Sotahuuto 2013 visio ja missio

Valvojat: N.Hirvelä, Sopuli

Vastaa Viestiin
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

Sotahuuto 2013 visio ja missio

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Torstai, 13.12.2012 14:13

Terve!

Haluaisin herätellä ajatuksia siitä kuinka tärkeää on etukäteen määritellä järjestäjätiimille ja osallistujille visio ja missio siitä mitä ollaan tekemässä. Se on nimittäin todella tärkeää onnistumisen kannalta.

Haluaisin kuulla järjestäjiltä millaisella visiolla Sotahuuto 2013 ollaan tekemässä.

Millaisella missiolla visioon päästään? Eli millaisilla järjestelyillä ja periaatteilla visioon päästään?

Nyt kun meillä on jo SH09 konkarit asialla, voisitte mainita mitä vastaavat oli tuolloin 2009.

Näiden läpikäyminen helpottaa myös järjestäjiä itseään, kun entisestään kirkastuu millaista tavoitetta kohti ollaan menossa.
Aijempien vuosien pääjärjestäjät voisivat kirjoittaa omat versionsa omien vuosiensa visioista ja missioista.
Kirjoitan myöhemmin SH06 ja Fabojen visiot ja missiot vertailun vuoksi.
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5686
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja saloneju » Torstai, 13.12.2012 15:47

SH2013-järjestäjätentti! 8) Mutta ihan asian ytimessä ollaan kyllä.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
N.Hirvelä
Sotahuuto '09 -järjestäjä
Viestit: 2613
Liittynyt: Torstai, 08.06.2006 18:15
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja N.Hirvelä » Torstai, 13.12.2012 19:06

Sotahuuto 2009 järjestäjistä melkein kaikki oli teinejä ja tapahtuman järjestäminen oli ihan uutta. Tämän takia visio oli lähinnä onnistua Sotahuudon tekemisessä, ilman mitään kunnianhimoisia suunnitelmia.

Pari vuotta sitten, kun tähän hommaan nakitettiin uudelleen tekemään Sotahuuto 2013, oli ajatus että käytetään mahdollisimman paljon SH09:n kokemusta apuna. Lähdimme siitä, että tekisimme Sotahuudon samassa paikassa, jotta voisimme vähentää työtaakkaa paperisodassa.
Kuitenkin ajattelimme tutkia Pirkanmaalta ja lähistöltä mahdollisia muita paikkoja jotka voisivat olla parempia kuin Orivesi. Valitettavasti suurin osa ei käynyt Sotahuudon järjestämiseen (mm. paikka, joka oli täydellinen kenttätaisteluille, mutta käyttökelpoinen metsä puuttui täysin).
Ainoastaan yksi paikka on Oriveden kanssa vielä mahdollisena paikkana Sotahuudon järjestämiselle, mutta kyseisestä paikasta sopiminen on kesken, joten emme ole sen takia julkaisseet Sotahuudon ajankohtaa, mitä luultavamminkin se on joko 28.-30.6. tai 5.-7.7.

Tarkoituksena tietenkin on tehdä mahtava Sotahuuto jossa kaikilla on hauskaa. Lisäksi yritetään saada paljon taistelua mahtumaan rajalliseen aikaan mm. erilaisilla skenaarioilla sekä skenaarioiden välisten matkojen pitämisellä lyhyenä.
Tämän lisäksi yritämme saada tapahtuman hinnan pysymään alhaalla, sillä nyt se on ollut kovin nousupainoitteinen.
Plus tietenkin tuhat muuta asiaa joiden luettelemiseen menisi seuraava tunti kirjoittaessa. :P

Tietysti jatkuvuuden takia yritämme yhdistyksen toimintaa parantaa meidän jälkeemme tuleville järjestäjille juhlavuotta varten.
http://scafightingfinland.com/ - Tule mukaan lyömään haarniskassa kovaa, mutta turvallisesti!
http://scafightingfinland.com/forums/ Rottinkitaistelun uudet foorumit
Avatar
Hellowenisti
Sotahuuto '15 -järjestäjä
Viestit: 500
Liittynyt: Sunnuntai, 21.05.2006 21:16
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Hellowenisti » Perjantai, 14.12.2012 11:58

N.Hirvelä kirjoitti: Lähdimme siitä, että tekisimme Sotahuudon samassa paikassa, jotta voisimme vähentää työtaakkaa paperisodassa.
Olisi kyllä jeba, mikäli SH13 pidettäisiin samassa paikassa kuin SH09. Tuo 09 maasto ja erityisesti metsä on imo ollut kaikkien aikojen paras. Kaiholla on tullut muisteltua, että josko Sotahuuto joskus palaisi vielä samanlaisiin metsiin. :)
Life is a bitch, too expensive to be your friend.
Avatar
Skylark
Sotalordi
Viestit: 1146
Liittynyt: Perjantai, 10.03.2006 09:42
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Skylark » Perjantai, 14.12.2012 13:20

