Kysymyksiä panssarisäännöistä

Taisteluvälineet, niiden rakentaminen.
Nuoska
Sotilasmestari
Viestit: 84
Liittynyt: Tiistai, 04.08.2009 22:27
Paikkakunta: Helsinki

Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Nuoska » Maanantai, 03.02.2014 18:15

Ajattelin hankkia täksi vuodeksi ensimmäistä kertaa haarniskaa, ja 2013 vuoden säännöt luettuani herää muutamia kysymyksiä.
Haarniskan tulee olla valmistettu Sotahuuto-tapahtuman historiallisteknologiseen viitekehyksen perusteella hyväksyttävillä tavoilla ja täten saatavissa olevilla materiaaleilla. Historiallisteknologiseen viitekehykseen sopimattomien materiaalien käyttö on sallittua vain, jos näiden materiaalien käyttö on verrattain vähäistä ja rajautuu haarniskan sidoskomponentteihin tai jos näistä materiaaleista valmistetut haarniskan osat vastaavat niin ulkonäöltään, painoltaan kuin kestävyydeltään edellä mainitun viitekehyksen mukaisesti valmistettuja samanlaisia haarniskan osia.
Riittääkö siis että suojaavat osat täyttää nuo ehdot, eli historiallisen materiaalin ja -valmistustavan, sekä määritellyt minimipaksuudet eri materiaaleille? Eli esimerkiksi kriteerit täyttävät nahka- tai metallilamellit saa sitoa/kiinnittää epähistoriallisella narulla/-tavalla? Oletan et on myös ok lisätä haarniskaan moderneja materiaaleja mukavuuden tai jonkin muun syyn vuoksi, etenkin jos ne ei näy häiritsevästi ulospäin. Verrattavissa varmaan siihen et pehmustaa metallikypärän muuten kuin keskiajalla käytössä ollein keinoin.

Kuinka tarkkaa on historiallisteknologisen viitekehyksen perusteella hyväksyttävä valmistustapa? Oletan että materiaalisäännöt(mitä saa käyttää ja kuinka paksua pitää olla) täyttävä suoja jollekin kehonosalle on hyväksyttävä, vaikkei se joiltain ominaisuuksiltaan olisi historiallinen. Kaikkia sallittuja materiaaleja ei varmaan kuitenkaan ole käytetty kaikissa mahdollisissa haarniskan osissa, ja on tuskin mielekästä olettaa osallistujilta tarkkaa tietoa tämän suhteen.
Toisistaan erillisistä palasista koostetut panssarit

Tälläiseksi suojaksi määritellään suoja, jonka osien välissä on isompia rakoja kuin mitä panssarin valmistamiseen rakenteellisesti vaadittaisiin. Osien välillä olevien rakojen yhteispinta-ala saa olla enintään neljäsosa (25%) koko suojan pinta-alasta.
Eli lamellaari(jossa ei ole rakoja palasten välillä) ei ole tälläinen, ja esim. 1mm pelti tai 3mm kovetettu nahka kelpaa lamellien materiaaliksi? Kuinkakohan tarkkaa raottomuus on, jos suojaavien osien pinta-ala on vähintään suojan kattaman pinta-alan kokoinen? Mietin lähinnä mahdollisista käsityövirheistä johtuvia pieniä aukkoja.
Kypärän on joko täytettävä yleiset panssarivaatimukset, tai suojattava toistuvasti käyttäjänsä päätä oikeilta iskuvammoilta menettämättä rakenteellista vahvuuttaan
Eli materiaalisäännöt täyttävä kypärä voi olla hyväksyttävä, vaikka se olisi jostain syystä huono suojaamaan oikeilta iskuilta? Oon käsittänyt ettei ainakaan muilta panssareilta vaadita oikeaa suojaavuutta, joka tosin täyttyy lähes väkisinkin kun aseina on bofferit.

