Pukeutuminen kansainvaellusajalla.

Verierä on kansainvaellus- ja merovinkiajan (500-600lv) Suomeen sijoittuva bofferitaistelutapahtuma, miespolvien mittaisen suku-ja päällikkökuntien välisen vihanpidon ja vallantavoittelun eskaloitumisesta sodaksi.
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Pukeutuminen kansainvaellusajalla.

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Lauantai, 26.12.2009 17:30

Kirjoitan tässä lyhyesti kansainvaellusajan asusteista. Panssareista en varsinaisesti kirjoita. En ole arkeologi tai edes historioitsija, joten besser-wisseröidä saa vapaasti.

Koska Verierä sijoittuu kansainvaellusajan loppupuolelle ja vähän ylikin niin pukukoodi ei voi olla kovin tiukka, siinä mielessä että myöhempi (l. viikingihtävä merovingiajan) muoti on ihan argumentoitavissa olevaa tavaraa. Eikä kyseessä ole mikään varsinainen hardcore-elävöitystapahtuma, myöskään.

Lisään tähän originaaleja piirros- ja valokuvia erilaisista 'seteistä' lähiaikoina. Toistaiseksi havaintomateriaali on hieman satunnaista verkkomateriaalia, ja sitä voi linkittää lisää ketjuun. Erityisesti repro-ohjeet ja kaavat lienevät hyödyllisiä osallistujille. En itse varsinaisesti painota tässä käytännön asioita, vaan lähinnä listaan yleisiä piirteitä joita voi sitten soveltaa. Kuvat ovat linkkeinä selaamisen helpottamiseksi.

Mitä tiedämme muinaispuvuista?
Vähän. Orgaanisesta materiaalista valmistetut pukimet hajoavat pieneliöiden vaikutuksesta hyvin nopeasti paitsi todella erikoisissa oloissa (hapettomissa järvenpohjissa, tundran ikijäässä). Tyypillinen aikakauden tekstiililöytö pohjoismaissa on haudasta löytyvä kankaansirpale joka on kosketuksessa pronssisen metalliesineen kanssa; myös tästä tekstiiliin uuttuvat ainekset estävät tuhoutumista. Näistä paloista voidaan kuitenkin päätellä yhtä sun toista kun ne kaivetaan luurangon ja metalliesineistön kanssa. Kokonaisia vaatekappaleita on niitäkin joitakin, joten leikkauksesta, muodista ja valmistustekniikasta saatu tieto auttaa vähemmän kokonaisten palojen tulkinnassa.

Esimerkkiaineisto on maantieteellisesti vähän sieltä ja täältä, ajallisestikin. Suomalainen muinaispuku tunnetaan aika hyvin viikinkiajalta, mutta 400-600 vuotta aiemman ajan pukujen kanssa joudutaan välttämättä katsomaan mitä lähialueilta löytyy ja olettamaan että jotain vastaavanlaista lienee täälläkin käytetty. Tämä ei ole kovinkaan huono strategia, sillä ainakin metalliesinekulttuuri alkaa vasta merovingiajalla tuottaa selvästi paikallisia tyylejä, varhemmin ollen (varsinkin rannikolla) hyvin vahvasti sidoksissa muuhun 'germaaniseen' maailmaan.

Ensisijaisesti käytän jatkossa lähteenä Margareta Nockertin tohtorinväitöstä The Högom find and other Migration period textiles and costumes (Achaeologogy and Environment 9 Högom Part II, University of Umeå 1991)

Materiaalit
Kaikki tekstiilit olivat esi-teollisessa maailmassa kalliita luksustuotteita, joilla sitten myös koreiltiin ja näytettiin asemaa. Eläinten nahka oli varmasti käytetty, ehkä käytetympikin, arkivaatteiden raaka-aine, mutta sitä ei ole säilynyt paljoakaan meidän päiviimme. Nahkavaatteita ei välttämättä pantu hautoihinkaan yhtä hanakasti matkaan.

