Keihäiden pituuksista

Keskustelua tapahtuman, sääntöjen ynnä muun kehittämisestä sekä asioista, jotka vuonna 2012 tulisi huomioida.

Valvoja: Sotahuuto 2012 järjestäjät

Viestiketju Lukittu

Pitäisikö keihäiden pituudelle asettaa yläraja?

Äänestys päättyi Torstai, 03.11.2011 12:33

Kyllä, 4 metriin
42
43%
Kyllä, 4,5 metriin
9
9%
Kyllä, 5 metriin
7
7%
Ei lainkaan pituusrajaa
40
41%
 
Ääniä yhteensä: 98
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5686
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Keihäiden pituuksista

Viesti Kirjoittaja saloneju » Keskiviikko, 26.10.2011 21:46

Ohessa tuleekin sitten keskustelunavaus, joka on odottanut kirjoittajaansa jo yli kuukauden päivät.

Kuluneella Oriveden treenileirillä syyskuussa oli iltakeskustelutilaisuudessa varsin pitkät keskustelut siitä, mihin Sotahuuto on lähivuosina mennyt keihäiden osalta. Ottaen huomioon, että paikalla oli väkeä käytännössä ympäri Suomen ja osanottajia useita kymmeniä (35), voisin sanoa että paikallaolijoista saatiin kuitenkin melko arvokasta ensi käden dataa.

Ensinnäkin todetiin, että paikallaolijoiden yleisen mielipiteen mukaan keihäiden rooli on selvästi noussut liian suureen osaan Sotahuudossa (esimerkiksi viime vuoden Sotahuuto muistetaan melko paljonpuhuvasti Keihäsfest'10 -tapahtumana..). Keihäiden merkityksen nouseminen liian suureen rooliin miellettiin taas ensisijaisesti niiden pituuden (ja sitä kautta tehokkuuden ja määrän) nousemisen seurauksena. Keihäiden liian suuri merkitys koettiin taas oleellisesti peli-iloa laskevaksi tekijäksi.

Päällimmäisiksi syiksi tähän nostettiin muiden aselajien merkityksen selvä lasku ("ei kannata enää treenata taitavaksi kilpimieheksi kun tarvii vain seistä rivissä ja odottaa että omat keihäät tappavat koko vastapuolen rivin") ja ryhmien homogenisoituminen entisestään.

Paikallaolijoilta kysyttiin, pitäisikö keihäiden pituuksia Sotahuudossa alkaa rajoittamaan peli-ilon nostamiseksi, ja tulokset olivat seuraavat:

- 89% (31hlö) paikallaolleista asettaisi keihäiden mitan ylärajan neljään metriin tai alle
- 5,5% (2hlö) paikallaolleista asettaisi keihäiden mitan ylärajan viiteen metriin
- loput 5,5% (2hlö) ei asettaisi ylärajaa keihäiden pituudelle


Vaikkakin on huomionarvoista, että mm. kyselyä edeltäneen keskustelun argumentointi ja osallistujien tietty heterogeenisyys [sisätreenileirille osallistujat] on vaikuttanut olennaisesti vastauksiin, on aika vaikea sivuuttaa sitä tosiasiaa, että osallistujat kaipaavat melko rajua muutosta nykyiseen keihäskulttuurin.

Ottaen huomioon koko leirillä käydyn keskustelun luonne (=muutosta tarvitaan!) ja kyselyn näin selvät prosentit, kehtaan suoraan avata keskustelun kehitysehdotuksella: asetetaan keihään maksimimitta neljään metriin. Vaihtoehtoinen, mahdollisesti useampia tyydyttävä, raja voisi olla 4,5 metriä.

Tässä vaiheessa myös pyydän, että unohdettaisiin keskustelusta henkilökohtaiset intressit ja aselajit ja historialliset näkökulmat (koska niillä voidaan perustella tai jättää perustelematta tässä yhteydessä oikeastaan mitä tahansa) ja tarkastellaan asiaa puhtaasti peli-ilon näkökulmasta.
Viimeksi muokannut saloneju, Torstai, 27.10.2011 12:34. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Mahti
Sotahuuto '12 -järjestäjä
Viestit: 1679
Liittynyt: Perjantai, 24.02.2006 13:40
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Mahti » Keskiviikko, 26.10.2011 22:01

Keskustelun kannalta lienee hedelmällistä käsitellä asiaa monelta näkökulmalta puhtaan peli-ilon lisäksi (varsinkin kun peli-ilo on niin erilainen termi eri ihmisille). Kunhan muistaa tuoda esille miltä näkövinkkeliltä asiaa perustelee. Henkilökohtaisten intressien ja yksittäisten aselajien näkemykset on hyvä huomioida, varsinkin kun molemmat vaikuttavat merkittävästi myös siihen yleiseen peli-iloon. Historiallisuus on tukevana argumenttina ihan hyvä, kunhan se ei ole pääsyy.

