Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Kysymykset järjestäjille tapahtumasta ja säännöistä tänne.

Valvojat: N.Hirvelä, Sopuli

Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja saloneju » Perjantai, 28.06.2013 23:36

Älä lähde tuunaamaan ainakaan vielä. Tuo näytille mulle pääpanssaritarkastuspisteelle. Nuo eivät näytä niin vaarallisilta, että niitä kannattaisi suoralta kädeltä sahata. Eli katsotaan onko ne ok, jos arveluttaa, niin hoidat ne sitten vasta ensi vuodeksi pois, mutta tälle vuodelle menee varmasti viimeistään pienellä paikanpäällä tuunaamisella. :)

Tuokaahan muuten kaikki muutkin, jotka omistatte mielestänne teräväkulmaisia/-ulokkeita panssarinkappaleita, niin voidaan yhdessä tuumia kannattaako niitä tulevien vuosien ja nykyisenkin säätää. Teidän panssarien panssaripistekelpoisuus ei todellakaan tule olemaan kiinni siitä uskallatteko tuoda sen minulle - päinvastoin, se menee todennäköisemmin läpi, ja saatte vakuuttavamman tuomion myös tuleville vuosille. Tehdään Sotahuudosta myös panssareiden osalta pykälän verran turvallisempi ja mukavampi tapahtuma kaikille.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Torstai, 04.07.2013 16:57

Kalle Kinnunen kirjoitti:Tässä tapauksessa sisäosat tarkoittavat osaa kypärän styroksisesta "sisäkypärästä ja siihen kiinnitetystä pääpanta-leukahihnajärjestelmästä. Päälle tulee sitten 1,5 mm teräslevystä niitattu ulkokuori.
Pyöräilykypärien styroksinen sisäosa on huono kypärämateriaali melkein mihinkään osuman ottamiseen. Styroksi ei kykene muuttamaan muotoaan ja palaamaan aiempaan muotoonsa, se vain halkeaa. Kunnollisessa iskua ottamaan tarkoitetussa kypärässä (kuten monille tutut lätkäkypärät, pesiskypärät yms.) sisäosat on tehty joustavasta materiaalista. Tämä materiaali kuluttaa joustamiseen iskun energiaa joka ei silloin pääse siirtymään suoraan päähän. Pyöräilykypärien kovat styroksit eivät tätä tee vaan siirtävät voimaa tehokkaasti päähän.

Pyöräilykypärän ideana on pelastaa pääkoppa murskautumiselta valtavan suurien osumien hetkellä (saat auton päähäsi, lennät pää edellä koko painollasi asfalttiin) kuluttamalla osuman energiaa kypärän murskaantumiseen. Kypärä toki on näissä tilanteissa kertakäyttökamaa mutta pään mahdollisuudet paranevat huomattavasti. Meidän lajissamme ongelma on pään ja aivojen hölskyminen osumien sattuessa kohdalle, ei murskaantuminen. Lajissamme kypärän tarkoituksena on suhteellisen pienten voimien päähän siirtymisen estäminen ja erityisesti hidastaminen eikä pyöräilykypärää ole suunniteltu tähän.

Lisäksi ei ole suositeltavaa tärvellä pyöräilykypärän (tai lajiimme paremmin soveltuvien moottoripyöräkypärien) suojaominaisuuksia ottamalla niihin osumia joita ottamaan niitä ei ole suunniteltu. Kuten aika usein toistellaan: "Kovan iskun onnettomuudessa saanut kypärä on syytä vaihtaa uuteen. Sen iskunvaimennuskyky on voinut heikentyä, vaikka vaurio ei näy ulospäin." (1)

Muunlaiset pehmusteet kestävät pidempään ominaisuuksiaan menettämättä koska ne on suunniteltu palaamaan muotoonsa. Muulla kuin styroksilla pehmustettu kypärä pysyy suojaavana ja käyttökelpoisena pidempään.