SH09-Metsäriskin toisinto! :twisted:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Avatar
Aarimoto
Työn Sankari
Viestit: 1323
Liittynyt: Sunnuntai, 24.09.2006 08:20
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Aarimoto » Perjantai, 14.12.2012 15:09

Skylark kirjoitti:SH09-Metsäriskin toisinto! :twisted:
Muttei SH09:n varmaankaan. :roll:
Teh Aarimoto
Gonahtanut vanha karhu
Avatar
Terba
Herttua
Viestit: 866
Liittynyt: Perjantai, 20.06.2008 07:25
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Terba » Perjantai, 14.12.2012 20:43

SH09 oli kyllä maastojen puolesta tosi hieno tapahtuma, mutta se kilometrien kävelymatka molemmille taistelualueille isojen teiden ja rautateiden ylityksineen oli kyllä jotain ihan muuta. Että pliis pliis pliis harkitkaa vielä kolmannenkin kerran tuota tapahtumapaikkaa.

Nimim. panssarimörkö.
Kuola Tier 1 Operator | Hydenin vihermädättävä mielikuvitusolento

Profiilikuva: © Jari Kuskelin 2014
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

Tentti jatkuu! :)

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Perjantai, 14.12.2012 21:03

Ehkä tämä tosiaan pitäisikin nimetä järjestäjätentiksi. :) Vaativat asiakkaat saavat aina laadukkaampia tuotteita, joten olemme vaatimassa hyvää, ja sitä uskon myös saavamme.
N.Hirvelä kirjoitti:Tarkoituksena tietenkin on tehdä mahtava Sotahuuto jossa kaikilla on hauskaa. Lisäksi yritetään saada paljon taistelua mahtumaan rajalliseen aikaan mm. erilaisilla skenaarioilla sekä skenaarioiden välisten matkojen pitämisellä lyhyenä.
Tämän lisäksi yritämme saada tapahtuman hinnan pysymään alhaalla, sillä nyt se on ollut kovin nousupainoitteinen.
Plus tietenkin tuhat muuta asiaa joiden luettelemiseen menisi seuraava tunti kirjoittaessa.

Tietysti jatkuvuuden takia yritämme yhdistyksen toimintaa parantaa meidän jälkeemme tuleville järjestäjille juhlavuotta varten.

Tuossa on ihan hyviä pointteja. Erilaisia skenaarioita on selkeä mahdollisuus. Paljon skenaarioita on hyvä tavoite. Lyhyet siirtymät myös tavoiteltavaa, tappelemaanhan sohuun tullaan.
Hauskuus ja alhainen hinta ovat myös hyviä tavoitteita.
Entä millaisilla toimintaperiaatteilla näitä tavoitellaan? Yritystermein, mikä on strategia? Heitän tässä pari ehdotusta mitä ne voisi olla noille visioille. Täsmentäkää toki itse, minä vain heittelen päällimmäisiä ajatuksia.

Esim, useita erilaisia skenaarioita pienellä siirtymällä voitaisiin saada aikaan mättämällä erilaisia skenaarioita samalla paikalla ilman siitymistä. Myös risk skenaariot ja rajallisella respalla varustetut skenaariot tuovat automaattisesti lisää taistelua ajankäytöllisesti tehokkaasti. Tuo voisi olla yksi esimerkki missiosta.

Edullisuus voisi onnistua tilaamalla ja kilpailuttamalla tapahtuman käyttämät palvelut ilman välikäsiä, ja olemalla hyvin tarkka siitä mitä tilaa ja millaisia laatuvaatimuksia esim ruoalle osoittaa. Voitte esim vaatia koekattausta. Älkääkä tilatko vain yhdeltä toimittajalta, niin on varaa valita. Lisäksi kannattaa olla aika armoton kattausta arvostellessa, huomautaen jokaisesta asiasta joka ei tyydytä. Tilausvaihe on se jolloin asioihin vaikutetaan. Kannattaa tehdä tämä jo nyt.
Aikanaan juttelin ruokalistan visiosta Faban ruoantoimittajan kanssa moneen otteeseen, ennenkuin hän edes lähetti ensimmäistä ruokalistaehdotustaan. Kalorimäärät jäi silti aavistuksen toivottua pienemmäksi.

Millaisella strategialla tapahtumasta saataisiin mahtava ja kaikille hauska?
Tämä on sitten se vaikeampi kysymys. :) Täytyy kuitenkin alkuun todeta, että kaikki otukset pitävät siitä, että he kokevat saavansa vaikuttaa ympäristöönsä (lähde: kananhoitokirja). Nyt teillä on äärimmäisen hyvä mahdollisuus huutojakoja kehittämällä luoda sotahuudon onnistuneimmat ja mielenkiintoisimmat jaot!
Lähtökohtaisesti sanoisin, että ihanteellisin jako olisi sellainen, missä järjestäjät etukäteen lyövät lukkoon millä logiikalla huudot suoritetaan kenties päättäen aloitusryhmät ja sitten ei itse puutu jakoihin mitenkään. Jaot on hyvä sulkea kun isoimmat (halutuimmat) ryhmät on jaettu, ja sitten odottaa ilmon sulkeutumista. Tämän jälkeen esim. pienin armeija aloittaa aina huutokierroksen. Tai, koko huutojako alkaa vasta kun ilmo on sulkeutunut! Tuolla kehitysideoissa on hyviä ideoita.Heitänpä kehiin litanian siitä mitä Rämän isommissa tapahtumissa on ollut taustalla.