Hyvä keskustelunavaus ja toivottavasti kerää paljon kommentteja, aihe on tärkeä. Itse ajattelin jo viime vuonna ehdottaa viittä metriä, mutta se sitten jäi.
Sotahuuto 2012 pääjärjestäjä

Hyökkäys on aggressiivista toimintaa.
Avatar
Falcata
Kuningas
Viestit: 2839
Liittynyt: Sunnuntai, 31.12.2006 15:39
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Falcata » Keskiviikko, 26.10.2011 22:04

Noniin, saatiin viimeinkin se kissa pöydälle.

Kannatan keihäiden maksimipituuden asettamista 4 metriin. Mielestäni pitkien keihäiden olennaisin ongelma peli-ilon kannalta on se, miten suurta sektoria yksi ainoa keihäsmies pystyy hallitsemaan. Ja kun sektori ja keihäiden määrä on suuri, voidaan yleistää, että keihäät hallitsevat nykyään käytännöllisesti katsoen koko taistelukenttää. Mielestäni on täysin ok, että keihäät ovat tehokkaita konekivääreitä, joilla tilanteet ja sitä kautta taistelut ratkaistaan, mutta nyt on mielestäni saavuttu siihen pisteeseen, että se haittaa pelitasapainoa. Kun yksi aselajin X taistelija paikassa Y voi kääntää taistelun kulun täysin 550 ihmisen tapahtumassa, ei tasapaino ole kohdallaan. Ja täysin kaikella kunnioituksella nykyisiä keihäsjumalia kohtaan.

Edit: "Asiaton kommenttini" poistettu Haidenin pyynnöstä. ;)
Viimeksi muokannut Falcata, Keskiviikko, 26.10.2011 23:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

"Learn to obey before you command."

"Ei se ase vaan se käyttäjä."
Avatar
horsesarse-
Sotalordi
Viestit: 1371
Liittynyt: Keskiviikko, 17.05.2006 17:56
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja horsesarse- » Keskiviikko, 26.10.2011 22:58

Itse ehdottaisin 3,5m rajaa historiallisista ja peli-ilollisista syistä. Päätöksenhän tekee sitten hallitus. Huonoin juttu tässä olisi se, että ihmiset joilla on jo 5m keihäät (kuten esim. Leskentekijät) joutuisivat kärsimään. Varsinkin jos rajaa muutettaisi ensi vuonna takaisin pidemmäksi ja keihäät olisi jo lyhennetty...

Eniten keihäiden pelitasapainoa rikkoo se, että ne voidaan valmistaa erittäin kevyistä materiaaleista. Sitten voidaan tikata vaivatta monen metrin päähän sellaista pientä tuputusta, jotka pitää laskea samalla tavalla kuin kunnolliset iskut.
Viimeksi muokannut horsesarse-, Keskiviikko, 26.10.2011 22:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Haiden
Sotalordi
Viestit: 1393
Liittynyt: Maanantai, 02.04.2007 08:33

Viesti Kirjoittaja Haiden » Keskiviikko, 26.10.2011 22:59

Itse kannustan nykyisin tuota 4m rajoitusta, mutta pelkään silti sääntö tulee ampumaan itseään jalkaan.

Neljän metrin pituinen keihäs tulee olemaan tämän jälkeen, jokaisen keihäsmiehen kädessä. Tämä voi johtaa massiiviseen keihäitten määrän nousuun, jonka jälkeen keihäsfestarit voivat jopa pahentua.

Rajoitus tulee tarkoittamaan rivitaisteluissa kummalla puolella on enemän keihäittä tulee voittamaan todennäköisemmin. Tähän lisätään viellä neljän metrin keihäät ovat halpoja ja helppo kuljettaa.

ps. Millon tulee äänestys pituusrajoituksista?
Wanhan ajan kyytiketju
Archibald
Musiikki on elektroninen. Tästä ei keskustella.
Avatar
AnttiT
Kreivi
Viestit: 384
Liittynyt: Maanantai, 17.07.2006 14:14
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja AnttiT » Keskiviikko, 26.10.2011 23:00

<seuraa mutuilua>

Keihäiden mitta on kenties kasvanut taistelua hallitsevaksi, mutta en itse ole mitenkään varma olisiko tarkka yläraja paljon parempi vaihtoehto. Siitä kun seuraisi luultavasti entistäkin suurempi homogenisoituminen, kun kaikkien ryhmien pitäisi saada tasan maksimimittaiset keihäät alakynteen jäämisen uhalla, eli ylärajasta hyvinkin saattaisi muodostua myös alaraja. Nykyisellään keihäitä sentään on erimittaisia, johtuen juuri siitä ettei ylärajaa ole.

