Miten hitossa niitä nuolia oikeen tehdään?!!

Taisteluvälineet, niiden rakentaminen.
Avatar
Nubbis
Herttua
Viestit: 631
Liittynyt: Keskiviikko, 20.05.2009 12:59
Paikkakunta: Vanda

Miten hitossa niitä nuolia oikeen tehdään?!!

Viesti Kirjoittaja Nubbis » Sunnuntai, 25.11.2012 16:19

Tehtiin nuolia viime keväänä Wikin ohjeita seuraten. Ongelmaksi muodostui mm. että wiki neuvoo käyttämään bluntiksi pätkiä harjanvartta, ilman sen tarkempia mittoja. Noh paksuinkin harjanvarsi on noin 30mm joten keksimme käyttää limupullonkorkkeja, jotka ovat siis samaa luokkaa. Toinen seikka mitä wiki neuvoi oli pyöristää vaahtomuovin kärki.

Noh yllätys yllätys kun vietiin nuolia tarkastettavaksi (olisiko ollut Sohuun vai KT:hen) sanottiin ensin että pullon korkki on vähän turhan kapea bluntiksi, mutta ennen kaikkea että nuolen kärkeä EI SAAKKAAN PYÖRISTÄÄ! Miten hitossa sitten tietää miten pitää tehdä kun virallinen wiki-ohje on väärässä. Mielestäni se että ajantasalla olevat säännöt kulkevat puskaradiolla tai löytyvät jostain täältä foorumilta jostain random aiheesta on vähän heikko ratkaisu.

Olisiko siis mahdollista että joku asiantunteva päivittäisi Wikin nuolten teko ohjeen, niin ettei se nuolten teko olisi semmoista hirveetä arvailua. Tai jos jossain on pätevämpi nuolten teko ohje niin voisiko joku pistää linkkiä?

Linkki Wikin nuoli ohjeeseen: http://wiki.sotahuuto.fi/index.php/Nuolen_teko-ohjeet
Uudenmaan Liitto - Reilua porukkaa; paskaa seuraa
Avatar
Minardil
Herttua
Viestit: 661
Liittynyt: Tiistai, 21.03.2006 13:22
Paikkakunta: Helsinki

Re: Miten hitossa niitä nuolia oikeen tehdään?!!

Viesti Kirjoittaja Minardil » Maanantai, 26.11.2012 16:24

Nubbis kirjoitti:Ongelmaksi muodostui mm. että wiki neuvoo käyttämään bluntiksi pätkiä harjanvartta, ilman sen tarkempia mittoja.
Wikin ohjeesta löytyy ainakin seuraavanlainen pätkä:
Wiki kirjoitti:Jos käytät ns. kapeaa blunttia, eli halkaisijaltaan alle 40 mm blunttia, tarvitset 2 mm paksua nahkaa tai kumimattoa bluntin eteen, ainakin 4 cm halkaisijaltaan.
Oliko teillä nuolissanne tuo osa, joka levittää iskun voimaa? Jos oli, niin sen olisi pitänyt olla siltä osin kelvollinen.

Kärjen tasaisuudesta on tosiaan tullut yleinen vakio, mutta löytyykö se mistään kohtaa säännöistä, vai onko tämä taas yksi näistä "No kaikkienhan toi pitäis nyt tietää että näin vaaditaan"-jutuista?

Itse aion yksinkertaistaa ja ostaa ensi vuodeksi valmiita idv- tai vastaavia nuolia ja lisätä niihin kelvolliset pehmusteet. Ei jaksa enää säätää.
Hän-joka-pukeutuu-lippuihin. Esikuolija.
Your Tapio is free. See him run in the distance.
The Camulos Way - Liian monimutkainen, mutta aika kova.
Ei karvoja ja paljon limaa - The Camulos Way
Camulos - Enemmän nuolia ja sloganeita kuin kellään!
ALL HAIL THE MIGHTY CELESTIAL!
Avatar
Gitoll
Herttua
Viestit: 583
Liittynyt: Lauantai, 19.05.2007 13:03
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Gitoll » Maanantai, 26.11.2012 16:40

Nyt täytyy muistaa, että bofferointivälineissä - niin miekoissa kuin nuolissakin - ei ole olemassa sitä yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa valmistaa hyvä väline. Erilaiset nuolen rakenteet ja pituudet ovat kaikki sallittuja jos ne vain ovat turvallisia. Wikin nuoliohje on silloisten turvallisuusstandardien mukaan tehdyt ohjeet siitä, miten nuolia voisi tehdä. Ne eivät siis missään määrin ole Sotahuudon järjestäjien tai sääntöjen laatijien käsissä. Uudet "ohjeet" nuolien pyöristyksistä tai teipillä kiristämisistä ovat tulosta kiristyneistä turvallisuusvaatimuksista. Pyöristetty kärkikin voi olla sallittu jos sen tuomaa "vaarallisuutta" on jotenkin kompensoitu nuolessa. Tässä kohtaa nuolitarkastajalla on melkoinen työ yrittää arvioida nuolen ominaisuuksia.