_______________________________________

Osittain vähän hiusten halkomista, mut tietoni on vajaat kun en ole aiemmin harkinnut vakavasti panssaria, ja tahdon välttyä paikan päällä ikäviltä yllätyksiltä. Etenkin kun haarniska voi olla rahallisesti paljon tän lajin muita kuluja suurempi sijoitus.
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3422
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Re: Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Maanantai, 03.02.2014 22:11

Tämä viesti perustuu aikaisempien vuosien kokemukseen, mutta ei ole syytä uskoa, että merkittäviä uudistuksia olisi tiedossa.

Ensimmäistä sääntökohtaa käytetään mm. titaanin, alumiinin ja muovin kieltämiseen panssarimateriaaleina. Ne on kuitenkin haluttu sallia pienissä osissa, kuten vaikkapa niiteissä, soljissa ja vastaavissa. On myös haluttu mahdollistaa niiden käyttö, mikäli ne näyttävät historiallisilta, suojaavat kuten esikuvansa ja painavat saman verran. Esimerkiksi alumiinista voisi valmistaa levyhaarniskan, mutta sen materiaalivahvuuden tulisi olla huomattavsti suurempi, kuin teräksestä tehdyn.

Lamellaari on hyvä esimerkki sellaisesta haarniskasta, joka tällä säännöllä on haluttu sallia. Rakenteellisilla raoilla tarkoitetaan hyvin lultavasti myös mainitsemia käsityöstä johtuvia virheitä. Kuten myös vaikkapa kypärän silmänukkoja.

Rengaspanssarihuppu on hyvä esimerkki panssarisäänöt täyttävästä kypärästä joka ei suojaa käyttäjäänsä oikeasti lajin vaaroilta.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
Findecano_Elensar
Kapteeni
Viestit: 140
Liittynyt: Torstai, 05.07.2007 22:54
Paikkakunta: Porvoo-(turku...)

Re: Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Findecano_Elensar » Tiistai, 04.02.2014 17:20

Viime vuoden linjaus oli että tarkastusissa raottomuus arvioitiin panssarinkappale aukilevitettynä silmämääräisesti. Eli epätasaisesta hionnasta johtuvat pienet raot hyväksyttiin, mikäli panssarin eri osat muutoin olivat mahdollisimman vieri-vieressä. Rakoja tarkasteltiin lähinnä splintti-mallisten osien kohdalta. Lamellaari lasketaan automaattisesti yhtenäiseksi juurikin limittäisyyden takia.
Jos käyttää 1mm peltiä niin kannattaa tietenkin ennemmin laittaa osia hieman lomittain, kuin toivoa että pienet raot sallitaan jatkossakin.

Valmistustapoja nyt ei oikeasti koskaan puida. Mikäli materiaalivaatimukset täyttyvät ja panssari on järkevän näköinen eikä ole vaarallinen, se kelpaa.

-Terveisin: viime vuoden panssaritarkastaja.
Amin khiluva lle a' gurtha ar' thar!
Nuoska
Sotilasmestari
Viestit: 84
Liittynyt: Tiistai, 04.08.2009 22:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Nuoska » Keskiviikko, 05.02.2014 00:08

Kiitos vastauksista.
Avatar
jönssön
Asemies
Viestit: 14
Liittynyt: Perjantai, 22.06.2012 07:41
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja jönssön » Keskiviikko, 12.02.2014 02:07

Heitän nyt tähän ketjuun oman kysymyksen panssareihin liittyen, onko linkissä kyseinen kypärä sallittu? Muistaakseni säännöissä sanottiin ei turhia ulokkeita.
http://www.battlemerchant.com/Helmets/L ... :2407.html
Avatar
Kakure
Kreivi
Viestit: 364
Liittynyt: Tiistai, 10.07.2007 13:35
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Re: Kysymyksiä panssarisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Kakure » Keskiviikko, 12.02.2014 08:31

On sallittu.

Tuo naamaosa ei nyt loppujen lopuksi ole edes räikeän "terävä" uloke. Historiallinen ja asiaankuuluva, muttei turha.
"Ei mistään tule mitään, jos ei ole verenmaku suussa"
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Aseet ja panssarit”