Taktiikkakeskustelu

Valvojat: N.Hirvelä, Sopuli

Avatar
Jackal
Paroni
Viestit: 156
Liittynyt: Keskiviikko, 31.05.2006 22:21
Paikkakunta: Lahti

Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Jackal » Torstai, 25.07.2013 17:56

Tervehdys uusille ja vanhoille Novgorodin sotureille! Nyt kun huudot ovat ohi, ja armeijamme lopullinen kokoonpano on selvä, on aika alkaa juonimaan taktiikkaa. Pyytäisin että pidetään keskustelu taktiikasta täällä, jotta se on ainakin kaikkien ryhmänjohtajien saavutettavissa ja löydettävissä.

Pidemmittä puheitta aloitankin sillä mitä meillä jo on:

Novgorodin treenileirillä keskusteltiin alustavasti siitä miten meidän kannattaisi lähestyä armeijastrategia-asiaa. Lähtökohdat olivat että jokainen ryhmä pääsee tekemään omaa juttuaan, mutta panostetaan yhteistyöhön eikä soolo-sekoiluun. Päätettiin että määrätään perustaistelumuoto, jota armeija käyttäisi lähtökohtaisesti aina kun muuta ei erikseen sovita (tai keretä sopimaan). Muodostelma rakennettiin perustumaan niihin ryhmiin, mitä meillä sillä hetkellä oli. Nyt täytyy miettiä, miten suunitelmaa on muutettava, tai miten uudet ryhmät sopii tähän kuvioon. Alla selostus taktiikasta, joka luotiin leirillä:

Ketjukuula-Muodostelma

Ketjukuulan peruslähtökohta on se, että otetaan vastaan vastustajan painostus. Lähtökohtaisesti tarkoitus olisi siis ottaa koko armeija liittolaisarmeijan toiselle puolelle, ja "pussittaa" sen laidan viholliset Perkeleen ja Turentalian väliin.
Alla olevasta kuvasta näätte miten ryhmät liikkuisivat "ketjukuulassa"

Kuva

Ketjukuulassa on kolme osaa. Varsi (Perkele), Ketju (PV, Harmaasudet), sekä Kuula (Turentalia).

Varren tarkoitus on edetä kohti vihollista rauhallisesti, muu armeija takanaan. Tarkoitus olisi saada vihollinen etenemään Perkelettä kohti. Kun ollaan lähestymässä kontaktia, lähtee kuula liikkeelle "vetäen" ketjun mukanaan. Kuula hankkiutuu kontaktiin vihollisen kanssa, ja ketju tulee paikkaamaan tilan Ketjun ja Varren välissä. Ketju on siis liikkuvaa kevyttä linjaa, jonka ei ole tarkoitus pitää linjaa, vaan suojata Perkeleen ja Turentalian väliä. Jos Vihollinen yrittää hyökätä ketjun kimppuun, saa se molemmilta sivuiltaan kovat ryhmät kimppuunsa.

Koko taktiikan oleellisin elementti on ajoitus. Lähtökohtaisesti vihollinen luultavasti priorisoi voimansa Perkeleeseen tai Turentaliaan, jolloin toisen ryhmän olisi tarkoitus hyökätä ko. vihollisen kimppuun. Muun armeijan on siis oltava todella hereillä siitä missä mennään, ettei apu tule liian myöhässä paikalle. Vihollisen skirmipaskamyrsky taas on mahdollinen heikkous taktiikalle. Jos Turentalia jää yksin skirmihelvettiin, se ei kerkeä ajoissa Perkeleen apuun. Näitä pointteja on mietittävä tarkoin.

Also, jotkut saattoivat pistää merkille sen, että Ketjukuula vasemmalla muuhun armeijaan nähden. Tälle on syynsä. Ajatus piilee siinä, että me kaikki tiedämme periaatteen "aina oikealta". Jos vastustaja tulee lähtökohtaisesti kovaa oikealta (meidän vasemmalta), olisi hyvä mennä vihollisen armeijan painetta vastaan ja "ottaa siitä koppi". Liian usein on käynyt niin, että Perkele ei edes pääse kunnon taisteluun koska ollaan kuitenkin verrattain hidas ryhmä, jonka "tielle" heitetään heikkoja linjoja hidastamaan meitä, kun muu armeija tekee tehtävänsä muualla. Pakotetaan vihollinen tulemaan kontaktiin. Ketjukuulan voi kuitenkin kääntää missä vaiheessa tahansa jos vasen laita ei toimikkaan.