Toinen seikka mikä johtaa keihäiden hallitsevuuteen on ettei niille oikeastaan ole vastataktiikoita. Aiemmin kun SOSilla (jolla ei ollut pitkiä keihäitä) oli tapana rynnäköidä keihäiden kantaman sisäpuolelle kilpitaisteluun.. no, sanotaan että heti tänä vuonna kun meillä oli takanamme Leskien pitkät keihäät, tuli paljon positiivista palautetta aggressiivisuuden vähentämisestä. :roll:

Mitä tulee ryhmien homogenisoitumiseen, se kaiketi on suora seuraus siitä että sääntöjen perusasetelma on muuttumaton. Mieleen tuli vaihtoehto, että eri vuosina vain kylmästi päätettäisiin tietyt vaihtelevat säännöt, sanottaisiin että "tänä vuonna taistellaan kilvin ja miekoin kuten vuonna 12xx, ei yli 2m pidempiä keihäitä, ensi vuonna on keihäsfest". Niin, tämä epäilemättä saisi aikaan paljon valitusta että tarvitsisi tehdä useammat varusteet.. Toisaalta, valituksen määrä on melko vakio muutenkin.

Loppukaneettina tekisi mieli heittää ilmaan viimevuotinen ehdotukseni säännöstä, jolla pitkien keihäiden katkomista voisi simuloida sidotulla nauhalla.

EDIT: Dämn, tulin sitten vahingossa kompanneeksi Hydeniä.
No plan survives the first enemy contact intact. We have no plan. Ergo, we survive the enemy contact intact.
Ceterum censeo, Rämä esse delendam.
Avatar
Peltokorppi
Marsalkka
Viestit: 2442
Liittynyt: Torstai, 14.06.2007 21:10
Paikkakunta: Jykylä

Viesti Kirjoittaja Peltokorppi » Torstai, 27.10.2011 01:08

Kun taistelua ei voiteta ja passivoida yhdellä pitkällä keihäällä niin korostue taito kunto ja pelisilmä. Ei ollenkaan huono suunta minusta.
"Can you quack
Can you quack like a duck when you suck"
JP666
Sotalordi
Viestit: 1116
Liittynyt: Tiistai, 27.03.2007 17:48

Viesti Kirjoittaja JP666 » Torstai, 27.10.2011 05:59

ite kannattaisin kanssa tuota maksimi mittaa johonkin 4-4.5 m
Avatar
Par
Kreivi
Viestit: 466
Liittynyt: Maanantai, 05.07.2010 23:13
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Par » Torstai, 27.10.2011 06:37

Mielestäni yläraja olisi ihan jees. Olen käyttänyt 370cm keihästä mutta olin suunnitellut tekeväni viisimetrisen.

Superpitkien keihäiden valmistuksessa ja kuljetuksessa on päänvaivaa, mutta tahtoo taistelukentälläkin pärjätä. Sitten jos kummallakin on pitkä keihäs, niin kumpikin on kärsinyt, mutta ei ole saavuttanut etua. Kokonaisuutena peli-ilo on laskenut.

Kun katselin leskentekijöitä riskissä, niin oli se aika väsynyttä touhua, vaikka piti edelleen varoa. Pitkät keihäät saavat käyttäjänsä varmasti aivan piippuun, mikä ei varmasti sekään ole kivaa. Jos taas ajatellaan että kummallakin on pitkä keihäs, niin kumpikin on väsynyt mutta ei ole saavuttanut etua. Kokonaisuutena peli-ilo on laskenut.