Ryhmä Rämä järjesti Sotahuuto 2006:n. Maahinkainen oli lanseerannut vuotta aijemmin upean tapahtumakonseptin skenaariovetoisesta taistelutapahtumasta johon saisi osallistua omien kavereiden kanssa samassa porukassa ilman enempiä larppaamisia. Ilmeisesti Yksittäiseksi tapahtumaksi (?) kaavailtu tapahtuma ansaitsisi ehdottomasti jatkumon suomalaisessa tapahtumaperinteessä. Lähdimmekin heti rakentamaan tapahtumaperinnettä.
Fransisingin kantavat teemat oli; skenaariovetoisia metsä- ja kenttätaisteluita, läpi tapahtuman yhteisruokailut, majoitus teltoissa ja salimajoitus.
Säännöistä korjasimme tuolloin muutaman kohdan:
- avokypärä ei enää suojannut naamaa
- jousella läheltä tähtääminen ei yksinään riitä tappamaan
- panssarityyppinä mukaan kangaspanssarit, kaiken panssarin pitää joko olla autenttisista materiaaleista tai autenttisen näköisiä 2m päästä katsottuna.

Lähtökohta oli, että jos rakennamme tapahtuman, osallistujat kyllä tulevat.

Oma visiomme oli jatkaa ja kehittää Fransisingia keskittymällä parempaan infrastruktuuriin, joka tekisi järjestelyistä helpompia. Aijemmin informaatio tapahtumasta tuli kotisivujen kautta sekä IRC:ssä. Emme olleet ajiemmin järjestäneet tapahtumia. Halusin kuulla osallistujien odotuksia ja antaa väylän myös osallistujille kehittää tapahtumaa, omia ryhmiään ja koko yhteisöä, joten pyysin web-guruamme SNiLDiä tekemään tapahtumalle foorumit, jotka hän loikin (Tiistaina, 24.01.2006 23:30).
- tarkoituksenamme oli laittaa säännöksi myös nuolten täyspenetraatio muita kuin levypanssareita vastaan, mutta osallistujat äänestivät tämän foorumeilla nurin. Vaikutusväylä oli siis todellinen, ja mielipiteitä kuunneltiin.

Edellisenä vuonna taistelualue oli ollut 10km päässä sisämajoituksesta, josta myös kaikki tapahtuman vesi tuotiin paikalle peräkärryllä kesän kuumimpana päivänä. Halusimme, että majoituspaikka on lähellä. Lähdimme etsimään erilaisia kouluja ja oppilaitoksia, ja lopulta uudenmaan maaseutuoppilaitos tärppäsi Hyvinkäältä. Mestassa oli myös Sohu historian suurin saunakapasiteetti, kaksi suurta saunaa, kaksi pientä saunaa. Eli kaksi sekasaunaa, oma jatkuva naistenvuoro sekä miestenvuoro.

Nykyisellään, en etsisi kouluja tai oppilaitoksia, vaan juurikin matkailuyrittäjiä.

Fantasybattleja järjestäessä visiona oli luoda lämminhenkinen tapahtuma, jossa osallistujilta ei lähtökohtaisesti kielletä mitään, mitä ei ole ehdottoman pakko kieltää. Kaikille järjestäjille ainoassa yhteisessä puheessa kerroin, että edes kieltäessä ei tulisi käyttää kieltäviä ilmaisuja, vaan ne tulisi kiertää esim. sen sijaan että sanoisi "Täällä majoitusalueella EI saa meluta.", sanotaan "Illanviettoa voi jatkaa tuolla illanviettopaikalla, tämä alue on varattu nukkumista varten."
Kielloilla ja sanomalla "EI" pilataan hyvä meininki.
Painotin myös, että jos osallistujat teiltä jotain toivovat, pyrkikää järjestämään se, ja jos ette pysty järjestämään, minä olen aina radion ja puhelimen tavoitettavissa, kerrotte minulle ja minä sitten järjestän.

Pääjärjestäjien ei pitäisi tapahtuman aikana nakittaa itseään mihinkään tehtävään mikä sitoo hänet mihinkään muuhun kuin tapahtuman yleisen valvomiseen. Vaarana on, että vastuullisten ollessa nakeissaan, oli ne kuinka tärkeitä tahansa, jää jotain oleellista huomaamatta eikä edes tiedosteta että johonkin pitäisi reagoida. Pääjärjestäjille ei siis infopäivystystä tai parkki ohjausta. He toki voivat ja kannattaakin notkua paikalla ottamassa ihmisiä vastaan. Yllättäviä asioita voi sattua, ja niihin on hyvä voida reagoida. FaBa III mm. romahti saunan lauteet.