Ketjukuulan "aktivoimisesta" oli myös sellaisia ehdotuksia, että Turentalia voisi "käynnistää" sen ilman erillistä komentoa, jos tilanne näyttäisi siltä. Ketjukuulalle olisi kuitenkin komento ("meteli!"), jolla ketjukuula viimeistään lähtisi liikkeelle. Komennon antaja olisi Perkeleen komentaja, jota seuraisi rummutus sekä torvi (Soittimia ollaan hankkimassa paraikaa. Torvi on jo vissiin olemassa.) Tällä saataisiin hyvä psykologinen efekti, kun koko armeija lähtee yhtäaikaa liikkeelle ja soittimet alkavat pauhaamaan.

Miten ymppäämme uudet ryhmät taktiikkaan?

Novgorodille on myös suuniteltu sotahuutoa ja marssilaulua.

Jos vastalauseita ei tule, on sotahuutomme "Njet rabóta! - Kak narmál!" (käännös ei ole eksakti. keskustelua asiasta facebookissa)
Lausahdus tarkoittaa suomeksi siis "Ei toimi, ihan normaalia!". Ajatus oli se, että aina kun joku huutaa "Njet rabóta!", vastaa kaikki sen kuulleet huutoon "Kak narmál!".
Se siitä siis.

Marssilaulua tullaan Turentalian ja Perkeleen voimin laulamaan, ja siihen saa ehdottomasti liittyä jos tahtoo. Kyseessä on siis Viidakkokirjasta tuttu Hathin marssi.
http://www.youtube.com/watch?v=0uybxOV7HT8

Sanat:
"Yy, kaa, koo, nee
eteenpäin, kaa, koo, nee
yy, kaa, koo, nee
eteenpäin, kaa, koo nee

Tämän marssin tarkoitus,
sotilaan on arvoitus.
Silti marssien yli vuorien
(Imitoidaan nörsun törinää, tai ihan mitä vaan infernaalista kirkumista)
Tahto on tän armeijan,
tahto on tän armeijan

Yy, kaa, koo nee
eteenpäin, kaa, koo, nee

Tätä ymmärrä siis en,
joka mies nyt tietää sen.
Silti vain tallon tämän viidakon
(Imitoidaan nörsun törinää, tai ihan mitä vaan infernaalista kirkumista)
Aina tyyliin armeijan,
aina tyyliin armeijan"


Minulla ei sen enempää tähän hätään, Perkeleen komentaja kiittää huomiostanne. Pyytäisin että tässä ketjussa asioihin ottaisivat kantaa vain henkilöt jolla on jotain oikeaa sanottavaa, pidetään homma selkeänä ja siistinä. Joku joka tietää jotain tiedustelutiedoista voisi kenties tehdä asiasta oman töpön tämän rinnalle.
Avatar
Arskaaja
Herttua
Viestit: 677
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 17:12
Paikkakunta: Kerava

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Arskaaja » Torstai, 25.07.2013 19:43

Pisteet hyvin selkeästi esitetystä taktiikasta. Näin nopeasti mielipiteitäni: Taktiikka vaikuttaa hyvin suunnitellulta, ja sen vahvuudet ja heikkoudet on esittetty hyvin. Tärkeintä on myös minunkin mielestäni vasemman laidan hallinta, ja erityisesti todennäköinen skenaario jossa vihollisen kevyet juoksijat kiertävät vasemman laidan ympäri on mielestäni otettava huomioon. Aloitusasemien "jono" on hyvä sinänsä, että vihollinen ei voi arvata seuraavaa liikettämme, mutta juuri vasemman laidan haltuun ottaminen voi olla vaikeaa, sillä taaimmaiset ryhmät eivät ehkä sinne kerkiä. Vaikka "ketju" osan ryhmät olisivatkin vähäväkisempiä kuin laitojen, niin en usko että vihollinen saisi huomattavaa etua murtautuessaan läpi siitä laidoille jäädessä vahvoja ryhmiä. Meitä tasoituspoolin ryhmiä voisi juuri käyttää minimoimaan taktiikan heikkouksia/ maksimoimaan vahvuuksia lisäämällä mieslukua siellä missä sen halutaan vaikuttavan.