En pitäisi neljän metrin rajaa pahana. Tahdon viedä oman ryhmän voittoon, mutta mitä hauskempaa minulla on sitä tehdessä niin sen parempi. Lyhyet keihäät ovat hauskempia käyttää.
Avatar
Misumasu
Marsalkka
Viestit: 2292
Liittynyt: Sunnuntai, 30.04.2006 20:55
Paikkakunta: Jyväskylän mlk

Viesti Kirjoittaja Misumasu » Torstai, 27.10.2011 07:18

Eläs nyt maalaile piruja seinälle Haiden. Slippery slope-argumentointis (googleta...) ei tehoa, varsinkaan kun kuulemani mukaan '11 Sohu ei ollut mikään keppifestari, vaikka niin pelättiin etukäteen. Profiloituneilla tiimeillä on edelleen oma käyttötarkoituksensa, keihäiden osuus prosentuaalisesti tulee olemaan ennustukseni mukaan melko vakio. Keihään pituusrajoitus on mielestäni veteen piirretty viiva; fysiikka tulee joka tapauksessa tietyn rajan jälkeen vastaan.
Sieluni Jumalalle, miekkani Maahinkaiselle.
Synnit meneekin sitten Ruton piikkiin.
Avatar
ZamboNet
Rautasydän
Viestit: 3504
Liittynyt: Lauantai, 29.07.2006 14:37
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja ZamboNet » Torstai, 27.10.2011 09:09

Misumasu kirjoitti:varsinkaan kun kuulemani mukaan '11 Sohu ei ollut mikään keppifestari, vaikka niin pelättiin etukäteen. Profiloituneilla tiimeillä on edelleen oma käyttötarkoituksensa,
Keihäitä oli tapahtumassa mukana yhteensä jotakuinkin saman verran kuin SH'10. Skenaariot kuitenkin olivat sellaisia etteivät ne tukeneet niin puhdasta keppifestaria kuin vuotta aiempi sohu. Näinollen monet keihäistä jäivät leiriin odottamaan itselleen parempaa skenaariota, joita ei kuitenkaan montaa tullut. SH'10 taas suosi ahtaita ja staattisia taisteluita, joissa keihäät olivat tottakai omimmillaan ja niiden merkitys ylikorostuikin tuona vuonna. Skenaariosuunnittelulla ja taistelumaastoilla voidaan siis vaikuttaa paljon keihäiden käyttämisen kannattavuuteen.

EDIT. Itsekin olen rajan asettamisen kannalla johonkin 4-4,5m tuntumaan.
Avatar
Aarimoto
Työn Sankari
Viestit: 1323
Liittynyt: Sunnuntai, 24.09.2006 08:20
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Aarimoto » Torstai, 27.10.2011 09:35

Yleisesti tällaiseen sääntömuutosprosessiin liittyen ottamatta henkilökohtaisesti kantaa suuntaan tai toiseen:

1. Olisi hyvä pyytää lausuntoja sotahuutoon osallistuvilta seuroilta (yhdistyksiltä, ryhmiltä jne.), jotta saataisiin harkittuja kannanottoja. Kuten aiemminkin on havaittu, kaikki eivät ole yhtä aktiivisia, tai agressiivisia foorumilla.

2. Tällainen sääntömuutos voitaisiin tehdä ns. isoisäpykälää käyttäen, eli se asettuisi voimaan esim. vuoden 2013 (tai 2014) sotahuudossa. Bofferikeihäät eivät kestä ikuisesti, ja tällöin erinäisten ryhmien hiljattain tehdyt merkittävät hankinnat saisivat elää oman elämänsä, mutta uudet varustehankinnat osattaisiin kohdentaa tietäen, että tilanne muuttuu yhden-kahden vuoden kuluttua. Tätä toimintamallia voisi soveltaa muutamissa muissakin isommissa muutoksissa.

3. Skenaariosuunnittelulla on, kuten ZamboNet erinomaisesti totesi, kriittinen vaikutus peli-iloon ja siihen pitääkin kiinnittää erityistä huomiota juuri sääntöteknisestä näkökulmasta.
Teh Aarimoto
Gonahtanut vanha karhu
Sipi
Kreivi
Viestit: 324
Liittynyt: Sunnuntai, 10.05.2009 23:18
Paikkakunta: iisalami

Viesti Kirjoittaja Sipi » Torstai, 27.10.2011 10:10

Keihäät ovat pitkiä, mutta eivät ne voittamattomia ole. keihäille vastusta tuntuu tällähetkellä olevan jousista, hilpareista ja kompensoimattoman kokoisista miekoista.
lähitaistelu keihästä vastaan on etupäässä vartta pitkin juoksemista, mistä seuraa lähelle menevää ja aika hurjaa tappelua. Tätä agressiivisuutta halutaan ilmeisesti tappelukulttuuristamme karsia, jolloin keihäät saavat vastustajansa kohteliaisuudesta pientä etua. voin olla väärässäkin.