Näistä ehdottomista vaatimuksista nuolen turvallisuudesta sekä "kohteliaista valmistustavoista" olisi kyllä hyvä olla muuallakin tekstiä kuin vain foorumin nurkissa. Tätä hiljaisen tiedon keräämistä taidetaan jo aloitella tuolla toisessa langassa. Ehkä kohteliaat aseiden valmistusvinkitkin sopisivat sinne?
Kuva Keihäs-Lauri
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Falcata » Maanantai, 26.11.2012 17:16

Ja Wiki taitaa edelleen kärsiä pienistä teknisistä ongelmista, jotka estää sen päivittämisen. :?

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Avatar
Klasu
Kreivi
Viestit: 398
Liittynyt: Tiistai, 24.04.2007 18:53

Viesti Kirjoittaja Klasu » Perjantai, 30.11.2012 00:06

Lukiko tämä siellä silloin:
Bluntiksi koivupyöröä, UHMW-polyeteenitankoa, nailontankoa tai polyoksometeeni (POM)-tankoa, halkaisijaltaan vähintään 25 mm. Bluntin pituus vähintään 3 cm. Bluntteina ei saa käyttää pelkästään nahanpaloja, kolikoita tai metalliläpysköitä koska ne eivät tue vartta tarpeeksi ja hyvästäkin teippauksesta huolimatta varsi voi luiskahtaa niiden ohi. Koivupyöröä saa rautakaupoista, joskus sopivasti harjanvarsinakin. Harjanvarsien halkaisija saattaa olla ilmoitettua pienempi joten ennen ostamista kannattaa tarkistaa.
Sillä vaahtomuovin pyöristämisellä ei minustakaan ole turvallisuuden suhteen merkitystä, outoa on jos nuolitarkastaja ei antanut selitystä säännölle.

Limpparipullon muovikorkit eivät blunteiksi käy, ne menevät käytössä puhki. Wikissä on kerrottu mitkä materiaalit toimivat ja miten paksuja ja mikä niiden mitoitus tulee olla tässä käytössä.

Turvallisia nuolia voi tehdä monella eri tavalla - jos osaa. Valitettavasti kovin harvalla on oikeasti käsitystä siitä mikä nuolten turvallisuuteen vaikuttaa, saati testausosaamista. Älkääkä kuvitelko että kaupallisten boffokäyttöön myytävien nuolten valmistajat olisivat yhtään fiksumpia tässä. Kokemusta on että eivät ole.
"Kun kypärä soi, ei itkeä saa."
Avatar
Altagrin
Kersantti
Viestit: 59
Liittynyt: Sunnuntai, 20.11.2011 23:10
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Altagrin » Perjantai, 14.12.2012 18:31

Joku possuista muistaakseni selitti taannoin, että pyöristetty vaahtomuovikärki uppoaa syvemmälle silmään verrattuna tasaiseen kärkeen. Suattaapi totta olla, mutta ne nuolet eivät meillä sellaisenaan läpi menneet. Tietysti sitäkin voi sitten miettiä, että vaahtomuovin reunat pyöristelee, mutta jättää kärjen niin tasaiseksi, ettei se silmäkuoppaan mahdu. Tulipa nyt myös mieleeni, että voiko tätä verrata keihään kärkeen?
ja silleen...
Avatar
Klasu
Kreivi
Viestit: 398
Liittynyt: Tiistai, 24.04.2007 18:53

Viesti Kirjoittaja Klasu » Perjantai, 21.12.2012 18:11

Niin näitä mielipiteitä tuntuu riittävän. Olen aikaisemmin esittänyt miten osumien voimia voi mitata edullisesti ja mitannut sillä lailla Sotahuudon tyyppinuolten osumavoimat. Noiden testien perusteella on melko selvää miten kärki osumassa käyttäytyy.

Vaahtomuovilla on kärjessä kaksi päätehtävää.

Vaahtomuovin ensimmäinen tehtävä on muodostaa yhdessä sen ympärillä olevan teipin kanssa ilmapallo joka joustaa osumassa kaasujousen tapaan. Pelkkä vaahtomuovi ilman sen ympärillä olevaa teippiä ei tällaista ilmapalloa muodosta ja pehmustaa sen takia huonosti.

Teipin edessä oleva vaahtomuovi painuu osumassa täysin kasaan, teipatun alueen sisään. Tähän ei vaadita kuin pieni voima, teippaamaton osa ei iskua merkittävästi hidasta. Siksi siis se ei aiheuta kohteen suuntaan painettakaan. Laitoin YouTubeen tästä joskus lyhyen, suurnopeuskameralla mitatun pätkän.

Toinen vaahtomuovin tehtävä on että teipin etureuna pysyy vaahtomuovin takana piilossa, ettei teippi pääse raapimaan silmää.

Vaahtomuovi on muuten siitä hauska materiaali että teippaamattomana se alkaa litistyä jo pienellä voimalla eikä voimaa tarvitse juurikaan lisätä ennenkuin se on jo lähes täysin kasassa.

Mutta joo, tervettä on jos ette usko ketään, minuakaan, vaan kokeilette itse. Ampukaa testit kuitenkin mielummin siihen hiilipaperiin kuin kaverin silmään :)
"Kun kypärä soi, ei itkeä saa."
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Aseet ja panssarit”