Ostajan opas

Valvojat: Susikukko, Zaibe, N.Hirvelä

Avatar
Susikukko
Hauhocanus
Viestit: 3064
Liittynyt: Lauantai, 04.02.2006 15:17
Paikkakunta: Helsinki

Ostajan opas

Viesti Kirjoittaja Susikukko » Keskiviikko, 06.08.2014 13:41

Tässä syssyn alussa tulee varmaan parikin panssaritilausta. Tässä alustava ostajan opas. Mieti tilaus tässä järjestyksessä.


1. Yritä välttää helposti hajoavia pieniä osia, kuten visiirejä joissa on kiinnitys keskellä otsaa (pääsääntöisesti 1300-luku), mieluummin ohimoilla (mutta ei tikku / sarana kiinnitystä) tai ei visiiriä ollenkaan. Helpottaa myös varusteiden välppäystä jos gambekauluri, nakkipipo ja aventaili on samaa osaa. Pehmusteet tulisi kuitenkin saada helposti irti. Kaikista kokeilemistani kypäristä suosittelisin malleja joissa on aventaili naaman edessä (ja ristikko sen alla) hengityksen ja tilannetajun takia (tämä tietty ohjaa loppu settiä aika vahvasti). Vältä sormikkaita koska ne eivät vaan kestä, tämä tosin siirtää sinut suoraan 1400-luvulle tai jopa sen lopulle.

2. Yritä löytyy ei niveltyvät raajasuojat. Vaikka ne suojaavatkin hyvin, niin nekin voivat hajota ja niiden korjaus on vaikeaa. Sekä ne hajotessaan jumittavat. Mikäli ne eivät ole juuri sinulle tehty gambe päällä, niin ne myös tavallaan jumittavat ja aiheuttavat kitkaa ihan peruslyönneissä jolloin energiaa menee hukkaan. Itse tulen suuntautumaan jatkossa tämmöisiin. http://www.forgeofsvan.com/en/Arm-defen ... flyer.html suojaa hyvin, yksikertaiset, helppo korjaa ja kuljettaa. Näissä on TÄRKEÄÄ katsoa, että osat tulevat päällekkäin reilusti saumoista kokonaan ei vain niin, että keskeltä vähän.

3. Jos päivität settiäsi huomio, että panssarin ja aseiden paikka pysyy samana ja aika 50 vuoden sisällä (tämän tarkastaminen kiristyy ensi vuodeksi ainakin HMB:llä)

4. Jos ostat uutta settiä, mieti mitä haluat suojaava & raskas / kömpelö vai ei niin suojaava, mutta ketterä ja kevyt, joka myös tavallaan tuo suojaa kun et ole ihmisnyrkkeilysäkki. Jos kuitenkin jännittää mahottomasti niin osta sitten niveltyvät, ellet pääse testaamaan kaverin ei niveltyviä

5. Torsoon suosittelen corrazinaa http://www.forgeofsvan.com/en/Body-defe ... flyer.html koska se on kevyt ja modulaarinen. Sinä levyt eivät tule pahemmin päällekkäin, mutta tässä lajissa ei saa pistää. On toki mahdollista, että isku osuu saumaan, mutta tossa mallissa se koskee lähinnä helmaa, jonka takana ainakin mulla on ilmaa (levyt ovat yli kaarevat), gambe + osin vielä jalka gambea. Muita hyviä vaihtoehtoja on coat of plates ja wisby. Umpilevy torsoa en suosittele liikkuvuuden takia. Katso, että torso suojaa myös koko longan ja tulee osin jalkasuojapäälle. Irralliset tassetit aina lentelee minne sattuu ja suojaa huonosti sivulta ja takaapäin tulevia iskuja. Brigandinet ovat liikkuvia, mutta raskaita ja helposti hajoavia pikku levyineen.

6. Jos vähänkin epäilet aikaa ja paikka tarkista se esim. täältä http://manuscriptminiatures.com/5168/16190/ tuolta voi hakea vuosilukujen, maan ja tagien mukaan. Autenttisuuskomitean sivut https://www.facebook.com/AuthenticityCo ... IA?fref=ts kandee myös tarkistaa, ettei tilaa ”väärää” falchionia. (Niklas Hirvelä Suomesta kuuluu tähän komiteaan). Voit tietty myös kysyä historian harrastajilta, itse sain nopeasti ja paljon neuvoa Harmaasusien facesivulta. Myös monen pajan sivulla on mainittu mistä maasta ja paikasta tuote on http://forum.sotahuuto.fi/viewtopic.php?f=223&t=8294 .

7. Ota mitat gamben kanssa, jos ei ole lainaa kaverilta tai pue vastaava vaate päälle kuten toppatakki jne. Älä osta yli paksua gambea (niin kuin minulla), mutta paksu asetakkia. Paksu asetakki suojaa panssareita sekä vääntää vastustajan terän välillä vähän huonoon kulmaan.

8. Mieti materiaali. Kypärässä tämä on vaikeaa koska kova (karkaistu = tempered) kestää, mutta välittää iskuja ja pehmeä (mild steel) taas lommoutuu, mutta syö lyönti energiaa. Kaikkeen muuhun suosittelen ohutta lämpökäsiteltyä terästä. Vaikka paljaspinta vaatii vähän hoitoa, niin se on helpoin ja nopein korjata (jos ei ole niveltyviä osia). Jos taas et pääse tilaamaan mittatilaus kamaa ota splinttejä (joissa splintit varmasti tulevat päällekkäin), niissä on eniten säätö varaa.

9. Valitse loput varusteet ajan ja paikan mukaan. Suosittelen myös sabatoneja koska olen nähnyt monta ohi mennyttä varsikirveen iskua, jotka menivät varpaiden viereen maahan. Samoin sedät usein kaatuu voimalla vaarallisissa varusteissa (kyynerkupit ja väistimet)

10. Kun haarniskat viimein tulevat, sovita heti. Jos tuntuu ettei ole mitään toivoa sopivuuden suhteen niin palauta. Jos tuntuu, että ehkä toimii niin testaa jos ei toimi, niin yritä vielä palauttaa tai myydä. Älä maksaa montaa sataa euroa varusteista jonka kanssa kiroat vuoden ja toteat, että pakko se vaan onkin hommaa toiset.

11. Kun setti on ok RASVAA kaikki nahkaosat (kuivana) nahka- / satularasvalla, eivät murru hien yms. kuivumisen jälkeen.

12. Rasvaa nahka- ja kangasrakenteisen panssarin niitit tms. paikat jotka tulevat ”uimaan” hiestä. Öljyä loput osat ja säilytä niitä öljytyissä muovipusseissa (ja taas kuivana).

13. Jos on pakko jättää kassiin tai autoon hikisiä kamoja pitkäksi aikaa niin heitä riisiä perään (raakaa).

Kohta meillä on joulu =)
Koskahan sitä ehtis taas sohuun?

Palaa sivulle “Keskiaikainen täyskontakti taistelu”