en itse rajoittaisi keihäiden mittaa, vaan herättäisin keskustelua toimivista vastatekniikoista keihäilyä vastaan. Pofferointi on minusta sillätavoin orgaanisesti sopeutuva laji, että se voi menestyä jopa ilman fasismia.8ilman oikeistolaista sympatiaa tässä fasismilla tarkoitan todellisuudesta irrallisia sääntörajoituksia).
Yksittäisenä sivuhuomiona: fabassa, jossa on enempi panssaripisteitä tuhlattavaksi on keihäät huomattavasti vähemmän vaarallisia aseita.
Rahat on loppu ja kutittaa
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5686
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja saloneju » Torstai, 27.10.2011 10:24

Yksittäisenä sivuhuomiona: fabassa, jossa otetaan koko tapahtuma tappelun osalta muutenkin hälläväliä-asenteella, juuri kukaan ei jaksa optimoida omaa tekemistään tuomalla paikalle episkeppiä.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
qMp
Herttua
Viestit: 840
Liittynyt: Maanantai, 20.03.2006 18:03
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja qMp » Torstai, 27.10.2011 10:55

En näe pidemmän keihään mitenkään erityisesti pilaavan peli-iloani missään tilanteessa. On haasteellisempia ja vähemmän haasteellisia tilanteita. Pitkän keihään tappaminen lyhyemmällä on itse asiassa varsin palkitsevaa, siinä vaan pitää työskennellä hiukan eri tavoin. Viime sotahuudossa tuli kohdattua pidempiä keihäitä ihan glaivellakin ilman, että automaattisesti tuli turpaan tai alkoi itkettää.

Vastapainoksi sanottakoon, etten kyllä itse ole koskaan haaveillutkaan yli kolmemetrisen keihään käyttämisestä. Hiukan kärjistääkseni (älkää siis liikaa provosoituko) tällainen ehdotus kuulostaa siltä, että "en osaa boffata tätä asetta vastaan, joten haluan kieltää sen".

Viime kesänä tura otti kaikista rumimmin turpaan leskentekijöiltä siellä alakentällä, kun emme voineet astua kuusimetristen keppien kantaman sisäpuolelle tikkaamaan sos:ia vierusryhmiemme perääntyessä nopeaa vauhtia. Sieltä olisi tullut maahinkainen kylkeen oikealta tai joku muu (en enää muista) vasemmalta. Tämä oli vielä tilanne, johon olimme kiinnittäneet etukäteen huomiota: vastapuolen ryhmällä on pituudeltaan kaksinkertaiset keihäät, miten toimia? Emme vain päässeet toteuttamaan olosuhteiden pakosta. Kyseisessä skenaariossa peli-iloamme ei vienyt vastustajan aseiden pituus, vaan ympäriltä sortuva oma linja. Peli-iloa ja tilanteen yleisfiilistä sen sijaan nosti vaikeammin aseistettu vastustaja, jota teki heti mieli käydä haastamaan.

Ehdottamanne muotoinen uudistus siis mielestäni kaventaisi ja yksipuolistaisi sotahuudon asekirjoa ja tätä myöten vähentäisi peli-iloa laaja-alaisten taistelutapojen pelkistyessä. Toivon teidän pohtivan peli-iloa myös siis toisesta näkökulmasta. Oriveden treenileiri käsittääkseni oli osallistujiensa asevalinnoilta aika tietyntyyppinen, jolloin voidaan pohtia mitä ja miksi juuri kyseiset 31 henkilöä edustavat noin yleisesti sotahuutoskenessä. Tässä siis haluan esittää lähdekritiikkiä kyselyryhmän poimintoa kohtaan, joka ei välttämättä ole lähellekään tasapuolinen koonta läpi sotahuutoskenen, vaan edustaa enemmänkin juuri tietyntyyppistä boffauskulttuuria.

edit: Itse siis jättäisin keihäät viiteen metriin, ettei multa viedä kaikkea iloa ja haasteellisuutta pois. Kuusikaan metriä ei mua haittaa niin missään määrin, mutta tulen vaatimuksissani teitä vastaan jo heti aluksi.