Villa
Hautalöydöissä tavallisin tekstiili on villa. Eläinperäiset kuidut säilyvät maassa paremmin kuin kasveista saadut, mikä voi vaikuttaa tähän. Villasta saatiin hienoa tai karkeaa kangasta, sen mukaan mitä kantajalla oli varaa hankkia ja mihin käyttöön vaate tuli. Villasta tehtiin myös koristeelliset lautanauhat, joilla kaunistettiin vaatteiden helmat, hihansuut ja kaula-aukko. Lautanauha on tukevaa tavaraa, siitä tehdyillä vöillä saatettiin jopa kantaa aseita. Ainakin housut sidottiin kangasvyöllä, ulommaisin, koristeltu vyö oli nahkaa.

Pellava
Pellava tunnettiin, ja sitä viljeltiin myös kuitukäyttöön. Hautalöytöinä pellavakangas on kuitenkin harvinaisuus, mahdollisesti juuri nopean ja täydellisen hajoamisen vuoksi.

Nahka ja turkikset
Högomin ylimyksellä oli allaan ainakin yksi karhuntalja, jollaista on voitu käyttää viittanakin. Lisäksi hirvi, peura, susi, jänis, näätäeläimet sun muut ovat olleet turkin lähteitä. Lehmän karvaa on tunnistettu naisen haudasta. Turkikset olivat hyvää kauppatavaraa Välimerellä, ja epäilemättä niitä hyödynnettiin omissakin vaatteissa, mutta selviä esimerkkejä on aika olemattomasti. Tanskan suouhreilla, jotka kylläkin ajoittuvat varhaisempaan aikaan, on usein lampaannahkainen myssy.

Turkistakki?
Tollundin suomies, ja sama sivusta.

Muut
Hevosenjouhista on myös mahdollista tehdä tekstiiliä, mutta tavallisempi se oli lautanauhojen koristelussa. Nokkonen oli pohjoisessa varhainen kuitukasvi, mutta sen käyttö väheni pellavan ja villan käyttöönoton myötä.

Mallit
Miesten vaatetus oli perusosiltaan yksinkertainen; tunika, housut ja viitta. Tunikan alla on voinut olla yksinkertainen aluspaita. Lisäksi varmasti on ollut käytössä jonkinlaisia päähineitä, kengät ja hansikkaat ainakin talvella. Myöhemmin käyttöön tulee myös kaftaani.

Tunika
Tunika on yksinkertaisesti pitkähihainen paita. Helman pituus vaihtelee, mutta kansainvaellusajalla se on hautapuvuissa usein lyhyt, juuri alle vyötärölle. Helma, hihansuut, kaula-aukko ja halkiot on reunattu voimakkaan värisillä lautanauhoilla. Hihat eivät ole muotoon leikattuja, vaan etu- ja takapala ovat suorakulmaiset ja olalla kulkee sauma. Kainalot on usein laajennettu vaihtelevan kokoisella kolmiopalalla.

Högomin haudoista Ruotsista tunnetaan nyk. Suomen lähialueiden täydellisin kansainvaellusajan puku (tunika, housut, viitta). Rekonstruoitu ylimyksen ylävaate oli melko tiukka ja istuva. Hihat olivat niin tiukat että niihin täytyi laittaa halkio suulle; tämä sitten suljettiin erityisillä koristeellisilla hakasilla kun käsi oli pujotettu läpi. Nämä hakaset (joita on muistakin löydöistä, kaikki eivät edes mitään ylimyshautoja) ovat kohtuu erikoisia vehkeitä, joten helpompaa on väkertää nappiversio, joita on löydetty vähemmän, mutta käytössä kuitenkin ollut sekin. Halkion molemmin puolin (ulkopuolelle) ommellaan tukevat napit johon vastakkaiselta puolelta vedetään lenkki ympäri.

Högomissa halkiot on myös sivulla vyötäröllä, jolloin paita istuu tiukasti eikä välttämättä tarvita vyötä sitä kiristämään.

Högomin tunikasta ei ole säilynyt kaulanseudusta muuta kuin oikea olkapää. Hämmentävää on se, että aukko ei ole voinut olla tarpeeksi leveä ainakaan siihen suuntaan että pää mahtuisi suoraan läpi. Todennäköisesti paidassa on ollut jonkinlainen halkio joko edessä, niskassa, tai vasemmalla olalla, mutta mitään metallista suljinta (jollaiset on hihoissa ja kaikissa muissa vastaavissa paikoissa) kaulan alueella ei ollut säilynyt. Tässä täytyy siis käyttää mielikuvitustaan.

