Atlatl, eli vipukeihäs

Taisteluvälineet, niiden rakentaminen.
Avatar
Joni
Kreivi
Viestit: 252
Liittynyt: Keskiviikko, 10.12.2008 01:12

Atlatl, eli vipukeihäs

Viesti Kirjoittaja Joni » Perjantai, 02.04.2010 20:57

Olen jonkin aikaa sunnitellut tekeväni atlatlin, tuttavallisemmin vipukeihäs. Tämähän on siis tarkasti ottaen metsästysase, vaikkapa aborigiinejen ja amerikan intiaanien käyttämä. Eikä se myöskään uskoakseni sovi tämän vuoden SoHu-viitekehykseen. Tästä huolimatta on kiinostus kyseistä asetta noussut, ja mietin josko jollakulla jo valmiiksi olisi kokemusta siitä?

Kuva
Kuva
http://www.youtube.com/watch?v=EYas53pGGKg Weekend Project: Atlatl Deadly Dart Shooter

Ideana olisi siis kokeilla tehdä tavallisesta nuolesta "keihäs" atlatliin, mahdollisesti pehmustusta voisi lisätä, kun pituuttakin voi olla päälle metrin. "Arrow on steroids" siis. Nuoliin suurimmat ero olisivat takapäähän tuleva pieni kolo, johon heittin sopii, sekä pituus.

Tässä aseessa on se "huono" juttu, että sen voimaa on vaikea tarkasti mitata esim. paunasenteillä tai vetopituudella. Ehkä heittimen painoitus saattaa vaikuttaa mutta silläkin saisi luultavasti vain lisättyä voimaa. Myöskin vaikuttaisi siltä että pidempi keihäs on voimakkaampi, koska se taipuu enemmän ja lisää heittopituutta.

Tosiaan en näe tätä juuri kenenkään muun käsissä, kuin jonkin metsästäjiksi proppautuneen ryhmän, ja vaikkapa Verierän tapaisessa tapahtumassa, SoHussa se jäisi erittäin marginaaliseen osaan. FaBaan sen varmaan saisi helposti propattua, esimerkiksi joku metsästäjä voisi sellaista käyttää.

http://www.youtube.com/watch?v=EWNPHXlv ... re=related Making a survival Atlatl Takapihan atlatli
http://www.youtube.com/watch?v=Ej3it7Ct76w Fiilistely/historia/"ihmiset tapaa tehokkaastia -> ollaan parhaita"


Onko kellään intoa kokeilla, vai onko joku jo kokeillutkin kyseistä asetta? Ensimmäisiä mielipiteitä, takanurkan kuriositeetiksi, vai varteenotettava (pun not intended) ase? Ensimmäiseksi varmaan kannattaisi kokeilla noin 30 sentistä heitintä ja puolitoista kertaa tavallisen nuolen pituista keihästä, näin lonkalta heitettynä (siten keihäästä voikin tehdä nuolen, jos homma menee perseilleen). Itse väsään jossain vaiheessa, parin kuukauden sisällä, ehkäpä.
Joni kirjoitti:Spitaaliset ovat älyttömiä, kovia Sotureita.
Par kirjoitti:Ihan naaman perusteella sanoisin sinuksi!
Pahistonttu
Kuningas
Viestit: 3421
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 21:56
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Pahistonttu » Lauantai, 03.04.2010 01:05

Atlatlin ammuksessa alkaa olla niin paljon massaa, että heittokeihään vaatimukset osunevat nuolta paremmin. Ala-asteella mokoman aikanaan väsäsin, ei toiminut kovinkaan hyvin, ohje kun otettiin jostain puutyön oppikirjasta, jossa ammuksen rakennetta ei selitetty kunnolla, eli sulitus oli pahvista ja varsi 20mm pyörötankoa.
Nykysäännöiilä hävinnee niin jousille kuin tavallisillekin heittokeihäille, mutta varmasti hauska ja kokeilemisen arvoinen projekti.

Julistan kisan alkaneeksi, kuka väsää parhaan boffarivipukeihään SoHuun mennessä!
->Verstaalle...

EDIT: Muerte Weapon Systems esittelee: Toimiva bofferi atlatl!
Pituutta puolitoista metriä, paksuutta 30/45/60/80mm, kauttaaltaan pehmustettu, heittokapulassa piikin sijasta narulenkki, sulat aitoa luonnonsulkaa. Kärjen päällä joustava muovisuojus käytettäväksi sadesäällä ja kuljettamisen helpottamiseksi!
Kuvat aamulla!
Viimeksi muokannut Pahistonttu, Lauantai, 03.04.2010 02:32. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Hän, joka sitoutuu kunniaan on hävinnyt jo ennen taistelun alkua.
Avatar
Joni
Kreivi
Viestit: 252
Liittynyt: Keskiviikko, 10.12.2008 01:12

Viesti Kirjoittaja Joni » Lauantai, 03.04.2010 01:39

Hmm... olenhan luultavasti tänään menossa eristettä ostamaan, samalla vaivalla sen hankkii atlatlin heittokeihäisiin... "sulat" retkipatjasta ja putkea sisälle, tai ehkä puutarhaletkukin toimisi... Heittokeihäänä se keihäs on jopa helpompi tehdä kuin nuolena, hyvä idea. ...Tunnen itseni hiukan hulluksi keksijäksi, mutta minkäs voit.
Joni kirjoitti:Spitaaliset ovat älyttömiä, kovia Sotureita.
Par kirjoitti:Ihan naaman perusteella sanoisin sinuksi!
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Lauantai, 03.04.2010 16:37

Atlatl on korkeeta teknologiaa, oikeankin metsästysaseen suoritusta voi hioa loputtomiin säätämällä painoja, vivun/nuolen jäykkyyttä jne.