Myös: kuulostaa naurettavalta väite, että yksi ihminen kääntäisi koko taistelun kulun, ellei:
1) jäljellä ole vain vähän hengissä olevia
2)...
ja ellei henkilö ole todellinen sodanjumala.
Mutta sitä, että yksi hiukan muita pidempi keihäs kääntäisi koko taistelun kulun kun vielä loput 549 henkeä on elossa, en purematta niele.
Kantti kirjoitti:Mielestäni qMp on aika jännän äärellä kommentoidessaan.
Avatar
Kalevi
Kreivi
Viestit: 345
Liittynyt: Sunnuntai, 06.05.2007 18:39
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalevi » Torstai, 27.10.2011 11:32

Minun mielestä nyt on liian aikaista tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen keihäiden pituudesta. Eihän Sohussa ole näkynyt kuusimetrisiä keihäitä kuin vuoden verran. Katsotaan ensin muutama vuosi miten ne sopeutuvat Sohuun ja sitten vasta mietitään niiden rajoittamista. Ensi vuonnahan vasta nähdään millaisia strategioita innokkaimmat ryhmät ovat kehittäneet kuusimetrisiä keihäitä vastaan.
Kokemukseni mukaan normi bofferihörhö on melko harmiton tapaus, jopa parin kaljankin jälkeen. Niitä kiinnostaa eniten a) bofferi, b) sillä mätkyttäminen, c) koska syödään. -Isokisu
Avatar
Suontakanen
Herttua
Viestit: 546
Liittynyt: Tiistai, 03.07.2007 01:44
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Suontakanen » Torstai, 27.10.2011 11:48

Jos pitäisi lähteä rajoittamaan keihäiden pituuksia niin veisin rajan jonnekin viiden metrin kohdille. Mitä pidemminksi keihäät kasvavat sitä raskaammaksi ja kömpelömmiksi ne muuttuvat massansa sekä nykyisten materiaalien taipuvuuden takia. Bambusta minulla ei ole kokemuksia niin paljoa, mutta 25mm lasikuitu alkaa taipumaan hiukan jo neljän metrin jälkeen.

Peli-iloa ei ole pitemmät aseet koskaan vähentänyt meidän porukassa, vaikka vasta tämän vuoden Sotahuudossa oli yksi 4,5m pitkä keihäs mukana. Tietenkin iso määrä pitkiä aseita antaa enemmän aikaa mätkiä vihollista ja hidastaa vihollista, mutta sopivalla meiningillä tuntuu vain kivalta taistella isompaa ja paremmin varustautunutta vihollista vastaan.
Etelän Imperiumin Patriarkka ja taistelujohtaja.

Sotahuuto 2018 pääjärjestäjä

Sotaa pk-seudulta vuodesta 2007

"Aina ilolla taisteluun!"
Avatar
Kantti
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1647
Liittynyt: Tiistai, 21.02.2006 10:41
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Kantti » Torstai, 27.10.2011 12:08

Mielestäni qMp on aika jännän äärellä kommentoidessaan. Olen pitkälti samaa mieltä.

Lisäksi haluan tähdentää tuota Zambonetin nostoa skenaariosuunnittelusta. On tärkeää ottaa huomioon siinä, että kaikille on jotakin. Jälleen, Sohu on monen osan kompromissi, jossa suurimmalla mahdollisella joukolla on hauskaa.

Mielenkiintoisesti kun tuloksia katsoo kärkijoukkoon on aina mahtunut (usein jopa merkittävissä määrissä korkeilla sijoituksilla) porukoita, jotka eivät hetkeäkään nöyristele keihäiden edessä (oli itsellä pitkiä keihäitä tahi ei). Enkä tarkoita tässä päätöntä ryntäilyä keihäsmeren edessä olevaan kilpiriviin, vaan keihäsmiesten vahvuuksien kiistämistä ja omien käyttämistä sekä päämäärätietoista halua pistää vastustaja multiin.
"The Almighty says this must be a fashionable fight. It's drawn the finest people."
Avatar
Tyrisalthan
Kreivi
Viestit: 353
Liittynyt: Lauantai, 17.06.2006 14:11
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Tyrisalthan » Torstai, 27.10.2011 12:23

Ongelma keihäissä on nykyään se, että olemassa olevien ryhmien taktiikat on tehty enemmän koukkaamiseen kuin edestä päälle menoon. Keihäitä vastaan pitää mennä nopeasti iholle yhtenä kilpilinjana toinen toistaan suojaten, jolloin tappioita ei tule. 2011 oli keihäsfestarit lähinnä siksi että se ei ollut skenaarioiden puitteissa mahdollista.
Avatar
saloneju
Keisari
Viestit: 5686
Liittynyt: Keskiviikko, 19.04.2006 23:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja saloneju » Torstai, 27.10.2011 12:39

Lisäsin äänestyksen.