Meillä TuKossa on jo melkein kaikilla jotain panssaria, ja varustuksena on ydinjoukon tornikilpiä ja bambukeihäitä, sekä lisänänä heittokeihäitä ja muutama jousi. Yksilötasomme on noussut, ja vähintään parempi kuin spitaalisilla vaeltajilla :wink: . Toimimme rynnäkköryhmänä, ja iskemme vihollisiin pelkoa ja kauhua kuolemattoman maineemme takia.
"After the game, the king and the pawn go into the same box"
Kuva
kerettiläinen
Sotilasmestari
Viestit: 89
Liittynyt: Keskiviikko, 21.05.2008 23:19
Paikkakunta: Espoo

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja kerettiläinen » Perjantai, 26.07.2013 19:43

Arskaaja kirjoitti:Aloitusasemien "jono" on hyvä sinänsä, että vihollinen ei voi arvata seuraavaa liikettämme, mutta juuri vasemman laidan haltuun ottaminen voi olla vaikeaa, sillä taaimmaiset ryhmät eivät ehkä sinne kerkiä.
Turentalia on siitä syystä tuossa kaaviossa jonossa viimeisenä. Uskon että olemme riittävän mobiili ryhmä kaikennäköisten koukkujen toteuttamiseen. Sen lisäksi meillä on vastaavasta toiminnasta jo kokemusta, vaikkakin enimmäkseen oikealla laidalla vasemman sijaan. En kuitenkaan usko, että se on tässä suhteessa merkityksellistä.

Vielä lisätäkseni, tämän taktiikan aloitusasetelmien ei ole käsittääkseni pakko olla jäykkä jono vain ja ainoastaan tuossa järjestyksessä, vaan tämä on vain se lähtökohtainen järjestys jota ollaan ehditty miettimään. Muutkin aloitusformaatiot lienevät mahdollisia, ja vihollisen totuttua tähän temppuumme, ehkä myöskin pakollisia. Kapasiteettimme rajoitteet on kuitenkin otettava huomioon myös edellämainitussa tilanteessa. Esimerkiksi perkele nyt ainakin on aina edessä vähiten mobiilina ryhmänä, mutta muiden ryhmien sijoittautumisessa olisi nähdäkseni taktikointivaraa tilanteen mukaan. Tärkeintä olisi mielestäni se, että ryhmät osaavat toteuttaa taktiikan nopeasti, ja kunhan se toteutuu, on aloitusasemissa pelivaraa. Nopeus on sikäli olennaisinta, että mitä myöhemmin peliliikkeet toteutetaan, sitä paremmin ne toimivat. Kunhan ne siis ehditään ylipäätään tekemään. Jos taas heti skenaarion alettua pelataan korttimme, menee koko yllätysmomentti sivu suun.
"korvessa monta asuu voimaa
vielä karhu kynsin teitäkin paikastanne muistuttaa"
Avatar
Arskaaja
Herttua
Viestit: 677
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 17:12
Paikkakunta: Kerava

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Arskaaja » Maanantai, 29.07.2013 09:41

kerettiläinen kirjoitti:Muutkin aloitusformaatiot lienevät mahdollisia, ja vihollisen totuttua tähän temppuumme, ehkä myöskin pakollisia.