Toinen tunikanmalli on Thorsbergin paita P-Saksasta: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... _Tunic.jpg
Siinä on myös halkiot tiukoissa hihoissa, mutta se on hieman Högomin tunikaa pidempi.

Reepsholdista on sitten roomalaisaikainen löysä tunika; 2x 1,15m leveä, puolinaisilla kapenevilla hihoilla, eli lähiaikoina ja lähiseuduilla on ollut erilaisiakin vetimiä. Tiukemmat tunikat ovat kuitenkin pohjoisessa tavallisempia kansainvaellusajalla.

Housut
Högomissa housut eivät ole säilyneet. Metalliset hakaset nilkan tienoilta sen sijaan ovat; ilmeisesti housut ovat olleet tyköistuvat kuten hihat, tai löysät ja koottu sitten hakasilla. Nockert kallistuu tiukkojen puoleen, koska nämä sopisivat paremmin ratsastukseen (Högomin mies oli jonkinlainen ratsuylimys).

Varhaisemmalta ajalta Tanskasta ja Saksasta on löydetty parit puolinaiset housut. Laitan näistä varmaan kaavat myöhemmin.

Thorsbergin housut ovat pikemmin tiukat kuin pussittavat, niissä on lisäksi kiinteä sukka. Kiinteitä sukkia ei tunneta ajan pohjoismaista. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Thors ... ousers.jpg

Idemmästä tunnetaan sitten pussihousuja, mahdollisesti näitä on käytetty muuallakin. Kansainvaellusajan ylimysmuoti metalliesineiden suhteenhan muistuttaa paljon vaikkapa persialaista, ja viikinkiajalla pussihousuja on varmasti ollut käytössä.

Viitta
Miehen asuun kuului myös villainen viitta. Pohjois-Euroopassa viitan muoto oli neliskanttinen; kiinnitys tapahtui yleensä metallisella soljella, vehmpivarainen väki saattoi käyttää luuneulaa tai muita viritelmiä. Joku tai kaikki reunat voitiin koristella lautanauhoin. Käsittääkseni yksiselitteisesti hupullisia vermeitä ei ole kaivettu ennen kuin myöhemmältä ajalta. Hyvä villaviitta on mainio lämmitin esim. skenaarioiden välissä, ja sellaisen saa halvalla vaikkapa armeijahuovasta.

Kengät
Högomissa kengistä ei ilmeisesti ole säilynyt mitään. Kenkämalleissa kannattaa katsella viikinkiaikaisia malleja jos haluaa hienommat kääntökengät. Tanskan suolöydöissä on joitain kenkiä, ne eivät eroa paljoakaan myöhemmistä malleista joten on ihan uskottavaa että vastaavia on käytetty myös 'välissä' kansainvaellusajalla.
http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... ction.html
http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... _shoes.htm

Tavallisen kansan kotivalmisteiset kenkämallit tuskin ovat poikenneet vuosisatojenkaan väleillä kovin paljoa, kyse on kumminkin välttämättömästä tarve-esineestä tietynlaisessa (melko samanlaisena pysyneessä) ympäristössä. Siten voinee vielä 1800-luvun karjalaisäijien tervaloipikkaita pitää ihan hyvinä malleina. Erämies on voinut käyttää myös ajattomia 'primitiivikenkiä', varsinkin talvisin. Kts. ohjeita esimerkiksi Vanhat hyvät erätaidot, Aalto&Arkko.