Riippumatta siitä menevätkö pyöräilykypärän kaltaiset rakenteet läpi ne eivät ole minusta hyvä ajatus suojavarusteiksi bofferointiin. Kannatan lajiin ominaisuuksiltaan sopiviin suojavarusteisiin panostamista.

(1) http://www.poljin.fi/pyorailijoille/lii ... uus/kypara
http://www.liikenneturva.fi/www/fi/kamp ... llonen.php
http://www.superbikers.fi/index.php?opt ... &Itemid=58
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
cuituoptiikka
Sotilasmestari
Viestit: 82
Liittynyt: Lauantai, 31.01.2009 23:41
Paikkakunta: Turku

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja cuituoptiikka » Keskiviikko, 17.07.2013 19:48

Onko tollanen lamellaarirakenne panssaripistekelpoinen? Joko suunnitteluvaiheessa, tai cadia tehdessä on tullut kämmi, ja siihen jäi tollaset pienet raot. Levy on 1 mm terästä.
http://s258.photobucket.com/user/joonas ... sort=3&o=0

ps. Näitä ei ole tulossa tän vuoden sohuun.
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja saloneju » Torstai, 18.07.2013 13:30

Kun rakojen osuus kokonaispinta-alasta on täysin marginaalinen ja levyjen overläppäystä tapahtuu moninkertaisesti rakoon nähden niin tämä on varsin ok - eli kyllä menee läpi tarkastuksessa. :) En voi kuitenkaan luvata satavarmaa läpimenoa tulevina vuosina, mutta panssarisääntöjen henkeen ei kuulu panssaripistekelpoisuuden hylkääminen tulkitsemalla rakenne splint-rakenteeksi täysin epäolennaisten pienten rakojen vuoksi. Kokoluokaltaan nuo vastaavat täysin esimerkiksi yhtä käyttämättömäksi jäänyttä nyöritysreikää per splintti, jollaisessa tapauksessa rakennetta ei voisi hylätä edes pahalla tahdolla. Eli haluan aika painokkaasti lisätä, että mikäli jonkun vuoden pääpanssarintarkastaja päättäisi tulkita tämän splint-rakenteeksi, se rikkoisi merkittävästi sääntöjen henkeä ja panssarisääntöjen tulkinnan käytäntöjä. Tämä taas on niin epätodennäköinen skenaario, ettei sitä melkein edes maksa vaivaa mainita.

En kuitenkaan suosittele tai halua, että kyseistä rakennetta monistetaan jatkossa tämän yhden valmistetun satsin jälkeen, eli siis jos joskus päädytte tekemään / teettämään uuden satsin näitä, suosittelen vahvasti piirustusten muuttamista siten, että raot peittyvät jatkossa.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja saloneju » Torstai, 01.08.2013 15:23

Sain kysymyksen Japanilaisista rengaspanssarikudoksista ja niiden panssaripistekelpoisuuksista. Tässä viralliset linjaukset tälle vuodelle muutamista yleisimmistä kudoksista. Tällainen eri kudosten lista voisi olla kätevä olla olemassa pitkänäkin jossain, jotta ei tarvitsisi arpoa.

- Japanilainen 4-in-1 (so gusari) 10/2mm lenkeillä - ei mene läpi
- Japanilainen 4-in-1 (so gusari) 10/1,6mm lenkeillä - ei mene läpi
- Japanilainen 4-in-1 (so gusari) 8/1,6mm lenkeillä - ei mene läpi
- Japanilainen 4-in-1 (so gusari) 8/2mm lenkeillä - haluan arvioida fyysisesti pääpanssaritarkastuspisteellä, saattaa mennä läpi

- Japanilainen 6-in-1 (asa no ha gusari) 10/2mm lenkeillä - haluan arvioida fyysisesti pääpanssaritarkastuspisteellä, saattaa mennä läpi
- Japanilainen 6-in-1 (asa no ha gusari) 10/1,6mm lenkeillä - ei mene läpi
- Japanilainen 6-in-1 (asa no ha gusari) 8/1,6mm lenkeillä - haluan arvioida fyysisesti pääpanssaritarkastuspisteellä, saattaa mennä läpi
- Japanilainen 6-in-1 (asa no ha gusari) 8/2mm lenkeillä - menee läpi
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Sudenraivo
Kapteeni
Viestit: 125
Liittynyt: Sunnuntai, 29.09.2013 14:38