Juuso: kyllä ja ei. Ongelman ydin onkin juuri siinä, missä Tyrisalthan sen totesikin olevan: olemassaolevilla säännöillä yhdenkään kärkiryhmän strategia Sotahuudon historiassa (niin kauan kuin lasikuitukeihäitä on ollut) ei ole koskaan kestänyt sitä, että otetaan linjassa standardimittaisin keihäin taisteleva ryhmä suoraan edestä päin ottamatta omaan arsenaaliin mielellään vähintään yhtä pitkiä keihäitä kuin vastustajalla. Pelkkä keihäiden pituusrajan asettaminen ei toki ratkaisisi ongelmaa, mutta ainakin lieventäisi sitä.
"Kerron Veljesten legendaarisista uroteoista, kuinka vaari nuoruuden päivinään teki motin puita vartissa ja muori keitti niin maukasta puuroa, että puutkin heräsivät henkiin sitä maistelemaan.."
Avatar
Warmad
Kapteeni
Viestit: 125
Liittynyt: Keskiviikko, 27.08.2008 13:23
Paikkakunta: Pertunmaa/Joensuu

Viesti Kirjoittaja Warmad » Torstai, 27.10.2011 12:42

Yksi henkilö pitkällä keihäällä kääntää koko skenaarion kulun. en oikein usko.
Mutta ryhmä voi blokata hyökkäyksen ehkä yhdelläkin episkeihäällä. Tällöin tosin herää kysymys hyökkääjästä, että mikä siinä kuudenmetrin kohdalla on niin vaikuttavaa, että jäädään paikalleen ja annetaan sen kuudenmetrin episkeihään pistää porukkaa yksitellen kuoliaaksi.

Eli en lähtisi ongelmaa ratkomaan keihään pituuden rajoittamisella.
Jos vihollisella on pitempi keihäs, älä passivoidu, vaan tarmolla yrität päästä omalle iskuetäisyydelle.
Mutuiluksi vaikuttaa menevän, mutta taktiikoilla ne episkeihäät voitetaan, tai joukkovoimalla ajetaan yli prkl!!.

Eikös tämän hetken tilanne ole se, että ryhmien pisimmät keihäät sijoittuvat 4,5-5 metrin sisälle, paria poikkeusta lukuun ottamatta.
Eli jos rajoitetaan, ehdotan 5m

Edit: Toi tilanne, mistä Saloneju aikasemmassa viestisä mainitsi, niin johtaa keihäiden pitenemiseen. Eli vastustajasta koitetaan saada ylivoima pitemmillä keihällä, keihäät siis vain pitenevät. Tässä tapauksessa rajoitus on kyllä paikallaan.
Mutta onko muka keihäskilpiblokki ainoa keino hyökätä edestäpäin toista standardimittaista keihäskilpiblokkia?
Haiden
Sotalordi
Viestit: 1393
Liittynyt: Maanantai, 02.04.2007 08:33

Viesti Kirjoittaja Haiden » Torstai, 27.10.2011 13:21

Misumasu kirjoitti:Eläs nyt maalaile piruja seinälle Haiden. Slippery slope-argumentointis (googleta...) ei tehoa, varsinkaan kun kuulemani mukaan '11 Sohu ei ollut mikään keppifestari, vaikka niin pelättiin etukäteen. Profiloituneilla tiimeillä on edelleen oma käyttötarkoituksensa, keihäiden osuus prosentuaalisesti tulee olemaan ennustukseni mukaan melko vakio. Keihään pituusrajoitus on mielestäni veteen piirretty viiva; fysiikka tulee joka tapauksessa tietyn rajan jälkeen vastaan.
Jos kyseessä on slipery slope, niin kerro minkä takia maahikainen jätti käytöstä keihäitä kenttätaisteluista kun olivat liian lyhyitä?

Pituusrajoitus silti tulisi olemaan hyvä asia, koska tämä estää juuri nämä 6m episkeppi jäädytykset. Sääntö standarsisoisi keihäät, jonka jälkeen linjassa keihäismiehenä taistelu tulisi olemaan parempaa. Kaikilla kun on saman mittainen ei vemppaava keihäs, niin taistelut näyttävät paremilta ja niissä tullaan pärjäämään taidolla.
Viimeksi muokannut Haiden, Torstai, 27.10.2011 13:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Wanhan ajan kyytiketju
Archibald
Musiikki on elektroninen. Tästä ei keskustella.
Avatar
Kantti
Sotahuuto '11 -järjestäjä
Viestit: 1647
Liittynyt: Tiistai, 21.02.2006 10:41
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Kantti » Torstai, 27.10.2011 13:21

saloneju kirjoitti:Lisäsin äänestyksen.

