Ruokailu 2013

Valvojat: N.Hirvelä, Sopuli

Avatar
Klasu
Kreivi
Viestit: 398
Liittynyt: Tiistai, 24.04.2007 18:53

Viesti Kirjoittaja Klasu » Torstai, 29.11.2012 23:38

Olisivatko makkarat mahdottomuus edes jollain aterialla?

Olen itse aina ottanut sapuskat, mutta syön niiden lisäksi omat eväät päälle. Yleensä aamulla hedelmiä ja nuudeleita + tonnikalaa, illalla matsien jälkeen paketillinen makkaraa ja jos menee myöhään niin toinen paketti, tai salamia. Päivän mittaan pähkinöitä, rusinoita, kuivattuja hedelmiä ja suolapähkinöitä tai chipsejä ja kuivalihaa.

Omat eväät ovat senkin takia ettei aina jaksa, viitsi tai ehdi viralliselle eväälle.
"Kun kypärä soi, ei itkeä saa."
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

siinä omat ohjeet kenttälounaan tilaajalle

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Torstai, 13.12.2012 13:49

Ohjeita kenttäruoan tilaajalle:

Visio: energiapitoista, maistuvaa, yksinkertaista toteuttaa, edullista

Ruoan pohja kannattaa pohjata kuitupitoisille hiilihydraateille, jolloin energiaa riittää pitkin päivää kuitujen hidastaessa hiilareiden imeytymistä. Makua ja lisää energiaa ruokaan saa käyttämällä voita ja öljyä säästelemättä! Useat makumolekyylit ovat rasvaliukoisia, ja periaatteessa kohtuullisesti maustettu rasvaton ruoka vaan on mautonta (esim. rasvaton puuro). Riittävä rasva korostaa ruoan makua.
Myös mausteiden kanssa on turha kainostella. Suolaa, pippuria ja natriumglutamaattipitoisia valmisteita (lihaliemi/kasvisliemi kuutiot tai jauheet) kannattaa annostella hauiksen ja ojentajan reippailla liikkeillä, sormien hypistelyn sijaan. Natriumglutamaatti saa ruoan tuntumaan täyteläisemmältä ja lihankin lihaisammalta.


nappasin pohjaksi sankrimuksen listan, kun oli ihan hyvä:

Lauantai aamupala:
Kaurapuuro (voisilmä),
keitetty kananmuna,
ruispala 2 puolikasta (kestää voitelua, hyvää ja terveellistä)
rasvana keijun 80% jonka rasvahappokoostunut markkinoiden paras, metvurstia,
juustoa,
kurkkusiivuja,
kahvia/teetä,
appelsiinimehua, (mielestäni ei mitenkään välttämätön, tai jos otetaan, niin sitten siihenkin kannattaisi panostaa ja ostaa vaikka rainbown 1,2€/l maksavaa, sen halvimman sijaan)


Lauantai lounas:
Makkarakeitto >500g, banaani, ruispala 2 puolikasta, juustoa, meetvurstia, kurkkusiivuja

Lauantai päivällinen:
Kaalilaatikko 600g (puolukkahilloa), ruispalat, juustoa, leikkeleitä, kurkkusiivuja
TAI
Lasagne 600g
TAI
Perunamuusia 300g (mielummin ei jauheesta)
lihapullat 200g (kohtuullisella lihapitoisuudella)
kastikkeella 1,5dl (EI geneerinen ruskea, vaan esim. joku riistakastike)
TAI
Makaronilaatikko (klassikko joka ei petä)


Sunnuntai aamupala:
Kaurapuuro (voisilmä), keitetty kananmuna, leipää, metvurstia, juustoa, appelsiinimehua, kahvia/teetä

Sunnuntai lounas:
Chili con carne, riisiä, salaattia, leipää, leikkeleitä/juustoa
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 363
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: siinä omat ohjeet kenttälounaan tilaajalle

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Torstai, 13.12.2012 22:53

Keisari_P kirjoitti:Täyttä asiaa!
Iso hymynaama/facebook-peukku/valitsemasi suitsutus.

Juuri tällaisia viestejä tähän ketjuun toivoin kun sen perustin. Ottakaa muut oppia.
Avatar
Pimeyden Ritari
Kreivi
Viestit: 441
Liittynyt: Keskiviikko, 22.02.2006 10:02
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pimeyden Ritari » Perjantai, 14.12.2012 17:10

Kaikkia ei voi miellyttää, mutta kannattaa valita ruokia, jotka edes suurimmalle osalle maistuvat. Siksi esim. kaalilaatikko on vähän kyseenalainen. Lasagne on hyvää, mutta aika hintavaa valmistaa. Puuroa kannattaa olla aamupalalla aina yhtenä vaihtoehtona, sillä se on lähes ilmaista. Weetabixit ja muut ovat kalliita, joten ne kannattaa suosiolla passata. Linssit ja pavut ovat helppo ja halpa proteiininlähde, mutta kuinka helposti ne uppoavat ihmisille? Vaativat ainakin kunnon maustamisen.