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja Sudenraivo » Lauantai, 21.06.2014 18:15

Tulkitsen siis että oheisen mukainen rakenne olisi kelvollinen?
Kuva
Materiaalina n. tikkuaskin kokoiset nahkasuomut 6mm, vahattuja (muistaisin) yhdistettynä 8mm teräslenkeillä enimmäkseen lomittain.

Tuosta on edennyt jo sen verran että kasassa on solis/lapaluusta puoleen väliin olkavartta yltävä ratkaisu joka kiinnittyy toisen kainalon alta remmillä. Jos tätä jatkan ni siihen tulee vielä pehmustetta. Tuskin moisella mitään teen. Toisena ideana olis purkaa tuo ja tehdä nyörillä lamellityyppinen ratkaisu aventailiksi jollooin rakoja ei jäisi yhtään.

Tässä linkissä isompi kuva: http://aijaa.com/yzioNp
Ritari kiiltavässä haarniskassa on mies joka ei ole koskaan laittanu itseään likoon.
Avatar
Swann
Kersantti
Viestit: 43
Liittynyt: Keskiviikko, 02.07.2014 19:06

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja Swann » Torstai, 11.09.2014 09:11

Panssarisäännöt kertovat toisistaan erillisistä palasista koostetutuista panssareista seuraavaa:

Panssarit, jotka on valmistettu liittämällä levy- tai nahkamateriaalia toisistaan erillisinä osina samaa tai eri materiaalia olevaan taustamateriaaliin, ainevahvuuksien tulee olla 1,5-kertaiset kiinteärakenteisiin suojiin verrattuna. Täten toisistaan erillisistä palasista koostetuissa suojissa vähimmäisainevahvuusrajat ovat seuraavat:
Levypanssarit – 1,5mm (kiinteärakenteisissa 1mm)
Kovetetusta nahkasta tehdyt panssarit – 4,5mm (kiinteärakeisissa 3mm)
Pehmeästä nahkasta tehdyt panssarit – 9mm (kiinteärakenteisissa 6mm)
Tälläiseksi suojaksi määritellään suoja, jonka osien välissä on isompia rakoja kuin mitä panssarin valmistamiseen rakenteellisesti vaadittaisiin. Osien välillä olevien rakojen yhteispinta-ala saa olla enintään neljäsosa (25%) koko suojan pinta-alasta.

Valitettavasti tämä taitaisi tarkoittaa, että tämän kaltaiset http://steel-mastery.com/en/brigandine- ... 15-century upeat panssarit jäisivät panssaripisteen ulkopuolelle niittauksesta ja (toki pehmeästä) nahasta huolimatta. Tämä on sääli, sillä kyse on puhtaasti esteettisestä seikasta eikä optimoinnista. Pitääkö alkaa rustaamaan sääntöuudistusta, jolloin tämän kaltaiset läpimenemisen rajoilla olevat panssarit menisivät läpi esim. gambesonin (ei kuitenkaan panssaripisteen arvoisen kanssa)? Toki tämä saattaisi vaikeuttaa panssaritarkastajien työtä, mutta se myös parantaisi Sohun visuaalista ilmettä. Skenessä kun pyörii mm. niitä rautaportista ostettuja "halpisbrigandineja", jotka ovat kyllä melko komeita, mutta eivät panssaripisteen arvoisia.

