Nuijasodan osapuolet

Verierä 2011 - Nuijasota on Nuijasodan Savon rintaman taisteluihin vuonna 1597 keskittyvä boffotapahtuma Kiuruvedellä 6-8.5.2011.
Avatar
Terba
Herttua
Viestit: 866
Liittynyt: Perjantai, 20.06.2008 07:25
Paikkakunta: Oulu

Nuijasodan osapuolet

Viesti Kirjoittaja Terba » Lauantai, 05.02.2011 21:23

Nuijasodassa taistelivat toisiaan vastaan Nuijamiehiksi kutsuttu joukko talonpoikia ja heidän torppareitaan ja renkiään vastustajanaan Ruotsin kuningaskunnan Suomen puoleisen osan poliittinen eliitti, virkamiehet ja kuninkaan sotaväki. Nuijamiehiä johti Jaakko Ilkka, kruunun joukkoja Klaus Fleming. Nuijamiehet olivat heikommin varustettu ja huollettu mutta määrällisesti suurempi joukko kuin kruunun joukot.

Savon rintamalla Nuijamiehiä johti Rautalammin pitäjän nimismies Matti Leinonen. Kruunun joukkoja komensi Savonlinnan linnanpäällikkö Gödick Finkce.

Verierässä taistelevat osapuolet on jaettu yksinkertaisesti kahteen pääarmeijaan, Nuijamiehiin ja Kruunun joukkoihin. Lisäksi armeijajakoa tasapainotetaan Roskaväellä, sekalaisella joukolla palkkasotureita, onnenonkijoita, seikkailijoita sun muuta porukkaa, joita keskiajan sotilaallisiin konflikteihin aina osallistui. Kruunun joukot tulevat olemaan kentällä keskimääräisesti aina pienempi, mutta paremmin panssaroitu ja varustettu osapuoli, siinä missä Nuijamiehet luottavat määrään. Roskaväki voi olla mitä vain.

Kruunun joukot

Savon poliittinen eliitti ja heidän sotaväkensä, johtajanaan Olavinlinnan päällikkö Gödick Finkce, taistelevat Nuijasodassa tavoitteenaan kapinoitsevien talonpoikien rauhoittaminen Savossa.

Finkcen armeija koostuu pääasiassa virkamiestilallisten huoveista sekä vähäisistä kruunun täydennysjoukoista joita saapuu Viipurin ja Käkisalmen kaupungeista. Lukumäärällisesti he ovat lähes aina alivoimaisia kapinallisiin nähden, mutta kompensoivat tätä varustuksellaan ja yksilötaitotasollaan. Armeija on varustautunut myöhäiskeskiaikaan tyypillisesti levypanssarein, pitkin keihäin ja varsijousin. Kilpiä ja miekkoja ei juurikaan ole, yleisimmät miekat ovat ratsuväen sapeleita ja muita käyräteräisiä miekkoja. Kruunun joukoilla nähdään myös jo alkeellisia tykkejä sekä arkebuuseja, joita on varsinkin varuskuntien täydennysjoukoilla.

Kruunun joukot ovat hyvin organisoitu, huollettu sekä johdettu armeija, joka ei anna armoa kapinallisille, vaan aikoo murskata tuon jumalattoman joukon ennen kuin he pääsevät aiheuttamaan enempää vahinkoa jo paljon kärsineelle kuningaskunnalle!

Kuolema kunniattomille kapinallisille!


Nuijamiehet


Savon Nuijamiehet, johtajanaan Matti Leinonen, taistelevat vapautensa ja oikeuksiensa puolesta. Pitkä sota Venäjää vastaan on verottanut tavattoman paljon maalaisväestöä, ja he eivät suostu enää kustantamaan kruunun järjettömiä sotaretkiä. Nuijamiehet Pohjanmaalla on lyöty, mutta jos Savonmaan Nuijamiehet saavat oman alueensa hallintaansa, ehkä he voivat saada Pohjanmaan uudelleen mukaan kapinaan.

