivät Rooman omine lupineen, ja vuotta myöhemmin hän kuoli linnassaan Saksassa.

Keisarillinen armeija taistelee luonnollisesti keisarin lipun alla http://en.wikipedia.org/wiki/File:Banne ... 556%29.svg. Tai sama vallanmerkkien kanssa http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... Empire.gif. Jos joku erityisesti haluaa tehdä Kaarle V:n lipun, niin se on vaakunaa lukuunottamatta sama http://fotw.net/images/d/de_hre519.gif kuin hänen isällään, mutta vaakunan kanssa saa sitten näperrellä :-P

Keisarillisen armeijan rungon muodostaa landsknechtit koko riikinkukon koreudessaan ja pöyhkeydessään. Lisäksi keisarillisen lipun alta löytyy ruhtinaiden omia sotilaita, italialaisten alamaisten ja liittolaisten joukkoja, ja tietysti muitakin palkkasotureita? Onko sinusta riikinkukoksi sotakenttien tunkiolle?

* Ranskan palveluksessa oli pieni landsknecht osasto: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Band ... knechts%29
** Maksimilianille ei riittänyt pelkät kasvot, vaan kypärään on lisätty pukinsarvet ja silmälasit. Kieroa huumoria. http://www.oobject.com/extraordinary-ar ... lmet/1814/
Avatar
Maria
Kapteeni
Viestit: 121
Liittynyt: Maanantai, 28.06.2010 23:20

Re: Suoraa huutoa 7: Armeijapaljastukset, osa 3

Viesti Kirjoittaja Maria » Tiistai, 04.03.2014 00:32

Nonniin! Tuleeko tästä koko Sotahuudon näyttävin armeija? Eiköhän Hullun Maksimilianin ja hänen pojanpoikansa armeija ole hyvä koti Landsknechteille, ainakin niin kauan kun keisarin kirstuista virtaa palkkarahoja ja Muuramen, tuon Suomen Pavian aurinko paistaa.

Tuolta löytyy kuvasarja, jossa joku taitava piirtää Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan kaksipäistä mustaa kotkaa keltaiseen silkkilippuun: http://www.landsknecht.org/photo/103-26 ... ext=latest. Ilmeiesesti mikään halvempi rätti ei keisarille olisi kelvannut.

http://www.landsknecht.org/photo tarjoilee muuten tuhatmäärin aiheen harrastajien valokuvia ja 1500-luvun piirroksia, joista ottaa mallia koko kesän (ja ehkä myös Sotahuudon historian) röyhkeimpään asukokonaisuuteen. Ainakin kalukukkaroiden valmistuksessa on näin kevään korvalla ollut havaittavissa kilpavarustelun kiihtymistä...
Viimeksi muokannut Maria, Tiistai, 11.08.2015 01:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Isokisu
Kreivi
Viestit: 495
Liittynyt: Perjantai, 05.01.2007 20:09
Paikkakunta: Kuopio

Re: Suoraa huutoa 7: Armeijapaljastukset, osa 3

Viesti Kirjoittaja Isokisu » Maanantai, 17.03.2014 11:15

Moe !!

Sotahuudon järkkäreillä näyttää olevan jokin "keksi armeija jolla on mahdollisimman hankala lippu toteuttaa" tyylinen kilpailu käynnissä.

T: Lippukisuli
"Ken ei käy miekan mittelöhön,
lähe kalvan katselohon,
sen minä siaksi laulan,
alakärsäksi asetan."

- Kalevala 3:275
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Suoraa huutoa!”