Muistaakseni 2007 ruokailu järjestettiin talkoovoimin. Silloin en muista kuulleeni nurinaa ruoasta, muuten kuin tiskauksen osalta. Oliko ruokailun ulkoistamisen syynä puutteelliset keittiötilat, kauhea vaiva vai työvoima? Jos sohu pidettäisiin paikassa, jossa on talouskeittiö, onnistuisi muonitus omin voimin ja saataisiin enemmän samalla rahalla. Larppimuonitusten perusteella yhteen erittäin täyttävään ateriaan menee 2,5e per nenä. Tämä siis sisälsi lihapataa, leipää, graavilohta, uunijuustoa, leikkelettä, ohrapiirakoita, omenapiirakkaa ja pullaa. Tietenkään sohussa ei tuollaisia hienouksia kaivata, mutta noin esimerkkinä. Ruokittavia oli 50 ja muonituksen hoiti yksi henkilö kotikeittiössä. Itse tehdessä ruuat kannattaa tehdä edellisenä päivänä ja vain lämmittää tarjoille.
Avatar
Statisti
Sotilasmestari
Viestit: 97
Liittynyt: Torstai, 24.11.2011 11:24

Viesti Kirjoittaja Statisti » Perjantai, 14.12.2012 18:13

Tässä ruoan valmistuksessa omin voimin kannattaa varmistua lainsäädännöstä. Elintarvikelainsäädäntö edellyttää osaamistodistuksen ruoan valmistajilta.

En tiedä mikä on laintulkinta vapaaehtoistoiminnassa. Tapahtumassa valmistetaan ruokaa sadoille ihmisille ja vielä lämpimään vuoden aikaan. Vaikka osaamistodistusta ei suoraan vaadittaisikaan, kannattaa ainakin vastaavan ihmisen olla kokenut tuon kaltaisesta toiminnasta.

Aikanaan partiossa piirin leirillä, meillä oli ammattikokki, joka pyöritti muonitusta. Läheiseltä kylältä oli vuokrattu koulun keittiö jossa homma hoidettiin. Koululta ruoka kuskattiin lämpöastioissa leirille.

Toisessa tapauksessa käytössä oli kenttäkeitin m/86, joka on varma kuin tauti. Sohun tapauksessa näitä pitäisi olla ainakin kaksi kappaletta. Lisäksi on muutama muukin esimerkki, mutta niistä enemmän asiasta kiinnostuneille.

Kenttäkeittimillä ongelmaksi nousee kesällä kylmäketjun ylläpito. Mikäli käytössä ei ole kylmiöitä, pitää olla kylmäkontti. Niitäkin saa varmasti vuokrattua, mutta en tiedä hintaa.

Sitten on vielä se ruoan jakaminen. Lämpimällä ruoalla pitää olla tietty tarjoilulämpötila kun se jaetaan. Tähän vaivaan auttavat lämpöastiat ja laatikot. Tänä vuonna niitä ei näkynyt, vaikka tarvetta olisi ollut. Niiden avulla saadaan myös aikaan useita jakolinjastoja, joka nopeuttaa jakamista.

Olennainen osa toimintaa on myös vesihuolto. Vettä pitää olla paljon, helposti saatavilla ja useissa pisteissä. Ihmiset eivät viitsi tankata vettä jos sen saanti vaatii edes himpun verran vaivaa. Tämänkin asian miettimiseen kannattaa käyttää vaivaa. Lisäksi kenttäkeittimillä,
tai ihan sama missä, vettä menee tuollaisen joukon muonittamiseen järkyttävästi. Kun käytettävissä on yksi keittiön hana ja normikokoinen liesi (tai vaikka kaksi kumpaakin) ei hommasta tule mitään.

Ruoka on sellainen asia, että sen käsittelyssä ei tuon mittakaavan tapahtumassa saa mennä pieleen. Vaikka palvelu ostetaan joltakin, pitää osata vaatia em. asioita. Siksi tärkeämpää kuin se mitä nimenomaista ruokalajia tarjoillaan, on kuinka se tehdään.
Avatar
JonTzu
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 2966
Liittynyt: Tiistai, 31.01.2006 20:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja JonTzu » Lauantai, 15.12.2012 22:27

SH08 luovuttiin omatoimisesta ruoanlaitosta. Tämän takana oli yletön työmäärä joka 500 hengen ruokkimiseen laskettiin kuluvaksi. Ruoan määrä, sen siirtely ja jakaminen olivat tuolloisella organisaatiolla liian suuria työtehtäviä.