Visiona infosta oli, että se tietää kaikesta aina kaiken. Missio: Fabojen ja SH06 infon ohjeistus perustuikin siihen, että infovastaavat raahattiin mukaan kaikkiin tapahtuman suunnittelukokouksiin ja jopa maaston tiedusteluretkille.
Lähtökohtaisesti en näe infon toiminnan olevan järjestäjätiimin ulkopuolelle nakitettavissa. Infovastaavat on hyvä nakittaa viimeistään nyt, jotta pääsevät suunnitteluissa kärryille.Mitä paperisotaan tulee, se on mielestäni energiaa laittamista väärään paikkaan. Jos teillä on jo yhtä sohua varten tapahtumailmoitus kirjoitettuna, se on hyvä pohja toisellekin, vaikka se järjestettäisiin missä. FaBa III on ainut tapahtuma josta teimme viimeisen päälle viralliset tapahtumailmoitukset johtuen mittavasta räjähteiden käytöstä. Ibu pyöräytti tuolloin paperit todella mallikkaasti. :) Palotarkastaja kävi FaBassa tarkistamassa järjestelymme.

ps. sivumainintana todettakoon, että järjestystiimissä on syytä olla lopulta se yksi "pääjärjestäjä" joka mielipide ratkaisee jos asioista meinataan olla erimieltä. Tämä henkilö luonnollisestikin ollee Sotahuuto ry:n puheenjohtaja.

edit: olipa näemmä itselläkin termit hieman ruosteessa; strategia lienee osuvin ilmaus toimintamallille jolla visiota lähdetään tavoittelemaan, eikä missio, joka kuvaa sitä tavoitetta miksi edes viosiota visioidaan.
Viimeksi muokannut Keisari_P, Maanantai, 17.12.2012 00:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5686
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja saloneju » Perjantai, 14.12.2012 21:35

Jatkan tässä nyt komppailuviestejäni (sen paljon puhutun ja parjatun tykkäysnapin puuttuessa!), että mielettömän hyvä puheenvuoro Pekka! Erityisesti toi EI-sanaan ja kieltämiseenn suhtautuminen on todella arvokas huomio, josta oikeasti pitäisi ottaa mallia Sotahuutojenkin järjestämiseen. Vaikka toki jo kohta iänikuinen "Fabaa järjestetään eri tavoittein kuin Sotahuutoa" -hokeama monelta osin pitää paikkaansa, tuo on yksi niistä asioista joita fabojen järjestämisestä pitäisi ottaa opiksi laajemminkin.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
N.Hirvelä
Sotahuuto '09 -järjestäjä
Viestit: 2613
Liittynyt: Torstai, 08.06.2006 18:15
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja N.Hirvelä » Lauantai, 15.12.2012 00:09

Ymmärsin ehkä Pekan kysymyksen väärin aluksi. Tosin kunnollisen vastauksen antaminen vaatii enemmän aikaa kuin juuri nyt on, joten kirjoitan kattavamman viestin vielä myöhemmin, mutta tässä nyt pari pointtia.

En usko että kukaan oikeasti Sotahuudon järjestäjistä haluaa kieltää mitään. SH09:ssä jouduimme kieltämään esim. avotulen teon paria päivää ennen tapahtumaa koska meille järjestäjille ilmoitettiin ettei avotulta saa kuivan sään takia tehdä. Tälläisessä tilanteessa ei oikein voinut tehdä mitään muuta kuin kieltää. En siis usko että asia on niin mustavalkoinen, että aina löytyy jokin toinen paikka missä voisi tehdä, vaikka suurimpaan osaan ongelmista löytyy ratkaisu.

Skenaarioista vielä sen verran, että konkreettinen suunnittelu miten saadaan aikaa säästettyä ja liikkumista vähennettyä onnistuu täydellisesti vasta kun kaikki käytettävissä olevat maastot ovat selvillä ja ne on käyty katsomassa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että skenaarioita suunnitellaan vasta keväällä, jotta voidaan saada se paras tulos.
Itse olen henkilökohtaisesti respaskenaarioista tykkääviä ihmisiä, koska ne ovat tehokasta ajan käyttöä, niitä varmasti tulee olemaan paljon, mutta ei toki kaikki.

Koska huutojaot saivat paljon positiivista palautetta, niin en näe syytä miksi niitä ei käytettäisi tänä vuonna. Parannuksia toki mietetään sen mukaan mitä palautetta on kirjoitettu (olen kyllä lukenut kyseisen asian kehitysideoita).