Tuohivirsut ovat myös vaihtoehto, joita saanee ihan ihmisten hinnoilla toreilta ja huutonetistä :)

Kaftaani
Kaftaani on vaate joka kehittyi itäisten paimentolaiskansojen vaatteena. Edestä avoin takkimainen, pitkähihainen vaate soveltuu hevosen selässä aikaa viettävälle. Pohjoismaissa sen kuvauksia alkaa esiintyä 600-luvulla soturiyhteyksissä. Myöhemmissä, mahdollisesti statusta ilmentäneissä kaftaaneissa oli leveät reunakoristelut. Pazyrykista Siperian Altaista on löydetty varhainen (300-lv eKr.) kaftaani joka poikkeaa hieman myöhemmistä; se on lyhyt, valkoista huovutettua villaa, reunat yksinkertaisella punaisella villanauhalla. Kaftaanien pituus taitaa kuitenkin aina vaihdelleen, ilmeisesti Hedebystä löytynyt varhainen viikinkiajan kaftaani/klappenrock oli korkeintaan puolipitkä.

Viikinkiaikainen elävöittäjä: http://www.atelier-verdande.de/Verdande ... /m650b.jpg
Lyhyen kaftaanin ohje: http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... ctions.htm
-googlaamalla ''klappenrock'' löytyy lisää malleja.

Esimerkkejä & kaavoja:

Piirroksia:

Högom-tunika ja housut Syyriasta.
-Vauraan miehen vaatteet, koristellut reunat. Kaula-aukko on soljella suljettava halkio oikealla olkapäällä. Oikealla oleva kaava tunikasta merkkaa palat joista originaali on koottu. Hihojen leikkaus on melko eksoottinen.

Talvivarusteet
-Lyhyt takki pitkän villatunikan päällä on tuo mainittu altailainen kaftaani. Löysät, paksut housut ja primitiivibootsit. Karvalakki ja kaulahuivi hypoteettisia, ei niitä liene löytynyt mutta melko yksinkertaisia ja hyödyllisiä vaatteita. Rukkaset kuvassa ovat neulotut, mikä voi olla jonkin sortin virhe, minulla ei ole tietoa milloin nykykäsityksen mukaan täällä tehtiin varhaisimpia neulakinnastöitä.

Eränkävijä
-Vaatteet ovat yksinkertaisia ja koristelemattomia, käyttöä kestäviä. Turkisliivi on helppo valmistaa vähin välinein ja lämmittää hyvin.

Ylimys sotavarusteissa
-Rengaspanssari ja hypoteettinen toppavaate alla. Miekkakädessä metallisuikaleita, koristeltu vyö ei myöskään perustu mihinkään löytöihin, joskin mulla on sellainen kutina että kansallismuseolla olisi kokoelmissaan joku vastaava kansainvaellusajalta..

Toppapanssari
-Hypoteettinen setti taas, kypärä Vendel/Valsgard-tyylinen.

Perrrrkelee!
-Pidempi villatunika, suorakulmainen viitta reunanauhalla, aseina väkipuukko ja fransiska.

Eränkävijä
-Kaikki vaatteet nahkaa, karva sisäpuolella. Tuoheen kääritty suomalainen pitkäjousi. Kangasvyössä roikkuva kirves on piirretty suht hatusta, ei ollut esinekuvastoa kädessä joten se voi olla turhan myöhäistä mallia.

Lammasfarmari
-Myssy ja viitta lampaasta, tunika puolipitkällä helmalla, tiukahkot housut.


Valokuvia:


Merovingiaikainen soturi-Paljolti viikinkiajan tyyliä jo, pussihousut ja kaikki. Villainen tunika on koristeltu hihansuusta ja kaula-aukosta lautanauhalla. Myssy ja rukkaset (ilmeisesti) lammasta. Viitta on tummansinistä villaa, neliskanttinen ja hevosenkenkäsoljella kiinnitetty. Jaloissa nahkaiset kääntökengät.

Vähätöinen asu
-Pitkä ja löysä mekko armeijahuovasta yhdessä illassa ommeltu, lämmittää hyvin. Housut neutraalit, löysät puuvillapökät kirpparilta, samoin paksu nahkavyö. Sudenkarvalakki kaapista (wtf?), käteen random villalapaset. Jalassa keskiaikaiset nilkkasaappaat, melko geneerisen malliset pohjimmiltaan.

Toinen helppotekoinen setti
Yksinkertainen paita on paksua huovutettua villaa, alkujaan myös armeijan ylijäämäfiltti. Housut ei mitkään autenttisimmat, mutta huomiota herättämättömät puuvillapökät, jälleen. Jalassa taas keskiaikakengät.