Sotahuudon nakkien määrä on kasvanut todella suureksi suhteessa osallistujamäärään. Tämä on okei silloin kun näitä henkilöitä ei palkita asiasta juurikaan, muuten meillä on tiedossa taloudellisia ongelmia. Tapahtumaa on järjestetty todellisella kengännauhabudjetilla vuodesta toiseen. Vapaaehtoistoiminnalla rahoja ei minusta voida säästöpuolelle siirtää, ruoan valmistaminen tällaisissa määrin on selvästi ammattimaista hommaa jonka täytyy tapahtua paitsi maukkaasti myös turvallisesti ja yllätyksittä,

Itse olen rummutellut mahdollisuutta järjestää SH niin että lähellä olisi paikka jossa jotkut ammattimaiset, reilusti palkalla tekevät larppaajakokit tekisivät ruoat, se raijattaisiin asianmukaisesti ja sitä jaettaisiin amatöörivoimin. Tätä on estänyt se että kunnollisten massakeittiöiden saaminen vuokralle on kallista. On ollut vain helpompaa ostaa palvelu ulkopuolelta ja välttää suuri osa asiaan liittyvästä organisoinnista.
"Harjoittelemalla hyvä tulee."
Avatar
Keisari_P
Ylläpito
Viestit: 2524
Liittynyt: Lauantai, 28.01.2006 14:04
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Keisari_P » Sunnuntai, 16.12.2012 16:00

Sotahuuto 2006:ssa maaseutuoppilaitoksella oli tietty suurtalouskeittiö, mutta meille tehtiin selväksi, ettei sitä vuokrata, ja kun työntekijät ovat kesälomillaan ei heidänkään kautta palveluja voi ostaa. Harmi sinänsä.
Tämän kaltaisiin byrokratiaongelmiin voi törmätä vaikka keittiö olisikin kulman takana.
Tuolloin VPK keittäjät hoitivat muonituksen, mutta ongelmitta se ei hoitunut, kun ruokaa jaettiin isommalla annoskoolla kuin sitä olisi riittänyt.
Ruokaahan piti sitten äkkiä pyöräyttää lisää, mikä viivästytti hieman aikataulua.

Faboissa laskimme ruokailijat linjastolla tukkimiehen kirjanpidolla, ja jakajat olivat siten kartalla missä mennään ja kuinka monelle ruokaa on vielä riitettävä. Oli helppo laskea, että esimerkiksi yhdestä astiasta on riitettävä 30:lle.
Faboissa ruoka ei siis tästä johtuen loppunut kesken, mutta annoskoko jäi toisinaan alhaiseksi. Yhden kerran toinen jakolinjasto tosin myös mokasi pahasti jättäen kaksi kokonaista ruoka-astiaa jakamatta epähuomiossa.

(vastaavien kokemusten johdosta en nykyisin ikinä usko tarkistamatta jos jonkin asian väitetään loppuneen. Ennaltaehkäisynä kannattaa pitää kaikki asiat aina hyvässä järjestyksessä ja merkata ihan kaikki näkyvästi, maalarinteipillä, papereilla ja tusseilla.).

Lisäksi ainakin Faba 1:ssä ongelmana oli tilatessa liian epätarkka tilausehto: olimme tilanneet ruoat /osallistuja. Tässä ei ollut määritelty tarkoittaako tämä annos/osallistuja vai mahdollisuus santsata. Näinpä esim. pihvejä ei saanutkaan enää santsata.
Myöhemmin täsmensimme tilausehtoja siten, että kaikki paikalle tuotu ruoka jaetaan, ja maksamme tilaamamme osallistujamäärän mukaan.


En näe mitään syytä tehdä enää Sohussa ruokia järjestäjätiimin voimin. Kannattaa keskittää voimavarat tapahtuman kulloisenkin vision mukaiseen päätoimintaan ja tavoitteisiin. Tapahtuman osallistujille kannattaa tarjota mahdollisuutta ruokailuttomaan osallitumiseen, niin ne jotka haluavat päästä halvalla, tai haluavat jotain erityistä saavat vapaasti sen itse järjestää.
Avatar
Ingre
Kersantti
Viestit: 51
Liittynyt: Sunnuntai, 25.09.2011 20:22
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Ingre » Torstai, 27.12.2012 17:46