Näinpä. Sama temppu ei toimi ikinä kahta kertaa. Onkos muuten mitään vielä päätetty näiden uusien mikroryhmien, Galeneiden ja Vishna-Grimin, kohtalosta? Lisäksi armeija kannalta kiinnostaavaa on tietysti miten 13. komppaniana tuullaan käyttämään, onko tätä mietitty vielä ollenkaan?
"After the game, the king and the pawn go into the same box"
Kuva
Avatar
fwuredz
Kreivi
Viestit: 270
Liittynyt: Perjantai, 18.08.2006 23:28
Paikkakunta: Espoo

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja fwuredz » Maanantai, 29.07.2013 14:04

Olettaisin että pääsääntöisesti XIII ja vishnat sijoitetaan perkeleen viereen linjaan, jolloin jäävät liittolaisarmeijan ja perkeleen väliin. Näin saadaan toteutettua ketjukuulataktiikka ja näytetään silti linjakkaalta vihollisen silmiin. Oletettavasti vishnat tuo taas kilpiä mukanaan, jolloin niillä voisi olla hyvä paikka nimenomaan perkeleen vieressä. Voisin uskoa että galeneille ja korpeille löytyy hyvää käyttöä vihollisen sitomisessa ja hajottamisessa; osaatte kuitenkin tehdä rynnäkön johonkin hyvään paikkaan, jolloin päästään hakemaan kylkiä. Muutenkin mun mielestä meidän tulisi lähteä hakemaan sellaisia tilanteita, joissa päästään hyödyntämään aloitetta; eli rynnäköidään päälle ja mennään läpi seuraavan kimppuun. Meidän homma on toiminut parhaiten juuri silloin kun vihollinen on hieman sekaantunut, jolloin synergiaa voisi hakea juuri rynnököimällä kahdella ryhmällä yhtäaikaa samaan kohteeseen eri puolilta. Tämä silloin jos ketjukuulaa ei jostain syystä voi käyttää. Taktiikat kun ei yleensä toimi aina samalla tavalla paperilla kuin käytännössä. Yksinkertainen on tehokkuutta.
Bono vinci satius est quam almo more iniuriam vincere. Nemo me impune lacessit!
Noudettava
Kreivi
Viestit: 378
Liittynyt: Keskiviikko, 30.04.2008 19:21
Paikkakunta: Tampere

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Noudettava » Maanantai, 29.07.2013 16:55

Galeneista sana kun ehtii ja jaksaa näin tapahtuman kasaan teippaamisen ja töitten välissä ehtii.
Meillä on tosiaan vain 5 henkeä (saattaa muuttua yksilö ilmoittautujien takia ylöspäin). 4 on sohu veteraaneja ja yksi uusi yrittäjä jota on piesty säännöllisesti reippaan vuoden verran. Galeneilla on tarkoitus tänä vuonna VÄLTTÄÄ kokonaan SUORAlinja kontakti. Pyrimme hakemaan kylkeä ja selkää kontaktissa olevilta linjaryhmiltä syöden takalinja ensin. Jos tilanne meille edullinen niin tuhoamme kyllä etulinjankin, mutta muuten otamme irti ja etsimme uuden paikan aiheuttaa oikeata tuhoa. Yksittäiset skirmaajat voidaan kyllä lopettaa matkalla, mutta tarkotus on suorittaa koko porukan pistohyökkäyksiä vihollislinjan takana.

Vaarustuksena Galeneilla on keskiraskas panssarointi, 1 keihäs, 2 glaivea, miekka kilpeä ja sohu tasolla melko kova taito taso.
Miinuksena voin myöntää että galenit ei ole pysyneet aiempina vuosina kasassa ja sitä ei olla päästy nytkään harjoittelemaan, mutta toivon kovasti että uusi taktiikka pitää meidät porukassa ainakin puoliskenaariota.

T: Galeneiden kapteeni
Avatar
Kolmastoista
Kersantti
Viestit: 51
Liittynyt: Sunnuntai, 03.05.2009 21:48
Paikkakunta: Helsinki

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Kolmastoista » Tiistai, 30.07.2013 17:34

Lyhyet kuvaukset kaikista ryhmistä voisivat olla aikas pop. Treenileirin pohjalta Perkele, Turentalia ja PV ovat jo tuttuja toisilleen, mutta tuskin samassa määrin muille, ja uusista ryhmistä vähintäänkin olisi hyvä saada tuoreet tiedot. Korpeista ja Galeneista ketjussa jo jotain onkin sanottu.