Ruuasta vielä sen verran, että jos paikkana on Orivesi, otamme aika varmasti ruuan samasta paikallista firmasta kuin 09-vuonna. Kyseinen firma antoi tarjoukset melkein puolta halvemmalla kuin muut ja oli yksi ainoista joka ymmärsi että tarvitsemme paljon ruokaa eikä mitää kevyitä lounaita ja osasi antaa hyvät ehdotukset joista päätimme parhaimmat ruuat.
Lisäksi tutun ruuantoimittajan kanssa on myös helppo keskustella mitä haluamme ja mitä emme koska tiedämme sen luotettavaksi toimijaksi.

Sotahuuto 09 oli viranomaisten kanssa aika suurta paperisotaa kaikkien ilmoitusten ja selvitysten kanssa, jonka lisäksi kohtasimme odottamattomia kommeluksia joita viranomainen teki. Tällä kertaa osaamme tosin varautua vähän paremmin. :)
http://scafightingfinland.com/ - Tule mukaan lyömään haarniskassa kovaa, mutta turvallisesti!
http://scafightingfinland.com/forums/ Rottinkitaistelun uudet foorumit
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

" johdon tärkeimmiksi työkaluiksi nousevat tarinat ja k

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Sunnuntai, 16.12.2012 19:03

N.Hirvelä kirjoitti:... kunnollisen vastauksen antaminen vaatii enemmän aikaa kuin juuri nyt on, joten kirjoitan kattavamman viestin vielä myöhemmin
Tätä odotellessa.
Wikipedia visiosta kirjoitti:Liiketaloudessa

Visiota voidaan arkikielellä kutsua myös unelmaksi. Visio on arkijohtamisen peruskivi. Sen avulla pyritään luomaan jokaiselle työntekijälle kuva tulevaisuudesta, joka vetoaa sekä ajatteluun että tunteisiin. Visio on jotakin, jonka yksilö haluaa saavuttaa ja joka innostaa häntä. Useimmille ihmisille se on pohjimmiltaan pyrkimys luoda jotakin taloudellista voittoa suurempaa ja merkityksellisempää. Ilman visiota työssä ei ole merkitystä, suuntaa eikä ohjetta esimerkiksi siihen, miten tehtäviä ja kehitystoimintaa priorisoidaan.

Visio on myös osa yrityksen, aatteellisen yhdistyksen tai muunlaisen järjestön strategiaprosessia. Strategia on yhteistä tietoa yrityksestä, yhdistyksestä tai järjestöstä ja sen toimintatavoista, ja se myös syntyy yhdessä tekemällä. Kun henkilöstö halutaan saada mukaan visiointiin, johdon tärkeimmiksi työkaluiksi nousevat tarinat ja kieli, joiden avulla luodaan innostusta. Tarinoiden voimaa hyödynnetään organisaatioiden visiointityössä vasta vähän. Tämä on eräs syy siihen, miksi visio on jäänyt monissa tapauksissa pelkäksi hokemaksi, jolla ei ole käytännön merkitystä.

Alun perin visio on tarkoittanut näkyä tai harhanäkyä, erityisesti uskonnollisessa tai huumavilla aineilla saavutetussa hurmostilassa koettua.
Eli siis tarinallista innostavaa visiota odottelen. :)

siteeraanpa tähän samaan viestiin vielä missiosta lainausta vielä myöhemmin.
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Maanantai, 17.12.2012 20:23

Perkule meni pitkä viesti puhelimen syövereihin, mutta lyhyesti; tuo wikiartikkeli on potaskaa ja sisältää paljon asiavirheitä. Termit arkijohtaminen (eng. line management eli alempi johto?), vastuu strategian tuottamisesta eli kuka sen laatii jne. Kirjoitan enemmän kun pääsen lomareissulta koneen ääreen. Ihan hakukoneilla löytyy parempaa infoa visiosta ja missiosta, kuin mitä tuossa artikkelissa.

Iso plus keskustelun avaukselle. Ongelma taitaa tosin olla se, että vain muutamalla prosentilla hajua yritystoiminnan johtamisesta tai ainakaan sen kapulakielestä. Tämä vain oma huomio.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Tiistai, 18.12.2012 15:16

Itse olen vankkumaton projektiorganisaation kannattaja. Projektiorganisaatiossa kaikki johtaminen perustuu vahvaan visioon, jota kaikki hyvinkin itseohjautuvasti toteuttavat.
Kun ennen vanhaan puhuttiin johtamisesta (management) tarkoitettiin enemmänkin asioiden kuin ihmisten käsittelyä. Nykyisin projektiorganisaatioiden aikakaudella puhutaankin johtamisesta sanalla leadership, joka paremin kuvaa sitä mitä projektiorganisaatiossa johto tekee.
Toki moni organisaatio vieläkin porskuttaa linjaorganisaatiolla, mutta se ei ole mikään ihanne tai ainakaan Sotahuutoa järjestäessä millään tavalla optimaalinen, ainakaan omasta mielestäni.