Juuso: kyllä ja ei. Ongelman ydin onkin juuri siinä, missä Tyrisalthan sen totesikin olevan: olemassaolevilla säännöillä yhdenkään kärkiryhmän strategia Sotahuudon historiassa (niin kauan kuin lasikuitukeihäitä on ollut) ei ole koskaan kestänyt sitä, että otetaan linjassa standardimittaisin keihäin taisteleva ryhmä suoraan edestä päin ottamatta omaan arsenaaliin mielellään vähintään yhtä pitkiä keihäitä kuin vastustajalla. Pelkkä keihäiden pituusrajan asettaminen ei toki ratkaisisi ongelmaa, mutta ainakin lieventäisi sitä.
Itse näkisin, että tästä syntyy miellyttävä KPS-asetelma. Kärkiryhmän täytyykin noudattaa strategiaansa eikä jäädä pelaamaan toisen ryhmän vahvuuksiin. Aivan samalla tavalla kuin yhdenkään keihäsporukan strategia ei ole kestänyt häröpallona/taisteluameebana toimivan vihollisen kohtaamista...
"The Almighty says this must be a fashionable fight. It's drawn the finest people."
virallinensivutuote
Kreivi
Viestit: 444
Liittynyt: Keskiviikko, 12.07.2006 16:28

Viesti Kirjoittaja virallinensivutuote » Torstai, 27.10.2011 13:39

Itsekin kannattaisin 3,5 metriä, mutta täytyy laittaa neljään kun sitä ei ole laitettu vaihtoehdoksi. Lisäisin tähän vielä turvallisuus näkökohdan: lyehyemmillä keihäillä pisto tulee vähemmän "läpi" kohteesta kuin pitkällä. Pitkällä keihäällä osuma ei yleensä ole lähelläkään ääriasentoa, eli liikettä läpi on vielä reilummin. Painavampi varsi tarkoittaa myös kovempia pistoja.
Rampa, lihava mies jonka hilpari on poikki
.. ja jonka rahat on loppu ja kutisee
Avatar
Kops-Max
Kreivi
Viestit: 480
Liittynyt: Sunnuntai, 26.02.2006 22:03
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kops-Max » Torstai, 27.10.2011 15:39

Komppaan lajitovereitani.

Todella toivon, että vastapuolella on ensivuonna myös jotain yhtä haasteellista vastassa. Pitkiä keihäitä vastaan oli miellyttävä taistella ja nyt vuoden kokemuksien kanssa minulla on luotto siihen, että mokomien vehkeiden vahvuudet ja heikkoudet tunnistetaan paremmin ja ne sijoittuvat tasaväkisinä taisteluvälineinä muiden vaihtoehtojen tasolle.

Jos koetaan, että jotain vastaan on vaikea tapella, niin älkää nyt ensimmäisenä iskekö mitään aserajoituksia kehiin. Oletteko edes koittanut 6-metrisiä keihäitä? Itse kokeilin yhdessä skenaarion loppumähinässä vuonna 2010, ja totesin sen erittäin raskaaksi käyttää. Puoli minuuttia tikkausta riitti mulle, sitten ei pysynyt enää keppi kädessä. Oletteko koittanut juosta mokoman kanssa puiden lomassa? Tai tapella metsässä liikkuvaa ryhmää vastaan? Ei onnistu.

Ei se vehje ole mikään itse täydellisyys. Se on erittäin tehokas oikeissa käsissä ja oikeassa paikassa. Ottakaa ne vahvuudet pois taisteluteknisesti olemalla parempia ja fiksumpia, älkää sääntöteknisesti ennen ku tappelu on edes alkanut...

Ja ihan tosi.. Noi "kättä pystyyn" -kyselyn tulokset ei ole oikea tapa tehdä tutkimusta tästä. Hyvin motivoitu ja tietyllä tapaa aseistettu porukka tuottaisi noi samat tulokset kilpien ylivertaisuudesta.

Kerätkää oikeaa dataa. Verratkaa, kuinka hyvin luonnollisessa Sotahuudon kaltaisessa tappelutilanteessa keihään pituus korreloi tappotilastojen ja tappelijan taistelukokemuksen kanssa. Tutkikaa jotain oikeaa ennen ku julkistatte mitään prosenttilukuja.
Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Kehitysideat”