Panssaroitu ylimys
-Samat kuteet kuin ensimmäisessä kuvassa, lisänä rengaspanssari ja kypärä. (Kypärä ei ole mikään tarkka kopio, vaan 'Valsgard-henkinen' boffospangen Muerten pajalta.) Keihäs vaihtunut miekkaan.

Valokuvat ovat hiukan tummia ja sinisävyisiä; ne otettiin vuodenvaihteessa niukassa auringonvalossa teräsmättösession yhteydessä. Tuolloin oli jotain -25, -27 lukemat, mutta aika jees pärjäsi villatunikoilla, nahkakengillä ja pienellä liikunnalla. Ja ehkä vähän oli osaa modernilla teknokerrastolla kaiken alla... ;)
Viimeksi muokannut Pyry Veteli, Perjantai, 08.01.2010 15:25. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Rakka
Paroni
Viestit: 161
Liittynyt: Sunnuntai, 03.02.2008 17:12
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Rakka » Tiistai, 29.12.2009 01:32

Hamppua käytettiin kanssa kuitukasvina pellavan ja nokkosen tapaan.

Eikös ainakin myöhemmällä ajalla ~kaikki miesten haudoista löydetyt viitansoljet ole löydetty oikean kainalon alta, eli viitta olisi kiedottu epäsymmetrisesti niin että asekäsi jää viitan päälle ja saa enemmän liikkumavaraa. Eikö kansainvaellusajan löydöissä olekaan samoin vai onko jotain mennyt multa ohi?

Mutta joo, jonkin verran tää vaatetus eroaa olemassaolevasta setistä. Noi takit on kyllä hiton päheitä. Saa nähdä mitä ehtii saada aikaan tässä. Ihan kuin ei ennestään olisi liikaa kamaa jo...
Ja kaikista synneistä raskaimman teemme kun emme tunne mitään
ja kaikista ihmeistä kaunein on tahto ja luottamus rakkauteen.
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Tiistai, 29.12.2009 23:07

En muista lukeneeni mitään tarkkaa kuvausta+tulkintaa solkien paikoista kv-ajan haudoissa. Nockert toteaa ohimennen että oikealle puolelle olisi sidottu, metallisoljella tai luuneulalla, ja jatkaa sitten kudontatekniikasta, kun sehän se sitä jännintä aiheessa on :P

Kätevintähän se tietenkin noin on, jos aikoo jotain puuhastella.
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
Lacery
Herttua
Viestit: 594
Liittynyt: Torstai, 26.06.2008 13:32
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Lacery » Keskiviikko, 30.12.2009 10:30

Kun googlasin vähän noita vaatemateriaaleja ja muita mitä Pyry tuossa kertoili, ja hienosti muuten, niin tuli mieleeni että jos tehtäisiin jonkunnäkönen joukkotilaus jostain sivulta, koska itseäni ei huvita lähetä netistä ostamaan mitään ulkomailta joltain aivan tuntemattomalta firmalta.
Homma helpottuis muutenkin paitsi tietty sille tilaajalle, mutta minunlaisiani jotka eivät itse tuota tahdo tehdä on varmastikkin enemmänkin.
Mitään intrestiä?
Lalli kirjoitti: Kaikki vastakkaiset mielipiteet on joko kateellisten panettelua, väsynyttä meininkiä tai Halmisen :P
Avatar Jari Kuskelinin ottama.
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 898
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Keskiviikko, 30.12.2009 14:07

Kyllä värjäämätöntä pellavaa ja noita muita kankaita pitäisi saada ihan Suomestakin.