Tuosta wikipedian artikkelista korostin omien johtamiskokemusteni perusteella asiasisällöllisesti oleellisimman. Minua on pyydetty jakamaan tietoa siitä, mitkä ovat Rämän onnistuneiden tapahtumien järjestämisen salaisuus. Itse koen, sen olevan vahva innostava visio siitä mitä ollaan tekemässä.
Omasta mielestäni pääjärjestäjän tehtävä on jakaa oma tinkimätön asenteensa muulle järjestäjätiimille ja tartuttaa innostus jossa kaikki kokevat voivansa tuottaa ainutlaatuista lisäarvoa tapahtumaan, osallistujat mukaanlukien.
Me emme omissa tapahtumissamme ole erityisesti keräilleet vapaehtoisia nakkilistoja ulkopuolisesta työvoimasta, vaan tarvittava minimityövoima sitoutetaan järjestäjätiimiin ennalta. Vankkumatta oletamme, että aina tarvitessamme enemmän työvoimaa osallistujat osalistuvat ja auttavat, sillä meidän tapahtumissa ei ole asiakkaita.

Pitää jatkaa myöhemmin lisää...
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Tiistai, 18.12.2012 23:16

Keisari_P kirjoitti:Itse olen vankkumaton projektiorganisaation kannattaja. Projektiorganisaatiossa kaikki johtaminen perustuu vahvaan visioon, jota kaikki hyvinkin itseohjautuvasti toteuttavat
Olemme todenäköisesti hyvin samaa mieltä tästä, tosin termien oikeasta käytöstä lienemme eri mieltä. Se, onko sillä mitään merkitystä, on toki toissijaista.
Kun ennen vanhaan puhuttiin johtamisesta (management) tarkoitettiin enemmänkin asioiden kuin ihmisten käsittelyä. Nykyisin projektiorganisaatioiden aikakaudella puhutaankin johtamisesta sanalla leadership, joka paremin kuvaa sitä mitä projektiorganisaatiossa johto tekee.
Itselleni on eroteltu nämä kaksi asiaa eri konsepteihin, jotka itseasiassa menevät päinvastoin, kuin itse tuossa erottelit. Leadership, johtaminen, keskittyy asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen toisten ihmisten avulla. Management keskittyy prosessien hallinointiin. Nämä kaksi asiaa kulkevat siis käsi kädessä. Perinteisesti johtaja voi osallistua hallinointiin(?), management, mutta manageri ei välttämättä ole johtaja. Näin siis omassa päässäni.
Toki moni organisaatio vieläkin porskuttaa linjaorganisaatiolla, mutta se ei ole mikään ihanne tai ainakaan Sotahuutoa järjestäessä millään tavalla optimaalinen, ainakaan omasta mielestäni.
Ehdottoman samaa mieltä.
Tuosta wikipedian artikkelista korostin omien johtamiskokemusteni perusteella asiasisällöllisesti oleellisimman. Minua on pyydetty jakamaan tietoa siitä, mitkä ovat Rämän onnistuneiden tapahtumien järjestämisen salaisuus. Itse koen, sen olevan vahva innostava visio siitä mitä ollaan tekemässä.
Sen enempää Rämän johtamismetodeja tuntematta luulen, että tarkoitat tässä itseasiassa missiota, vaikka puhutkin visiosta. Itselleni missio on se, mitä organisaatio on nyt ja millä työmetodeilla se toimii saavuttaakseen visionsa, joka yleensä asetetaan sinne 3-5 vuoden päähän.

Itse näkisin siis, että Sotahuuto Ry:n missio on tällä hetkellä kaksiosainen. Järjestää numeroiltaan Pohjois-Euroopan suurin boffaustapahtuma, sekä samalla toimia Suomessa lajin katto-organisaationa tukien skenen muita tapahtumia ja kulttuuria. Sotahuuto Ryn visiosta voi varmasti vääntää kättä enemmänkin, sillä uskon, että eri ihmisillä on eri näkemys asiasta. Itse asettaisin tavoitteeksi 3-5 vuoden päästä olla Euroopan tunnetuin boffaustapahtuma, sekä nostaa lajin suosio muiden miekkailulajien tasolle (SCA, re-enactment teräksillä, kalpa jne.).
Omasta mielestäni pääjärjestäjän tehtävä on jakaa oma tinkimätön asenteensa muulle järjestäjätiimille ja tartuttaa innostus jossa kaikki kokevat voivansa tuottaa ainutlaatuista lisäarvoa tapahtumaan, osallistujat mukaanlukien.
Samaa mieltä. Pitää kuitenkin muistaa, ettei tinkimättömällä asenteella tai millään muullakaan konsteilla vaikuttaa mihinkään muuhun, kuin työtapoihin. Ei siis ihmisten personaan tai luonteenpiirteisiinsä. Luomalla tehokas, tuloshakuinen ja rento työilmapiiri järjestäjätiimille tehdään sitä työtä, mitä pääjärjestäjän tehtäviin mielestäni kuuluu. Strategista johtamista kuuluisi mielestäni tehdä Sotahuuto Ry:n puheenjohtaja, ei sen pääprojektin johtaja eli tapahtuman pääjärjestäjä. Tästä voidaan tietysti olla monta mieltä, mutta mielestäni tapahtuman pääjärjestäjän tulisi järjestää tapahtuma yhdenmukaisesti Sotahuuto Ry:n johdon kanssa sovittujen tavoitteiden (goals), mission ja vision, ja arvojen mukaisesti. Haukut siis, mielestäni, Pekka väärää puuta :wink: :lol:
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3422
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Tiistai, 18.12.2012 23:26