Onko vuoden 2013 sohussa minkäänlaista kasvisruokavaihtoehtoa vai menemmekö "jos ei ruoka kelpaa, tuokaa omat ruuat" -politiikalla?
"Ilta silmää hämärtää. Se matkaan vaatii lähtijää"
-Bilbon viimeinen laulu
Avatar
Triks
Herttua
Viestit: 956
Liittynyt: Torstai, 03.01.2008 02:42
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Triks » Torstai, 27.12.2012 18:59

Ingre kirjoitti:Onko vuoden 2013 sohussa minkäänlaista kasvisruokavaihtoehtoa vai menemmekö "jos ei ruoka kelpaa, tuokaa omat ruuat" -politiikalla?
Kasvisvaihtoehto on käsittääkseni ollut tarjolla ainakin viime vuosina, en keksi miksei sitä ensi vuonnakin olisi. Joskin sitä voisi vähän parantaa... :roll:
"Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja."
Kuva
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 898
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Torstai, 27.12.2012 22:58

2006 asti on ollut kasvisruokaa.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Avatar
Mr-Headless
Kreivi
Viestit: 260
Liittynyt: Perjantai, 05.02.2010 00:54
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja Mr-Headless » Tiistai, 05.02.2013 16:52

Jos eletään vaikka oletuksella annoskokojen suhteen armeija määrillä niin aamupuuron annoskoko on noin 250g.
Lounas ja päivällinen 250-350g.
Jos oikein muistan niin armeijan käytössä oleva teuva pikku pata oli 70-80 litraa ja se tuli täyteen noin 400 hengen aamupuurosta.
helvetin elitistihomoilua eikä todellakaan kivaa, mukavaa ja reipasta goblinhenkeä 8)

Avatar Juha Valkeajoki
Avatar
ipa
Sotalordi
Viestit: 1034
Liittynyt: Perjantai, 03.11.2006 11:27
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja ipa » Torstai, 07.02.2013 08:31

Joo noi puolenkilon annoskoot saattaa olla vähän turhan isoja, muistaakseni se on yhtä paljon kuin kaksi saarioisen normikokoista makaronilaatikkoa. Vetäisittekö oikeesti niin paljon yhdellä aterialla?
Olen samaa mieltä kaalista ja näistä tiettyjen ihmisten lempiruuista, kannattaa niitä perusruokia tehdä erikoisuuksien sijaan, niin kaikille menee.
Edit. Okei arvioin vähän pieleen, mut iso annos puolikiloa kuitenkin on.
- Iiris Louhelainen
Kookkari
Asemies
Viestit: 15
Liittynyt: Maanantai, 27.07.2009 12:53
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kookkari » Tiistai, 12.02.2013 14:07

Diabeetikkona tuon mielipiteen mukaan keskusteluun. Hiilihydraattipitoista ruokaa, mutta mahdollisuuksien mukaan hitaita hiilihydraatteja, esimerkiksi leipänä ruisleipää valkoisen leivän sijasta. Terveen ihmisen keho ei välttämättä erota eri hiilihydraatteja toisistaan, mutta diabeetikon verensokerille hitaat hiilihydraatit ovat kultaa. Liialliset nopeat hiilihydraatit nostavat verensokerin liian korkealle liian nopeasti ja sen jälkeen olo on kaikkea muuta kuin hyvä. Lisäksi olisi hyvä, jos joku tarjouluhenkilökunnasta oikeasti jopa tietää mitä ruuassa on. Hiilihydraatit osaa jokainen diabeetikko laskea itse, mutta tieto siitä onko mehu sokeritonta vai sokerillista olisi hyvä.

Ja tehdään lopuksi vielä selväksi, että en odota saavani minkäänlaista erikoisruokavaliota (minä en sellaista tarvitse). Otan myös hyvin paljon omia eväitä mukaan katastrofien varalta. Hitaat hiilihydraatit ovat hyväksi kaikille, mutta diabeetikoille etenkin urheilutapahtumissa ne ovat tärkeitä.
Jos tyttöjä ei lyödä, tytöt lyö!
Avatar
Jopotzuki
Paroni
Viestit: 187
Liittynyt: Keskiviikko, 13.06.2012 18:02
Paikkakunta: Imatra/Lahti

Viesti Kirjoittaja Jopotzuki » Lauantai, 20.04.2013 15:40

En muista miten oli viime vuonna, enkä tiedä miten asia on ollut aikaisempina vuosina, mutta olisiko järkevää, että ennen tapahtumaa ihmisille kerrottaisiin mitä ruokaa tullaan tarjoamaan? Eihän se kyllä kerro ruoan laadusta välttämättä mitään, mutta jos ei pidä kaalilaatikosta ja puurosta niin osaisi varata omat eväät mukaan. (Itse kyllä syön mitä vain.)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”