Kaftaani on siisti. Olen miettinyt sellaista aiemminkin, mutta koska ihmiset toistavat historiaa en jotenkin usko saavani aikaan.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Avatar
Lacery
Herttua
Viestit: 594
Liittynyt: Torstai, 26.06.2008 13:32
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Lacery » Keskiviikko, 30.12.2009 15:02

Jesua Sukaton kirjoitti:Kyllä värjäämätöntä pellavaa ja noita muita kankaita pitäisi saada ihan Suomestakin.
Materiaaleja itse vai ihan vaatteita niistä?
Lalli kirjoitti: Kaikki vastakkaiset mielipiteet on joko kateellisten panettelua, väsynyttä meininkiä tai Halmisen :P
Avatar Jari Kuskelinin ottama.
Avatar
Jesua Sukaton
Herttua
Viestit: 898
Liittynyt: Perjantai, 24.03.2006 12:37
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jesua Sukaton » Keskiviikko, 30.12.2009 18:06

Kankaita lähinnä, jos valmiita haluaa niin joutunee tilaamaan. Se on melko tyyristä puuhaa.
Jos Steel Panthers kiinnostaa eikä häviäminen pelotan niin laita viestiä.
t: ex Corona Muraliksen keihäsmies
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Torstai, 31.12.2009 02:36

Noheva tietysti rupiaisi työntämään parin tunnin peruspaitoja ja housuja kavereillekin myytäväksi, vois olla markkinat siihen ryhtyvälle. :)

Ulkomailta laiska tai muissa puuhissa yliahkera saa vaatteita, mutta joutuu maksamaan enemmän.

Kohtuu hyvänäköisiä housuja (ja kauheet kasat jotain vähän-sinne-päin paitoja ja mekkoja..) on ainakin Armstreetin listoilla, jotain 33-48usd, mikä kai on 25-30e nykykursseilla. En ole itse tilannut sieltä ikinä, epäilen että toimituskulut jenkkilästä voi olla kimppatilauksen vaativat..

Puolasta (Eu:n sisällä ei tarvitse varoa tulleja) saa viikinkiajan villa/pellavapaitoja, housuja ja toppatakkeja ainakin walhalla.comista. Hinnat 40e+ (ei kannata uskoa kaupan eurohintoja, ne käyttää jotain ikiomia vaihtokurssejaan, yksi zloty on tosimaailmassa ~0,25e). Ei taaskaan omakohtaista kokemusta, mutta kuullut tilanneelta että toimi. Niillä on vissiin ehtaa lautanauhaa paitojen koristeena, ei jotain random koneneuleita.
Viimeksi muokannut Pyry Veteli, Tiistai, 05.01.2010 00:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
Lacery
Herttua
Viestit: 594
Liittynyt: Torstai, 26.06.2008 13:32
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Lacery » Torstai, 31.12.2009 14:23

walhalla.com ei ainakaan meikäläisellä vienyt minnekkään, johonkin rndm google-mainos -sivulle.

Ja jos joku noita rupeais värkkäämään, niin takuulla maksaisin hyvin vaatekerrastani kun on kerran suomalainenkin ;)
Lalli kirjoitti: Kaikki vastakkaiset mielipiteet on joko kateellisten panettelua, väsynyttä meininkiä tai Halmisen :P
Avatar Jari Kuskelinin ottama.
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Torstai, 31.12.2009 16:00

Hieno juttu toi googlen oppiva haku, eri ihmiset saa samoilla sanoilla eri tuloksia: http://www.walhalla.com.pl/sklep/index. ... 4002a3690a
''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Avatar
Lacery
Herttua
Viestit: 594
Liittynyt: Torstai, 26.06.2008 13:32
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Lacery » Lauantai, 06.03.2010 16:05

Onkohan jossain näistä aiheista ohjetta kuinka tehdä oma tunika tai linkkiä sellaiseen?
Lalli kirjoitti: Kaikki vastakkaiset mielipiteet on joko kateellisten panettelua, väsynyttä meininkiä tai Halmisen :P
Avatar Jari Kuskelinin ottama.
Pyry Veteli
Sotahuuto '10 -järjestäjä
Viestit: 889
Liittynyt: Perjantai, 09.05.2008 11:39
Paikkakunta: Helsinki/Sonkajärvi, Iisalmen Gallia Cisalpina

Viesti Kirjoittaja Pyry Veteli » Maanantai, 08.03.2010 22:53

''Irschrikstu gerne/ keyn fechten nymmer lerne''
...missä rahat ja miks minua oikein kutittaa?
Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Verierä”