Itse näkisin, että kyseessä on kaksi eri asiaa.
Meillä on pääjärjestäjän visio, eli näkemys siitä, millaisen Sotahuudon hän haluaa saada aikaan.
Ja meillä on Sotahuuto ry:n visio siitä, mitä se haluaa saada aikaan.
Näistä Sotahuuto ry:n tavoitteet ovat kauempana ja pääjärjestäjän hyvinkin lähellä.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
N.Hirvelä
Sotahuuto '09 -järjestäjä
Viestit: 2613
Liittynyt: Torstai, 08.06.2006 18:15
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja N.Hirvelä » Keskiviikko, 19.12.2012 17:14

Sotahuuto ry:n puheenjohtaja on melkeinpä aina myös pääjärjestäjä. Meillä on tänä vuonna kolme pääjärjestäjää, joista jokainen on myös Sotahuudon hallituksessa. Koska meillä on kolmen ydintiimi, on yksi tärkeimmistä asioista se, että kommunikointi meidän välillä toimii. Tätä auttaa tietysti ne seikat, että tunnemme toisemme aika pitkän ajan takaa, asumme samassa kaupungissa ja facebookin kautta keskusteluyhteys on käytössä melkein kokoajan, joten ei tarvitse odottaa että asioista voisi puhua ja ilmoitella keskenään.
http://scafightingfinland.com/ - Tule mukaan lyömään haarniskassa kovaa, mutta turvallisesti!
http://scafightingfinland.com/forums/ Rottinkitaistelun uudet foorumit
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3422
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Keskiviikko, 19.12.2012 21:33

Olen tietoinen järjestelystä ja ilmaisin itseäni kenties epäselvästi.

Tarkoitin, että Pääjärjestäjä (henkilönä) edustaa ennen kaikkea yhtä tapahtumaa, pitkässä tapahtumien ketjussa ja häneen henkilöityvät huolet yksittäisen Sotahuudon vessojen riittävyydestä ja ruokien hinnasta. Hänen tärkeimmän tavoitteensa tulisi olla Yhden Tietyn Sotahuudon onnistuminen.
Sotahuuto ry:n (jota voi johtaa tai voi olla johtamatta pääjärjestäjä) taas tulisi ajatella pidemmälle, kuin lähimpään Sotahuutoon. Sen tulisi suunnitella toimintaa pitkällä aikavälillä ja toimia pääjärjestäjän tukena.
Pahimmillaan nämä kaksi voivat kuitenkin ajautua ristiriitatilanteeseen. Esimerkiksi pääjärjestäjän pyrkiessä käyttämään kaikki ajalliset ja taloudelliset resurssit yhteen tapahtumaan, jättämättä seuraavalle vuodelle enää mitään. En sano, että näin on käynyt tai käymässä, mutta mielestäni hallitusta voitaisiin laajentaa siten, että hallitus budjetoisi tapahtuman ja hoitaisi yhdistyksen ylläpidon, kun järjestäjät taas keskittyisivät itse tapahtumaan annetuissa puitteissa.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Keskiviikko, 19.12.2012 22:58

Sotahuudot kukin tähän asti olleet omia projektejaan. Tätä jatkumoa korostaa vakiintunut käytäntö siitä, että sekä järjestäjätiimi että pelipaikka vaihtuu vuosittain. Ry on käytännössä vain selkiyttänyt sitä, että ollaan tekemässä samantyylistä tapahtumaa suurinpiirtein samanlaisilla säännöillä, eikä eri järjestäjäporukoiden tarvitsisi tämän takia erikseen rekisteröityä.
Yksittäisinä projekteina sotahuuto saa jatkossakin pysyä, vaikka toki olisi mukavaa jos ry:n toimesta sponssattaisiin (edes osittain) vaikkapa bussi viron tapahtumiin, tai houkuteltaisiin ruotsalaisia tänne!