Pari aiheeseen liittyvää kommenttia, joskin lähinnä historiallisuuteen liittyen:

"Viitekehys on vaan hauska lisä jota ei ees läheskään kaikki jaksa lukea. Tärkeempää ois mun mielestä korostaa sitä panssarin tuomaa haittaa." Peltokorppi

"Tärkeintä olisi tässä asiassa korostaa haarniskan tuomien hyötyjen ja haittojen suhdetta ja pitää se mielekkäänä osana tapahtumaa." Aarimoto
Viimeksi muokannut Swann, Torstai, 11.09.2014 22:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Et sie tunne minnuu? Mie olen Valdyrin Miika. Nykyään Nahkajuhanin mannekiini. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä keihään kans. Täs siul on sellane.
mremes
Soturi
Viestit: 31
Liittynyt: Sunnuntai, 04.08.2013 21:16

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja mremes » Torstai, 11.09.2014 12:55

Minustakin tuo sääntökohta on vähän rikki varsinkin, jos sääntöjä luetaan kuin piru raamattua.

Omista varangi-/viikinkisplinteistäni esimerkiksi ei saa panssapistettä, jos ne tarkastetaan nimen omaan splintteinä, koska teräs on himpun alle 1,5mm. Niistä ei myöskään saa panssaripistettä nahkapanssarina, koska taustana toimiva (yhtenäinen) noin 3,5mm parkki (+n.1mm säämiskänahkaa) ei ole muotoonkovetettua (vaikka sitkeää/kovaa onkin).

Summa summarun: noin 4mm (kovahkoa)nahkaa plus vajaa 1,5mm peltiä ei anna panssaripistettä, vaikka pelkkä 1,5mm peltisplintti niitattuna hihnoihin antaa (kunhan raot splinttien välissä eivät ole ihan kohtuuttomat).

Tässä kuva (jos osasin).
Kuva

Noista saa kuitenkin kiinteärakenteisen levypanssarin, koska levyjen välissä ei ole "isompia rakoja kuin mitä panssarin valmistamiseen rakenteellisesti vaadittaisiin".

Mielestäni hirveän hyvin joku totesi tänä vuonna SoHussa panssaritarkastuksista että: "Jos se näyttää panssarilta ja tuntuu panssarilta, se on panssari". Ei se tietenkään säännöksi kelpaa tulkinnanvaraisuutensa takia, mutta ajatuksena se on oikein.

-mr
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5706
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Re: Virallisia linjauksia panssarisäännöistä (Q&A)

Viesti Kirjoittaja saloneju » Maanantai, 22.09.2014 09:40

Panssarisäännöissähän ollaan aina oikeastaan lähdetty siitä, että niissä on mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa ja siksi kombinaatioita ei olla otettu koskaan virallisesti lukuun. Mutta tällaiset tapaukset on kyllä monesti viety pääpanssaripisteelle ja siellä hyväksytty, kun on selkeästi ollut tapauksia, joissa ei ole ollut optimointi mielessä (vaan yleensä nimenomaan päinvastoin). Lähivuodet ovat kyllä mielestäni osoittaneet, että porukka on alkanut noudattaaa aika fiksua, perseilemätöntä linjaa panssareiden suhteen eikä ylilyöntejä ole merkittävissä määrin tapahtunut aikoihin, niin aika olisi kyllä mun mielestä kypsä alkaa keskustelemaan kombinaatiopanssareidenkin läpipäästämisestä pikku hiljaa.

Selkeiden rajojen vetäminen tosin on hankalaa. Voisikohan tässäkin löytää jonkun "kerroin"-säännön? Tällä hetkellähän pehmeän nahkan kerroin (tai oikeastaan jakaja) on 6, kovan nahkan 3, teräksen 1, nakkitakin 15 ja tikatun kangaspanssarin 10. Saisiko näistä muodostettu jonkun kaavan, jossa voitaisiin ottaa huomioon yhteenlaskettu summa ja sitä kautta löytää se hyväksyttävän raja? Kombinaatioissa sen pitäisi olla uskoakseni selkeästi korkeammalla kuin puhtaissa yhden materiaalin panssareissa, mutta olisi kieltämättä ihan hienoa jos takaportti yhdistelmille kuitenkin olisi.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kysymyksiä ja vastauksia”