Aloitan esimerkillä Pohjan Väen osalta. Vahvuus 15 henkeä; 6 keihästä, 6 kilpeä, 2 jousta, komentaja/lippu. Varustetaso on keskiraskas, suurimmat muutokset aiempaan keihäiden määrä, isot kilvet ja enemmän panssaria. Taidoiltaan ryhmä on hyvää keskitasoa. Emme ole mitään sotajumalia, mutta porukka treenaa semiaktiivisesti ja meillä on pari helmeä joukossamme.

Rooliltaan PV on liikkunut kauas vanhasta nakuskirmari-tyylistä, jollaisina osa saattaa meidät ikävä kyllä yhä muistaa. Kamojen ja kokoonpanon puolesta pystymme toimimaan periaatteessa pienenä linjaryhmänäkin, mutta olemme parhaimmillamme tilanteissa, joissa pääsemme toimimaan avoimemmissa muodoissa ja hyödyntämään myös liikkuvuuttamme. Pohjan Väki on liikkuva tuki- ja sivustaryhmä, joka vie keihäitä ja isoja kilpiä sinne, missä yleensä on korkeintaan ufokilpiä ja hilpareita.

Ketjukuulakuviossa toimimme tosiaan ketjun osana. Perkeleen vieressä toimiminen on meille tuttua hommaa jo entuudestaan ja noista asemista on hyvät mahdollisuudet päätyä meille sopiviin paikkoihin linjan laitamille tai koukkaajia nappaamaan, joten spotti sopii meille kivasti.

- - -

Taktiikoiden osalta ei mulla ole esittää mitään mullistavaa visiota. Toimivan oloinen ja hyvin esitetty setti, nyt pitää vain saada pakka kasaan myös käytännössä.
Avatar
Arskaaja
Herttua
Viestit: 677
Liittynyt: Sunnuntai, 20.04.2008 17:12
Paikkakunta: Kerava

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Arskaaja » Tiistai, 30.07.2013 20:41

Tarkkaa infoa vielä Korpeista: Vahvuus 12 henkilöä, 4 torni kilpeä, 4 bambukeihästä, 1-2 jousta + 2 kevyttä taistelijaa ja kaikilla päällä jotain panssaria jousimiehiä lukuunottamatta. Parhaiten taistelemme rynnäkköryhmänä ja meillä on myös hyvä kyky sietää edestäpäin tulevaa linjakontaktia. Heikkouksena on kenties eritoten selkäänpuukottajat eli suoraan selustasta tulevat hyökkääjät. Ketjukuulasssa ottaisimme paikan ketjussa lähellä vasenta laitaa, josta voisimme tukea armeijaamme ja iskemä oikealla hetkellä vihollisen muodostelman heikkoihin kohtiin. Galenit voisivat sijoittua selustaamme ja iskeä kontaktissa meidän kanssa olevan vihollisen sivustaan/selustaan kun paikkaa tarjoutuu, tai siirtyä sieltä tukemaan muuta armeijaa, jos tarve vaatii.
"After the game, the king and the pawn go into the same box"
Kuva
Avatar
qMp
Herttua
Viestit: 841
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 18:03
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Taktiikkakeskustelu

Viesti Kirjoittaja qMp » Keskiviikko, 31.07.2013 13:44

Siropnii Medved tulee paikalle 35:llä taistelijalla, joista noin puolet keihäitä, kolme jousta, yksi varsijousi, pari hilparia, loput kilpiä. Paitsi Ami joka dualwieldaa. Panssarointi vaihtelee, keskiarvolta varmaan sitten keskiraskas.

Kuten tuli todettua, ollaan kuulana murskaamassa kaikki mikä tulee eteen, mieluiten tietysti niin, ettei mennä itse vastustajan edestä. Muutaman tällaisen kuulaketjuyllätyksen jälkeen meillä on joitain kikkoja pientä hämäystä varten ja voidaan tehdä homma siis toisinkin päin.

Meillä on hienot hatut.
Kantti kirjoitti:Mielestäni qMp on aika jännän äärellä kommentoidessaan.
Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Novgorodin ruhtinaskunta”