Nuijamiesten armeija koostuu lähes yksinomaan savolaisista talonpojista ja heidän torppareistaan, tukenaan pieni pohjalaisten nuijamiesten osasto. Armeija on varustautunut kaikella minkä ovat käteensä saaneet. Köyhimmät torpparit taistelevat väkipuukoillaan, talikoillaan ja varstoillaan, talonpojilla voi olla Pitkän vihan aikaisia tai jopa sitä vanhempia panssareita ja aseita ja ruotuväentilojen isännillä ja pojilla voi olla jopa nykyaikaista sotavarustusta. Armeijalla on myös paljon kruunun joukoilta sotasaaliina saatua varustetta, mutta kunnon panssareista ja aseista on alituinen pula. Satunnaisia tuliaseita voi myös olla, mutta ne ovat harvinaisuuksia.

Nuijamiesten armeijan organisaatio on hyvin löyhä ja miehiä tulee ja menee omien mielihalujensa ja tarpeidensa mukaan. Varsinaista pääarmeijaa ei edes ole, vaan joukot muodostuvat alueellisista joukkioista, jotka aika ajoin auttavat toisiaan. Huolto on täysin riippuvainen oman maan antimista ja kotiväen tuesta. Johtajiksi nousee sellaisia miehiä, jotka sen osaavat ottaa ja joilla on miestensä kunnioitus tai vanhoja ammattisotilaita jotka ovat liittyneet kapinallisiin. Riippuen johtajastaan joukot voivat taistella hyvinkin kurinalaisesti, tai sitten pakenevat ensimmäisestä viholliskosketuksesta.

Vapaus tai kuolema!


Roskaväki


Roskaväki on sekalainen joukko onnenonkijoita, seikkailijoita, palkkasotureita, rosvoja ja muita rikollisia, kauppiaita turvamiehineen, armeijoiden seuraajia ja sitä muusta väkeä jotka tuohon aikaan aina kerääntyivät sotatoimialueelle tarkoituksenaan hyötyä jollain tavalla sodasta. Usein he olivat neuraaleja, mutta usein myös joutuivat asettumaan jomman kumman osapuolen puolelle omia etuja ajaakseen. Nuijasota ei ollut tässä asiassa mikään poikkeus, vaan sekavat olot loivat mitä ihmeellisimpiä mahdollisuuksia rikastua ja hankkia valtaa. Pätevä miekkamies kunnon varustuksessa saattoi saada talonpojilta hyvän palkan viikon pestistä ja olla seuraavalla viikolla jo kruunun joukoissa neuvomassa paikallista kapteenia kapinallisten asemista.

Roskaväki voi olla varustautunut miten tahansa ajan tyyliin, mitään rajoitteita ei ole. Roskaväkeen voi kuulua niin yksittäisiä sankareita kuin pieniä joukkioitakin. Roskaväkeä tullaan käyttämään Verierässä ns. tasapainottavana elementtinä, johon kuuluvia siirrellään minikampanjoiden välillä osapuolelta toiselle. Roskaväki ei ole koskaa yhtenä joukkona tietyllä puolella, vaan siihen kuuluvaa väkeä jaetaan aina Nuijamiehiin ja Kruunu joukkoihin.

Rahat tai henki!
Kuola Tier 1 Operator | Hydenin vihermädättävä mielikuvitusolento

Profiilikuva: © Jari Kuskelin 2014
Avatar
Encore
Herttua
Viestit: 661
Liittynyt: Maanantai, 26.06.2006 00:15
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Encore » Torstai, 03.03.2011 17:58

Kuvitusta osapuolista by Sipi

Flemingin huoveja:
Kuva

Suomen aatelisia:
Kuva

Talonpoikia ja nostoväen kapteeni:
Kuva
Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Verierä 2011”