Varmaan tiesitkin tämän jo, mutta eniveis; se voimantuotanto perustuu raskaan kärjen inertian takia taipuvan varren toimimiseen jousena. Nuolen varsi on siis tärkeä komponentti, ja jos se ei taivu ollenkaan (eli on esim. liian lyhyt/paksu) niin syntyneen voiman (jota tässä yhteydessä ei oikein saisikaan olla liikaa) lisäksi yllättäen kärsii myös osumatarkkuus. Tarkkuuden kanssa ongelma on usein ensimmäisissä nuolissa, ainakin mulla, kärjen keveys; projektiili alkaa kääntymään takaa työnnettäessä kun pää lähtee liikkumaan. Tässä auttaa hyvä sulitus, pidemmät (~miehen mittaiset) varret, ja raskaampi kärki.

Bofferiversion uskon menevän välttämättä enemmän tai vähemmän huumoriosastolle (ei mitenkään tarkoitus stallailla projektia :) ), ilmanvastuksen, ampumanopeuden ja muiden tällaisten kanssa. Toisaalta jos tavoitteet pitää tarpeeksi realistisina, niin ei kai mitään syytä miksei tuosta voisi vaikka fabaan tulla hauskakin lisä.

*kuvittelee puolen tusinaa metsästäjää saartamassa Bubbaa ja huutamassa: mammutti!* :p
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
Cadiac
Herttua
Viestit: 809
Liittynyt: Perjantai, 23.11.2007 15:31
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Cadiac » Torstai, 08.04.2010 22:45

Väsäsin tollaisen mökillä viime kesänä (ei bofferi version), ihan kiva lelu. Ammuksena käytin jotain paksuhkoa (15mm?) heikkotekoista nuolta, lensi ihan kivasti mutta tähtääminen oli aika mahdotonta.

Olis kyl mielenkiintoista nähdä bofferiversioo tosta :shock:
Jaakko H.
Avatar
Haloska
Ritari
Viestit: 78
Liittynyt: Perjantai, 22.05.2009 13:13
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Haloska » Lauantai, 01.05.2010 19:32

itse väsäsin tänään tuon "vivun" puusta. Varsi taitaa olla ehkä liian pitkä (koko pölikkä olisi n. 50cm). varsinainen keihäs on tekemättä, mutta enköhän saa senkin tehtyä
paras puolustus on hyökkäys (sen näkee sitten)
Avatar
Haloska
Ritari
Viestit: 78
Liittynyt: Perjantai, 22.05.2009 13:13
Paikkakunta: Hämeenlinna

pieni välikysymys

Viesti Kirjoittaja Haloska » Sunnuntai, 02.05.2010 12:11

Jos nyt joku saa kehitettyä toimivan atlatlin vipuineen päivineen, tulisiko siitä VAIN FaBaan yksi sallittu ase lisää vai saisiko siitä sekä SoHuun että FaBaan kelpoisen aseen esim. joillekin skirmaajille? Olisi muuten ihan kätevä ase (vaikka vaatiikin hyvää tekniikkaa jne). Voitaaisiinko käyttöönotosta keskustella päättäjien keskuudessa?
paras puolustus on hyökkäys (sen näkee sitten)
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Sunnuntai, 02.05.2010 16:48

Sotahuudosta:

Tämänhetkiset säännöt sanovat että epähistorialliset aseet ovat kiellettyjä; niin lähitaistelu-, kuin heittoasepuolella. Luonnollisesti vakiintuneessa käytännössä tämän 'epähistoriallisuuden' tulkinta on ollut melko liukuvalla pinnalla, mutta ase joka oli käytössä tyypillisen Sotahuudon maantieteellisellä alueella viimeksi monia tuhansia vuosia sitten, ja tyypillisen Sotahuudon aikajanalla Etelä-Amerikassa, Grönlannissa ja Pohjois-Siperiassa, on jo aika selvästi 'over the top'. Tämä näin niinkuin 2010 pääasetarkastajan vinkkelistä.

Mikään ei tietysti sano etteikö seuraavaksi vuodeksi voi innokas hylkeenmetsästäjä lähteä lobbaamaan, mutta suoraan sanottuna uskon sen vaativan melko herkuliaanisia ponnistuksia (joko poikkeuksen jollain syyllä, tai sitten muutoksia itse sääntöihin).
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Aseet ja panssarit”