Sotahuudon pääjäjestäjää kuvaa hyvin termi projektipäällikkö.
Wikipedia projektipäälliköstä kirjoitti:
Projektipäällikkö
Projektinhallinta on useimmiten projektipäällikön tehtävä. Projektipäällikkö ei useimmiten osallistu projektin muiden tehtävien tekemiseen, vaan lähinnä keskittyy projektin etenemisen varmistamiseen ja eri osapuolten yhteistyön varmistamiseen siten että projektin riskit pienenevät. Projektipäällikkö toimii usein asiakkaan edustajana, ja siksi määrittelee ja toteuttaa asiakkaan tarpeet. Projektipäällikön tehtävänä on löytää paras mahdollinen kompromissi kolmen projektien resurssimuuttujan kesken: aika, kustannukset ja laatu. Jos jotain muuttujista muutetaan, se vaikuttaa automaattisesti kahteen muuteen: jos tavoitellaan parempaa laatua, projektin kustannukset tavallisesti nousevat ja kesto pitenee. Kommunikointi eri sidosryhmien kanssa on myös projektipäällikön tärkeimpiä tehtäviä.
Projektipäällikkö tekee projektin osituksen, tyypillisesti yhteistyössä muiden kokeneiden projektinjäsenten kanssa. Projektipäällikkö myös jakaa projektin tehtävät eri työntekijöille.
Sitten vielä mitä johtamiseen tulee:

"johtamisen määrittelyssä korostuu tulosten aikaansaaminen ihmisten avulla ja kanssa – ei itse tehden."

Halusin kuulla, onko teillä järjestäjätiimissä muita?
Alkuvalmisteluun, kuten pelipaikan varaamiseen ja skenaariorungon suunnitteluun ei tarvita yletöntä määrää porukkaa. Silti olisi hyvä jos jo alkuvaiheessa projektiin sitoutetaan web ihmisiä, jotka tuottavat tapahtumasta innoittavaa ennakkosisältöä. Infon on jo tässävaiheessa hyvä alkaa saada tietoa suunnitelmista. Myös asetarkastusten suorittajilla olisi hyvä olla osuutensa järjestelyiden suunnittelussa.
Iltaohjelmaa varten voi ihan hyvin nakittaa mukaan jonkun joka ei ole missään tekemisissä muiden järjestelyiden kanssa. Luonnollisesti tätäkin osa-aluetta täytyy sitten johtaa, jotta se toteutuu sellaisena kuin halutaan.

Suosittelen lämpimästi ilman suurempia tavoitteita stormaus palaveria, jossa kutsutte ne paikalle jotka haluaisitte mukaan tiimiinne tapahtumapaikalle mukaan, vaikka heidän ei mitään tarvitsisikaan tehdä ennen tapahtumaa. Ties, vaikka yllättäen keksisivätkin jotain siistiä mitä olisivat valmiit tekemään: Lippuja, proppeja, ohjelmaa, mutakuoppaa.
Kynä ja paperia tai vielä mielummin tietokone, kannattaa pitää esillä johon kirjoittaa muistiinpanoihin keksityt jutut ja kuka ne tekisi, sillä muuten hyvät ideat unohtuu. Projektipäälikkö tai hänen sihteerinsä sitten kurmottaa muistiinpanoihin merkattuja ihmisiä siitä, miten he edistyvät. Hyvät ja parhaatkin ideat voi unohtua ja jäädä tekemättä jos mitään action pointteja ei ole merkattu muistiin JA jos kukaan ei näitä muistiinpanoja lue ja niiden perusteella toimi.

Saatte paremman tapahtuman aikaan, jos otatte jo tässä vaiheessa enemmän ihmisiä mukaan.

Lisäksi toivon edelleen visiota Sotahuuto 2013:sta joka saa minutkin innostumaan. Konkreettisia asioita totuudenmukaisilla adjektiiveilla kuvattuna. :)
Vähän odotuksia olisi kiva saada jo tässä vaiheessa sotahuudon minimitason lisäksi. Toki paljon järjestettävää liittyy Sohun minimivaatimuksiin, mutta onnistunut Sohu, tulee hyvästä hengestä ja myös muusta tapahtumaan liittyvästä toiminnasta.

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että se että järjestäjiä näkyy aktiivisesti foorumeilla nostaa mielialaa. Osallistujana haluaisin kuitenkin kuulla mahdollisimman paljon faktoja tavoitteista ja järjestelyistä. Itse olen sitä mieltä, että tietoa ei kannata oikeastaan millään osa-alueella pihdata osallistujilta, sillä kun annatte tietoa osallistujille ja kuuntelette heidänkin reaktioitaan, saatte paremmin osallistujien tuen päätöksillenne, mitä ne ikinä ovatkaan.
Viimeksi muokannut Keisari_P, Torstai, 10.01.2013 17:48. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1679
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Mahti » Torstai, 20.12.2012 00:50

Tänä ja edellisenä vuotena pääjärjestäjä ei ole kuulunut edes hallitukseen. Ei siis ole mitenkään välttämätöntä, että yhdistyksen puheenjohtaja ja pääjärjestäjä olisivat sama henkilö. Käytännössä yhdistys on aina antanut hyvin vapaat kädet järjestäjäporukalle toimimiseen.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Lauantai, 12.01.2013 22:05

http://blogs.hbr.org/kotter/2013/01/man ... rship.html

Asiallista tekstiä aikaisempaan viitaten.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”